SIM UNLOCK dla Kaisera już jest !!!

• 239 Odpowiedzi
  • 111829 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Odp: SIM UNLOCK dla Kaisera już jest !!!
« Odpowiedź #90 dnia: Maj 09, 2008, 09:34:30 »
Witam. Mam pytanie może banalne i lajkonikowe, ale cóż... słuszną krytykę zniosę z godnością ;) Otóż chciałbym zdjąć sobie simlocka, jeżeli to możliwe, nie ruszając nic poza tym - nie zmieniając romu, radia czy innych takich rzeczy. Chciałbym po prostu, żeby wszystko zostało tak jak teraz, z wyjątkiem simlocka. Tymczasem podane tu na tacy narzędzia zaczynają od zmiany radia itd. Czy da się to zrobić tak jak pragnę, a jeżeli tak, to w jaki sposób? Z góry dziękuję za nieopieprzanie i pomoc  :grin:

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #91 dnia: Maj 09, 2008, 09:38:04 »
Bez zmiany radia wyłacznie za pomocą kodu : imei-check lub abcgsm - obie odpłatnie
potrzebna zgoda

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #92 dnia: Maj 09, 2008, 09:44:34 »
Dzięki. No to teraz pytanie kolejne (też liczę na cierpliwość) - czy zmiana radia powoduje zdjęcie CIDa czyli utratę gwarancji? i drugie pytanie - czy zmieniając radio osiągam efekt hard reset (wszystkie programy muszę wgrywać od początku)?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #93 dnia: Maj 09, 2008, 09:51:50 »
Bez zmiany radia wyłacznie za pomocą kodu : imei-check lub abcgsm - obie odpłatnie

abcgsm odradzam, zreszta w dziale PPCPE jest watek o tej "firmie".
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #94 dnia: Maj 09, 2008, 10:11:44 »
Dzięki, Oleyek, cenna uwaga. A może mi ktoś odpowiedzieć na moje drugie (i trzecie) pytanie? Akurat mam w robocie troszkę czasu i mógłbym przejść procedurę odblokowywania, ale do tego potrzebuję odpowiedzi...

*

Offline Kallessin

• 8
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #95 dnia: Maj 09, 2008, 11:42:46 »
Dzięki. No to teraz pytanie kolejne (też liczę na cierpliwość) - czy zmiana radia powoduje zdjęcie CIDa czyli utratę gwarancji? i drugie pytanie - czy zmieniając radio osiągam efekt hard reset (wszystkie programy muszę wgrywać od początku)?
Żeby wogóle próbować zdjąć simlocka musisz zainstalowoać HardSPL, o ile dobrze zrozumiałem z wątków na tym forum to właśnie jest odblokowanie CIDa.
Ponieważ zdejmowanie simlocka oparte jest głównie na zmianie radia po zainstalowaniu nowego radia nie ma efektu HR - sprawdziłem bo bawię się ostatnio różnymi wersjami radia dla WM 6.0.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #96 dnia: Maj 09, 2008, 12:31:54 »
OK, dzięki - ruszam do zmiany. Tylko, że... nie znalazłem nigdzie radia 1.27.14.32, a takie mam obecnie i chciałbym takie samo wgrać z powrotem. Czy ktoś może mi zalinkować?

*

Offline blade13

• **
  • 110
  • Sprzęt: HTC TytnII > HTC Touch Pro > HTC Desire HD > One X
« Odpowiedź #97 dnia: Maj 09, 2008, 13:32:12 »
Witam, dziekuje za opis. Udalo mi sie sciagnac simlocka z brandowanego Kaisera z Orange. Teraz mam juz karte plusa... Wszystko jest ok ale wgralem radio 1.27.15.32 zamiast 1.27.14.32 i nie wiem czy to wina tego ale nie moge za nic ustawic polaczenia po GPRS. Przeszukalem juz wszystkie fora, instalowalem Network Wizarda, probowalem ustawien Saintraziela i nic. Caly czas mi wyskakuje komunikat: "Wystapil problem z nawiazaniem polaczenia z usluga GPRS w sieci maciezystej, gdize jestes zarejestrowany." No i nic wywala mi ciagle polaczenie i nic sie nie laczy. Czy ktos polaczyl sie z GPRS przy Plusie z telefonu z Orange?

