problem z 3G/HSDPA

• 22 Odpowiedzi
  • 1793 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline misiex

• 7
  • Sprzęt: HTC TyTN II
problem z 3G/HSDPA
« dnia: Marzec 15, 2008, 21:23:46 »
Witam!

Mam Kaisera z radiem 1.27.15.32.
Na początku miałem klasyczne problemy z abonamentową kartą playa z kropką. W końcu udało mi się ją wymienić na 6-cio stykową bez kropki. Jednak nadal jest pewien problem  :(
Jak w ustawieniach telefonu wybieram tryb GSM, to mam EDGE i wszystko jest ok.
Jak wybieram Auto, to najpierw pojawia mi się ikonka EDGE, za kilka sekund HSDPA i za chwilę traci sieć – zasięg na pewno mam bo na playowy samsungu jest.
Może po tych kilku sekundach przychodzi sms konfiguracyjny i wywala telefon (bo podobno może się tak zdarzyć) choć nie ma żadnej oznaki przychodzącej wiadomości.

Czy ktoś ma jakiś pomysł, co to może być i co można z tym zrobić?

2008-03-16
Dzisiaj kupiłem jeszcze starter za 9pln - taka sama karta 6 styków bez kropki i dokładnie taki sam efekt - GSM działa  - WDCMA łączy, łapie E potem H a potem brak usługi.

Jakieś sugstie?

2008-03-17
Dzisiaj sprawdziłem też kartę ery i jest bardzo podobna sytuacja po złapaniu 3g albo zrywa albo wyświetla zasięg ale nie da się dzwonić. Może to jednak kwestia wersji radio?
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2008, 22:23:46 wysłana przez misiex »

*

Offline olmaster

• 18
  • Sprzęt: HTC TytnII
Odp: problem z play i era w trybie 3G/HSDPA
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 15, 2008, 15:39:30 »
Cześć
Czy komuś udało się znaleźć rozwiązanie tego problemu ???
U mnie sprawa wygląda podobnie.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 12:23:25 wysłana przez olmaster »

*

Offline Exted

• 25
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 15, 2008, 23:35:24 »
Ja bym tutaj najpierw przetestowal orginalny rom HTC a jezeli nadal beda wystepowaly jakies problemy, to wgrywal kolejne wersje radia. Sprobujcie jeszcze na kartach z innych sieci.

*

Offline olmaster

• 18
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 16, 2008, 02:17:16 »
Dziś na wykładzie sprawdzałem jeszcze IPlusa, zmieniałem w ustawieniach co mi tylko przyszło mądrego do głowy, łacznie z HR... i BEZ ZMIAN. Fon łąpie zasięg 3G i po ok 5-10 sekundach go traci i koniec, przez ten czas gdy niby on jest (5-10 sek), przy probie połączenia wychodzącego 3G jest od razu zrywane, jeżeli ktoś się chce do mnie dodzwonić to abonent jest poza zasięgiem, więc zastanawiam sie czy telefon wogóle tą sieć łąpie, czy tylko mylnie chwilowo pokazuje 3G, postaram sie jak naszybciej wgrać oficjalny rom i napisze jak to wygląda, może przetestuje jeszcze na wm6.0. Nie znam się za bardzo na hardware, więc pytanie może być lamerskie :) ale może wiecie czy za zasięg gsm i wcdma odpowiada ten sam układ i antena, czy jest to zupełnie oddzielone.
Pozdrawiam;
Napisane: Październik 15, 2008, 23:48:31
Wgrałem oficjalny rom HTC PL, nic to nie dało, łapie zasięg, pojawia się G, potem 3G, kilka sekund i zasięgu nie ma, potem ok minuta poszukiwania, łapie sieć i powtórka. Ręce mi opadają ;/

*

Offline misiex

• 7
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 18, 2008, 22:17:57 »
Ja na początku testowałem na oryginalnym niebrandowanym sofcie htc z wm6.0 a ostatnio na nowszym z wm6.1 zassanym ze strony htc. W obu przypadkach to samo. Na kilka sekund ikona 3g potem h a potem brak usługi i tak na około. Nie da się dzwonić ani dodzwonić do mnie.

Może rzeczywiście (jak pisałeś na priv) jest to problem sprzętu i trzebaby go oddać do serwisu.

