prośba o wycenę naprawy... :(

• 17 Odpowiedzi
  • 1780 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

prośba o wycenę naprawy... :(
« dnia: Kwiecień 15, 2010, 18:45:29 »
Ostatnio kupiłem na allegro kaiserka ale niestety spotkałem się już z kilkoma wadami w tym telefoniku (oczywiście sprzedający napisał że wszystko działa w 100%), chciałem wiedzieć jaką kwotę podać sprzedającemu żeby mi zwrócił koszty naprawy... a więc:
-klawiatura QWERTY, nie działa w niej większość przycisków (działają nieliczne typu "Q", "E" itp....).
-bad pixele? martwe piksele? poprostu przy włączaniu na czarnym ekranie bardzo widoczne są piksele innych kolorów... przy użytkowaniu telefonu jest to już mniej widoczne ale jednak (dodam że sprzedający zapewnia że przed sprzedażą wymieniał wyświetlacz)
-skwierczący głośniczek
-i wymiana obudowy bo pęknięcia i zarysowania... ewentualnie sam slider bo trochę rozkolebotany...
-zdjęcie simlocka, mógłbym zdjąć sam w oparciu o tutorial z tego forum ale z ciekawości pytam jaki to koszt
prosiłbym o wycenę każdego z tych elementów oddzielnie. pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2010, 18:56:56 wysłana przez kikusiek19 »

*

Offline jarqka

• 818
  • Sprzęt: Honor 7, Honor 8, Iphone 4,5 , iPAQ 214, Ipad 3
Odp: prośba o wycenę naprawy... :(
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 15, 2010, 19:06:22 »
za ile go kupiłeś?
They Use Force To Make You Do What The Deciders Have Decide You Must Do

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 15, 2010, 19:42:10 »
400zł

*

Offline hubi93

• 431
  • Sprzęt: HTC ONE X
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 15, 2010, 19:49:25 »
nowa obudowa i wyswietlacz to juz jest koszt rzędu 250-300zł chyba ze z drugiego obiegu bedziesz szukał... a i do tego nie wiadomo co jest z ta klawiaturą... słowem w konia Ciebie zrobił...

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 15, 2010, 19:54:38 »
nie no to wyświetlacz już jakoś przetrzymam... obudowa... ech... najbardziej mnie interesuje klawiatura, dodam że nie ma w niej też wogóle podświetlenia...

*

Offline Kalgon

• 49
  • Sprzęt: i600
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 15, 2010, 20:03:04 »
Myślę, że powinieneś najpierw napisać do osoby która sprzedała Ci pda, że sprzęt jest niezgodny z opisem i prosisz o zwrot pieniędzy za urządzenie, zamiast kombinować z naprawami. Jeśli to by nie poskutkowało - kierować sprawę do allegro, być może na policję? Nie mam pojęcia - nie posiadam w tego typu sprawach doświadczenia. Dobrze, gdyby moją wypowiedź poparł ktoś lepiej obyty w temacie.
W każdym bądź razie afaik sprzedający posiada obowiązek opisania sprzętu zgodnie z stanem faktycznym i w takim stanie urządzenie Ci sprzedać.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 15, 2010, 20:14:12 »
i chyba na tym zaprzestaniemy dyskusji gdyż faktycznie przekonany jestem że przepłaciłem a telefon był źle opisany a wy mnie utwierdziliście. w takim układzie... czy ktoś nie ma Kaisera na sprzedanie?  :O~

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 15, 2010, 20:36:45 »
Co do wyceny, sam wymieniałem iększość z tych elementów. Koszt:
- ekran (komplet z digitizerem) - ok. 100 - 120 zł (allegro - vvidmoo)
- klawiatura z korpusem - ok. 50 zł (allegro - digital_outlet)
- obudowa (housing) przednia + pokrywa baterii - ok. 22 USD (eBay - uk-hitech)

Skwierczenie głośniczka może być wynikiem słabego kontaktu styków, może wystarczy je lekko podgiąć, jeżeli nie, to głośniczek telefoniczny jest wydatkiem rzędu 4,50 GPB na eBay'u u tego samego sprzedawcy.
Jak widać, łącznie wszystkie części będą kosztowały w granicach 250 zł
Pozdrawiam
AKM

*

Offline hubi93

• 431
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 15, 2010, 21:11:24 »
widzisz za te pieniadze ja miałem na sprzedaz kaisera za 430zł tu na forum, z gwarancja 100% sprawnosci to musiałes szukac na allegro...:P no niestety juz nie sprzedaje kaisera, chce jeszcze troche go pouzywac bo za fajny jest:P

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 15, 2010, 21:19:47 »
a no właśnie... też mi sie Kaiserek podoba mimo że dotychczas poznałem bardzo niewielką część jego funkcji.

@AKM
dzieki wielkie za odpowiedź. mówiąc szczerze te 250zł to nie jest wiele a doprowadzi Kaiserka do naprawdę porządnego stanu... ciekawe tylko czy sprzedający zgodził by się :p ...no i jeszcze zamontowanie tego, majsterkowanie... czyli coś w czym naprawdę nie jestem najlepszy...

a co powiecie na tego:
http://allegro.pl/item988692346_htc_tytn_ii_kaiser_stan_idealny_polecam.html   ? :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2010, 21:31:26 wysłana przez kikusiek19 »

*

Offline hubi93

• 431
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 15, 2010, 21:39:43 »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 16, 2010, 14:21:55 »
Oferty sprzedaży umieszczamy w dziale Sprzedam po uprzednim wysłaniu smsa. Następne oferty będą nagradzane warnami.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 21, 2010, 23:13:04 »
No i niestety sprzedający nie chce oddać kasy... wrrr.... co polecacie w takim momencie?

*

Offline Pichu

• *
  • 99
  • Maniak
    • Rowerowy Blog Pichulca
  • Sprzęt: Omnia II i8000
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 21, 2010, 23:20:55 »
Polecam wystawić negatywny komentarz i zgłosić sprawę na policję, bo zostałeś oszukany. Dostałeś niesprawny telefon.

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 22, 2010, 17:13:39 »
I co mi policja powie... odeślą mnie ze śmiechem... chyba że ktoś miał podobną sytuację i tak zrobił to prosiłbym o podzielenie się ze mną opinią czy to faktycznie jest korzystne...

*

Offline jarqka

• 818
  • Sprzęt: Honor 7, Honor 8, Iphone 4,5 , iPAQ 214, Ipad 3
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 22, 2010, 17:19:04 »
Najpierw postrasz kolesia, że chcesz zwrotu kasy inaczej zgłaszasz sprawe na policję i do allegro.
I masz nauczkę na przyszłość, napierw sprawdź sprzęt, a jak coś jest nie tak to od razu z ryjem.
They Use Force To Make You Do What The Deciders Have Decide You Must Do

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 01, 2010, 15:35:47 »
cóż... sprzedający zwrócił 100zł w ramach "naprawy"... załatwiłem sobie już klawiaturę i obudowę za 100zł i teraz mam małe pytanie... jaki torx jest do obudowy do kaisera?

oglądałem filmiz z faq dotyczący rozbiórki kaisera i mam kolejne pytanie - czy te taśmy które są odrywane na filmiku są przylutowywane czy na zatrzaski tzn czy składanie tego htc obędzie się bez lutownicy?
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 15:50:42 wysłana przez kikusiek19 »

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 01, 2010, 16:52:42 »
Możesz być spokojny, lutownica nie będzie potrzebna.
Przy obudowie nie zapomnij o przełożeniu mikrofonu...
Przydadzą się torxx 5 i 6
Pozdrawiam
AKM