*

Offline Kallessin

• 8
« Odpowiedź #98 dnia: Maj 09, 2008, 16:18:04 »
OK, dzięki - ruszam do zmiany. Tylko, że... nie znalazłem nigdzie radia 1.27.14.32, a takie mam obecnie i chciałbym takie samo wgrać z powrotem. Czy ktoś może mi zalinkować?
Niestety, nie może...
Sam próbowałem znaleźć, bez rezultatu.
Własnie testuję radio 1.27.12.17, bardzo ładnie się sprawuje, testowałem równiez 1.27.12.32, również bez większych problemów. GPS przy automapie łapie fixa w kilkanaście sekund po zaktualizowaniu danych o satelitach przez QuickGPS.
Potestuj oba, wybierz lepsze według Ciebie, patrz na zasięg, "szumność" rozmów, fixa GPS.
Napisane: Maj 09, 2008, 16:10:10
Witam, dziekuje za opis. Udalo mi sie sciagnac simlocka z brandowanego Kaisera z Orange. Teraz mam juz karte plusa... Wszystko jest ok ale wgralem radio 1.27.15.32 zamiast 1.27.14.32 i nie wiem czy to wina tego ale nie moge za nic ustawic polaczenia po GPRS. Przeszukalem juz wszystkie fora, instalowalem Network Wizarda, probowalem ustawien Saintraziela i nic. Caly czas mi wyskakuje komunikat: "Wystapil problem z nawiazaniem polaczenia z usluga GPRS w sieci maciezystej, gdize jestes zarejestrowany." No i nic wywala mi ciagle polaczenie i nic sie nie laczy. Czy ktos polaczyl sie z GPRS przy Plusie z telefonu z Orange?
To radio kolejne w kolejce do testów u mnie. Tez mam Oranżadowego ze zdjętym lockiem. Ciekawe czy to problem radia czy ustawień...
Co masz ustawione w
Ustawienia -> Połaczenia -> Zakładka "Zaawansowane" -> "Wbierz sieci" ?
U mnie tam jest przy łączeniu się z Internetem "Mój dostawca ISP" wybrany z listy, a w jego właściwościach (klik "Edytuj") tylko:
Nazwa "Plus", (znowu klik "Edytuj")
Modem "Łącze komórkowe (GPRS, 3G)"
Nazwa punktu dostępu "www.plusgsm.pl"
I nic wiecej , żadnych użytkownikow, haseł, domen...
Ustaw tak i sprawdź.
BTW, pewnie następny problem to ustawienia MMS, poszukaj na tym forum, jest to dokładnie opisane. Jak znajdę chwilę poszukam i podeślę linka.
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2008, 16:57:09 wysłana przez Kallessin »

*

Offline blade13

• **
  • 110
  • Sprzęt: HTC TytnII > HTC Touch Pro > HTC Desire HD > One X
« Odpowiedź #99 dnia: Maj 09, 2008, 18:44:07 »
okazalo sie ze nie było wlaczzonej uslugi gprs. wlaczylem przez *101*11*02# i do tego ustawienia z network wizarda i wszystko jest ok. wkoncu.

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #100 dnia: Maj 09, 2008, 22:39:10 »
Żeby wogóle próbować zdjąć simlocka musisz zainstalowoać HardSPL, o ile dobrze zrozumiałem z wątków na tym forum to właśnie jest odblokowanie CIDa.
Ponieważ zdejmowanie simlocka oparte jest głównie na zmianie radia po zainstalowaniu nowego radia nie ma efektu HR - sprawdziłem bo bawię się ostatnio różnymi wersjami radia dla WM 6.0.
instalacja HardSPL a zdjęcie CID-a to dwie różne operacje HardSPL to narzędzie które pozwala wgrać rom lub radio, a CID-lock to wprogramowana blokada zapobiegająca zmianie romu przez użytkownika

*

Offline Kallessin

• 8
« Odpowiedź #101 dnia: Maj 09, 2008, 23:44:02 »
instalacja HardSPL a zdjęcie CID-a to dwie różne operacje HardSPL to narzędzie które pozwala wgrać rom lub radio, a CID-lock to wprogramowana blokada zapobiegająca zmianie romu przez użytkownika
Czyli jak mam to rozumieć ? Skoro HardSPL pozwala na wgranie ROMu i radia a CID-lock blokuje zmianę ROMu to HardSPL nie jest formą obejścia CID-locka ? Bo się kurna zamotałem  :-?

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #102 dnia: Maj 10, 2008, 11:06:31 »
dokładnie CID-locka musisz zdjąć aby zmienić ROM zmiana radia niewymaga tego, HardSPL w żadnym wypadku nieominie CID-locka było już kilka przykładów co ludzie zmieniali ROM bez zdjęcia CID-locka i mieli zawieche na Bootloaderze

*

Offline cudo

• *
  • 55
« Odpowiedź #103 dnia: Maj 10, 2008, 15:18:01 »
Witam ,

usunalem simlocka i simlock sie usunal ale nie mam teraz zadnych dzwiekow na moim telefoni jest zupoelnie gluchy jedynie vibrator..zadnych dzzownkow czy dzwikeow systemowych - mam mda vario III - ktos moze pomoc ?

