Total newbie prosi o pomoc

• 54 Odpowiedzi
  • 3199 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Arkusz

• *
  • 77
  • Sprzęt: Milestone
Total newbie prosi o pomoc
« dnia: Grudzień 12, 2008, 21:09:12 »
Siemka:] wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem MDA Vario III i mam dużo śmiesznych kłopotów i wiele pytan
1. da się zmienić dzięk SMS? dzwonka znalazlem, ale sms nie...
2. Co mi daje przejscie na "piracki" sofcik? Trace gwara? moge wgrac w kazdej chwili stary rom?
3. Czy istnieje miożliwość "bricku" gdy będę się bawił tymi romami? chodzi mi o taki coś jak na PSP- ze tel nadaje sie do wyrzucenia.
4. Da się odtworzyć gry, np Herosów 2,3 albo warcrafta 1, 2?
5. Czy da sie ustawic tapete na caly ekran, a nie tylko today?
6. jak mam automape, to mozna jakos utworzyc skrót jak do tomtoma?

Proszę o nie kasowanie tego posta, bo szukałem, ale nie znalazłem
Z góry dziekuję i pozdrawiam.
Arkusz

PS: dobra znalazłem ten dźwięk SMS, a da się wziąć jakoś plik z moich dźwięków w wma? Bo są tylko "fabryczne" a moich nie wykrywa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2008, 21:23:49 wysłana przez Arkusz »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Total newbie prosi o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 12, 2008, 21:11:18 »
1. ustawienia - dźwięki i powiadomienia - new sms
2. jaki piracki? nie ma pirackich są fan made
3 .-
4. http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=49911.0
5. nie mam pojęcia

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 12, 2008, 22:08:58 »
Ad.5 Da się oprócz górnej belki ale ona jest w kolorze tapety. Żeby usunąć dolną belkę ja używam pmc todayshrink.
Ad.6 No comment a wiesz dlaczego ? Bo jak byś miał oryginał to byś wiedział  :]
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline szymon74

• 291
  • Sprzęt: Asus P750,HTC Kaiser, Wizard, Samsung SGH-U900,  Nokia E51, Samsung Nc10 iPlus, PSP 1000, iPod Classic plus sterta gratów w szufladzie
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 13, 2008, 14:52:50 »
Ad.3 Jeżeli nie wgrasz HardSPL lub nie zdejmiesz Cida to jak najbardziej.
Visca el Barca

*

Offline zajac76

• **
  • 122
    • kaufeninpolen.de
  • Sprzęt: TYTN II (pierwszy PDA. Pierwszy wiec najlepszy)
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 13, 2008, 18:20:32 »
Ad. ps spróbuj wg danych z tego postu

*

Offline Arkusz

• *
  • 77
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 13, 2008, 19:15:33 »
Dobra, wielkie dzięki :]

To teraz- jak zmienić dźwięk SMS? tak samo jak alarmu? bo mam tylko standardowe...
Jak zdjemę ten CID i wgram HardSPL to rozumiem, ze gwarka do kosza?
Da się ustawić hasło TYLKO np. do SMS?
Jak wygasł mi program anti-vir to mogę jakos "wykupić" licencję na dłużej czy coś w tym stylu (wolałbym za free).

Pewnie to nie wszystko, ale reszty nie mogę sobie przypomnieć.

Dziękuję z góry.
Arkusz.

PS: Już się jedno przypomniało:
Kupiłem ten tel i pamięc wew jest zapchana :P Więc chce przywrócić go do ustawień fabrycznych, karte tez- da się to z pozycji fona? Tel tak, a karte? Trudno później zainstalować orginalą mapę z licencją TomTom? bo taką dostałem z ery :] thx.

PS2: znów się przypomniało :] Każde słuchawi na bt będą działały z HTC? polecicie jakieś douszne do 100zl najlepiej?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2008, 19:25:54 wysłana przez Arkusz »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 13, 2008, 19:54:27 »
Arkusz koniec, wszystko było na forum, nawet w dziale Kaisera, zacznij w końcu używać:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=search;advanced
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Arkusz

• *
  • 77
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 13, 2008, 23:57:43 »
Dobra na większość znalazłem odpowiedź ale bardzo zastanawiam się nad zmianą ROM'u...
Jako iż jestem urodzonym pechowcem, sądze, iż jeszcze 1,5 roku gwary mi się przyda... Jak to jest jak ściągne ten CID i wgram nowy ROM? tak jak na PSP, ze jak idzie do serwisu to sie wgrywa brandowy- tak czytalem. A co jak telefon ulegnie takiemu wypadkowi, ze nie bedzie sie dalo wgrac orginalnego ROMu? Gwara leci do kosza? Bo nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi...
Dalej- co dokladnie daje mi nowy ROM? czytalem, ze jest stabilniejszy i szybszy, da sie instalowac jakies programy... OCB? opłaca się? bo też nie mogłem uzyskać jednoznaczej odpowiedzi. jedni- tak, wgrywaj, inni- nieeee jeszcze stracisz kajzerke za 1700zl.... Istnieje takei rysyko?
I jeszcze- program antiwir. bo chcialem duzo siedziec w necie.. wiekszosc mowi, ze sie nie oplaca bo tylko zjada pamiec... Co o tym myślec?

