problem z gsm

• 12 Odpowiedzi
  • 1294 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Padi

• 904
    • To co lubię...
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo
problem z gsm
« dnia: Marzec 21, 2008, 07:30:20 »
Witam...

Mam problem....

Gdy tel leży uśpiony całą noc to nad ranem nie można sie do mnie dodzwonić...  komunikat "abonent poza zasięgiem"...  mimo iż w telefonie mruga dioda od sygnału gsm i sieć jest, po wybudzeniu można z niego dzwonić. Mój rom to HTC PL sieć PLUSGSM.

U kolegi natomiast problem występuje gdy pojawi mu się samoczynnie kontrolka od roamingu, taki trójkącik...  wtedy nie można sie do niego dodzwonić.. komunikat "abonent poza zasięgiem" Rom ORG.ORANGE PL nic nie dłubany.

Proszę o pomoc!

Napisane: Marzec 17, 2008, 10:27:07
nie ma chętnych do pomocy?
Historia PDA... BlueAngel, Wizard, Universal, Ameo, Kaiser, Touch Pro, Blackstone, Leo... co dalej czas pokaże.

*

Offline NarSan

• 580
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: problem z gsm
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 21, 2008, 09:21:48 »
próbowąleś HR lub SR ? u mnie nie zauwazyłem czegoś takiego wiec ci dokładnie nie powiem o co chdozi. Inni pewnei też nie więc temu nikt się nie odzwya...
Cierpliwości...
HTC HD2
ROM: 3.14 WWE
RADIO: 2.15.50.14
PROTOCOL: 15.42.40.11U

*

Offline Padi

• 904
    • To co lubię...
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 21, 2008, 13:48:51 »
robiłem SR i HR i rom wrzucałem od nowa i nadal ten sam problem...    występuje przy włączonej usłudze HSDPA (brak połączenia z netem)
Historia PDA... BlueAngel, Wizard, Universal, Ameo, Kaiser, Touch Pro, Blackstone, Leo... co dalej czas pokaże.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 21, 2008, 15:16:49 »
Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum, witam serdecznie wszystkich.

Zauważyłem dokładnie identyczne objawy, po nocy telefon był wyłączony. Mam TyTn II z polskiego Orange. Telefon użytkuję w Plusie (simlock został zdjęty kodem). Żadne inne ingerencje nie były robione. Potwierdzam, zdarzyło mi się to ze 2-3 razy kiedy telefon był w zasięgu sieci 3G. Transmisja danych była wyłączona.

Dodatkowo, kiedyś telefon się "rozłączył" natychmiast po zakończonej rozmowie. Tylko jako ciekawostka - zielona migająca dioda LED sygnalizowała połączenie, natomiast ikony na górze ekranu - nie. Po kliknięciu w ikonę połaczenia, telefon poprosił o wpisanie kodu PIN karty sim, i potem zaczął działać.

W ustawieniach sieci powyłączałem wszelkie "auto", ustawiłem sieć Plus ręcznie. Wyłaczyłem też pasmo UMTS. Wszelkie problemy zniknęły. Jako że to wszystko w zasadzie dzieje sie teraz, napewno kilka dni upłynie na takowym eksperymentowaniu. Jeśli ktokolwiek miał jeszcze z takim objawem do czynienia, niech pisze

Mariusz

*

Offline Sebo

• **
  • 104
  • Sprzęt: Leo, Kaiser
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 22, 2008, 01:30:15 »
Ten problem regularnie powraca i wszystko wskazuje na to, że to są problemy techniczne z siecią 3G po stronie operatora (w moim wypadku Orange). Mi się zdażyło z 2 razy, że przez pół dnia w trybie Auto byłem poza zasięgiem i sam nie mogłem dzwonić, a ręczne przestawienie na GSM załatwiało sprawę... Także nie ma co panikować i się wściekać, a po prostu poczekać trochę i zobaczyć co się będzie działo :)
Praca rozszerza się wprost proporcjonalnie do czasu wyznaczonego na jej wykonanie.

*

Offline stefanek24

• 2
  • Sprzęt: Nokia 9500, HTC TyTN II
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 22, 2008, 06:57:20 »
To nie tylko w Orange jest taki problem, ale w Plusie i Erze też...i to nie wina naszych telefonów. Po prostu jest jakiś problem przy przełączaniu GSM na 3G i odwrotnie...wtedy szaleje zasięg i nawet rozmawiać normalnie nie można.

*

Offline Padi

• 904
    • To co lubię...
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 22, 2008, 12:26:12 »
Ja napisze wam tak...
Problem pojawił się nie dawno... na początku  miałem zasięg tylko 3G a gdy byłem połączany z netem to w trakcie wysyłania lub  odbierania informacji z netu tel przełączał się w tryb HSDPA i po bezczynności powracał do 3G....  Na dzień dzisiejszy zasięg HSDPA mam non stop, a jak wejdę w jakąś dziurę typu budynek z blachy, mam EDGE ale nie zdarzylo mi się mieć 3G.
Czy ktoś z wasz zasięgał informacji u swojego operatora GSM co się dzieje!!!

