Znikajacy GPRS

• 16 Odpowiedzi
  • 2552 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RudeBoy

• *
  • 70
  • Sprzęt: HTC TyTN II, HTC Topaz, HTC Wildfire, HTC Desire
Znikajacy GPRS
« dnia: Czerwiec 26, 2008, 04:17:46 »
Witam!
Miałem nadzieje, że zmiana romu na orginalny od HTC WM6.1 rozwiąże problemy z gprs-em i w sumie trochę rozwiązała ale powstały nowe problemy.
Otóż wcześniej przed zmiana na WM6.1 można było nawiązać połączenie GPRS ale po rozłączeniu drugiej sesji nie dawało się ustanowić. Pda sygnalizował zasięg HSDPA czy 3G ale nie chciał łączyć.

Zmieniłem na WM6.1 z radiem 1.65.16.25 i problem zniknął za to pojawił się inny. Raz na jakiś czas Kaiser przestaje widzieć zasięg transmisji GPRS pojawia się charakterystyczna ikonka dwie strzałeczki z krzyżykiem. Skutkuje to tym, ze nie można nawiązać połączenia GPRS. Po jakimś czasie zasięg GPRS wraca samoczynnie. Wyłączenie i włączenie modułu GSM pomaga i od razu można łączyć się po GPRSie.

Macie jakiś pomysł na rozwiązanie tego niezwykle irytującego problemu? Szlag mnie trafia bo jak właśnie potrzebuje nawiązać połączenie z netem to jak na złość akurat nie widzi sieci GPRS. No i coś co doprowadza mnie do szalu... MMS. Jak pda zgubi zasięg GPRS to MMSy nie dochodzą. Dostaje smsy z linkiem do oglądnięcia zawartości MMS-a.

Wydaje mi się, ze skoro pda jest wyposażony w zaawansowane technologie HSDPA to powinno to działać a nie tak, ze to działa albo nie działa.

Czytałem, ze dobre jest radio 1.58.25.17 czy to prawda?
Czy mogę je sobie zapodać mając teraz wyższe radio? HTC jest używany z kartami ERA oraz Play. Na obu takie same objawy.

Pytanie pomocnicze...
Jak zmienić tylko radio bez zmiany romu? Czego potrzebuje? Kaiser od HTC niebrandowany.

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2008, 14:18:16 wysłana przez RudeBoy »

*

Offline Paczol

• *
  • 61
  • Sprzęt: Obecnie SPV M3000, Nike, Kaiser, Raphael, Wibrain
Odp: Znikajacy GPRS
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 26, 2008, 16:50:47 »
Mam to samo. Zaczęło występować po zmianie SPL 1.81 na 3.29 i za cholerę nie mogę przywrócić kaiserki do stanu poprzedniego :-( zachciało mi się zmian  :mad:
Wgrywam L26_Kaiser_Diamond_V9, zobaczę jak się biedzie sprawować.

*

Offline RudeBoy

• *
  • 70
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 26, 2008, 17:10:23 »
Myslisz, ze to kwestia ROMu? Ja obstawiam, ze to cos z radiem. Ale ja jestem totalna swierzyna w temacie Windows Mobile. Nawet nie wiem jak zmienic tylko sam radio rom.

*

Offline luqasss

• 423
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO 2
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 26, 2008, 17:57:57 »
mam dokłądnie to samo chlopaki .... nawet na otwartej przestrzeni nieraz mam te strzaleczki i zero GPRSa.... również podejrzewam ze to radio cos nawala .... obecnie posiadam radio 1.58.25.17 ... zmienie i jak sie poprawi dam znac ... potestujcie tez troszke ...
SE P910i >> HTC Hermes >> HTC Kaiser >> HTC Raphael >> HTC Rhodium

ROM:  ¯`·.¸¸.- Energy -.¸¸.·´¯
RADIO: 4.49.25.77

*

Offline RudeBoy

• *
  • 70
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 26, 2008, 19:42:05 »
heh... wlasnie mialem zmieniac na takie jak Ty masz teraz... Wiec od razu Ci powiem odpusc sobie 1.65.16.25 bo na nim problem wystepuje.
Powiedz mi jak zmienic samo radio bez zmiany romu i koniecznego hard-resetu?

*

Offline Krzysztof Dmowski

• 10
    • Strona Domowa
  • Sprzęt: Samsung Omnia 16GB + karta 16GB
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 26, 2008, 19:55:08 »
Sam też mam taką ikonkę z x'em lecz bez problemu łączy mnie z EDGE (nic lepszego w mieście nie mam). Po połączeniu ikonka "E" wraca.
HardSPL 3.28 i Radio 1.58.25.17

*

Offline RudeBoy

• *
  • 70
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 26, 2008, 20:06:10 »
No to zazdroszczę. Bo u mnie gdy strzałeczki z x to nie mogę się połączyć za chiny ludowe.
Swoja drogą to jest to paranoja. Sprzęt takiej klasy...

Kurcze, kupiłem Kasiera żeby mieć dostęp do neta zawsze i wszędzie i mam co chwilę "nie można nawiązać połączenia..."

*

Offline blade13

• **
  • 110
  • Sprzęt: HTC TytnII > HTC Touch Pro > HTC Desire HD > One X
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 26, 2008, 22:40:47 »
Mi sie pojawiaja takie strzałeczki jak nie mam nic na koncie a zasieg mam. Poprostu siec mi wylacza dostep do GPRS chociaz mam pakiet 50mb to itak nie moge korzystac gdy na koncie 0zl :( Mam radio 1.65.20.29

*

Offline luqasss

• 423
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 26, 2008, 22:44:56 »
Powiedz mi jak zmienic samo radio bez zmiany romu i koniecznego hard-resetu?