A czy jest ktoś, kto ma niebrandowanego kaisera i działa mu 3g? Czy to tylko my mamy takie problemy?
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2008, 22:19:29 wysłana przez misiex »

*

Offline olmaster

• 18
Odp: problem z 3G/HSDPA
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2008, 11:56:31 »
Wgrałem wm6.0 Orange UK i też lipa :/
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 12:27:24 wysłana przez olmaster »

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 20, 2008, 10:55:25 »
Witam. taki sam problem miałem od samego początku użytkowania kaisera. Różne rom'y i radia-  nic nie pomogło. Ostatnio wgrałem dutyys jakiegoś ostatniego i problem znikł. 3g cały czas był (net działał, tel. działał, video połączenia działały) ale to trwało około 2 tyg. Dodam że nic nie instalowałem. Wniosek: czyżby soft coś sam sobie zmieniał? Bo wiadomo Windows potrafi sam sobie zaśmiecić system

*

Offline olmaster

• 18
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 20, 2008, 16:01:07 »
Podałbyś linka do tego romu ????
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 12:28:01 wysłana przez olmaster »

*

Offline Highlander37

• 7
  • Sprzęt: TyTN II - Rom... ciagle szukam odpowiedniego...
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 07, 2008, 20:30:27 »
Mam ten sam problem i próbuję go rozwiązać od ponad 3 tygodni:
zmieniam Romy, Radia, ustawienia - zero efektu.

Dziś na XDA znalazłem info, że to może być wynik "usmażenia" anteny 3G.
Rozwiązanie wymiana anteny lub płyty gł.

Wszystko niby logiczne, ale:
- zbyt wiele przypadków takich jest i wszystkie (wg mojej wiedzy po fleszowaniu)
- fon łapie na krótko sygnał 3G - (co sugerowałoby, że antena jest ok)
- dlaczego wszystko inne działa, po ustawieniu na GSM - czy UMTS ma inny obwód z autonomiczną anteną?

Beczkę piwa temu kto rozwiąże ten problem.

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
  • Sprzęt: HD2 ROM 1.66
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 08, 2008, 08:09:25 »
u mnie 3g chodzi tylko na jednym romie z manilą 3d ale mulenie systemu dyskfalifikuje ten rom. N "gotowanym" romie raz można zadzwnić raz nie ma zasięgu albo jest ale rozłącza rozmowy (chociaż częściej to chodzi). Orange w Reszowie twierdzi że 3g jest u nich w fazie testów i nie dziwią się moimi problemami

*

Offline Highlander37

• 7
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 08, 2008, 08:53:44 »
To ciekawe...
U mnie problem wystepuje niezależnie od intensywności sygnału. Przykład w. centrum Warszawy.
Na XDA piszą, że to wada sprzętowa, ja nie jestem tego pewien.
Twój przykład "tomaszek71" to chyba potwierdza, poza tym mój Kaiser nie robił problemów jeszcze 4 tygodnie temu - przed zmianą Romu (co najdziwniejsze z oryginalnego 6.0 na 6.1).

Czy mógłbyś dać linka do tego Romu z działającym 3G? Czy testowałeś inne Radia z tym Romem?
Chciałbym też potestować.

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 08, 2008, 11:12:59 »
link do romu: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=436446 . naprawde to jest dziwne ale u mnie tak jest. Sam się nad tym zastanawiam. Zmieniałem romy zostawiając radio które łyknąłem z romem z xda i na makusie z manilą 3g chodzi ale rzadko ale zdarzają się problemy. Na romie z kuchni cysorza to jak wiatr zawieje. Dziwne jak moja teściowa

P.S jeszcze dziwniejsza sprawa. Działa 3g 24h bez zarzutu na wyz ej wymienionym romie. Uruchamiam comm managera i wyłączam 3g. Za chwilę włączam i 3g mówimy głośne papa.
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 10:17:33 wysłana przez tomaszek71 »

