Simlock - dreczace pytanie

• 3 Odpowiedzi
  • 810 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Simlock - dreczace pytanie
« dnia: Styczeń 03, 2008, 21:20:02 »
Witam,

Z góry przepraszam za może banalne pytania, ale jestem laikiem w tych sprawach a szukając na forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na poniższe pytania:
1. Czy zdejmując simlocka i zmieniając rom może się coś "pochrzanić" z simlockiem, że znowu powróci?
2. Jeśli jednak wybiorę Kaisera z simlockiem ery (u nich płacę rachunki) i zmienię rom to czy też może się coś "pochrzanić"? (w tym przypadku chyba wolę żeby cały czas już był ten simlock ery)
3. Czy są i polecacie jakieś serwisy w Warszawie, które zdejmują simlocka z kaisera, gdyż nie chce sam nic "pochrzanić" wykorzystując wspomnianą na forum angielską stronkę, gdzie robią to za 20 gbp. Wolę zapłacić trochę więcej, gdyż trochę ten sprzęcik kosztuje, a także preferuję oryginalny design  HTC niż nijaki ery i dlatego myślę o kaiserze z simlockiem orange.

To są na ten czas jedyne nurtujące mnie pytania szczególnie 1. i 2., które zdecydują na jakiego kaisera mam się zdecydować, gdyż czysty bez simlocków prosto od producenta trochę drogo dla mnie kosztuję, szczególnie, że trzeba by jeszcze automapę dokupić oraz kartę pamięci.

Dziękuję za odpowiedź

pozdrawiam

ps.
dodatkowe pytanie o automape (przyznam się nie szukałem w necie) czy kupując ją można bezproblemową przegrać ją na inna kartę pamięci, czy są jakieś zabezpieczenia?

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
Odp: Simlock - dreczace pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 04, 2008, 00:10:37 »

1. Czy zdejmując simlocka i zmieniając rom może się coś "pochrzanić" z simlockiem, że znowu powróci?

Z tego co wiem, to nie.

2. Jeśli jednak wybiorę Kaisera z simlockiem ery (u nich płacę rachunki) i zmienię rom to czy też może się coś "pochrzanić"? (w tym przypadku chyba wolę żeby cały czas już był ten simlock ery)

Jeśli chodzi Ci o to, że coś może się pochrzanić z simlockiem to z tego co mi wiadomo, nie.
Pytanie jednak ewidentnie zmierza w kierunku kwestii gwarancji...
Było już wielokrotnie na forum, że zdjęcie simlocka nie powoduje utraty gwarancji (czego, jak myślę się obawiasz), za to zdjęcie CID-locka (potrzebne do zmiany romu) - gwarancję jak najbardziej unieważnia.

3. Czy są i polecacie jakieś serwisy w Warszawie, które zdejmują simlocka z kaisera, gdyż nie chce sam nic "pochrzanić" wykorzystując wspomnianą na forum angielską stronkę, gdzie robią to za 20 gbp. Wolę zapłacić trochę więcej, gdyż trochę ten sprzęcik kosztuje, a także preferuję oryginalny design  HTC niż nijaki ery i dlatego myślę o kaiserze z simlockiem orange.

Nie wiem co można pochrzanić korzystając z imei-check.co.uk. Jedyne co robisz to odpalasz na kompie plik .exe, ze strony imei-check (przy podłączonym kaiserze), uploadujesz plik wynikowy, podajesz imei, robisz wpłatę i czekasz na KOD. Zdjęcie sim-locka polega już tylko na wpisaniu kodu w kasiera, kiedy sam o niego poprosi (a poprosi o niego po wpisaniu pinu karty sim, która jest zablokowana- tzn. której wcześniej używać nie było można właśnie ze względu na blokade sim-lock). I ot to tyle. Zapominasz o tym, że kiedykolwiek miałeś sim-locka.

Na mój gust to łatwej jest uwalić kaisera przy zmianie romu niż przy zdejmowaniu sim-locka...
Choć i w tym pierwszym przypadku uwalić sprzęt jest niezwykle trudno...

dodatkowe pytanie o automape (przyznam się nie szukałem w necie) czy kupując ją można bezproblemową przegrać ją na inna kartę pamięci, czy są jakieś zabezpieczenia?

Można ją nagrać na inną kartę, jeśli wcześniej nie była odpalana i nie była przypisana "do karty".
Po instalacji AutoMapy wybierasz czy ma być przypisana do urządzenia (wtedy działa tylko na jednym urządzeniu) czy do karty (wtedy działa na różnych urządzeniach z tą kartą). Jeśli jednak coś Ci się "odwidzi" zawsze możesz napisać do supportu AM, a oni odblokują Ci licencję, abyś mógł ją ponownie zainstalować na innym nośniku na przykład.

SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 04, 2008, 09:07:54 »
Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. Wybieram kaiserka z orange.

*

Offline cbs

• *
  • 64
  • Sprzęt: HTC TyTN II/Kaiser
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 04, 2008, 10:19:39 »
jezeli wybierasz kaiserka z orange to rzuc okiem na temat o zmianie tylnej klapki, na ta orginalna od HTC, bez loga orange. Jak sie zbierze kilka osob, moze cos w tym kroku uda sie poczynic :)
CBS