Tak jak rom :P Sciagasz ... podlaczasz koma czekasz az sie zsynchronizuje i jazda .... radio romu mozna pobrac z http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=393182

Ale znalazlem rozwiazanie :D prawdopodobnie bo teraz zauwazylem zmiane: Mialem wlaczone 3G (w comm menagerze) Po wyłączeniu wszystko powróciło do normy. Z radiem NIKI 1.58.25.17

*

Offline RudeBoy

• *
  • 70
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 27, 2008, 00:54:35 »
Tak jak rom :P Sciagasz ... podlaczasz koma czekasz az sie zsynchronizuje i jazda .... radio romu mozna pobrac z http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=393182

Odpalam KaiserCustomRUU i w momencie kiedy powinien zaczac flashowac stoi na 0% po czym wywala, ze błąd połączenia. Walczyłem na Viscie zaraz zobaczę jak pójdzie na XP.

Ale znalazlem rozwiazanie :D prawdopodobnie bo teraz zauwazylem zmiane: Mialem wlaczone 3G (w comm menagerze) Po wyłączeniu wszystko powróciło do normy. Z radiem NIKI 1.58.25.17

Hmm... ciekawe to co piszesz. U mnie w CM nie mam tej ikonki do włączania i wyłączania 3G. Czy to co zrobiłeś wyłączenie 3G wyłącza dostęp do sieci 3G? Czyli z szybkiego neta i video rozmów nici?

Napisane: 26 Czerwiec 2008, 23:03:49
Już sobie poradziłem ze zmianą radia. Nie wiem czemu myślałem, ze nie brandowany HTC nie wymaga HardSPL.
założyłem radio 1.65.20.29. Na teraz wszystko działa. Zobaczymy czy będzie gubił gprs.

*

Offline luqasss

• 423
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 29, 2008, 14:15:21 »
Odpalam KaiserCustomRUU i w momencie kiedy powinien zaczac flashowac stoi na 0% po czym wywala, ze błąd połączenia. Walczyłem na Viscie zaraz zobaczę jak pójdzie na XP.

Na viscie mozesz miec jakeis problemy ja mialem problemy z kuchceniem

Hmm... ciekawe to co piszesz. U mnie w CM nie mam tej ikonki do włączania i wyłączania 3G. Czy to co zrobiłeś wyłączenie 3G wyłącza dostęp do sieci 3G? Czyli z szybkiego neta i video rozmów nici?

Chyba się pośpieszyłem ... tzn usuneło to po części problem przynajmniej taki odczółem wrażenie ... ale niekiedy strzałeczki się pokazuja ... mimo to gprs sie łączy i jestem przekonany że to nie jest wina koma tylo sieci Orange w moim przypadku ... w plusie nie mialem nic podobnego ... a w porównaniu Orange ma fatalny zasięg :/

*

Offline RudeBoy

• *
  • 70
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 30, 2008, 03:00:27 »
No i dupa... Radio 1.65.20.29 charakteryzuje się dalej tym samym problemem. Zdaje się działa najlepiej ze wszystkich jakie miałem do tej pory... Nie mniej jednak problemy z GPRSem występują nadal.
Jestem normalnie wściekły. Ta wada kaisera nie pozwala mi się w pełni nim cieszyć.

*

Offline luqasss

• 423
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 30, 2008, 11:13:15 »
Dokaldnie :D wkurzajace ja jestem uczulony na takie rzeczy ... tzn wydaje mi się ze to wina WM 6.1 ... poprostu jak ma taka a nie inna slaba sile sygnalu to ustawia strzaleczki i tle ... mimo ze polaczenie niekiedy jest mozliwe ... ja juz nie mam pomyslów jak to zmienic :) mozna by sieć zmienić albo komorke ;)

*

Offline RudeBoy

• *
  • 70
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 30, 2008, 14:02:36 »
no ale na WM 6.0 tez były problemy z GPRSem tylko inne :D

*

Offline luqasss

• 423
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 30, 2008, 22:55:52 »
Ja jak przełącze tzn wlacze wyłacze 3G w comm managerze to przy słabym zasiegu ikonka G powróci ... wiec nie wiem naprawde co moze byc grane ... w kazdym razie wlaczenie/wyłaczenie pomaga :)

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 02, 2008, 01:12:54 »
Wcale nie musi to być wina Radia czy też innych ustawień. Ja tak mam u siebie jak na nockę zostawię włączony telefon to jak rano się obudzę to mam też dwie strzałeczki i krzyżyk.
pytałem się znajomego co pracuje u jednego z operatorów i powiedział mi że jeżeli długo nie ma żadnej transmisji danych (MMS, WAP, Internet) to telefon może się zdeatachować z GPRS i po próbie nawiązania połączenia atachuje się ponownie i nic tu nie pomoże zmiana radia czy też czegoś innego. Dużo zależy też od konfiguracji sieci operatopra w danym rejonie.

*

Offline RudeBoy

• *
  • 70
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 02, 2008, 02:08:50 »
Tyle, ze jak się pojawia dwie strzałeczki z X to próba nawiązania połączenia transmisji danych prawie zawsze się nie udaje... Trzeba wyłączyć, włączyć moduł GSM...