Rece opadaja - problem z czasem (zegarkiem) w Kaiserze

• 16 Odpowiedzi
  • 2132 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline woj_s

• 31
Rece opadaja - problem z czasem (zegarkiem) w Kaiserze
« dnia: Marzec 13, 2009, 20:41:08 »
Witam ...

Prawie od poczatku posiadania telefonu mam problem z zegarkiem.
A dokladnie z jego przestawianiem sie.

Sprawdzilem o powylaczalem w programach nawigacyjnych opcje synchronizacji czasu.
Blokuje klawiature, aby uchem czy jakos innaczej przez przypadek podczas rozmowy nie zmienic godziny.
Ale niestety nadal mam problem.

Jak to sie objawia. Oto kilka przykladow:
- dzisiaj, zablokowana klawiatura, przychodzace polaczenie Voice, rozmawiam przez telefon, po rozlaczeniu sie chowam telefon do kieszeni. Po pewnym czasie chce gdzies zadzwonic i widze cofniety czas o okolo 45 minut.
- kilka tygodni wczesniej. Sprawdzam wieczorem ustawienie budzika, rano sie sam obudzilem bo cos mi nie pasowalo, sprawdzilem godzine na telefonie za ile minut bedzie dzwonil budzik i widze godzine okolo 4:50, a w rzeczywistosci byla  6:40.
- jeszcze wczesniej, wsiadam do samochodu, sprawdzam czy mam jakies maile, smsy czy polaczenia i wylaczam telefon (przycisk z boku) i klade go w podlokietniku. Przyjezdzam do domu wyciagam telefon i widze ze czas sie cofnal o ponad 4 godziny z kawalkiem.

Nie mam ustawionej synchronizacji czasu z czymkolwiek, nie sadze aby to byla synchronizacja z PC po USB.
Nie mam pojecia co z tym fantem zrobic.

Zrobilem HARD reset i nadal mam to samo.

Dodatkowo ostatnimi czasy zauwazylem problem z jakoscia dzwieku przy polaczeniach voice, musze przerwac polaczenie bo ja slysze co ktorys wyraz i tak samo ktos po drugiej stronie. Ponowne polaczenie i jest juz normalnie.

Telefon posiadam od nowosci (Plus) , nie wgrywane byly zadne ROMy, RADIA czy inne softy.

ROM : 1.83.464.0 PLK
Data pamieci ROM 27/09/2007
RADIO: 1.27.15.32
Wersja Protokolu: 22.51.88.13H

Czyzby jedynym rozwiazaniem byl serwis ?

*

Offline zuli007

• **
  • 179
  • Milestone+X8
Odp: Rece opadaja - problem z czasem (zegarkiem) w Kaiserze
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 13, 2009, 21:50:19 »
Może spróbuj wgrać jakiś inny soft? Np. oryginalny HTC PL. Tylko poczytaj najpierw jak bedzie z możliwością powrotu do tego co masz teraz (gwarancja).

*

Offline szymon74

• 291
  • Sprzęt: Asus P750,HTC Kaiser, Wizard, Samsung SGH-U900,  Nokia E51, Samsung Nc10 iPlus, PSP 1000, iPod Classic plus sterta gratów w szufladzie
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 14, 2009, 19:08:18 »
Wgraj jeszcze raz to samo radio. Do pobrania w przyklejonym faq. Możesz też zmienić rom. Jeśli zależy ci na niezawodności to polecam romy od HTC.
Visca el Barca

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 14, 2009, 21:19:15 »
Kolego żadne Romy ani radia nigdy nie powodowały automatycznej zmiany czasu
1.była któraś wersja opery
2.była wersja I-go 8
3.i któryś tomtom
które robiły tego typu rzeczy z odhaczoną synchro czasu ,jeśli masz takie programy
to  pojedynczo je usuń lub zrób HR i na czystym systemie czy są zmiany

*

Offline woj_s

• 31
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 16, 2009, 08:27:50 »
Sek w tym ze :
- nie mam opery
- mam AM i TT - ale po jej wylaczeniu nie widzialem aby zmienil sie czas, ani razu

Dzisiaj rano jadac do pracy (okolo godzin 7:28) spojrzalem na pogode , potem na prognoze dlugoterminowa via IE i po zamknieciu calosci zobaczylem godzine 4:50.
Ustawilem zegarek i ponownie sprobowalem wykonac powyzszy test.
Godzina sie nie zmienila.

