Pytania poczatkujacego

• 14 Odpowiedzi
  • 1682 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pytania poczatkujacego
« dnia: Czerwiec 13, 2008, 22:54:19 »
Witam
wiem ze moge wydac sie niepowazny ale chcialbym otrzymac dosc szczegolowe informacje konkretnie do mojego HTC TyTN II Kaiser. Nie jest to tania zabawka dlatego tez nie chcialbym ryzykowac. Pierwszy raz mam do czynienia z palmtopem dlatego prosze o wyrozumialosc.

Dane palmtopa:

HTC TyTN II Kaiser z Orange Polska (oryginalny soft) - Simlock Orange

Wersja operatora    -    24.181.9.693
Wersja pamieci ROM   -    1.81.69.3 PLK
Data ROM      -   10/09/07
Wersja radia       -    1.27.14.32
Wersja protokolu   -   22.45.88.07H
Windows Mobile ® 6 Profesional (wersja 18125.0.4.2)

Niczego nie instalowałem na nim.

Oto moje pytania:
1. Dowiedzialem sie, ze w przypadku zmiany ROMu gwarancja wygasa. Czy sa jeszcze jakies przypadki kiedy warunki gwarancji moga zostac zlamane? (pomijajac pirackie oprogramowanie)
2. Wraz z palmtopem otrzymałem Automape z licencja. Jakiekolwiek zmiany np. ROMu moga wplynac negatywnie na to oprogramowanie? (nie instalowałem jej jeszcze)
3. Zalezy mi na zdjeciu simlocka. Prosilbym o dosc dokladna i przede wszystkim jednolita instrukcje zdjęcia simlocka, ktora pomoglaby zarowno mi jak i innym osoba w mojej sytuacji. - NIEAKTUALNE
4. Co do zmiany wygladu (np. jak proponuje nixs lub blade13 http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=99599.0 ) . Chetnie poznalbym zdanie osoby, ktora zmienila tak swojego Kaisera od Orange, na temat tego wygladu/systemu.
lub
http://www.youtube.com/watch?v=zyBHL56nDdQ&feature=related na cos w tym stylu.

Z gory dziekuje za odpowiedz.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2008, 12:31:16 wysłana przez Sasuke »

*

Offline jarqka

• 818
  • Sprzęt: Honor 7, Honor 8, Iphone 4,5 , iPAQ 214, Ipad 3
Odp: Pytania poczatkujacego
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 13, 2008, 23:22:11 »
ad1 Kiedy zdejmiesz simlocka gwarancja wygasa
ad2 Nie automapa to osobny program tylko doradzam jeśli bedziesz ja instalował przypisz licencje do urządzenia bo jesli zechcesz zmienic karte na większą będziesz musiał dzwonic na helpdesk AM żeby odblokowali licencję
ad3 Jeśli nie bawiłeś się nigdy palmtopem i jest to dla Ciebie droga zabawka to lepiej zlec to komuś.Przynajmniej takie jest moje zdanie
ad4 Nie mam zdania

Natomiast jedno mogę napisac. Mniej niż godzinke temu wgrałem nie brandowany rom HyperDragon III WM6.1 WWE ROM OS 19588 Build.19588.1.1.4 i szczerze nie ma wogóle porównania do romu orange a bawię sie telefonem kilkanaście minut...

poza tym jak to mówią : rybki albo akwarium nie mozna miec wszystkiego (w tym wypadku nowy rom albo gwarancja)
They Use Force To Make You Do What The Deciders Have Decide You Must Do

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 13, 2008, 23:29:56 »
Ad.1 Gwarancję tracisz tylko jak zdejmiesz blokadę Country ID (CID) Simlocka możesz ściągnąć bez utraty gwarancji jeśli zastosujesz płatny kod. Natomiast jak będziesz sam dokonywał zdjęcia Sima to tracisz gwarancję bo robisz Hard USPL.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2008, 23:33:59 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 13, 2008, 23:33:12 »
Jezeli chodzi o simlocka to zdjac go musze. Jezeli trace gwarancje trudno. Prosilbym o dokladny opis zdjecie konkretnie do mojego modelu.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 14, 2008, 00:14:01 »
Jezeli chodzi o simlocka to zdjac go musze. Jezeli trace gwarancje trudno. Prosilbym o dokladny opis zdjecie konkretnie do mojego modelu.

Przy zdjeciu simlocka gwarancji sie nie traci a konkretny opis jest w tym dziale, zapraszam do lektury.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline jarqka

• 818
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 14, 2008, 12:04:27 »
Napewno nie traci się gwarancji?? Z tego co wiem przy zwykłych telefonach Nokia  SE jak zdejmiesz simlocka to odeślą telefon z przekreśloną karta gwarancyjna  :O

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 14, 2008, 12:56:31 »
Napewno nie traci się gwarancji?? Z tego co wiem przy zwykłych telefonach Nokia  SE jak zdejmiesz simlocka to odeślą telefon z przekreśloną karta gwarancyjna  :O

To zle wiesz... Polskie prawo jest wyrazne w tym temacie. Po reszte odsylam do archiwum i www.uke.gov.pl

EOT.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline jarqka

• 818
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 14, 2008, 13:06:27 »
Dzięki za informacje do dziś żyłem w niewiedzy  :S

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 14, 2008, 15:35:02 »
Witam,
Też jestem nowy jeśli chodzi o grzebanie w trzewiach pda.