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 22, 2008, 12:44:55 »
Ja mam w zaleznosci od miejsca albo H albo 3G. EDGE mi sie jeszcze ani razu nie zdazyl...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 28, 2008, 02:06:49 »
Witam,

Nowy TyTN II w Orange. Dokładnie mam ten sam problem co kolega @Padi.

Jestem aktualnie na etapie rozmów z Pomocą Techniczną Orange, ale już dowiedziałem się, że to niby coś z telefonem (mam dzwonić do CRC).

Faktycznie również ostatnio załączyli mi na pobliskim maszcie 3G, no ale ciężko mi to porównać ponieważ sam telefon mam od niedawna, ale wydaje się że przed 3G nie było tego problemu. (Rano- po nocy nie używania, osoby dzwoniące do mnie, lub na inną kartę włożoną do tego telefonu usłyszą „ Abonent poza zasięgiem ….” dopiero jak zainicjuję połączenie, nawet wystarczy sekundowa próba połączenia – wszystko powraca do normy).

Dziwna cała ta sprawa, tym bardziej że u operatora nic nie wiedzą, tym bardziej o problemach z 3G, a czytając powyższe posty widzę że problem nie jest sporadyczny, noo ale nie dziwi mnie postawa BOK – najlepiej powiedzieć, że mam wysłać fona do serwisu.

Pozdrawiam, i bardzo proszę o info jeżeli ktoś z Was się z tym upora. Nie uśmiecha mi się wysyłka fona do serwisu.

Pasat01

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 28, 2008, 09:07:09 »
żaden dostawca usług się  nie przyzna że wina jest po jego stronie.

podobnie było w PLAY kiedy to ich karty nie działały w Hermesach, też odsyłali do serwisów, a potem wycofali te karty (8 stykowe) i wrócili do 6.

ja w tym czasie wymieniłem 5 kart,  a serwis odesłał mnie do domu bo sprzęt był ok.

mam znajomych w Plusie i oni czasem wspominają o "maniakach" co jeżdżą z miernikami sygnału po miastach i składają potem reklamacje, że sygnał nie jest odpowiednio silny.

operator oczywiście się nie przyznaje ale na odczepkę daje im zadość uczynienie np. miesiąc darmowego użytkowania albo coś innego.

*

Offline Padi

• 904
    • To co lubię...
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 28, 2008, 16:46:29 »
Problam który tutaj opisalem powstaje po zmianach zarzadzania zasilaniem w kaiser tweaku. ustawcie na domyslne czyli disabled i nie będzie problemu z siecia.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 28, 2008, 17:32:46 »
Witam,

Nowy TyTN II w Orange. Dokładnie mam ten sam problem co kolega @Padi.

Jestem aktualnie na etapie rozmów z Pomocą Techniczną Orange, ale już dowiedziałem się, że to niby coś z telefonem (mam dzwonić do CRC).

Faktycznie również ostatnio załączyli mi na pobliskim maszcie 3G, no ale ciężko mi to porównać ponieważ sam telefon mam od niedawna, ale wydaje się że przed 3G nie było tego problemu. (Rano- po nocy nie używania, osoby dzwoniące do mnie, lub na inną kartę włożoną do tego telefonu usłyszą „ Abonent poza zasięgiem ….” dopiero jak zainicjuję połączenie, nawet wystarczy sekundowa próba połączenia – wszystko powraca do normy).

Dziwna cała ta sprawa, tym bardziej że u operatora nic nie wiedzą, tym bardziej o problemach z 3G, a czytając powyższe posty widzę że problem nie jest sporadyczny, noo ale nie dziwi mnie postawa BOK – najlepiej powiedzieć, że mam wysłać fona do serwisu.

Pozdrawiam, i bardzo proszę o info jeżeli ktoś z Was się z tym upora. Nie uśmiecha mi się wysyłka fona do serwisu.

Pasat01

tylko ze nic nie poradzisz problem istnieje od czasu hermesa i tylko odpowiednie radio (jak trafisz) to niweluje. dla przykladu w hermesie od radia 1.16 oryginal problem u mnie znikl dopiero w radiu 1.4 a to byla dluga droga :)
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
  • Sprzęt: TomTom Go 600 / Go 1005 Live
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 29, 2008, 10:01:45 »
Ja mam podobnie - nie zawsze sie mozna do mnie dodzwonic (Kaiser no-brand - siec Era). Co ciekawe czasami jak dostane smsa slychac dzwiek, telefon sie wylacza a po wlaczeniu smsa nie widac... SR i HR nie pomagaja. Transmisja danych i bluetooth wlaczona.