TCPMP nie wyświetla video.

• 11 Odpowiedzi
  • 1834 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline biiingoo

• *
  • 55
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO
TCPMP nie wyświetla video.
« dnia: Styczeń 09, 2008, 20:35:08 »
Zainstalowałem TCPMP081pl. Po odpaleniu zainstalowałem wszystkie kodeki.

Filmy jednak nie są wyświetlane choć inne odtwarzacze je wyświetlają (Windows Media Player oraz PV player).

Wcześniej miałem hermesa i w ustawieniach: /opcje/wideo/ miałem wyświetlane kodeki: ATI IMAGEON Dekoder oraz ATI IMAGEON. Po zainstalowaniu jednak programu na Kaiserze widzę, że takich sterowników nie ma.

Przed uruchomieniem filmów na hermesie również miałem problem ponieważ po wczytaniu pliku z filmem robiła mi się "sieczka" z ekranu. Problem ustępował po naciśnięciu przycisku (PLAY) i wówczas film był wyświetlany prawidłowo.

Do konwersji plików video używam Magic Video Coverter. Konwertowałem pliki wideo na różne sposoby: AVI, 3GP, MP4, MPEG1 i nadal jest to samo.

Poszukałem na forum, wprawdzie jest dużo tematów ale w żadnym nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Czy muszę zatem konwertować pliki w jakiś konkretny sposób czy dograć jakieś kodeki? Może jest inny sposób rozwiązania problemu?

*

Offline xsara

• 269
  • Sprzęt: ipaq hw6515, kaiser
Odp: TCPMP nie wyświetla video.
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2008, 21:00:33 »
po zainstalowaniu w trybie standardowym, czyli robisz to czego wymaga instalator wszystko powinno hulać. żadne dodatkowe kodeki są niepotrzebne, konwersja na format ppc owszem, aczkolwiek niekoniecznie. Odinstaluj program i wszystko co instalowałeś przy okazji i zacznij od początku.

*

Offline biiingoo

• *
  • 55
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 09, 2008, 21:17:22 »
Z całym szacunkiem dziekuję za odpowiedź, ale odpowiedzi: "powinno być dobrze" są może i wartościowe ale mam jednak zasadę: "sprawdzić wszystko i jesli nie umiesz dać sobie rady to dopiero pytaj".

Dodam może informację, że identyczny problem miałem instalując TCPMP na Qtek'u s200.

Dla uprzedzenia kolejnych "dobrych rad" dodam, że mam również TCPMP071 i oddzielną subtitleaddon. Taka konfiguracja równiez nie działa.

Film w oryginalnej wersji nie jest również  wyświetlany.

Sprawdziłem również, że każdy inny player filmy odtwarza.

TCPMP ściagałem z różnych źródeł, w różnych wersjach i wciąż mam ten sam problem: jest audio a zamiast filmu czarne tło.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2008, 21:23:19 »
Mi sie wydaje, ze xsara dobrze probuje podpowiedziec. Nie napisales w prost wiec spytam - probowales instalowac samego TCPMP bez zadnych dodatkow?

*

Offline biiingoo

• *
  • 55
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 09, 2008, 22:04:36 »
TAK, chyba, że jako dodatki rozumiesz kodeki zawarte w paczce TCPMP, które same chcą się zainstalować.

Jeśli zatem te kodeki uważane są jako dodatki to NIE. Zresztą one nie instalują się, tylko chyba sam odtwarzacz z nich korzysta bo nie widze ich zainstalowanych w systemie, a przynajmniej nie ma możliwości wywalenia niczego z zakładki: "Usuń programy"...

Istotne jest, że ten sam program działa na Hermesie tworząc jak juz wcześniej napisałem "sieczkę z ekranu". Są również dodatkowe opcje video, których ani na Kaiserze ani na s200 nie ma.

Znalazłem test Hermesa z TCPMP w necie. Jakiś test redakcyjny telefonu i tam również opisano charakterystyczną sieczkę.

Co do innych instalacji. Na moim Kaiserze jeszcze nic nie ma bo dzisiaj dostałem go z Orange. Wgrałem tylko TCPMP no i filmy a resztę czasu zamiast na zabawach to spędziłem na szukanie rozwiązania problemu i szczerze mówiąc już szlag mnie trafia...

Napisane: Styczeń 09, 2008, 21:36:39
Jeszcze jedna ciekawostka o której nie wspomniałem...

Mianowicie jeśli wcześniej film zostanie odpalony w innym odtwarzaczu, który po odpaleniu filmu zostanie zamkniety i właczę TCPMP to film jest wyświetlany tylko bez napisów.

Załadowanie jednak kolejnego filmu z manu powoduje opisany wcześniej problem.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 10, 2008, 02:14:56 »
Wcześniej miałem hermesa i w ustawieniach: /opcje/wideo/ miałem wyświetlane kodeki: ATI IMAGEON Dekoder oraz ATI IMAGEON. Po zainstalowaniu jednak programu na Kaiserze widzę, że takich sterowników nie ma.

nie ma ATI, ale coś jednak musisz mieć ustawione. Nie jest to przypadkiem Null Video lub Disabled? To by tłumaczyło czarny ekran...

