Po eksperymentach z roznymi rom'ami wgralem do Kaisera spowrotem oryginalny (Kaiser_HTC_WWE_1.56.405.5....Ship) i zauwazylem pewien problem - po ostatnim HR podmienilem tradycyjnie plik sym0409.txt na taki z polskimi znakami i wszystko wydawalo sie w porzadku... jednak zauwazylem dzisiaj ze przy dodawaniu np. nowego spotkania lub zadania, przez przytrzymanie rysikiem na SBP Diary, klawiatura dziala tak jak by w/w plik byl nieruszony (zeby uzyskac polski znak trzeba kilka razy klikac Fn+spc)... juz myslalem ze zapomnialem podmienic sym0409, wiec szybko sprawdzilem... no i jednak jest jak byc powinno - polskie ogonki sa na swoim miejscu...
Troche mnie to zastanowilo, wiec sprawdzilem jak ma sie sprawa dodawania/edycji spotkan ale nie przez SPB tylko bezposrednio z systemowego kalendarza.. no i mnie zdziwko wzielo - tutaj wszystko dziala jak nalezy - polskie znaki sa od razu po pierwszym Fn+spc.
Skad moze sie brac takie dziwne zachowanie? (dodam ze kilka HR temu jak mialem ta sama wersje romu i spb diary, wszystko bylo ok)
Przeciez czy to z kalendarza, czy przez SPB na today'u to i tak edycja spotkania otwiera sie w oknie systemowego kalendarza

ROM mam HTC - angielski (jak na poczatku posta)
SPB Pocket Plus - angielskie
SPB Phone Suit - angielskie
SPB Diary -
polskiewczesniej (*) w takiej samej konfiguracji bylo wszystko ok
*) wczesniej = na tym samym romie. Pozniej nastapilo kilka zmian na Diamond_L26, HTC_WWE_WM6.1, i jeszcze kilka wlasnej produkcji... po czym wgralem znow oryginalny i po kilku dniach zauwazylem opisana dolegliwosc..
Troche sie rozpisalem

ale mam nadzieje ze sie jasno wyrazilem

EDIT:
Dodam jeszcze tylko dla jasnosci, ze problem dotyczy tylko wprowadzania pl znaczkow - samo wyswietlanie w Diary jest w porzadku