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 16, 2009, 09:06:44 »
Zrób jeszcze raz HR i nie instaluj dodatkowych aplikacji, po używaj gołego telefonu przez jakiś czas i zobacz czy takie coś występuje, jeśli nie - zainstaluje najbardziej potrzebą aplikację i znowu po używaj itd.

*

Offline woj_s

• 31
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 16, 2009, 09:14:38 »
I chyba tym sie skonczy.

Bo to co mam zainstalowane w telefonie to:
Softick Card Export
Mort Player
Sprite Software Backup
AM5.3

i testowo
Oziexplorer oraz GPS Tuner

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 16, 2009, 22:35:18 »
a nie jesteś ciekawy co powoduje błąd? Aby np ostrzec, innych użytkowników? Może zgłosić do producenta?

Bo z tego co zrozumiałem z Twojej wypowiedzi, już działa

*

Offline woj_s

• 31
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 17, 2009, 12:33:01 »
No wlasnie jestem ciekawy, dlatego wczoraj zrobilem Hard Reset i skonfigurowalem tylko polaczenie internetowe, sciagnalem kontakty i polaczenie z AC (konfiguracja synchronizacji poczty).

Niestety wieczorem, okolo 18 po wlaczeniu telefonu mialem 14:50.
Czyli nadal problem wystepuje.

Nie mam wiecej pomyslow co zrobic.

To co zrobilem to minimum ktore musze miec aby w rozsadny sposob korzystac z telefonu.

*

Offline Kolagi

• **
  • 108
    • Zapraszam panie ...
  • Sprzęt: HD2 : TyTN II : HTC Tornado : SG TAB7 : SG NOTE
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 17, 2009, 22:52:00 »
Coś takiego występuje w pirackiej  :E wersji IGO8.
Wiem, napiszesz że masz oryginał, także usuń ten "oryginał" i zobacz co z zegarkiem.

Żeby nie było zbędnej dyskusji - NIE INTERESUJE mnie czy masz wykupioną licencję czy nie, po prostu coś takiego występowało w piratach IGO8.

pozdrawiam

*

Offline lesiot

• 592
  • Sprzęt: N70, HTC TyTN II, N900
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 17, 2009, 23:10:26 »
Wiem, napiszesz że masz oryginał, także usuń ten "oryginał" i zobacz co z zegarkiem.

Na pewno Ci tak nie napisze, bo...

Bo to co mam zainstalowane w telefonie to:
Softick Card Export
Mort Player
Sprite Software Backup
AM5.3

i testowo
Oziexplorer oraz GPS Tuner

oraz

No wlasnie jestem ciekawy, dlatego wczoraj zrobilem Hard Reset i skonfigurowalem tylko polaczenie internetowe, sciagnalem kontakty i polaczenie z AC (konfiguracja synchronizacji poczty).

Niestety wieczorem, okolo 18 po wlaczeniu telefonu mialem 14:50.
Czyli nadal problem wystepuje.

Nie mam wiecej pomyslow co zrobic.

To co zrobilem to minimum ktore musze miec aby w rozsadny sposob korzystac z telefonu.

Czytanie ze zrozumieniem to baaardzo cenna umiejętność...
Ostatnio: ROM: Josh's 21820 WM6.5 Radio: 1.71.09.01 HardSPL: 3.56
Polecam również: Athine OS 23016 (23017).
Obecnie N900 + N70

*

Offline olinek2

• 18
  • Elektronika i PC, czyli to co lubię ;)
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 17, 2009, 23:14:53 »
A czy wkładasz kartę SD do portu ?
Bo być może na niej coś z autoruna się wczytuje i psoci. Aczkolwiek nie jestem pewien. Jednak warto wyeliminować wszystkie czynniki.

