Zmiana HARD SPL, troche niezrozumiale informacje w FAQ.

• 7 Odpowiedzi
  • 2076 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zgf1

• **
  • 176
Zmiana HARD SPL, troche niezrozumiale informacje w FAQ.
« dnia: Sierpień 24, 2011, 12:33:42 »
-HardSPL/SPL (Poniższa instrukcja wyklucza problem z białym ekranem)
Jeżeli pojawi się biały ekran - należy użyć zamiennie program JumpSPL1 56 KAIS lub wyższy
link do programu to:
http://www.f1ip.net/plug.php?e=index&f=./Downloads/KaiserFiles/SPLs (dzięki robix1999) lub http://tomaszkap.wrzuta.pl/pliki/169ysAcNuc/jumpspl1.93-kais

1 wyjmij kartę pamięci i kartę sim i ściągnij SSPL-KAIS.exe z tego linka http://rapidshare.com/files/124089311/SSPL-KAIS.exe
  2 wrzuć plik SSPL-KAIS.exe na pamięć telefonu i jak będzie podpięty pod USB uruchom ten plik
  3 pokaże się okienko na telefonie naciśnij continue poczekaj aż włączy się bootloader i pokaże się napis "usb"
  4 jak już zobaczysz napis "usb" odpinasz kabel na kilka sekund i podpinasz na nowo
  5 teraz uruchamiasz instalacje HardSPL bądź spl którego masz zamiar wgrać
      Linki HardSPL:
          HardSPL 3.28
          HardSPL 3.29
          HardSPL 3.56
          HardSPL 3.07

Mam zamiar zmienic HARD SPL (wgrany stary itp).
Troche niezrozumiale jest napisany ten FAQ, na poczatku pisze o sciaganiu pliku JumpSPL jednak w dalszej czesci opisu nic nie odwoluje sie do tego pliku, co mnie dziwi.

Czyli co musze zrobic?

1. Wyjmuje karte pamieci i sim.
2. Wrzucam SSPL-KAIS.exe do pamieci tel(np obok folderu Windows, glowny folder), uruchamiam SSPL-KAIS.exe z poziomu telefonu.
3. tak jak w punktach 3-4
4. Uruchamiam na komputerze po wypakowaniu z archiwum HardSPL 3.29

Czy moze ktos to wszystko skorygowac?
Zaznaczam, ze HARD SPL mam juz wgrany jednak stara wersje, chce zrobic upgrade do nowszej.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Zmiana HARD SPL, troche niezrozumiale informacje w FAQ.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 24, 2011, 12:39:34 »
Jeśli chcesz zmienić HardSPL to nie jest to takie łatwe jak wgranie harda na goły system. Możesz spróbować dwoma sposobami.
1. Wgrywasz z pomocą RUU tak jak ROM
2. Wgrywasz z pomocą jumpSPL.

Nie musisz uzywać sspl.exe - jest wyraźnie napisane, że to w przypadku białego ekranu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2011, 12:41:58 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline zgf1

• **
  • 176
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 24, 2011, 12:46:52 »
Wiem, ze nie jest latwe, ale czasem tel lapie dziwne zawieszki, pomaga wprowadzenie i wyprowadzenie go do stanu stadby, po prostu ta zawieszka powoduje, ze tel dziala bardzo wolno. Czasem tez dotyk dziala dziwnie, rozkalibrowywuje sie po restarcie(rysik) - to problemy z HARD SPL?

A ktory sposob pewniejszy z tych dwoch?
Mam nadzieje, ze nie trzeba bedzie od nowa romu wrzucac ;)

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 24, 2011, 12:49:09 »
A więc w miarę prosto wyjaśnię dlaczego jest/może być problem ze zmianą HardSPL. Ponieważ Hard działa CAŁY CZAS w tle (omija cid-locka a nie zdejmuje go) to są kłopoty żeby go podmienić, dlatego stworzono jumpSPL, który umożliwia podmianę Harda.

Hard dobiera się do ROM-u i jeśli jest źle dobrany to może takie dawać objawy jak napisałeś. ROM po zmianie harda zostaje. Napisałem w jakiej kolejności masz działać - jak pierwszy sposób nie pójdzie to drugim.

