W jaki sposób wgrać nowy rom do Kaisera?

• 21 Odpowiedzi
  • 4382 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

W jaki sposób wgrać nowy rom do Kaisera?
« dnia: Listopad 14, 2007, 10:27:36 »
Witam czy mógłby ktoś opisać po polsku krok po kroku jak wgrać nieoficjalny ROM do Kaisera? I o co chodzi z Radio version i Protocol version jak to zaktualizować?
I jakie ROMy uważacie w tej chwili za najlepsze ???

Moje to:

ROM VERSION: 1.56.405.5     DATE 08/28.07
RADIO VERSION: 1.27.12.11
PROTOCOL VERSION: 22.45.88.07H

*

Offline XGrzesX

• 468
  • Sprzęt: Motorola Milestone, HTC Tytn II, Asus A636
Odp: W jaki sposób wgrać nowy rom do Kaisera?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 14, 2007, 10:35:03 »
Chętnie bym się dowiedział w czym są lepsze te nieoficjalne ROMy i czym się różnią.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 14, 2007, 11:04:03 »
Odpowiedzi na pytania znajdziecie na innym (zagranicznym) forum - www.xda-developers.com (mam nadzieję że nie nadużywam cierpliwości adminów reklamując bądź co bądź, ale jednak konkurencję). Oczywiście wszystkie informacje w języku angielskim.
Polecam dział Wiki - czyli wikipedie z wieloma cennymi informacjami.
Co do samej zmiany ROMu to uczulam że w razie gdy coś pójdzie nie tak (a zdaża się to i każdy wgrywa "nieoficjalny ROM" na własną odpowiedzialność) i zaniesiemy urządzenie z "nie fabrycznym" ROMem do serwisu to możemy pożegnać się z gwarancją. Jest oczywiście możliwość powrotu do ROMu fabrycznego - o ile jest on gdzieś dostępny (nie koniecznie musi to być na ofcjalnej stonie HTC, koledzy z xda udostępniają z czasem różne fabryczne ROMy)
Na koniec wg mnienajważniejsze :
Ja jeszcze nigdy nie zdecydowałem sie na wgranie niefabrycznego ROMu (wcześniej posiadałem Hermesa) choc byłem bardzo bliski. Powód tego jest tylko jeden - kiedyś na xda... przyczytałem ostrzeżenie które brzmiało mniej więcej tak:
Uwaga - nie ma jednego najlepszego ROMu. Dla każdego użytkownika inny ROM może wydać sie najbardziej odpowiedni. Wgranie pierwszego niefabrycznego ROMu prowadzi do nieustannego żonglowania ROMami, które nie kończy sie nigdy.
Ja niestety nie mam na to czasu. Nie mogę sobie też pozwolić na testowanie , gdyż funkcja niezawodnego telefonu jest dla mnie wyjątkowo ważna i nie mogę sobie pozwolić na to żeby przez kilka godzin nie mieć kontaktu ze światem.

Pozdrawiam,

Łukasz

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 14, 2007, 15:18:39 »
IMHO na razie nie ma ROM'ów dla Kaisera godnych szczególnej uwagi. Są dostępne wersje oryginalne HTC i brendowane Orange i T-Mobile/Era.

W moim poprzednim Wizardzie zmieniałem ROM na nieoficjalny dość często, ale ze względu na brak oficjalnego romu w wersji WM6.0 i szczupłość pamięci Wizarda (gotowane, zwłaszcza Mobiego, znacząco tą pamięć oszczędzały).
W Kaiserze te problemy nie występują.

