trójkolorowy ekran i SERIAL po wyjęciu i powtórnym włożeniu karty SIM, pomocy...

• 55 Odpowiedzi
  • 5616 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline doktorwlodek

• 43
  • Sprzęt: HP IPAQ 3970; HP 6515; KAISER ; RAPHAEL; LEO
 Trójkolorowy ekran i napis serial po wyjęciu i powtórnym włożeniu karty SIM.
Po przeszperaniu tutejszych wątków:
0. połączyłem kaiserkę do PC przez USB, SERIAL na ekranie zmienił się na USB
1. wyłączyłem połączenia USB w Activesync;
2. zassałem MTTY; włączyłem w MTTY połączenia USB
3. po ENTER i wpisaniu "Boot" przywróciłem kaiserkę do życia, tak jak po softresecie
4. po całkowitym uruchomieniu urządzenia wykonałem softreset rysikiem i znów ukazał się trójkolorowy ekran i SERIAL
5. powtórzyłem całą operację kilkukrotnie, ale zawsze po próbie softresetu pojawia się trójkolorowy ekran.
6. wykonałem hardreset z poziomu Ustawienia - Wymazanie danych z pamięci kaiserki (hasło 1234 i potwierdzenie - tak)
7. pomimo powrotu ustawień fabrycznych po próbie softresetu ukazuje się trójkolorowy ekran i SERIAL; próbowałem wyjąć karty SIM i SD, ale rezultat ten sam

proszę o jakieś wskazówki, kończą mi się pomysły...
Mam od pół roku kaiserkę MDA Vario III z ERY z orginalnym softem, nie jestem programistą...
pomocy!   :(

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Proponuję service
potrzebna zgoda

*

Offline Conelli

• 3
  • Sprzęt: e50, g900
jak juz wszystko dziala pozostaw sprzet wlaczony przez jakies 30 min i dopiero reset. byc moze ustawienia rejestru nie zdaza sie zapisac

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
możesz też wgrać HardSPL i zrekonstruowany Erowy rom, wykonywałeś jakieś operacje na oprogramowaniu czy rom sam się posypał?

*

Offline doktorwlodek

• 43
możesz też wgrać HardSPL i zrekonstruowany Erowy rom, wykonywałeś jakieś operacje na oprogramowaniu czy rom sam się posypał?
ROM sam się wysypał, mam w planach HardSPL i rekonstruowany ERA ROM (ściągnąłem), ale nie mam pojęcia skąd wziąć Hard SPL i jak całą operację przeprowadzić. Nie jestem najlepszego zdania o serwisach, choć sprzęt niby na gwarancji, poprzednio używałem 2 lata Ipaq'a 6515 (na szczęście mam go jeszcze jako back-up, a miałem dać narzeczonej  :) , przedtem też 4 lata HP  i raczej musiałem sobie sam radzić, terminy, jakość usług przypominają mi trochę moją branżę  (med.)  ...
pozostaje prosić o Waszą, koledzy, pomoc...

*

Offline snowrider

• 1357
tu masz wszystko co potrzeba do HardSpl:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=83466.msg673429#msg673429

czytać czytać i czytać i nie bedzie problemów a jak powstaną to znowu szukać i czytać.......

*

Offline medive

• 1323
ja bym radził wysłać do serwisu ale jakbyś chciał samemu to polecam to co napisałem http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=103073.0

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
takie objawy pojawiaja sie tylko wtedy jak odpaliles hard na kompie ale nie dokonczyles instalacji.
spokojnie oddaj do crc nadpisza co bota i bedzie ok
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline doktorwlodek

• 43
  :mad: nie mogę uzyskać połączenia z Activesync pomimo powtórnej instalacji AS 4.5 . (Mój back-upowy Ipaq 6515 śmiga aż głupi) ... Jak więc zainstalować Hard SPL i ew. ROM. ?
Metoda z synchronizacją raczej odpada, nie mogę przenieść plików do ppc nie uzyskując połączenia.