Z góry dzięki i TU szukałem w szukajce :]

*

Offline szymon74

• 291
  • Sprzęt: Asus P750,HTC Kaiser, Wizard, Samsung SGH-U900,  Nokia E51, Samsung Nc10 iPlus, PSP 1000, iPod Classic plus sterta gratów w szufladzie
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 14, 2008, 00:10:29 »
Z góry dzięki i TU szukałem w szukajce
To chyba słabo szukałeś. To zależy od serwisu. Jedni na to patrzą inni mają to gdzieś. Ja trafiłem na tych drugich :mrgreen:.
Visca el Barca

*

Offline Arkusz

• *
  • 77
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 14, 2008, 14:15:43 »
Więc.... czytałem o tym jak zmienić miejsce zapisywania plików bt i znalazlem program bt manager- zainstalowalem go i wyskakuje vlad, ze aplikacja wymaga nowszej wersji systemu mc.net compact framwork od zainstalowanej na tym urządzeniu... Mam orginalny soft od ery- co mogę zrobić?

*

Offline szymon74

• 291
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 14, 2008, 14:54:59 »
Zainstaluj .Net Compact Framework 3.0
Visca el Barca

*

Offline Arkusz

• *
  • 77
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 15, 2008, 19:00:27 »
Wielkie dzięki :]

A teraz chyba ostatnie 2 pytania :]
1. Istnieją douszne sluchawki na bt albo wifi?
2. MDA vario III obsluguje niby tylko 2GB karte... prawda to? na orginalnym sofcie od ery pójdzie mi 8? bo juz TyTn II wg tego samego serwisu obsluguje 32GiB... Z góry Thx.

PS: szukałem na google, innych serwisach i tutaj i nie dostałem odpowiedzi co właściwie daje zmiana Romu... Może mi ktoś dać link/ napisać + i - takiego rozwiązania?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2008, 19:11:24 wysłana przez Arkusz »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 15, 2008, 20:05:11 »
1. Każde słuchawki na BT zadziałają z Kaiserem (czy tez Vario III).
2. Obsługuje karty microSDHC, więc teoretycznie do 32GB, choć na razie największe w sprzedaży to 16GB.

Każdy ROM ma swoje plusy i minusy, jeden działa szybciej, inny stabilniej, jeszcze inny super oszczędnie w kwestii baterii (choć to raczej radio). Twoim zadaniem jest znaleźć taki, który będzie Ci najbardziej odpowiadać. Gotowane ROMy zawierą tez zazwyczaj zestaw mniej lub bardziej potrzebnych aplikacji.
Z mojego doświadczenia uważam jednak, że do pracy najważniejsza jest stabilność, więc ja działam na oryginalnym romie.

*

Offline Arkusz

• *
  • 77
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 15, 2008, 20:45:43 »
Wielkie dzięki :] Czyli aplikacje wszystkie itp będą mi normalnie "pacały" na brandowym sofcie ery, a te Romu to takie "zmodyfokowane softy", które mogą szybciej działac, albo wolniej, ale nie będą się wywracać? To tak jakbym włożył nowy silnik do malucha specjalny i zrobić go tak, zeby  jezdził tylko prosto, albo był do driftu ?:P Jeśli tak to wolę się nie bawić i zostanę na brandowym sofciku :]

Thx.

PS: taka karta będzie ok? http://allegro.pl/item497349061_kingston_micro_sdhc_8gb_adapter_sklep_bialystok.html
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2008, 21:11:37 wysłana przez Arkusz »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 15, 2008, 22:01:47 »
ROM to system. W twoim Vario tez jest ROM, tle że made by Era (czy raczej T-mobile obecnie :) )
Ale możesz go sobie usunąć i wgrać inny, made by makus, qsqa, czy może orange :P

Co do kart to ja polecam Sandiski

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 16, 2008, 16:25:01 »
A zwykły micro sd nie pojdzie? musi byc hc

Bo nabyłem telefon z orenga i tam siedzi automapa na micro sd;]

*

Joker87

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 16, 2008, 20:43:37 »
A zwykły micro sd nie pojdzie? musi byc hc

Bo nabyłem telefon z orenga i tam siedzi automapa na micro sd;]
Zwykłe pójdzie. Hc też. Tylko nie jestem pewny czy do hc trzeba instalować wm5storage

*

Offline Arkusz

• *
  • 77
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 16, 2008, 20:50:55 »
Wielkie dzięki chłopaki :] Więc postanowiłem zostać na orginalnym ROM'ie :]
Karty są aż tak tanie? omg to bede mial na czym słuchac muzy :] A jaki router polecacie do neostrady? bo chcialbym dac sobie spokój z kompem i pracowac tylko na tytn :]

Edit: mam orginalnego TomTom'a zainstalowanego, ale tam nie ma 3/4 ulic :] Mam tez od goscia nie otwieraną koperte z orginalna plytka i karte z licencja. Jak zainstaluje to (nie mam pojecia jak to sie robi...) to bede mial wszystkie uliczki itp ?:P

Kolejny problem... Ściągnąłem SRS WOW HD na win 6 i jak instaluje to wyskakuje blad, ze jest na starsza wersje win... moze to przez to ze zainstalowalem net compact 3.5?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2008, 21:44:52 wysłana przez Arkusz »

*

Offline szymon74

• 291
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 17, 2008, 15:25:15 »
Ale przy instalacji czy po? Jeżeli wyskakuje takie coś "Nie można wyświetlić zainstalowanego programu... to to jest normalne.
Visca el Barca

*

Offline Arkusz

• *
  • 77
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 17, 2008, 17:45:52 »
Po. W takim razie jak to odpalić?

