To jest wszytko tylko i wyłącznie indywidualna spraw...
Ja już sprawdziłem sporo romów w ciągu już ponad 2 lat używanie (WM6.1, WM6.5, także te androidowe)... i różnice w działaniu, szybkości, bezawaryjności, stabilności są naprawdę bardzo duże...
Romy stockowe (prosto od producenta) są stabilne, pewne i bardzo poprawne, ale brakuje im werwy (tym bardziej, że system WM się rozwija, a wsparcie dla TyTN II już porzucono dawno temu).
Romy brandowane (od operatorów) - to są "przybajerzone" stockwe... więc może być tylko gorzej (zazwyczaj wersje starsze niż aktualne stockowe, więc jest jeszcze gorzej z aktualnością).
Romy pichcone przez magików z tego forum i z xda - potężny rozrzut, od masakrycznie przybajerzonych i naładowanych softem (ale za to niestabilnych) kolumbryn, do bardzo mocno (czasem aż nadto, bo też aż niestabilnych) odchudzonych. Ale da się w tym bałagniku znaleźć co najmniej kilka perełek, które cieszą oko i tak jak w moim wypadku chodzą bez najmniejszych problemów przez ponad 8 miesięcy (aż się robią nudne i szuka się innego).
Są też romy androidowe - ładny interfejs, ale niestety... są to porty na TyTN II zgadywane... wciąż nie posiadają pełnej funkcjonalności (choć jest nawet nieźle), stabilność i szybkość to zmienna losowa, bo są tacy co się zachwycają, że lepszy od Windows Mobile, a ja jak próbowałem przez kilka dni różne wersje, to mały koszmarek miałem i raz na zawsze odpuściłem sobie.
Decyzja należy do Ciebie...
Aha... nie ma najlepszego romu i o taki nie pytaj, to jest kwestia upodobań i preferencji.