Zastosowałem się do wskazówek Szanownych Kolegów, ale Hard SPL (ikona z Kermitem - Żabą) nie daje się u mnie uruchomić na PC z  XP, a po uruchomieniu "KaiserCustomRUU.exe" system pyta czy aby zainstalowałem Hard SPL. Czy można użyć MTTY ?
Trzeba się było uczyć... Kto ma szkoły ten ma lżej... Diabli nadali...
Pomocy !!!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2008, 18:49:22 wysłana przez doktorwlodek »

*

Offline medive

• 1323
niesynchronizuj do HardSPL ale musisz mieć czytnik kart pamięci przez który na karte wrzucisz plik SSPLKAIS.exe na karte później na telefonie z karty musisz na pamięć telefonu to przeżucić podłączyć telefon kablem USB do komputera ale bez karty pamięci i karty sim w środku i rób według instrukcji wgrywania HardSPL w tym wątku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=103073.0

*

Offline doktorwlodek

• 43
 Dzięki, zrobiłem tak, ale od 5 min. mam biały ekran...

*

Offline medive

• 1323
spróbuj to samo tylko ściągnij jumspl1.56.exe

*

Offline doktorwlodek

• 43
aaale skąd ?
próbowałem z uruchomieniem SSPLKAIS.exe skopiowaną do gł. katalogu, ale jedyne co osiągnąłem, to biały ekran.
Gdy  próbowałem uruchomić HardSPL.exe z podłączonym ppc i trójkolorowym ekranem z napisem USB (to u mnie skutek softresetu) proces zatrzymuje się z błędem połączenia, choć pobiera z ppc dane o aktualnych ustawieniach...
Ręce mi opadają, czy wszystkie produkty MS muszą załamywać awaryjnością...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2008, 02:08:59 wysłana przez doktorwlodek »

*

Offline bubek3

• **
  • 165
    • forum.PasjaGSM.pl
  • Sprzęt: HTC TyTN II
jeśli nie poszło z jumpspl 1.56, spróbuj z kolejną wersja (1.93 - musi działać). Dodaję w załaczniku ;)

[edycja]
dolepiam jeszcze 1.56 - dopiero zauważyłem że nie próbowałes...

*

Offline doktorwlodek

• 43
 Dzięki serdeczne
z 1.93 poszło, potem zainstalowałem ROM ERY,były komunikaty o pomyślnej instalacji na ekranie PC i wszystko poszło gładko  :)
Teraz jednak znów siedzę z trójkolorowym ekranem i kombinuję co  dalej bo ppc się nie zrestartował i nie chce wyjść z trójkolorowego ekranu z napisami:
KAIS130
SPL-3.28.HARD
CPLD-8
... a dodatkowo po wpisaniu w MTTY "boot" jest wiadomość o złej  komendzie.
 :S
Może to jednak uszkodzenie hardwarowe ?
Pozostaje mi prosić o dalszą pomoc...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2008, 17:57:29 wysłana przez doktorwlodek »

*

Offline bubek3

• **
  • 165
    • forum.PasjaGSM.pl
  • Sprzęt: HTC TyTN II
Ale nad czym kombinujesz ? bo ja nie do konca chyba temat rozumiem... ;/ a czytalem go dwa razy. Wgrales HardSPL, ROM i dedykowane radio i nadal po uruchomieniu masz trojkolorowy ekran ? dobrze zrozumialem ? ;/

*

Offline doktorwlodek

• 43
 drogi Bubek3, niestety tak właśnie jest :(

*

Offline medive

• 1323
drogi Bubek3, niestety tak właśnie jest :(
wgraj orginalny spl i wyslij na gwarke bo niewiele wykombinujesz najlepsze i najbezpieczniejsze wyjście

*

Offline doktorwlodek

• 43
  :|
Ten soft jest taki jak mój oryginalny, telefon kupiłem nowy, w pudełku jako MDA VARIO III, nieodpakowany. Działał początkowo rewelacyjnie, zwłaszcza, że poprzednio (i obecnie) używałem HP 6515, a to swoista legenda wśród sprzętów nawalających.
Mam niestety złe doświadczenia z autoryzowanymi servisami motoryzacyjnymi i HP. (małe zaangażowanie w znalezienie przyczyny problemu i ttteeeerrrrrrrmmmmmiiiiiiinnnnyyyyyyyy).
 Czy ktoś z kolegów ma jakiś pomysł ?

