ustawienia wi fi , pytan laika kilka

• 4 Odpowiedzi
  • 842 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ustawienia wi fi , pytan laika kilka
« dnia: Luty 26, 2008, 23:09:35 »
witam
 mam pare pytan odnosnie ustawien wifi jako ze nigdy sie tym nie interesowalem i niemam pojecia co i z czym sie je a wiec.

jak wlacze wifi to czasami znajduje mi sieci , jednak nie moge sie z nimi placzyc, bylem tez przy dwoch hot spotach( one sa darmowe jesli sie nie myle ?) no i znajduje te hotspoty ale z nimi sie nie laczy, raz widzialem ze na chwile pisalo ze polaczony , wtedy odpalilem internet explorera no i strona bardzo wolno sie ladowala ze wylaczylem bo to bylo bez sensu. czy to trzeba cos gdzies poustawiac zeby mozna bylo chodzic po www na hotspotach za darmo ? i jak to jest wlasciwie pwiedzmy ze znajduje siec , laczycie sie , po czym normalnie mozna otworzyc internet  explorerabadz opere i wtedy net jest za darmo ? sa jakies pomocne programiki do wifi ? ja jestem w tym temacie zielony :( za odp dzieki
htc tytn II kaiser (orange)

Odp: ustawienia wi fi , pytan laika kilka
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 27, 2008, 16:44:14 »
halo czy nikt z czytajacych nie wie jak sie ustawia wi fi ? help

*

Offline k4syx

• *
  • 95
  • Sprzęt: Kaiser
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 27, 2008, 17:21:59 »
Połączenie WiFi ustawia się pod konkretną sieć, tak jak w notebooku czy stacjonarnym kompie z odpowiednią kartą.

Nie ma jednego "boskiego" ustawienia działającego magicznie wszędzie i ze wszystkim.

BTW hotspoty w Orange raczej bezpłatne nie są, mi po połączeniu proponują płatność więc je zlewam - jest zawsze w okolicy jakaś sieć niezabezpieczona z DHCP włączonym.... Zresztą do takich stron jakie oglądam na Kaiserze będąc poza domem i tak idealnie nadaje się HSDPA albo EDGE, kosztuje jakieś grosze.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
HW: HTC TyTN II
SW: Ugotowany WM 6.1 z Kuchni Cysorza 6.1 + 18MB PagePool

http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 27, 2008, 18:56:07 »
no wiec dzisiaj polaczylem sie z jakas niezabezpieczona siecia od siebie w domu. slaby chyba sygnal jednak jest ,bo co chwila rozlacza sygnal. czy poprzez wi fi polaczenia sa bardzo wolne  ? bo np. wlasnie na tej wykrytej sieci aby otworzyla sie strona powiedzmy google.pl trzeba na to okolo 10 sekund , a jak jest strona z wieksza iloscia grafiki co wiaze sie ze jest wiecej kb na stronie to otwiera sie cholernie dlugo, czy to jest wina mojego kaisera ? ustawien? czy moze ta siec z ktora sie lacze jest taka wolna ?

*

Offline k4syx

• *
  • 95
  • Sprzęt: Kaiser
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 27, 2008, 19:06:11 »
Kaiserowa sieciówka to 802.11g więc działa bardzo szybko, ale po pierwsze możliwe że jesteś na granicy zasięgu i co chwilę zrywa połączenie i na nowo nawiązuje, a po drugie rzeczywiście dawca sieci może mieć nędzne łącze...
---------------------------------------------------------------------------------------------------
HW: HTC TyTN II
SW: Ugotowany WM 6.1 z Kuchni Cysorza 6.1 + 18MB PagePool

http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656