EDYTA:
Znalazłem coś:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=348595

ESYTA II:
W sumie tam problem miał podobny i rozwiązano go stałym przypisaniem strefy czasowej.

Under "settings/personal/phones" there is a tab that says time zones. this controls whether or not the phone changes the time zones and clock automatically.

Personally, i erased my phone using clear storage under "settings/system" and started a fresh making sure I choose the right time zone and regional settings first off. Then entered all my reoccuring appointments and restored a copy of my PIM with the latest version of PIMBACKUP. At least this saved me entering all my contacts and kept my sms and mms.

I then unticked the automatic option I mentioned earlier and have had not one time related problem since.

Don't know if this will help but it can't hurt to share as you never know..
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2009, 23:30:13 wysłana przez olinek2 »
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
TyTn II + 2GB SD + Makus v6 HH + HardSPL 3.29

*

Offline Kolagi

• **
  • 108
    • Zapraszam panie ...
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 17, 2009, 23:32:38 »
Czytanie ze zrozumieniem to baaardzo cenna umiejętność...

Nie interesuje mnie to czy ma, czy nie ma - tak jak już pisałem, z reguły nikt oficjalnie nie przyzna się do posiadania pirata.

Napisałem o IGO8 w tym temacie, bo dokładnie powodował on takie błędy z zegarkiem jak pisze i jak się tobie ta informacja nie przyda, to może komuś innemu.

Jedyną odpowiedź jaką powinienem mu udzielić po "przeczytaniu ze zrozumieniem"  i podtrzymaniu "miłej" atmosfery tej rozmowy jest: oddaj Kaisera do serwisu, bo jest uszkodzony.
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2009, 23:34:46 wysłana przez Kolagi »

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 17, 2009, 23:42:31 »
Z tego co opisuje tamten gość w wątku na xda problem udało się w zaproponowany tam sposób rozwiązać. Mam znajomego, który boryka się z identycznym problemem w Kaiserze. Jutro podrzucę mu to rozwiązanie ze strefą i zobaczymy czy w tym przypadku też pomoże - dam znać. W każdym bądź razie nie można jeszcze jednoznacznie stwierdzić, że Kaiser autora tego wątku jest uszkodzony.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline Kolagi

• **
  • 108
    • Zapraszam panie ...
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 17, 2009, 23:51:56 »
W każdym bądź razie nie można jeszcze jednoznacznie stwierdzić, że Kaiser autora tego wątku jest uszkodzony.

Sorki, ten serwis to była trochę moja złośliwa uwaga na "czytanie ze zrozumieniem".

Chociaż jeżeli Kaiser jest jeszcze na gwarancji, nie męczył bym się z nim tylko oddałbym go do reklamacji, bo przecież prawidłowo działający zegar i aktualna data to jedna podstawowych i najważniejszych funkcji w każdym PDA.

Pozdrawiam.

*

Offline olinek2

• 18
  • Elektronika i PC, czyli to co lubię ;)
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 18, 2009, 00:05:06 »
No tak, ale może soft robić takie bugi, a zawsze to lepiej samemu rozwiązać niż bez sprzętu być kawałek czasu :) Tym bardziej że to nic nie kosztuje ;) :ok:
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
TyTn II + 2GB SD + Makus v6 HH + HardSPL 3.29

*

Offline woj_s

• 31
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 18, 2009, 11:44:34 »
Od 2 dni nie mialem problemow (z jednym malym wyjatkiem) z zegarkiem przy n/w konfiguracji.

Dodatkowo zrobilem to co sugeruja na XDA, "odptaszylem" automatyczna strefe czasowa.
Poczekam do konca tygodnia i jak nie bedzie problemow to rozpoczne instalacje reszty aplikacji.

Jezeli sie przestawi chociaz raz, to oddaje do serwisu.