Witam,
Też jestem nowy jeśli chodzi o grzebanie w trzewiach pda.
TyTnII z Orange to mój drugi palmtop, pierwszy był SPV M3000, ale do niego nie miałem zastrzeżeń więc się nie bawiłem oprogramowaniem. Tutaj natomiast drażni mnie kilka rzeczy, przede wszystkim popsute przez Orange ikonki, utrudniona regulacja głośności dzwonka (w SPV wszystko dało się załatwić suwakiem z boku), brak możliwości przedefiniowania niektórych klawiszy skrótów czy wreszcie blokujący się shift na klawiaturze qwerty.
Wiem, że nowy ROM prawdopodobnie nie rozwiąże żadnego z wymienionych powyżej problemów, a do części z nich istnieją rozwiązania nie wymagające ingerencji w niego, ale można powiedzieć, że tymi drobiazgami mój nowy telefon się doigrał i jestem zdecydowany pobawić się w ulepszanie go, nawet za cenę utraty gwarancji.
Proszę więc o radę dot. wyboru ROM. Potrzebny mi ROM można określić następująco:
-oparty na WM 6.1
-koniecznie po polsku, bo choć znam dobrze angielski nie lubię pracować po polsku na systemie obcojęzycznym
-posiadający oryginalny wygląd tego systemu (żadnych niestandardowych ikon ani splash screen innego niż Orange lub HTC)
-pozwalający na maksymalne dostosowanie funkcji poszczególnych przycisków urządzenia
-przedkładający szybkość i niezawodność nad liczbę bajerów nie wchodzących w skład systemu operacyjnego (pod względem wydajności, w ROMie Orange drażni mnie np. problem zamarzania urządzenia przy przeglądaniu listy kontaktów)
Przy okazji dobrze byłoby gdyby nowy ROM "prosto z pudełka" załatwiał drobiazg w postaci osobnego grupowania kontaktów z karty SIM i kontaktów z telefonu. Czy możecie polecić mi któryś ROM jako szczególnie godny zaufania i spełniający powyższe wymagania? Przy okazji: czy jeśli jednak pojawi się oficjalna aktualizacja do WM 6.1 od Orange, to czy fakt wgrania innego ROMu teraz, uniemożliwi mi skorzystanie z niej? Czy taka oficjalna aktualizacja oznacza w praktyce wgranie ROM od nowa, czy tylko zaktualizowanie poszczególnych składników softu? Jak to wygląda w przypadku oficjalnej aktualizacji od HTC?