*

Offline biiingoo

• *
  • 55
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 10, 2008, 07:29:40 »
 :P Dzisiaj obudziłem się i trochę zmieniłem nastawienie do całej sprawy, choć nadal nie działa.

Poszedłem sobie do łazienki i sprawdziłem w odbiciu w lustrze czy przypadkiem nie jestem blondynką. Okazuje się, ze nie jestem ;). Zdaję sobie sprawę, że na świecie są różne  dziwne osoby i również takie mamy przyjemność gościć na forum. One to przeważnie piszą: "EEEEEE, YYYYYY, komórka mi nie działa". Warto to wówczas takiemu komuś zadać proste pytanie, zresztą od którego ja wówczas sam bym zaczął: "A czy włożyłeś baterię?".

Ja nazwałbym siebie świadomym użytkownikiem. Oczywiście gdzie mi tam do naczelnego kucharza czy innych wybitnych osobistości. Jednak wiedza moja pozwala mi na świadome psucie i tworzenie różnych fajnych rzeczy w moim telefonie. Skąd Kaiser, ano jeden taki gość, zapewne mało znany tutaj  :D (qsqa)  :P, postanowił przerzucić się właśnie na Kaisera. Inne malutkie osobistości, w tym ja, musiały podażyć za królem chcąc mieć ciągłe wsparcie. Zresztą HTC powinno dzielić się zyskami z qsqa, nakręca on przecież popyt na najnowsze produkty tego producenta  :P.

Teraz na poważnie. Skoro nie jestem blondynką to mało prawdopodobne jest by w tym przypadku brak wyświetlania video był spowodowany jego wyłączeniem!!  :P. Zatem by było jaśniej, próbowałem wszystkich ustawień: GAPI, GDI, DirectDraw, Czysty bufor ramki.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2008, 07:55:05 wysłana przez biiingoo »

*

Offline Qlphn

• 49
  • Sprzęt: TYTN II  +  SPV C600
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 10, 2008, 08:57:18 »
tylko się nie denerwuj ;) - odtwarzałeś na pełnym ekranie czy w okienku?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 10, 2008, 08:59:42 »
dobra, no to w takim razie inne łatwe pytanie  :grin:
czy próbowałeś oprócz filmów własnoręcznie skonwertowanych również czegoś co działa każdemu, na przykład nieśmiertelny trailer Matrixa?
http://shintak.info/ppc/download/betaplayer/sample/

*

Offline biiingoo

• *
  • 55
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 10, 2008, 10:41:39 »
Nie i zaraz to zrobię. Właśnie zresetowałem Kaiserka i instaluje w nim swoje standardowe bajerki. Sciagam wszystkie pliki, w różnych rozdzielczościach i zobaczymy czy któryś odpali.

Co do pytania wcześniejszego..."Ciemność, widzę ciemność" ;) niezależnie w jaki sposób na nia patrzę  :P
Napisane: Styczeń 10, 2008, 09:42:55
Testów wynik ;).

Sprawdziłem czy którykolwiek z odtwarzaczy jest wstanie podźwignąć ten trailer (Windows Media Player, PV Player, Core Player bez dodatków) i żaden nie był wstanie filmu odtworzyć.

Po zainstalowaniu TCPMP081pl, jest możliwość odpalenia wszystkich ale tylko:
-320x176
-320x240
-480x320
Dają się oglądać bo reszta to pokaz slajdów, zapewne chodzi tutaj o wydajność zabawki.

W każdym razie działa, choć w tym przypadku jest wymagana jakaś reakcja po załadowaniu filmu, chodziażby właśnie: wyłączenie i włączenie programu, przełączenie trybu wyświetlania czy też odpalenia wcześniej filmu w innym programie. Czy to normalne?

W każdym razie widać, że TCPMP działa, tylko odtwarza daną konwersje plików. Dziwi mnie to, bo te trailery matrixa nie są odtwarzane przez WMP a filmy skonwertowane przeze mnie bez problemu. Podobnie jest w druga stronę. Trailer działa na TCPMP a filmy skonwertowane w Magic Video Converter nie.

Proszę zatem o poradę, jak mam konwertować filmy i w jakim programie by wszystko było ok? Wszędzie reklamują TCPMP jako wszystko-odtwarzający player, sądziłem, że odtwarza nawet płyty analogowe ;), nie znalazłem jednak sposobu na ich włożenie ;)...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 10, 2008, 10:53:02 »
nie wiem jaki jest wyjściowy format Twoich filmów, ale do konwertowania formatu divx do mniejszej akceptowalnej przez pockety rozdzielczości bardzo często używany jest darmowy i łatwy w obsłudze PocketDivxEncoder

*

Offline biiingoo

• *
  • 55
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 10, 2008, 17:26:41 »
Dzięki,

Będę się bawił, zobaczymy czy będzie działać. Jeśli jednak trailer Matrixa działa to chyba nie powinno być problemu.

Podzielę się swoimi spostrzeżeniami. ;)