*

Offline cudo

• *
  • 55
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 16, 2007, 02:06:26 »
procedura jest bardzo prosta:

1.wgrywamy Hard SPL
2.wgrywamy rom'a
3.may kaisera z rome jaki wybralismy

w moim przypadku sprobowalem chyba wszystki obecnie dostepnych romow ugotowanych i orginalnych
i przyznaje ze w tej chile uzywam:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=343867

jest to rom oparty na romie htc i wydaje mi sie ze jesli ktos nie jest jakos super wymagajacy to najlepszy jest oficjalny rom
htc a najgorszy orange :) ja wgrywam te romy z nudow :)

rom:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=343198
hard spl:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=334679

cudo

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 16, 2007, 08:00:52 »
Dzięki wielkie za satysfakcjonującą odpowiedź :), czekam na dalsze opinie odnośnie doświadczeń z romami.

Mam jeszcze jedno pytanko, czy po wgraniu Hard SPL i wgraniu ugotowanego romu lub kilku po kolei istnieje możliwość przywrócenia telefonu do takiego stanu aby nadal obejmowała go gwarancja? Aby w serwisie sie nie kapneli że było coś grzebane z softem. Czy trzeba jakoś usuwać Hard SPL ? czy wystarczy ponowne wgranie oryginalnego romu HTC? Dzięki.

*

Offline soulscythe

• 379
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S 2, iPhone 4 (32 GB)
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 19, 2007, 16:09:21 »
Dzięki wielkie za satysfakcjonującą odpowiedź :), czekam na dalsze opinie odnośnie doświadczeń z romami.

Mam jeszcze jedno pytanko, czy po wgraniu Hard SPL i wgraniu ugotowanego romu lub kilku po kolei istnieje możliwość przywrócenia telefonu do takiego stanu aby nadal obejmowała go gwarancja? Aby w serwisie sie nie kapneli że było coś grzebane z softem. Czy trzeba jakoś usuwać Hard SPL ? czy wystarczy ponowne wgranie oryginalnego romu HTC? Dzięki.

Przylaczam sie do pytania kolegi :)

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 20, 2007, 10:48:57 »
IMHO nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Zależy od rodzaju usterki (czasem nie będą w stanie sprawdzić wersji systemu) i od nastawienia serwisu. Onegdaj przyjęli mi na gwarancji Wizarda z niestandardowym ROM'em, mogli sprawdzić wersję, bo uszkodzony był wyświetlacz. Pewnie nie sprawdzili.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 20, 2007, 10:58:53 »
Nie chodzi tutaj o ekstremalne sytuacje, chodzi tutaj o sposób na maksymalne zatarcie śladów po "zabawie" z romami.
wiadomo można zrobić DUMP ROM oryginalnego romu, ugotować i wgrać ponownie jako oryginalny, lecz do tej całej zabawy potrzebny jest HARD SPL,
i pytanko brzmi raczej czy on jakoś się po wgraniu tego "Backupowego romu"  niweluje? czy nadal siedzi w tym telefonie i można stwierdzić ze było coś grzebane?

*

Offline cudo

• *
  • 55
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 20, 2007, 18:04:33 »
jesli wgrasz tylko OEM rom to hard spl zostaje wiec musisz powrocic do spl przed jego zmiana.
jak ktos wspomnial zaelzy od rodzaju usterki itd  i czy ludziki z htc beda mocno wnikac w twoje zmiany.

istnije oczywiscie mozliwso powrtu do spl tutaj jest guide:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=335568

nie probowalem wrocic do spl gdzy telefonik nabym bez gwarancji wiec sie nie martwie :)

cudo

*

Offline kroton

• *
  • 78
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 20, 2007, 21:25:54 »
Witam czy mógłby ktoś opisać po polsku krok po kroku jak wgrać nieoficjalny ROM do Kaisera? I o co chodzi z Radio version i Protocol version jak to zaktualizować?
I jakie ROMy uważacie w tej chwili za najlepsze ???

