sim-lock - pytanie

• 9 Odpowiedzi
  • 700 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sim-lock - pytanie
« dnia: Lipiec 19, 2008, 00:11:23 »
Cześć:)

posiadam Kaisera z Orange bez SimLocka.

Blokada zdjęta z pomocą imei-check.

Niestety po lekturze forum dalej nie jest dla mnie jasne czy chcąc grać nowy rom wystarczy:
1. wgrać HardSPL?
2. wgrać HardSPL i usunąć CID?

Czy po tych operacjach trzeba ponownie usuwać SIMLocka?

Wielkie dzięki za pomoc!

P.s.
mam też problem z przyciskiem aparatu tzn. działa niestety nie uruchamia aplikacji. Próbowałem podmienić na inną aplikację żeby sprawdzić czy rzeczywiście działa i po nowym zdefiniowaniu  uruchomił np. worda ale tylko raz. Aparatu ( tak jak powinien ) nie uruchamia. Bug?

« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2008, 00:16:29 wysłana przez bird »

*

Offline umcys

• **
  • 111
Odp: sim-lock - pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 19, 2008, 08:04:42 »
zeby wgrac romik a nie masz pewnosci to najbezpieczniej wgrać HardSPL i usunąć CID....
ale moim zdaniem wystarczy tylko wgrać HardSPL...

a co do przycisku aparatu... on jest dwu stopniowy... napewno wciskasz wystarczajaco mocno???

*

Offline bubek3

• **
  • 165
    • forum.PasjaGSM.pl
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 19, 2008, 08:42:25 »
Z własnego doświadczenia (robiłem to tydzień temu) - a mam również kaisera od orange - wystarczy wgrac HardSPL, po tym bez problemu zmienisz ROM - zmieniałem na oficjalny HTC i poszło bez problemu ;)
co do aparatu... jestem pewny że zbyt słabo przyciskasz... również się na tym złapałem ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 19, 2008, 12:07:43 »
czyli jak rozumiem nie trzeba sciagac ponownie simlocka?

W kwestii przycisku apratu mieliscie racje, :) trzeba cisnac jak w zyciu:)
pozdrawiam

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 19, 2008, 21:26:25 »
HardSPL dziala jako bajpas i nie trzeba sciagac CIDA. Wystarczy ze masz wgrane do telefonu poprawnie HardSPL i mozesz wgrywac kazdy rom pod warunkiem ze jest dedykowany do Twojego urzadzenia. Simlocka sciagasz raz na zawsze tym kodem z imei-check - zreszta napisali ci to. Jesli kiedys zdazyloby sie ze telefon ponownie bedzie mial simlocka to wystarczy ze uzyjesz jeszcze raz kod ktory ci przeslali, ale to raczej niemozliwe.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2008, 21:29:22 wysłana przez marten »

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 19, 2008, 23:58:23 »
a tak tylko dla informacji bywało też tak żę po wpisaniu kodu z imei-check na odblokowanie sim-locka, CID-lock też się zdejmował

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 20, 2008, 00:37:15 »
Dzięki wielkie za odpowiedzi:) ale poczytajcie co dalej. Tytułem wyjaśnienia kwestii Imei check.

Sądziłem, że firma od której kupiłem Kaiserka ( na allegro ) ściągnęła simlocka poprzez imeicheck - przynajmniej ustnie mnie o tym poinformowali w odpowiedzi na moje pytanie "w jaki sposób tego dokonają".
Okazało się, że żyłem w błogiej nieświadomości aż do momentu kiedy zacząłem grzebać z ciekawości w plikach urządzenia.
Przez przypadek natknąłem się na plik z kaiserunlockerem:) Ja go nie wgrywałem:) BA! nawet nie synchronizowałem do dzisiaj Kaisera! Nie wiem też po co panowie go wgrywali a co ważniejsze po co go zostawili? Zakładam, że aplikacja działa z poziomu PC.

I tak o to po sprawdzeniu "przycisk aparatu+reset" doszedłem szybciutko, że mam już SPL-a w wersji Olipro... :|

Nie będę się rozwodził nad kwestiami gwarancji, hm zakładam, że uczciwy sprzedawca z alle podjął już za mnie decyzję :shock:
Dość, że ułatwił mi decyzję dot. nowego romu skoro sam załadował mi BL i prawdopodobnie zdjął CID.
Tyle tytułem w sumie chyba bardziej przestrogi niż wyjaśnienia.

Po lekturce forum załatwiłem sobie SPL w wersji 3.28 oraz WM6.1
Przyznam, że już na pierwszy rzut oka różnica w szybkości działania jest znacząca. Dodatkowo połączyłem się z domową WiFi z którą za cholerę nie dało się połączyć wcześniej ( ustawienia te same wcześniej z Rom Orange i teraz z WM.6.1).
Mrożenia narazie niet, chociaż za wcześnie, żeby wyrokować.
Jutro przetestuje GPS-a.

Pozdrawiam

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 20, 2008, 00:43:43 »
kaiserunlocker jesli byl w glownym katalogu to jest to program uruchamiany z poziomu telefonu ale zeby go użyć trzeba mieć wgrane specjalne radio osoba która sprzedałą Ci ten telefon najprawdopodobniej zdjeła tylko simlock co nie unieważnia gwarancji żeby sprawdzić czy rzeczywiście masz CID-lock musisz wgrac ten program uruchomić i wcisnąć przycisk read CID jeśli w okienku w którym na początku widzisz zera pokaże się kod to znaczy że CID wciąż jest jeśli pozostaną zera to CID jest zdjęty

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 20, 2008, 01:06:03 »
W sumie uprzedziłeś moje pytanie jak sprawdzić CID:)
Przekopiować kaiserunlocker.exe (8mb) do pamięci głównej?

Oczywiście nie mam bólu z tym , że sprzedawca ściągnął SIMlocka do tego się przecież zobowiązał ( chociaż niekoniecznie do wgrywania SPL ). Sam bym szybciutko zaczął gmerać w HTC w poszukiwaniu lepszych rozwiązań.:)
Rzecz w tym, że wystarczy powidzieć, zwyczajnie uprzedzić bez zbędnych konfabulacji.

Pozdrawiam

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 20, 2008, 10:29:22 »
nie musisz uruchomić program na kompie i użyć ostatniego kroku jeśli niebędzie dostępny użyj przycisku drugiego kroku anuluj wgrywanie radia i użyj 3 kroku wtedy wgra Ci tą odpowiednią aplikacjena telefon żebyś mógł sprawdzićpamiętaj żeby na komputerze mieć zainstalowane net frameworki