*

Brosper

« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 17, 2008, 19:55:44 »
1. Każde słuchawki na BT zadziałają z Kaiserem (czy tez Vario III).
[...]
Podłączam się do pytania bo nie wiem czy zostać przy słuchawkach na kablu czy kupić sobie słuchawki bezprzewodowe do Kaisera Kabel mnie troche irytuje i jeszcze to wejście w Kaiserze jakie polecacie w miarę normalnej cenie i czy polecacie takie rozwiązanie.

*

Offline Arkusz

• *
  • 77
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 18, 2008, 18:08:12 »
A żeby zainstalować TouchFlo 3D albo Shella to muszę mieć zdjętego CID'a ?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 18, 2008, 18:10:26 »
Nie. Chyba, że chodzi Ci o ROM z TouchFlo to tak ale jeśli sam program (nie wiem czy jest cab lub exe) to nie. A SPB Mobile Shell to jest program/nakładka i nie ma przeszkód.

*

Offline szymon74

• 291
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 18, 2008, 20:53:07 »
Na razie touch 3d nie instaluj, bo się zawiedziesz. Mulić tak bardzo to nie muli, ale są kłopoty z wyłączaniem telefoniu.
Visca el Barca

*

Offline Arkusz

• *
  • 77
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 18, 2008, 22:59:12 »
Dobra- dzięki, a teraz następny problem...

Mam karte 512mb- chciałem wszystko z niej usunąć, bo popierniczył mi sie TomTom (orginalny). Wziąłem normalnie all zaznaczyłem i usunąłem, ale ni ustka nie chce się usunąć:
2577
PL-CZ-SK-HU
VOICES
Windows

Jak to wywalić?

Teraz drugie pytanie:
Nie mam żadnych folderów na karcie (prócz tych) jak mogę utworzyć standardowe jak Program Files albo My Documents?

Trzecie: mam orginalną płytę i licencję na TomTom- wywalilem go całkowicie, zrobiłem reset systemu i teraz chce wgrac z plyty... Ma ktoś ten komplet  ery? bo u mnie jak było wczesniej wgrane nie było 3/4 uliczek małych (np. osiedli mieszkalnych itp). Da się jakoś to dointalować?

Najbardziej chodzi mi o tepliki jak je usunąć i zrobić standardowe foldery...

A i bym zapomniał: jak zainstaluje TomTom'a to będę miał skrót na pulpicie (jak wczesniej mialem)? bo teraz nie mogę akurat tego sprawdzić ;/

Z góry dziękuję. Arkusz

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 19, 2008, 07:09:29 »
Kartę się formatuje np. w czytniku,aparacie fotogr. itp. Katalogi tworzysz za pomocą AS (eksploruj) albo zainstaluj total commander dla ppc

*

Offline Arkusz

• *
  • 77
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 19, 2008, 14:24:46 »
mam zainstalowac i jak uruchomie to mi zrobi podstawowe katalogi na TyTn II?

Edit: ok, zainstalowalem i nie ma folderów... nie znalazłem tez opcji formatuj karte pamięci ;/ usunąć tych folderów tez nie moge ;/

Edit2: to kolejna kupa... chcę zainstalować TomTom a tu, że brak składnika cab... WTF?
Edit3: ok poradziłem sobie, zainstalowałem TomTom Navigator 6... czy jest on az tak niedokladny? w moim miescie ( 60k osoób) jest moze z 50 ulic... co z tym zrobic? ;/
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2008, 15:20:22 wysłana przez Arkusz »

*

Offline szymon74

• 291
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 20, 2008, 13:53:53 »
Tak trudno poszukać. Masz nawet program do formatowania karty w downloadzie.
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_files&Itemid=54&cid=84&fid=97&srv=2Co do TomToma to nie wiem, ale w Garminie była taka opcja jak szczegółowość mapy. Ustaw na najwyższą.
Visca el Barca

*

Offline Arkusz

• *
  • 77
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 20, 2008, 14:31:35 »
Thx :]

Super jest ten skyfire, tylko nie odtwarza dźwięku z youtube... Filmii lecą płynnie, ale głosu nie ma- tak jest, czy można to zmienić? Bo chciałbym sobie Mettalica'y posłuchać, ale nie mogę ;/

*

Offline szymon74

• 291
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 20, 2008, 18:51:21 »
Do filmików z youtube to tylko Youtubeplayer czy jakoś tak. Do pobrania z xda-developers.
Visca el Barca