*

Offline Highlander37

• 7
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 09, 2008, 10:31:04 »
Dzięki za Rom, potestowałem...
Fajny, ale faktycznie strasznie wolny. Nie wiesza się, ale jest jak ślimak. Może gdyby zegar w Kaiserze był szybszy chodziłby lepiej.
A jesli chodzi o 3G - niestety nie działa - zachowuje się dokładnie jak na wszystkich innych Romach. Chyba jednak jest to sprawa sprzętowa. Na innym forum dostałem info , że sa przypadki "smażenia" "czegośtam" przy fleszowaniu różnymi radiami lub romami i że to prawdopodobnie jest przyczyna.
Dziwne jest to, że w takim razie oryginalny rom HTC - upgrade na WM 6.1 - pojechał mi po sprzęcie.
Napisałem wczoraj do serwisu HTC - zobaczymy co oni poradzą.
A jak dziś znajdę czas to spróbuję wrócić na WM 6.0 - ciekawy jestem jak to będzie chodzić.
Co do Twojego przypadku - podobno na granicy zasięgów, lub pomiędzy dwoma stacjami (czyli pewnie kiedy sygnał z obu jest podobny) mogą być problemy z logowaniem się do sieci 3G. Może to jest to. A testowałeś swój fon w innym mieście?

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 09, 2008, 10:36:05 »
Nie testowałem. Może teraz gdzieś się z rodzinką ruszę. Kurcze stolyca podkarpacia i takie jaja. Tylko gdzie ja w obrębie 100 kilometrów znajde 3g? Chyba najbliżej Tarnów albo Lublin
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 10:38:26 wysłana przez tomaszek71 »

*

Offline Highlander37

• 7
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 09, 2008, 10:40:58 »
Ja mieszkam 4 km od Wałbrzycha i mam na codzień jedynie zasięg 3G z Orange.
Ery - w której mam telefon niestety (albo w obecnej sytuacji stety) jedynie EDGE, Plus też EDGE.
W domu nie ma problemu, ma sztwne łacze, ale w pracy...
W pracy dużo podróżuję i to jest problem, bo używałem mojego Tytna często w sieci, a teraz kicha.
Zoczaczę co powie serwis - najwyżej im odeślę telefon.

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 09, 2008, 19:08:35 »
Panocki, ....

3G a nawet HSDPA we Wrocku działa OK, w Kielcach w okolicach Skanska - miodzio, w Wawie ... dramat - łączy i pokazuje ikony H czy 3G ale ni hu hu nie można sieci używać.

Dawno zauważone w sieci Orange. w innych nie miałem i nie wiem.

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 09, 2008, 19:51:52 »
Highlander37 to jest chyba to. Jak złapie zasięg to czekam na sygnał przy dzwonieniu około 20 sekund ale jak połączy jest ok. Dziwne jest to że hsdpa działa jak ta lala. Siedzi tylko dzwonienie

*

Offline Highlander37

• 7
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 09, 2008, 20:24:28 »
tomaszek71 - też mi się tak wydaje. Musisz poczekać aż Orange wzmocni sygnał, albo zmienić operatora :) Twój aparat jest OK.
U mnie niestety siadło coś w sprzęcie. Ale przy okazji potestowałem fajny Rom HyperDragon IIIr Lite. Okrojony ze śmieci i moj Kaiser smiga jak nigdy. Polecam do testów.

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 09, 2008, 22:12:47 »
chyba się siwych włosów i prostaty wpierw doczekam niż poprawy usług w Orange ( a 40-tka prawie na karku )

*

Offline Highlander37

• 7
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 09, 2008, 22:21:15 »
37 to bliżej do 35 niż do 4o ;)
Ja zaokrąglam jeszcze w dół...

Dobry internet ma Plus i jest w kazdym więjkszym mieście. Mam z pracy modem na kartę i nieźle hula...

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 09, 2008, 23:16:34 »
kupie jakiś najtańszy starter simplusa i sie zobaczy jak to śmiga. Dam znać co i jak

*

Offline Highlander37

• 7
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 10, 2008, 20:18:44 »
Ciekawy jestem jak działa u Ciebie. Dziś pradcowałem w Wałbrzychu i na jednej kresce nawet momentami H działało. Na H modem hula szybciej niż 1Mba na sztywnym w domu. Szczególnie widać to przy ściąganiu...

*

Offline misiex

• 7
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 19, 2008, 21:18:55 »
Po ponad pół roku czekania i szukania rozwiązania tego problemu w końcu (chyba dwa tygodnie temu) postanowiłem wysłać go do serwisu.
Dzisiaj moja kaiserka wróciła z serwisu z adnotacją, że wymieniono płytę główną i z radością informuję, że 3G WRESZCIE DZIAŁA!!!  :D :grin: :proud:
Wygląda na to, że pojawiające się plotki o problemie sprzętowym, przynajmniej w moim przypadku, mogą być prawdziwe.