Program do nawigacji

• 21 Odpowiedzi
  • 1440 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
  • Sprzęt: HTC TyTN II
Program do nawigacji
« dnia: Luty 16, 2008, 20:05:45 »
Poszukuję programiku do Kaisera, który pozwalałby na nawigację w terenie a nie tylko po drogach. Ważne żeby zawierał od razu wbudowaną mapę topograficzną (i to w miarę dokładną - przynajmniej w skali 1:3000) tak aby można było wykorzystywać kaiserka do nawigacji np po lesie bo jak wszyscy wiedzą takie mapy topograficzne zawierają też namalowane rzeczki, gęstość zalesienia, wysokość n.p.m i inne potrzebne rzeczy. Bardzo mi na tym zależy gdyż chciałbym wykorzystywać swoją kaiserkę do nawigacji podczas gry w paintballa czy też wycieczek, a nie tylko do użytku z automapą...

*

Offline xsara

• 269
  • Sprzęt: ipaq hw6515, kaiser
Odp: Program do nawigacji
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 16, 2008, 20:12:49 »
Może: Mapa Targeo,  TrackMe (znakomity!)

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 16, 2008, 20:20:31 »
Hmmm.. czy ta mapa Targeo wygląda tak jak ta on-line? bo szczerze to wygląda bardzo podobnie do Automapy.
Podobnie czy TrackMe wygląda na PPC tak jak ta on-line?

Moim oczekiwaniem jest coś co by pokazywało bardziej taki obraz: http://www.bgwm.pl/zasoby/mapy/2_mapa_topo_10000_2002.jpg

*

Offline xsara

• 269
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 16, 2008, 20:26:55 »
Spróbuj TrackMe, aplikacje i szczegóły znajdziesz na xda. Na prawdę polecam. Odpowiedzi na Twoje pytania niczego tutj nie załatwią. Ale czekam na opinie...

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 16, 2008, 20:29:46 »
a mógłbyś dać linka do tego TrackMe? bo niezbyt wiem gdzie tego szukać na XDA

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 16, 2008, 20:40:50 »
Najlepszy dla Ciebie będzie Ozi poszukaj na stronie GPSManiaka
potrzebna zgoda

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 16, 2008, 20:51:24 »
z tego co widzę na stronie gpsmaniaka to do tego oziego jakimś sposobem wrzucamy swoje mapy. A skąd ja mam wziąć mapę topograficzną Polski która w przybliżeniu do skali 1:10000 będzie wyglądać tak dokładnie (chodzi mi o dokładność odwzorowania terenu) jak ta którą tu zamieściłem w linku?

*

Offline xsara

• 269
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 16, 2008, 20:59:05 »
a mógłbyś dać linka do tego TrackMe? bo niezbyt wiem gdzie tego szukać na XDA
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=340667&highlight=Track

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 16, 2008, 21:08:16 »
jeszcze tylko pytanie odnośnie tego trackme: ono ma mapkę wgraną tak jak np. Automapa czy wymaga stałego połączenia z internetem i pobiera mapę live (tak jak w NOKII N95)?

*

Offline xsara

• 269
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 16, 2008, 21:10:42 »
to drugie

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 16, 2008, 21:17:39 »
więc nie jest to jednak rozwiązanie dla mnie...

Generalnie potrzebuję czegoś co będzie pokazywać mi dokładną pozycję na mapie topograficznej, co jest bardzo potrzebne do gry w paintballa. Najlepiej by było żeby te mapy były bardzo dokładne (podobne do tych z podanego wyżej linku). Niezbędne dla mnie elementy to te które możecie odczytać na legendzie mapy podanej przeze mnie w linku.

*

• 7793
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 16, 2008, 21:27:03 »
Dlatego właśnie Ozi
a mapy - skanujesz papierowe i kalibrujesz - chyba tylko rzuciłeś okiem a nie przeczytałeś.
Są też jug gotowe na  ftp ale wszystko to super opisał GPSManiak
potrzebna zgoda

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 16, 2008, 21:30:32 »
oki jutro sprawdze

dzięki za info :ok:

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 16, 2008, 21:54:14 »
z tego co widzę na stronie gpsmaniaka to do tego oziego jakimś sposobem wrzucamy swoje mapy. A skąd ja mam wziąć mapę topograficzną Polski która w przybliżeniu do skali 1:10000 będzie wyglądać tak dokładnie (chodzi mi o dokładność odwzorowania terenu) jak ta którą tu zamieściłem w linku?

Jakoś dałoby się to załatwić. Trzeba mieć ok. 600.000 PLN na mapy i pamięć na nie w "kajzerku" ok. 30GB (może być karta).

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 16, 2008, 22:19:31 »
OK jutro proszę tatusia o kieszonkowe i do dzieła :P. Trudno nie kupię sobie lizaka za te 600 000PLN tylko wydam na mapy:P.

Czy ktoś próbował używać tego OZIego? Jak wrażenia i jak z dokładnością tych map z GPSmaniaka?