Moje to:

ROM VERSION: 1.56.405.5     DATE 08/28.07
RADIO VERSION: 1.27.12.11
PROTOCOL VERSION: 22.45.88.07H

Podaruj sobie wgrywanie ROMU do Kaisera. Kaiser ma wersję 6 - najnowszą - systemu operacyjnego i od tej strony NIC nie uzyskasz. Jak chcesz coś zrobić - to na drodze dogrania sobie dedykowanych, dodatkowych programów. Wgranie ROMU=wgranie kłopotów. Nie łudź się, że ROM na Kaisera będzie bezbłędny - amatorskie ROMY nie mają szans na bycie dokładnie przetestowanymi. Nie będzie działało: dźwięk,  telefon, GPS, decoding video, wyświetlanie, polskie litery - pojednńczo, stochastycznie lub w różnych konfiguracjach naraz. Zazwyczaj jest to amatorszyzna -pierwszej lub kolejnej wody :)

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 20, 2007, 21:33:24 »
Co nie zmienia faktu, ze czesto ROMy operatorskie sa gorsze od standardowych - i wtedy pojawia sie problem, wgrywac Hard SPL i potem ROM - nawet standardowy HTC - i ryzykowac utrata gwarancji - czy tez meczyc sie z czesto niedopracowanym ROMem jaki sie nabylo w jakby nie patrzec, 'promocyjnej' cenie...

*

Offline kroton

• *
  • 78
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 20, 2007, 22:14:46 »
Cóż, przeczytałem megabajty dyskusji netowych na temat wgrywania, działania i dopracowywania romów. Użalanie się ludzi na komponenty z kaszlem i czkawką po wgraniu. Ma sens wgranie firmowych romów upgrade'ujących poprzedni rom. A więc WM6 w miejsce WM5 lub poszczególne składniki Radio/OS/Ext. Inne warianty to amatorszczyna. Jak można przygotować super ROM, jeśli ktoś nie zna adresów pamięci, pod którymi powinny egzystować odpowiednie komponenty? Dlaczego nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na szczegółowe pytania na forach dotyczące portów IO, komend bootloadera, systemu operacyjnego Linux pod którym działa RADIO na Kasierze? To proste. Ta wiedza jest tylko w HTC. To taki mały teścik - w jaki sposób odwołać się do Linuxa na Kaiserze po odpaleniu tela i w nim zadziałać? Więc pliz nie mówcie o profesjonalnie, dobrze przygotowanych, działających bez problemów amatorskich romach. Vide - jak już - to tylko oryginały.

Ale zgodzić się i tak muszę, oryginalne romy też są niedopracowane.

Jeszcze mała edycja coby nie blubrać samemu: mały cytat z XDA pasujący jak ulał do tego wątku (dotyczy Kaisera):
"stozmon
After flashing half a dozen roms I have settled on the latest ATT Tilt rom without the customizations and the device is overall more stable and usable than ever, plus no need to CID unlock...bonus."
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2007, 22:22:49 wysłana przez kroton »

*

Offline Glaniu

• **
  • 235
    • www.pagla.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 30, 2007, 18:11:54 »
witam
A ja korzystajac z imei-chack sciagnalem z orendzowego kaiserka locka i co za tym idzie CID'a . I tu moje pytanie chcial bym wgrac fabryczny rom ,ktory chyba znalazlem (http://rs107.rapidshare.com/files/57816419/RUU_Kaiser_HTC_WWE_1.56.405.5_radio_sign_22.45.88.07_1.27.12.11_Ship.rar) tylko czy dalej trzeba instalowac ten HardSPL i co to jest  :)?

Pozdrawiam
Glaniu

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 30, 2007, 18:27:00 »
A ja korzystajac z imei-chack sciagnalem z orendzowego kaiserka locka i co za tym idzie CID'a . I tu moje pytanie chcial bym wgrac fabryczny rom ,ktory chyba znalazlem (http://rs107.rapidshare.com/files/57816419/RUU_Kaiser_HTC_WWE_1.56.405.5_radio_sign_22.45.88.07_1.27.12.11_Ship.rar) tylko czy dalej trzeba instalowac ten HardSPL i co to jest  :)?

