Jak oszczędzać baterie w naszych Kaiserach...

• 12 Odpowiedzi
  • 2161 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline devon89

• *
  • 86
  • Sprzęt: HTC Desire
Jak oszczędzać baterie w naszych Kaiserach...
« dnia: Maj 18, 2009, 14:03:01 »
Witam wszystkich!

Znalazłem informację o tym programie w dwóch innych działach ale podejrzewam że podobnie jak ja nie przeglądacie działów o telefonach, tórych nie posiadacie.  :ok:

A mianowicie wiadomo że nie da się (jak narazie) podkręcić procesora Qualcomm w naszych Kaiserach, znalazłem natomiast program który potrafi go "odkręcić" czyli zmniejszyć jego szybkość. Zaletą programu jest to, że możemy go skonfigurować tak, aby podczas pracy procesor działał z szybkością 384MHz (400MHz) a kiedy jest w spoczynku, bądź wygasi się ekran, procesor spowalnia do np. 196 MHz. Pozwala nam to wydłużyć czas czuwania teoretycznie dwa razy  :grin:  :wink:

Dotąd działał na Touch HD i Touch Pro ale 9 maja wyszła wersja 1.3 która działa też na HTC TyTN II.

Program można pobać ze strony producenta, czyli tutaj: http://www.nuerom.com/BlogEngine/page/nueDynamicClock.aspx

Zauważyłem też że na stronie jest do pobrania ROM dla Kaisera stworzony przez No2chem (autora programu), trzeba jednak złożyć dotację żeby go pobrać  :-|

No nic, myślę że wam chociaż trochę pomogę  :ohreally:

*

Offline Shade_

• *
  • 98
    • www.raborski.com
  • Sprzęt: Qtek 8310, HTC Kaiser, X61 Tablet
Odp: Jak oszczędzać baterie w naszych Kaiserach...
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 18, 2009, 14:22:05 »
korzystam z tego programu od tygodnia na konfiguracji:

Default = 384MHz
After system idle 6000ms = 192MHz
Backlight off = 128MHz
Suspend = 96MHz

wszystkie ustawienia Voltage na auto.
Niestety nie zauwazylem znaczacej zmiany w dzialaniu urzadzenia. dalej telefon codziennie laduje, a czasami musze doladowywac wieczorem. Potestuje z tydzien jeszcze i pozniej go wylacze, zobaczymy jaka bedzie roznica.
Użytkuje: Qtek 8310 WM6.5, HTC TyTNII WM6.5 + MBW-150, IBM X61 XP Tablet, Atari Portfolio, Jornada 720
... kiedyś: Apple Newton, Psion S5, Jornada 680, Jornada 720, XDA IIi, N9300

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 18, 2009, 17:26:21 »
zainstalowalem ten program ale niemoge go znalezc w programach....

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 18, 2009, 17:31:50 »
odpalam ten programik i na samym początku pokazuje mi current processor speed 192 MHZ, a jak zmienie nawet w manualu na 384, to i tak wraca do 192 zaraz jak klikne ok? co jest?
o co chodzi?

*

Offline devon89

• *
  • 86
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 18, 2009, 19:45:14 »
zainstalowalem ten program ale niemoge go znalezc w programach....

musisz wejść w ustawienia>system i pokaże Ci się ikonka Procesor.

odpalam ten programik i na samym początku pokazuje mi current processor speed 192 MHZ, a jak zmienie nawet w manualu na 384, to i tak wraca do 192 zaraz jak klikne ok? co jest?
o co chodzi?

musisz zmienić  w ustawieniach profilu: File>Configure profiles   :wink:

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 19, 2009, 16:51:45 »
hmmmm  niemam tego co piszesz po instalacji.nic niemam :(

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 25, 2009, 17:38:07 »
nie mogę tego zainstalować. Program mam na karcie i w momencie  gdy próbuję uruchomić instalację pojawia się komunikat:
"Your device is preventing instalation/ We can try to automatically fix this, but we need to restart your device. Continue?"

mimo, że wybiorę aby resetował (resetuje się urządzenie). Program się nie instaluje.

