Myślę, iż wielu z Was ma nieciekawe problemy z zasięgiem. Większość na pewno wini za to Kaisera co nie jest prawdą. Kaiser obsługuje praktycznie wszystkie najnowsze technologie transmisji danych. Jak wiadomo sieci rozbudowują sie bardzo szybko co sprawia, że do coraz większej liczby technologi mamy dostęp. Niestety jednak jak wiadomo nie jest on stuprocentowy. Kaiser i inne marki potrafią same dobierać sobie najlepszą sieć (najlepsza znaczy z najszybszą transmisją), niestety nie bacząc na jej dostępność (czyli zasięg). W mniejszych miastach, na ich obrzeżach czy wsiach np. zasięg UMTS 3G jest znikomy (jedna kreska na pięć), jednak Palmfon za wszelką cenę stara sie i wreszcie łączy sie do tej transmisji. Sygnał jest w większości przypadków na tyle słaby, że często się gubi - podczas utraty zasięgu z UMTS 3G transmisja automatycznie spada do poziomu EDGE. Całe to przejście jest niby płynne ale niestety nie do końca.. Bo właśnie przez ów przejście mamy problemy z zasięgiem, nie mówiąc już o zasięgu jeżeli jest połączony do transmisji UMTS 3G "jedną kreską".
Jest na szczęście rozwiązanie, które pozwala nam na wyłączenie UMTSu 3G. Jeżeli masz tą jedną czy dwie kreski i zdarzają Ci się problemy z zasięgiem polecam wyłącz sobie technologie transmisji UMTS 3G.
Stary-->Ustawienia-->Osobiste-->Telefon-->Pasmo-->
Wybierz typ sieci - GSM
Wybierz swe pasmo GSM/UMTS - GSM(900+1800)+UMTS(2100)
Teraz co prawda nie z korzystamy najszybszej technologi ale jesteśmy w praktycznie pełnym zasięgu EDGE. To opcja dla tych, którzy mieszkają daleko od najbliższego nadajnika obsługującego technologie EDGE powyżej.
Mam nadzieje, że komuś przyda się mój post.
Pozdrawiam!