Mozesz sie pochwalic, w jaki sposob "korzystajac z imei-chack sciagnaleS z orendzowego kaiserka locka i co za tym idzie CID'a" ? Bo ostatnio jak slyszalem, to simlock byl trudnym tematem, jesli chodzi o Kaisera. Moze mowimy o innym locku ?

Natomiast HardSPL trzeba wgrywac - choc nie wiem jak (powoluje sie na slowa bardziej doswiadczonych forumowiczow w tych kwestiach) - poniewaz jesli sie tego nie zrobi, to po wgraniu oryginalnego ROMu dostaniesz gratis SIMlock na _wszystkie_ sieci. WLACZNIE z Orange PL.

Powodzenia - ja niedlugo stane przed takim samym problemem, wiec prosze o relacjonowanie na biezaco co i jak :)

Pozdrawiam :)

*

Offline Glaniu

• **
  • 235
    • www.pagla.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 30, 2007, 19:29:35 »
Upss polozylem swojego kaisera , chyba jednak imei-check nie sciaga CID'a w kazdym razie mam komunikat przy probie wgrania roma INVALID VENDER ID . Co teraz pozostaje mi robic ?????????? dodam ze kaiser jest z angielskiego orange

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2007, 21:11:52 wysłana przez Glaniu »

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 01, 2007, 08:08:08 »
Ah - angielskiego... ja sadzilem, ze z Orange PL. Generalnie sadze, ze nie wgrales HardSPL i przez to moze byc ten problem... ale nie jestem pewien na 100 %

« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 07, 2007, 08:58:22 »
Witam,
Chcialbym sie upewnic, czy z polskiego orangutana mozna sciagnac simloock'a przez strone

http://www.imei-check.co.uk/kaiser-unlock.php

jesli nie to rozumie ze nie da sie go sciagnac w zaden inny sposob.
Z powyzszych wypowiedzi wnioskuje ze jeszeli udalo by sie sciagnac simloock'a przez "imei-check" to operacja ta nie sciaga CID'a, to jak go sciagnac?

pozdrawiam

juz chyba znalazlem odpowiedz co do CID'a - sciaga sie go HardSPL ale prosze jeszcze o potwierdzenie  :-|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2007, 09:52:06 wysłana przez PoLaRiS »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 07, 2007, 13:22:02 »
Tak Hard SPL na stałe omija ograniczenia CID-a .
potrzebna zgoda

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 07, 2007, 15:29:22 »
Z tym, ze na razie jedynym oryginalnym dostepnym ROMem (oprocz Erowego, ktorego nie mam zamiaru dotykac :)) jest oryginalny ROM HTC - mozna go sciagnac tutaj:

http://rapidshare.com/files/57816419/RUU_Kaiser_HTC_WWE_1.56.405.5_radio_sign_22.45.88.07_1.27.12.11_Ship.rar.html

Dalej brak ROMu z oryginalnej wersji HTC PL sprzedawanej w sklepach (oczywiscie nie zadnej nakladce, tylko oryginalnym ROMie przygtowanym przez HTC), a Orange'owy niedlugo powinien sie pojawic ;)

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 07, 2007, 15:41:18 »
A dlaczego tak się obawiasz ROM-u ERY ?
Jak widzisz  to  albo nikt nie ma czasu albo inne przyczyny nie pozwalają na podzielenie się zrzutem ROM-u ( nie mówimy nawet o rekonstrukcji ) która jest kwestią kilku minut .
potrzebna zgoda

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 07, 2007, 17:51:15 »
A dlaczego tak się obawiasz ROM-u ERY ?
Jak widzisz  to  albo nikt nie ma czasu albo inne przyczyny nie pozwalają na podzielenie się zrzutem ROM-u ( nie mówimy nawet o rekonstrukcji ) która jest kwestią kilku minut .

Op. Brand < HTC.