Router D-Link 524 (wifi) i Kaiser - rozwiązanie problemu

• 5 Odpowiedzi
  • 1547 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Router D-Link 524 (wifi) i Kaiser - rozwiązanie problemu
« dnia: Wrzesień 04, 2010, 21:29:31 »
Swego czasu czytałem na forum, że kliku użytkowników (w tym ja) miało problemy z internetem w swoim Kaiserze za sprawą routera d-link 524. Udało mi się rozwiązać ten problem i chciałbym podzielić się rozwiązaniem z innymi.

Wpisujemy w przeglądarce internetowej:

http://192.168.0.1/wlape.htm
login: admin (jeżeli ktoś nie zmieniał; czasami trzeba wpisać np. 3 razy; hasła brak)

Będzie kilka opcji w tym przez jaki standard (b lub g) nasz router "przesyła" internet.
Domyślnie ustawiony jest Mixed. Zmieniamy na "b" klikamy save i reboot.
Możemy zamknąć przeglądarkę i cieszyć się internetem w naszym Kaiserku :)

*

Offline zidan

• 17
Odp: Router D-Link 524 (wifi) i Kaiser - rozwiązanie problemu
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 28, 2010, 22:53:04 »
Miałem (i nadal mam) router D-link 524 i zmieniłem go na Edimaxa tylko dlatego że Kaiser łączył się z Wi-fi i nie można było korzystać z netu bo nic nie wczytywał. Walczyłem długo i poddałem się. Teraz bardzo się ucieszyłem że ktoś znalazł rozwiązanie. Jednak na Edimaxie po zmianie B+G na B w ustawieniach Wireless nie zmieniło się nic w zachowaniu Kaisera. Za tydzień przywiozę Dlinka i być może znów na niego się przesiądę. Ogólnie mój Kaiser z mało którą Wi-Fi współpracuje więc być może gdzie indziej tkwi diabeł.

*

cooliguana

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 28, 2010, 23:26:31 »
A może po prostu w ustawieniach sieci zamiast internet masz ustawione praca i wtedy mogą być problemy. start -- ustawienia -- połączenia -- wi-fi -- karty sieciowe -- zaznacz IEEE 802.11b/g i na górze "karta sieciowa łączy się z: internet" domyślnie jest tam praca.

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 29, 2010, 23:36:42 »
W moim przypadku Kaiser łączył się wszędzie z internetem tzn. w KFC, na dworcu PKP, MC, od sąsiadki ma 1-szym piętrze tylko nie u mnie w domu. Wątpię, aby wszyscy mieli ten sam router więc to wina raczej ustawień lub dlinka. W każdym bądź razie opisany przeze mnie sposób rozwiązał problem.

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 04, 2010, 16:10:25 »
Taka mała informacja. Zmieniłem Windowsa na Androida i wifi na tym samym routerze parametr "g" działa rewelacyjnie. Może to brak jakiś sterowników w WM?

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2010, 22:00:41 »
Trochę głupio pisać samemu do siebie, ale... Dziś wgrałem oryginalny rom HTC i wifi ("g") działa...