P.S.

Po wczorajszym PW wiedziałem, że bedziesz o to pytał - szkoda, że się z kims nie założyłem :)
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline zgf1

• **
  • 176
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 24, 2011, 13:05:17 »
No wiesz lepiej zapytac jak ma sie jakies niejasnosci.
No wiec pierwszy sposob zawiodl, niby flash sie udal ale po wejsciu w bootloader mam dalej stary HARD SPL niestety.

Wiec z JumpSPL robie tak jak jest nizej w podpunktach?

1 wyjmij kartę pamięci i kartę sim i ściągnij SSPL-KAIS.exe z tego linka http://rapidshare.com/files/124089311/SSPL-KAIS.exe
  2 wrzuć plik SSPL-KAIS.exe na pamięć telefonu i jak będzie podpięty pod USB uruchom ten plik
  3 pokaże się okienko na telefonie naciśnij continue poczekaj aż włączy się bootloader i pokaże się napis "usb"
  4 jak już zobaczysz napis "usb" odpinasz kabel na kilka sekund i podpinasz na nowo
  5 teraz uruchamiasz instalacje HardSPL bądź spl którego masz zamiar wgrać
      Linki HardSPL:

Tylko, ze zamiast SSPL-KAIS.exe wrzucam JumpSPL?

Połączone: [time]Sierpień 24, 2011, 13:50:42[/time]
Dobra poszlo za pomoca JumpSPL ;)
Sorry za marudzenie, ale dla mnie zabawa z telefonami to zawsze stroche stresu, a w chwili obecnej nie moge sobie pozwolic na strate telefonu hehe ;)

Hehe to moze zalozymy sie czy problemy z przywieszajacym tel ustapia ;)

Dziekuje bardzo za pomoc i anielska cierpliwosc ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2011, 13:56:57 wysłana przez zgf1 »

*

Offline sever321

• 478
  • Sprzęt: Nokia Lumia 930, 630, Samsung Xcover 3
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 24, 2011, 19:30:47 »
P.S.

Po wczorajszym PW wiedziałem, że bedziesz o to pytał - szkoda, że się z kims nie założyłem :)
Do mnie też pisał na PW i nie rozumiem z czym ma problem założę się że jeszcze do kogoś pisał.
Trzeba czytać ze zrozumieniem podjąć próbę a potem ewentualnie pisać o problemie (że nie możesz czegoś zrobić) - takie jest moje zdanie.
Najpierw czytaj potem działaj!!

*

Offline zgf1

• **
  • 176
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 24, 2011, 21:10:38 »
No i co za problem, masz zamiar chwalic sie tym jeszcze papiezowi?
Zaluje, ze do kogokolwiek napisalem, widze jaka niektorzy robia łaske, ze odpisza...
Tyle, ze pamietaj, kiedys tez mozesz miec problem ktory Cie przerosnie...

Podjac probe nie upewniajac sie?
Wybacz ale dla mnie zakup nawet takiego telefonu to dosc spory wydatek i wole sie upewnic zanim cos zrobie, zwlaszcza jesli chodzi o grzebanie w firmware, na forum mozna tu znalezc czasem sprzeczne informacje(tak, czytalem forum zanim napisalem), niestety ale w FAQ pisze niezbyt jasno co zrobic, moze ktos kto od lat siedzi i bawi sie takimi rzeczami poradzi sobie, dla niego to jest jasne, jednak nie dla wszystkich.
Znalazlem inna instrukcje, wydaje mi sie, ze jest ona znacznie lepiej napisana niz slawne faq:
[*********]/434042907,0,1,Procedura-wgrywania-HardSPL.pdf]http://docs8.[*********]/434042907,0,1,Procedura-wgrywania-HardSPL.pdf[/url]

Na pewno przejrzysciej i przystepniej.

Nie kazdy cale zycie siedzi i wrzuca kazdy wychodzacy soft do telefonu, nie kazdy ma na to czas i ochote.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 24, 2011, 21:14:53 »
Nie każdy  ma czas i ochotę a i do tego bo raz nty na PW-  świetnie to ująłeś i zastosuj to do nas - zamykam.