Rozterki i pytania przed zakupem

• 8 Odpowiedzi
  • 929 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozterki i pytania przed zakupem
« dnia: Sierpień 24, 2008, 23:42:30 »
Przeczytałem forum na tyle żeby nie zadawać bardzo głupich pytań i chciałem was spytać o parę rzeczy;
 Jestem na etapie kupna telefonu, myślałem o N82 ale jakoś los naprowadził mnie na kajzera i teraz:
1. (uwaga pytanie może wydawać głupie) czy da się napisać SMSa jedną ręką ? Tzn. czy można normalnie palcem po tym ekraniku wystukać esa nie wyjmując po drodze rysika ani klawy?
2. Jaki jest wsółczynnik reakcji dresa na tego PDA, czy normalnie bezstresowo używacie go jadąc komunikacją publiczną, na przystankach ?
3. Jeżeli kupie stąd http://allegro.pl/item423413679_1388_htc_tytn_ii_gw24.html to rozumiem że nie będzie potrzeby zmieniania romu bo nie będzie tam fajansu w stylu orange i będzie chodziło gładko....
...... 4. właśnie,ile się czeka na otwieranie poszczególnych okienek, aplikacji itp. miałem kiedyś SE p910 i myślałem że szału dostane, mam nadzieję że bez porównania są one ?
5. Czy aplikację "z neta" ;) trzeba wgrywać jakoś specjalnie spreparowane czy trzeba najpierw złamać system lub co w tym stylu ?
5. i pytanie ostatnie czy ten telefon ma szanse przeżyć 2 lata dobrego traktowania ? Bo patrząc na slidera i te guziczki + dotykowy ekran to mam wrażenie że to badzo deikatny sprzęt, a wychodzę z założenie że pda a służyć człowiekowi nie na odwrót.

Wybaczcie że się tak trzęse i pytam ale dla mnie studenta -gadzeciaza suma 1300 zeta jest konkretna ....

*

Offline siemi1

• 501
    • forum
  • Sprzęt: Samsung Omnia II 8GB Orange,
Odp: Rozterki i pytania przed zakupem
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 25, 2008, 00:29:12 »
1. masz klawiature ekranowa wiec da rad:D zalezy jaka sobie zainstalujesz:D ale szybciej sie pisze 2 rekami:D a sprzetowa jedna reka tez da rade ale nie wygodne
2. Wsółczynnik dresa zalezy na jakiego trafisz nie jest to sprzet jakos bardzo popularny żadko szczerze widuje ludzi z PDA ale moz ekorcic  ja nie szpanuje sprzetem jak to czasami widac ludzi z ipodami itd to śmiech  mnie bierze...
3. kolo pisze że WM 6.1 wiec musial wgrac inny rom niz orange ( czyli tracisz gwarancje -  ale zawsze mozesz wgrac od nowa Rom orange poszukaj na forum i wtedy nie powinno byc problemu z gwarancją:D chyba nze to jest wersja UK to wtedy moze byc WM 6.1)
4. co do aplikacji w p910i to nie milaem SE w reku ale moim zdaniem ie jets xle zawsze mopgło by byc szybciej:D
5. Jesli chodzi ci o oprogramowanie kradzione to nie to forum. A instalowac mozna z poziomy PC zazwyczaj sa to exe albo  pliki instalacyjne CAB ktore uruchamiasz na pda.
6. zalezy ja uzywasz gdzie rzymasz itd.. wyrzymac ma szanse i nie jets wcale taki deliokatny jak sie wydaje mój juz przezyl kilka upadków z ok 1m na kafelki czy beton:/ uszodzony jets tylko jeden chaczyk z zakrywki baterii a tak to  jest ok. moim zdanie dość wytrzymały.

*

Offline bartgee

• 706
  • Sprzęt: dawniej ETEN M700/ obecnie HTC TyTNII Kaiser + SDHC 4GB SanDisk
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 25, 2008, 10:19:29 »
Przeczytałem forum na tyle żeby nie zadawać bardzo głupich pytań i chciałem was spytać o parę rzeczy;
 Jestem na etapie kupna telefonu, myślałem o N82 ale jakoś los naprowadził mnie na kajzera i teraz:
1. (uwaga pytanie może wydawać głupie) czy da się napisać SMSa jedną ręką ? Tzn. czy można normalnie palcem po tym ekraniku wystukać esa nie wyjmując po drodze rysika ani klawy?

hmmm ciezka sprawa - jesli wysylasz wiecej niz 5 smsow dziennie i chcesz to robic jedna reka to Kaiser slabo nadaje sie do tego celu.
krotkiego smsa calkiem wygodnie pisze sie rysikiem, dluzszego oburacz na sprzetowej klawiaturze.

2. Jaki jest wsółczynnik reakcji dresa na tego PDA, czy normalnie bezstresowo używacie go jadąc komunikacją publiczną, na przystankach ?