*

• 7793
Ponieważ zakupiłeś w sieci Era to Twoim serwisantem jest crc - jeśli masz czas unów sie i jeśli się zgodzą na naprawę od ręki ( a czasami się zgadzają) to już po 2 godzinach będziesz miał wymienioną MB ( płytę główną )
potrzebna zgoda

*

Offline doktorwlodek

• 43
 Nie jestem pewien, czy uznają gwarancję. Kupiłem urz. w nierozpakowanym pudełku ERY ale w komisie. Dzwoniłem, powiedzieli, że uznają, ale moje poprzednie doświadczenia bywały różne, ostatnio gmerałem przy SPL i ROM...
Cholera, sprzętu potrzebuję do pracy (wizyty u chorych), przyzwyczaiłem się, na szczęście mam jeszcze stare HP 6515 (Pawlak do Kargula cyt.: "Uważaj, karabin Witja zabrał, ale jest u mnie jeszcze dwa granata w świątecznem ubraniu !"  :E

Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na odblokowanie kaiserki ?
Napisane: Lipiec 23, 2008, 21:44:48
a może pomysł na inną komendę w MTTY, bo "boot" już nie działa po zmianie SPL i ROM
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2008, 14:25:36 wysłana przez doktorwlodek »

*

Offline medive

• 1323
jeśli masz karte gwarancyjną i dowód zakupu t muszą uznać

*

Offline doktorwlodek

• 43
mam, :)

Napisane: Lipiec 23, 2008, 23:22:35
Zrobiłem hard reset przez wyjęcie baterii głównej na 2 dni. Kaiserka ożyła, system zastartował, przeszedł wszystkie etapy wstępu (także te z urz. rysika, kalibracją ekranu i hasłem, po czym znów samoistnie wszedł w tryb trójkolorowego ekranu serial / USB.
 kur......... ! :mad:

*

Offline doktorwlodek

• 43
 A może ROM WM 6.1 PLK pomoże ? Wgrać najpierw HardSPL 3.28 czy ten HardSPL który wcześniej zainstalowałem wystarczy ?
 Dlaczego mimo podłączenia urządzenia do PC od chwili awarii nie było ono widoczne dla Activesync w PC ?
 Mam 2 doby dyżuru, więc w CRC będę najwcześniej pojutrze...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2008, 02:16:50 wysłana przez doktorwlodek »

*

• 7793
Jeśli jest notorycznie w stanie BL to połączenie prawdopodobnie istnieje bomasz komunikację po mtty - ale to nie to samo co komunikacja AS.
Przywróć za pomocą unlokera właściwe IPL/SPL - aby nie crc nie podważył gwarancji
potrzebna zgoda

*

Offline doktorwlodek

• 43
A czy jest jakaś komenda w MTTY poza "boot" do wychodzenia z trybu trójkolorowego ?
Po zmianie ROM-u po "boot" jest "command error" :(

*

Offline medive

• 1323
naprawdę nie masz co kombinować serwis i tyle jeśli nie zrobią w 2 tygodnie muszą dać ci nówkę sztukę, im więcej teraz kombinujesz tym trudniej będzie to odkręcić żeby gwary nie podważyli

*

Offline Glaniu

• **
  • 235
    • www.pagla.pl
Mam/mialem dokladnie to samo i pozostawilem Kaisera na kilka dni bez baterii i jak na razie sie nie powtarza ,ale jednak chyba bede musial odeslac

*

Offline doktorwlodek

• 43
 A co u ciebie po soft- resecie ? U mnie niestety po każdorazowym SR powrót do trójkolorowego ekranu  :(

*

Offline doktorwlodek

• 43
Bułeczka w zamrażarce na 24 h. Sam jestem ciekaw co będzie ?
W mojej branży zwłoki przechowuje się w chłodni  :)