Pozdro

edit:

wrzucilem mu nowy ROM caly nie tylko radio i teraz jest wszystko ok.
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2008, 17:03:57 wysłana przez cudo »

*

Offline czmielo

• 21
  • Sprzęt: HTC TyTN2, HTC Daimond, HTC Touch HD, HTC HD2,SGS2
« Odpowiedź #104 dnia: Maj 10, 2008, 16:00:17 »
wgraj nowsze radio.

« Odpowiedź #105 dnia: Maj 10, 2008, 16:25:38 »
a czy po zdjeciu simlocka wg tej instrukcji trzeba zdejmowac locka za kazdym razem jak wgrywam nowy rom? Czy teraz bedzie juz caly czas sciagniety? Po zdjeciu locka chce wgrac od razu WM 6.1 i inne radio niz przy sciaganiu locka. Bedzie ok?

*

Offline ariss

• *
  • 57
  • Sprzęt: HTC TYTN II, Samsung Omnia 8GB, Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #106 dnia: Maj 10, 2008, 16:41:17 »
simlocka sciagasz tylko raz. potem mozesz zmieniac romy do woli.pamietaj o odpowiednim radiu do romu 6.1.

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #107 dnia: Maj 10, 2008, 16:57:09 »
simlocka sciagasz tylko raz. potem mozesz zmieniac romy do woli.pamietaj o odpowiednim radiu do romu 6.1.
CID-locka się ściąga do zmiany romu  :| niemylcie z simlockiem bo to rodzi kolejnych użytkowników którzy muszą się męczyć z stawianiem Romu

*

Offline ariss

• *
  • 57
  • Sprzęt: HTC TYTN II, Samsung Omnia 8GB, Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #108 dnia: Maj 10, 2008, 17:23:54 »
kolega Denver pytal o SIMlocka wiec odpowiedzialem.
a postepujac wedlug instrukcji to chyba sciagnie CID locka wgrywajac najpierw hardspl.

« Odpowiedź #109 dnia: Maj 10, 2008, 17:31:53 »
thx ;)

czy ten rom:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=83466.msg545868#msg545868
to 6.0 czy 6.1?

Instaluje komus rom i koniecznie ma byc polski :/ Co polecicie?

« Odpowiedź #110 dnia: Maj 13, 2008, 19:34:29 »
Witam,
Podlacze sie pod watek. Mialem wczesniej Prophet'a i zamierzam w najblizszym czasie nabyc Kaisera w Orange i tu pytanie:jaki sposob polecacie na zmiane simlocka?  Ten opisany tutaj, metode olipro z forum xda, czy moze z pomoca www.imei-check.co.uk? Czy te metody jakos sie zasadniczo roznia? Oczywiscie wiem ze najlatwiej jest skorzystac z imei-check, ale chodzi o to czy z technicznego punktu widzenia jest jakas roznica? Po za tym zastanawiam sie czy sciagac tez CID'a bo pewnie bedzie mnie ciagnac niedlugo do zmiany romu ale czytam ze czesto zdarzaja sie ogolne usterki sprzetu i trzeba korzystac z serwisu a gwarancja jest dluga 24 miesiace :). Jak to jest sciagne CID'a i w razie gwarancji kanal, czy nie? 

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #111 dnia: Maj 14, 2008, 11:29:09 »
Witam,
Podlacze sie pod watek. Mialem wczesniej Prophet'a i zamierzam w najblizszym czasie nabyc Kaisera w Orange i tu pytanie:jaki sposob polecacie na zmiane simlocka?  Ten opisany tutaj, metode olipro z forum xda, czy moze z pomoca www.imei-check.co.uk? Czy te metody jakos sie zasadniczo roznia? Oczywiscie wiem ze najlatwiej jest skorzystac z imei-check, ale chodzi o to czy z technicznego punktu widzenia jest jakas roznica? Po za tym zastanawiam sie czy sciagac tez CID'a bo pewnie bedzie mnie ciagnac niedlugo do zmiany romu ale czytam ze czesto zdarzaja sie ogolne usterki sprzetu i trzeba korzystac z serwisu a gwarancja jest dluga 24 miesiace :). Jak to jest sciagne CID'a i w razie gwarancji kanal, czy nie? 
przez Imei-check musisz bulić tu masz sposób za friko niewiem jak jest z stroną techniczną tylko tyle że tu musisz zmienić radio, teorytycznie ściągniecie CID-a wiąże się z utratą gwarancji ale jakiś czas temu jednemu z forumowiczów uznali gwarancje więc niewiem jak to dokładnie z tym jest

« Odpowiedź #112 dnia: Maj 15, 2008, 23:00:25 »
Medive dzieki za odpowiedz. Sciagam w takim razie tylko simlocka ktoras z metod a Cid'a zostawiam w spokoju. Bede mial zainstalowane HardSPL przy sciaganiu simlocka wiec w razie co bede mogl zapodac testowo jakis inny room. Pytanie tylko mam do Ciebie mozesz napisac co miales na mysli cyt. "HardSPL w żadnym wypadku nieominie CID-locka było już kilka przykładów co ludzie zmieniali ROM bez zdjęcia CID-locka i mieli zawieche na Bootloaderze" Tak jak pisalem mialem wczesniej Propheta z HardSPL i zmienialem room naprawde wiele razy i jak robilem to prawidlowo to nic sie zlego nie dzialo. Czy w Kaiserze jest inaczej?

