Dzięki wielkie za odpowiedzi:) ale poczytajcie co dalej. Tytułem wyjaśnienia kwestii Imei check.
Sądziłem, że firma od której kupiłem Kaiserka ( na allegro ) ściągnęła simlocka poprzez imeicheck - przynajmniej ustnie mnie o tym poinformowali w odpowiedzi na moje pytanie "w jaki sposób tego dokonają".
Okazało się, że żyłem w błogiej nieświadomości aż do momentu kiedy zacząłem grzebać z ciekawości w plikach urządzenia.
Przez przypadek natknąłem się na plik z kaiserunlockerem:) Ja go nie wgrywałem:) BA! nawet nie synchronizowałem do dzisiaj Kaisera! Nie wiem też po co panowie go wgrywali a co ważniejsze po co go zostawili? Zakładam, że aplikacja działa z poziomu PC.
I tak o to po sprawdzeniu "przycisk aparatu+reset" doszedłem szybciutko, że mam już SPL-a w wersji Olipro...

Nie będę się rozwodził nad kwestiami gwarancji, hm zakładam, że uczciwy sprzedawca z alle podjął już za mnie decyzję

Dość, że ułatwił mi decyzję dot. nowego romu skoro sam załadował mi BL i prawdopodobnie zdjął CID.
Tyle tytułem w sumie chyba bardziej przestrogi niż wyjaśnienia.
Po lekturce forum załatwiłem sobie SPL w wersji 3.28 oraz WM6.1
Przyznam, że już na pierwszy rzut oka różnica w szybkości działania jest znacząca. Dodatkowo połączyłem się z domową WiFi z którą za cholerę nie dało się połączyć wcześniej ( ustawienia te same wcześniej z Rom Orange i teraz z WM.6.1).
Mrożenia narazie niet, chociaż za wcześnie, żeby wyrokować.
Jutro przetestuje GPS-a.
Pozdrawiam