*

• 6498
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 16, 2008, 23:12:19 »
Ja mówię poważnie. Wątpię, by w całym kraju ktokolwiek dysponował kompletem zdigitalizowanych map TOPO w skali 1:10000 (może Główny Geodeta i Sztab Generalny).
Jeden arkusz mapy, to jakieś 20 km2. Powierzchnia Polski to ok. 300 000 km2. Potrzebujesz 15 000 mapek. Powstały w większości w czasach, kiedy skanery występowały tylko w powieściach Sci-Fi. Trzeba je zeskanować i nagrać na CD, co kosztuje ok. 40 PLN od sztuki. Razy 15.000 = 600.000 PLN.
Dobrze zeskanowana mapa, to ok. 0,5 do 2 MB. Czyli całość - 7,5 do 30 GB.
Mogłem się gdzieś pomylić, ale to ten rząd wielkości.
Oczywiście, wiele mapek, w różnych skalach (najczęściej 1:50000 i 1:100000) zostało już zeskanowanych i funkcjonują "u ludzi" oraz w sieci.
Ale coś takiego jak atlas Polski TOPO nie istnieje. Co, mówiąc otwarcie, jest skandalem i zaściankiem cywilizacji.
Dlatego GPS Maniakowi i kilku innym wojownikom sprawy TOPO  należy się wielki szacunek i podziw.
Nie tylko za TOPO, zresztą...

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 17, 2008, 08:29:25 »
No tak a możesz polecić jakiś komplet już zeskanowanych map całej Polski? Nie musi być koniecznie w skali 1:10000, ale tak do 1:50000 raczej powinien się mieścić żeby ta nawigacja w terenie miała sens.

P.S. Jeżeli nie potrzebuję mapy całej Polski tylko jakiegoś obszaru o pow. np. 20ha to mogę zeskanować jego dokładną mapę i wrzucić do OZIego? Chodzi mi głównie o poligon paintballowy. I od razu drugie pytanie: zna ktoś może stronkę na której są mapki topograficzne on-line??

*

Offline sapa

• *
  • 65
  • Sprzęt: P910i --> Kaiser
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 17, 2008, 15:18:31 »
Wlacze sie tutaj do dyskusji gdyz troche temat przerabialem wczesniej na symbianie a obecnie na WM;)  Uzywam Kaiserki wlasnie do czegos takiego o czym wspomniales drogi w lesie, geocaching itp;) Juniorkm7 wydaje mi sie ze najodpowiedniejszym oprogramowaniem do tego typu zadan jest wspomniany przez Janusza Ozi i nie ma tutaj watpliwosci zadnych, innego sensownego nie znalazlem choc dosc dlugo szukalem.
Teraz zostaje sprawa map i tutaj widze ze juz ktos wspomnial ze istnieja w sieci zeskanowane wojskowe mapy topograficzne calej Polski, zazwyczaj sa one nazywane "3 CD" ze wzgledu na objetosc;) (ponoc istnieje tez wersja 15CD ale tej osobiscie na oczy nie widzilaem) mapy te sa w skali 1:50 000 , wprawdzie sa z lat '80 ale w lasach i na polach nie ma to wiekszego znaczenia:) i tak sa duzo dokladniejsze niz kazda nawigacja:)
Mapy te mozna sciagnac z netu co do legalnosci tego rozwiazania nie wypowiadam sie jedni mowia ze legalnie inni ze nie.
Jak cos zapraszam na gg lub priva;)
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2008, 16:08:09 wysłana przez sapa »

*

• 6498
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 17, 2008, 15:35:10 »
Drobna korekta - 3 CD są w skali 1:50.000 (tzw. "sztabówki). 15 CD także (to te same mapy), tylko zeskanowane z mniejszą kompresją.

Z resztą się zgadzam.

*

• 7793
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 17, 2008, 15:35:33 »
Oczywiście możesz sobie kupić w każdym ODT tzw mapy sztabówki i sam zeskanować interesujący Cię kawałek mapy i po kalibraci używać na własny użytek - zaletą tego będzie brak problemów z legalnością i odpowiednio dobrana do Twoich potrzeb rozdzielczość - a w Twoim przypadku jest to bardzo ważne - jak to wszystko odpowiednio przygotować znajdziesz na stronie GPS Maniaka.
On line dostęp chyba się w tym przypadku nie sprawdzi - chociaż Googlemaps mają już coraz większą rozdzielczość na terenie PL ( ale zapewne nie obejmują terenów poligonów
potrzebna zgoda

*

Offline sapa

• *
  • 65
  • Sprzęt: P910i --> Kaiser
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 17, 2008, 16:04:42 »
Drobna korekta - 3 CD są w skali 1:50.000 (tzw. "sztabówki). 15 CD także (to te same mapy), tylko zeskanowane z mniejszą kompresją.

Z resztą się zgadzam.

oj sorry moj blad zle popatrzylem, przepraszam za zamieszanie juz poprawie

« Odpowiedź #21 dnia: Luty 18, 2008, 01:26:28 »

A można prosić (choćby na PW) o jakieś info gdzie w sieci można takie mapy namierzyć ?