TyTnII z Orange to mój drugi palmtop, pierwszy był SPV M3000, ale do niego nie miałem zastrzeżeń więc się nie bawiłem oprogramowaniem. Tutaj natomiast drażni mnie kilka rzeczy, przede wszystkim popsute przez Orange ikonki, utrudniona regulacja głośności dzwonka (w SPV wszystko dało się załatwić suwakiem z boku), brak możliwości przedefiniowania niektórych klawiszy skrótów czy wreszcie blokujący się shift na klawiaturze qwerty.

Wiem, że nowy ROM prawdopodobnie nie rozwiąże żadnego z wymienionych powyżej problemów, a do części z nich istnieją rozwiązania nie wymagające ingerencji w niego, ale można powiedzieć, że tymi drobiazgami mój nowy telefon się doigrał i jestem zdecydowany pobawić się w ulepszanie go, nawet za cenę utraty gwarancji.

Proszę więc o radę dot. wyboru ROM. Potrzebny mi ROM można określić następująco:
-oparty na WM 6.1
-koniecznie po polsku, bo choć znam dobrze angielski nie lubię pracować po polsku na systemie obcojęzycznym
-posiadający oryginalny wygląd tego systemu (żadnych niestandardowych ikon ani splash screen innego niż Orange lub HTC)
-pozwalający na maksymalne dostosowanie funkcji poszczególnych przycisków urządzenia
-przedkładający szybkość i niezawodność nad liczbę bajerów nie wchodzących w skład systemu operacyjnego (pod względem wydajności, w ROMie Orange drażni mnie np. problem zamarzania urządzenia przy przeglądaniu listy kontaktów)

Przy okazji dobrze byłoby gdyby nowy ROM "prosto z pudełka" załatwiał drobiazg w postaci osobnego grupowania kontaktów z karty SIM i kontaktów z telefonu. Czy możecie polecić mi któryś ROM jako szczególnie godny zaufania i spełniający powyższe wymagania? Przy okazji: czy jeśli jednak pojawi się oficjalna aktualizacja do WM 6.1 od Orange, to czy fakt wgrania innego ROMu teraz, uniemożliwi mi skorzystanie z niej? Czy taka oficjalna aktualizacja oznacza w praktyce wgranie ROM od nowa, czy tylko zaktualizowanie poszczególnych składników softu? Jak to wygląda w przypadku oficjalnej aktualizacji od HTC?

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 14, 2008, 20:53:30 »
Podpisuje sie po prosba.

*

Offline Padi

• 904
    • To co lubię...
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 14, 2008, 21:01:34 »
Proponuje poczytanie przyklejonych wątków...

Polecam WM 6.1 PLK orginalny od HTC oraz SPL 3.29. :ok:

***HTC_PL_3.28.405.0 WM6.1***
http://rapidshare.com/files/117069181/RUU_Kaiser_HTC_PLK_3.29.464.0_radio_sign_25.83.40.02_1.65.16.25_Ship.zip.html
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2008, 21:07:48 wysłana przez Padi »
Historia PDA... BlueAngel, Wizard, Universal, Ameo, Kaiser, Touch Pro, Blackstone, Leo... co dalej czas pokaże.

*

Offline bartgee

• 706
  • Sprzęt: dawniej ETEN M700/ obecnie HTC TyTNII Kaiser + SDHC 4GB SanDisk
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 14, 2008, 21:10:34 »

http://rapidshare.com/files/117069181/RUU_Kaiser_HTC_PLK_3.29.464.0_radio_sign_25.83.40.02_1.65.16.25_Ship.zip.html

rowniez polecam ten tandem :) - pieknie chodzi - zero zwisow i przyciec :)
HTC TYTNII KAISER WM 6.1 PROFESSIONAL WWE
ROM: PDACorner Ultimate X V6 WWE
RADIO: 1.70.19.09, PROTOCOL: 25.83.40.02H

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 14, 2008, 23:45:51 »
no to przystępuję do dzieła... ale jeszcze jedno pytanie, żeby potem nie lamentować... Czy korzystając z linka którego podaliście, muszę uprzednio zmieniać coś z SPL, czy  całością zajmuje się ten jeden program? Bo nazwa tak sugeruje...

*

Offline ladgim

• 388
  • Sprzęt: HTC Rhodium PROven 2.5 m2.1, HTC Desire
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 15, 2008, 02:26:20 »
ale radyjko to wklep 1.65.20.29 lepszy zasięg, fixy gsm i bardziej energooszczędne

*

Offline Pipol

• *
  • 82
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 15, 2008, 09:09:40 »

No dobra !!! Mam to zgrane . I jakie są kroki do zainstalowaniea tego w palmtopie ? Pytam by czegoś nie rozp.... !!!!!
Napisane: Czerwiec 15, 2008, 09:06:16
acha !!! i jakie dane stracę przy aktualizacji ( czy tylko kontakty) czy programy wgrane jak HomeHtc Shell mobile itp ?
Witam i o zdrowie pytam