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #113 dnia: Maj 16, 2008, 10:29:28 »
jeśli masz Kaisera z Orange to możesz zmieniać rom ale tylko i wyłącznie na Orangowy rom każdy inny podczas wgrywania spowoduje zawieche i w Kaiserze będzie uruchamiał się tylko bootloader i będziesz miał troche zabawy z postawieniem Kaisera na nogi żeby działał, jeśli masz nibrandowanego Kaisera o ile dobrze wiem niepowinieneś mieć takiego problemu bo w nich niesą zakładane CID-locki chociaż niezaszkodziłoby najpierw sprawdzić żeby oszczędzić sobie kłopotów

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #114 dnia: Maj 16, 2008, 12:17:56 »
@medive
Nie opowiadj niestworzonych histori .
Kazdy nawet niebrandowany ma CID-a ( HTC to CID HTC)
Na Kaisera z Orange po zdjęciu CID-a wgrasz każdy ROM .
Trzeba wyłacznie uważać aby nie wgrać Radia z Tilta.
potrzebna zgoda

*

Offline ladgim

• 388
  • Sprzęt: HTC Rhodium PROven 2.5 m2.1, HTC Desire
« Odpowiedź #115 dnia: Maj 16, 2008, 13:32:33 »
Jas Pik ma rację  "Trzeba wyłacznie uważać aby nie wgrać Radia z Tilta" szczególnie radio 1.65.17.10. Zabójstwo dla HTC

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #116 dnia: Maj 16, 2008, 13:38:58 »
@medive
Nie opowiadj niestworzonych histori .
Kazdy nawet niebrandowany ma CID-a ( HTC to CID HTC)
Na Kaisera z Orange po zdjęciu CID-a wgrasz każdy ROM .
Trzeba wyłacznie uważać aby nie wgrać Radia z Tilta.
Sry za pomyłke :)

« Odpowiedź #117 dnia: Maj 18, 2008, 15:28:08 »
Panowie jestem nowicjuszem i potrzebuje pomocy :) Mam problem z ptk7  7.

Włącz Kaisera, po uruchomieniu Windows Mobile (zazwyczaj po wprowadzeniu 4 znakowego PIN'a) pokaże się okienko "Simlock" i pole tekstowe gdzie można wpisać 8 cyfrowy do odblokowania. Teraz wykonaj soft reset naciskając przycisk resetu *ale* w tym samym czasie trzymając przycisk kamery (aparatu) . Jeśli zrobiłeś to poprawnie powrócisz do trybu bootloadera i zobaczysz trzykolorowy ekran. Najlepszą techniką jest naciśniecie i przytrzymanie klawisza aparatu z równoczesnym  krótkim naciśnięciu przycisku reset rysikiem.

telefonik jest pod Orange, w ptk6 kazali wsadzić "dziwną" karte wiec wsadzilem Heyah wpisalem PIN no i pokazało się okienko zeby wprowadzic 8 cyfrowy kod. W tym momencie mam przytrzymac klawisz aparatu i rysikiem kliknac reset -> tu jest moje pytanie JAKI RESET GDZIE COŚ TAKIEGO JEST ??????

Proszę o pomoc
Dzięki

*

Offline adrock

• 428
  • Sprzęt: HD2 SGS2
« Odpowiedź #118 dnia: Maj 18, 2008, 16:12:51 »
Taki mały otworek po prawej stronie gniazda USB...
A nie masz przypadkiem instrukcji? Tam wszystko jest pięknie opisane...

« Odpowiedź #119 dnia: Maj 22, 2008, 20:53:56 »
witam
robilem wszystko po kolei ,lecz po wprowadzeniu pinu nie pokazal sie ten nastepny 8 cyfrowy...mimo to zrobilem softreset i tam zamiast kodu byly kropki....nie moge tez sciagnac radia wiec mam te wgrane przez simunlocka...
mozecie cos poradzic bo zaczyna mi sie wieszac fon,karta jest nieaktywna ,nie moge dzwonic
z gory dziekuje
p.s.
czy problemem moze byc karta sim plusa??

ja tez mam podobny problem czy jest wyjasnienie tej nieprawidłowosci ?