Odpowiedzi na pytania znajdziecie na innym (zagranicznym) forum -
www.xda-developers.com (mam nadzieję że nie nadużywam cierpliwości adminów reklamując bądź co bądź, ale jednak konkurencję). Oczywiście wszystkie informacje w języku angielskim.
Polecam dział Wiki - czyli wikipedie z wieloma cennymi informacjami.
Co do samej zmiany ROMu to uczulam że w razie gdy coś pójdzie nie tak (a zdaża się to i każdy wgrywa "nieoficjalny ROM" na własną odpowiedzialność) i zaniesiemy urządzenie z "nie fabrycznym" ROMem do serwisu to możemy pożegnać się z gwarancją. Jest oczywiście możliwość powrotu do ROMu fabrycznego - o ile jest on gdzieś dostępny (nie koniecznie musi to być na ofcjalnej stonie HTC, koledzy z xda udostępniają z czasem różne fabryczne ROMy)
Na koniec wg mnienajważniejsze :
Ja jeszcze nigdy nie zdecydowałem sie na wgranie niefabrycznego ROMu (wcześniej posiadałem Hermesa) choc byłem bardzo bliski. Powód tego jest tylko jeden - kiedyś na xda... przyczytałem ostrzeżenie które brzmiało mniej więcej tak:
Uwaga - nie ma jednego najlepszego ROMu. Dla każdego użytkownika inny ROM może wydać sie najbardziej odpowiedni. Wgranie pierwszego niefabrycznego ROMu prowadzi do nieustannego żonglowania ROMami, które nie kończy sie nigdy.
Ja niestety nie mam na to czasu. Nie mogę sobie też pozwolić na testowanie , gdyż funkcja niezawodnego telefonu jest dla mnie wyjątkowo ważna i nie mogę sobie pozwolić na to żeby przez kilka godzin nie mieć kontaktu ze światem.
Pozdrawiam,
Łukasz