*

Offline mourning

• **
  • 221
  • Sprzęt: HTC TyTN II-Orange, HTC HD2,HTC One X
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 25, 2009, 19:54:08 »
nie mogę tego zainstalować. Program mam na karcie i w momencie  gdy próbuję uruchomić instalację pojawia się komunikat:
"Your device is preventing instalation/ We can try to automatically fix this, but we need to restart your device. Continue?"

mimo, że wybiorę aby resetował (resetuje się urządzenie). Program się nie instaluje.

Bo nie ta wersje pobrales.Musisz kliknac na "Click here for other and older version" i wtedy pobrac plik z rozszerzeniem cab.Milem tak samo i pobranie dopiero wersji cab zadzialalo

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 26, 2009, 08:46:46 »
Ten soft nie za bardzo chce oszczedzac baterie, ale za to skutecznie zamula urzadzenie. Jak sie mu ustawi okolice 200MHz albo mniej, to po wylaczeniu ekranu tnie odtwarzanie mp3... Lekkie przegiecie. Wydajnosc to ogranicza, zuzycia baterii wcale.

*

Offline mourning

• **
  • 221
  • Sprzęt: HTC TyTN II-Orange, HTC HD2,HTC One X
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 26, 2009, 19:38:36 »
Bo to jest soft bardziej przeznaczony dla ludzi ktorzy z urzadzenia albo malo korzystaja albo uzywaja tylko do dzwonienia.Poza tym nie spodziewaj sie ze jak bedziesz odtwarzal muzyke czy filmy na urzadzeniu to ten soft ograniczy Ci pobor baterii.Poza tym jesli ustawiles 200MHz przy normalnej pracy systemu to czego sie spodziewales?
Ja na swoim przykladzie wiem ze czasami przy bardzo malym korzystaniu z urzadzenia,powiedzmy dwie,trzy krotkie rozmowy,pare smsow,jakies powiadomienie z kalendarza i alarmy to potrafil mi przez 2.5 dnia wykorzystac tylko 25% baterii.Tak wiec tak jak mowie to jest soft dla ludzi ktorzy malo korzystaja z urzadzenia.
Jak ladowales Kaisera raz dziennie albo i czesciej to nadal tak bedzie robil mimo zainstalowanego programu

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 27, 2009, 09:41:48 »
Po pierwsze jezeli 200MHz nie jest w stanie pociagnac odtwarzania mp3 to chyba ktos sie minal z powolaniem w htc i m$. Akurat troche mam tego tematu w pracy i nikt by na czyms takim nie zarobil :)
Po drugie wyglada na to, ze soft nie zmniejsza jako takiego taktowania procesora tylko poprostu ogranicza priorytet/dostep do zasobow. Wiec jezeli nie uzywam telefonu (pol dnia ma odpoczynku) to nie ma roznicy czy mam ten soft czy nie. Oczekiwalbym poprawy gdy uzywam go wykorzystujac mala czesc jego mozliwosci - np otwarzajac mp3.
Jak nie uzywam sieci i malo dzwonie to bateria starczy na bardzo dlugo. Problem w tym, ze zwykle edge wlaczone, gg w tle, godzina dziennie na telefonie :P A i tak starcza zwykle na 24h wiec nie ma tragedii.

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 29, 2009, 16:42:10 »
dziękuję kologo mourning, faktycznie jak pobrałem CABa 1.3 to zadziałało :)

Zobaczymy co w trawie piszczy i jak się bardzie sprawował teraz TyTN :)
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2009, 16:46:10 wysłana przez grzemach »

*

Offline Skie

• **
  • 138
  • Sprzęt: HTC Tytn II, +6GB karta
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 30, 2009, 21:17:45 »
Ja od dluzszego czasu uzywam programu PhoneWeaver i mam na noc ustawiony profil wylaczajacy radio w telefonie. W nocy nikt do mnie nie dzwoni, wiec zupelnie mi niepotrzebne czuwanie pomiedzy 1 a 6 rano. Rozmawiam niewiele, 2-3 krotkie rozmowy, 3-5 smsow. Bateria wystarcza na tydzien w tym systemie (5-7 dni).
pozdrawiam
Skie