Wydaje mi sie, ze to zalezy gdzie sie przemieszczasz... np. na moim osiedlu duzo dresow ma wypasione telefony i nie zwracaja uwagi na Kaisera w ogole...
Co do przystankow i w komunikacji - nie wiem bo nie korzystam.

3. Jeżeli kupie stąd http://allegro.pl/item423413679_1388_htc_tytn_ii_gw24.html to rozumiem że nie będzie potrzeby zmieniania romu bo nie będzie tam fajansu w stylu orange i będzie chodziło gładko....

Niekoniecznie - gosc mogl wgrac WM 6.1, ale nie musial to byc oficjalny rom HTC...
...... 4. właśnie,ile się czeka na otwieranie poszczególnych okienek, aplikacji itp. miałem kiedyś SE p910 i myślałem że szału dostane, mam nadzieję że bez porównania są one ?

Kaiser demonem predkosci nie jest - ale da sie zyc. :)
Nawet przy 20 otwartych aplikacjach mozna szybko przelaczac sie miedzy nimi, a calosc reaguje zwawo.

5. Czy aplikację "z neta" ;) trzeba wgrywać jakoś specjalnie spreparowane czy trzeba najpierw złamać system lub co w tym stylu ?

Jest sporo przydatnego software'u na PPC dostepnego jako freeware. Polecam Google: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=freeware+ppc&btnG=Szukaj+w+Google&lr=
A jesli piszesz o lamaniu czegokolwiek miej na uwadze, ze duza ilosc softu na PPC jest komercyjna i musisz takie aplikacje kupic.
Na szczescie orpogramowanie takie nie jest drogie.

5. i pytanie ostatnie czy ten telefon ma szanse przeżyć 2 lata dobrego traktowania ? Bo patrząc na slidera i te guziczki + dotykowy ekran to mam wrażenie że to badzo deikatny sprzęt, a wychodzę z założenie że pda a służyć człowiekowi nie na odwrót.

Postep w dziedzinie urzadzen mobilnych jest tak duzy, ze watpie ze za 2 lata bedziesz uzywal Kaisera...
Niemniej jednak jakosc wykonania + dbanie o sprzet powinno pomoc w bezawaryjnym uzytkowaniu w ciagu 2 lat.
Ja mam swojego Kaisera prawie pol roku i nie widze zadnych rysek, sladow zuzycia itp...

Wybaczcie że się tak trzęse i pytam ale dla mnie studenta -gadzeciaza suma 1300 zeta jest konkretna ....

Ostateczna decyzja o zakupie nalezy do Ciebie i nikt nie zagwarantuje Ci tutaj na forum, ze bedziesz z Kaisera zadowolony.

Ja jestem :) - ale to moja prywatna opinia. ;)
HTC TYTNII KAISER WM 6.1 PROFESSIONAL WWE
ROM: PDACorner Ultimate X V6 WWE
RADIO: 1.70.19.09, PROTOCOL: 25.83.40.02H

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 25, 2008, 11:40:20 »
Dziękuje Wam bardzo za wyczerpujące odpowiedzi. Nie mam za bardzo jak wziąć tego draba do ręki, ale widzę że jest mniejszy od wspomnianego przeze mnie p910 a to już wystarczające dla jeśli chodzi o gabaryty, ale napiszcie czy ktoś z was nosi go inaczej niż w kaburze (której nie lubię) i jak się z tym czuje.
SMSów piszę sporo i czasem (ale tylko czasem :) sytuacja zmusza do pisania jedną ręką ale skoro się w miarę da to ok.
Praktycznie codziennie wracam z uczelni wieczorową porą i nie chciałbym być niewolnikiem telefonu, wiadomo, nie ma co wyjmować go jak się widzi jakiś ewidentnych fifarafów, ale też tak jak wam wydaję mi się że buraki bardziej na Nseries lecą niż na coś takiego...
A powiedzcie mi jeszcze proszę czy GPS rzeczywiście jest tak mało czuły jak w teście? Jeśli się wjedzie między budynki załóżmy 4 piętrowe to sygnał umiera ?
Czy mogę jakoś i czy powinienem sprawdzić czy ten Kaiser z tej aukcji co podałem miał łamany CIT (czy jak to się nazywa) ? Bo skoro ten ziomuś wgrywał sam rom (muszę go oto spytać) to chyba stracił gwarancję, czy mnie to powinno w ogóle obchodzić ? To chyba jego problem, bo ja będę z usterkami szedł do niego a nie do serwisu, dobrze gadam ? ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2008, 11:49:06 wysłana przez Krakusik »

*

Offline ELMUNIO

• **
  • 130
  • Sprzęt: HTC KAISER
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 25, 2008, 12:27:15 »
Co do klawiatury to w jednym z ostatnich wątków w tym dziale jest o klawiaturze zaadaptowanej z Diamonda i Raphaela. Imituje ona zwykła klawiaturę w telefonie, przy jej użyciu na pewno napiszesz smsa jedną ręką.
Mój gps gubi mi sygnał, kiedy wjadę do parkingu podziemnego i wielopoziomowego, nigdy nie zgubił mi sygnału w ciasnych uliczkach ani nawet pomiędzy wysokimi budynkami i wieżowcami. Na otwartym powietrzu nie ma możliwości, żeby zgubił sygnał. Muszę zaznaczyć, że mam oryginalny rom i radio Orange.
W przypadku zmiany romu tracisz gwarancję, tylko zastanów się czy warto. Później możesz ewentualnie powrócić do oryginalnego romu Orange. Nowego kaisera prosto z salonu Orange z simlockiem możesz kupić poniżej 1200 zł. Jeżeli chcesz to możesz sam później zmienić sobie rom i zdjąć simlocka. Gwarancję daje Ci Orange. Kilka wątków niżej masz wiele wyjaśnione w kwestii gwarancji.
ROM: Plemnik v1.0 - 6.5.5 bulid 23563

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 25, 2008, 14:56:02 »
Co do klawiatury to w jednym z ostatnich wątków w tym dziale jest o klawiaturze zaadaptowanej z Diamonda i Raphaela. Imituje ona zwykła klawiaturę w telefonie, przy jej użyciu na pewno napiszesz smsa jedną ręką.

napisac - napisze.... ale takie pisanie to droga przez meke,
nie da sie napisac szybko...

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 27, 2008, 12:17:45 »
 Czyli rozumiem że trzeba sobie dograć jakiś freewarowy program który pozwoli nam na pisanie smsów za pomocą touch screenu ? Wyobrażam sobie to tak że jest sobie na nim taka wirtualna klawiatura jak w telefonach i sobie pukam w nią paluchem :)

Kruca zex, wiem że to mój problem tylko i wyłącznie ale powiedzcie mi tak po koleżeńsku, wg swoich gustów czy używając: dużo smsów, sporo dzwoniąc, gps często, wifi też(na uczelni jest u mnie jest wlan), pakiet office raczej sporadycznie(od tego jest laptop),  warto kupować kaisera ? Czy nie przepłacę za funcję których nie będę używał ? Dodam jeszcze na minus że sporo łażę z buta, korzystam z komuny poblicznej (ale fura też jest stąd częste używanie GPSu), a na plus że po prostu od dzieciństwa (no powiedzmy od połowy życia bo za młodu to lubiłem się bawić w drużyna A na drabinkach, innych rzeczy nie było ;) lubię takie cacka :).
Nie chodzi mi o to, żeby mnie ktoś przekonał do zakupu i żebym potem jak będę ew. rozczarowany mógł na niego zwalić winę, chodzi o wasze refleksje w odniesieniu do tego co napisałem wcześniej. Może powinienem kupić jakiegoś smartphona w stylu n82 ?

Czy ktoś wie gdzie w Krakowie mogę pomacać cesarza ? ;)

ps. Uwaga! Przeczytałem wszystkie dosłownie wszystkie tematy w tym dziale które swoim tytułem zachęcały do czytania więc proszę nie piszcie żebym sobie poszukał.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2008, 12:36:07 wysłana przez Krakusik »

*

Offline ciubas

• **
  • 245
    • ciubas.pl
  • Sprzęt: Omnia 2 + E50 + HTC Desire
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 27, 2008, 12:39:41 »
oczywiscie ze jest, masz do wyboru, pelnoekranowa (na caly ekran qwerty) lub simpad (czy jakos tak) gdzie masz cyferki od 1 do 0 (albo od 0 do 9 jak kto woli) i pod cyferkami sa literki jak w normalnym telefonie :)
MDA -> S200 -> TYTN II/5800XM -> Omnia -> Omnia 2/HTC Desire

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 27, 2008, 13:36:18 »
oczywiscie ze jest, masz do wyboru, pelnoekranowa (na caly ekran qwerty) lub simpad (czy jakos tak) gdzie masz cyferki od 1 do 0 (albo od 0 do 9 jak kto woli) i pod cyferkami sa literki jak w normalnym telefonie :)

tak, ale wygoda pisania smsa pozostawia wiele do zyczenia...
jezeli bym duzo wysylal smsow to bym wybral jakies inne urzadzenie, ktore ma pod lcd zwykla telefoniczna klawiature sprzetowa...
moze niekoniecznie HTC - jakis czas temu pojawil sie calkiem fajny HP ze sprzetowa klawiatura telefoniczna pod lcd.
nie pamietam modelu, ale jesli chcesz moge poszukac i poda linka.

ja na szczescie wysylam jednego smsa na tydzien albo rzadziej, z mailami podobnie,
wiec dla mnie brak zwyklej klawiatury telefonicznej nie jest problemem.

W kazdym razie Twoj watek powinien wyladowac w dziale ZAKUPY...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2008, 13:38:02 wysłana przez bartgee »