ponowne wykrycie zasięgu - problem

• 9 Odpowiedzi
  • 946 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ponowne wykrycie zasięgu - problem
« dnia: Marzec 27, 2009, 01:51:02 »
witam,

kiedyś już pisałem o tym problemie, ale nie otrzymałem odpowiedzi.
chciałbym zapytać ponownie, bo temat wraca i ciągle denerwuje.
sytuacja wygląda tak, że podczas normalnej pracy jest zasięg - to taka oczywistość:) na wyświetlaczu mam ikonkę E (edge) i obok 4 kreski zasięgu.

problem jest wtedy kiedy wjadę w teren gdzie nie ma zasięgu - wtedy kreski znikają, a ta ikonka jest przekreślona. w normalnej sytuacji po wjechaniu w teren gdzie zasięg jest prawidłowy powinno wrócić do normy.
w moim tytn jest natomiast inaczej. niby są znowu 4 kreski zasięgu, ale ikonka obok nadal jest przekreślona. a gdy próbuję dzwonić na ten telefon dostaje komunikat od operatora, że rozmowy zablokowane...

mam rom od L26 ver chyba 12.
rozwiązaniem jest rozłączenie połączenia gsm i połączenie jeszcze raz (wpisywanie za każdym razem pinu jest trochę uciążliwe).

czy to mogą być jakieś złe ustawienia?
a może zły rom czy coś innego?

*

Offline szymon74

• 291
  • Sprzęt: Asus P750,HTC Kaiser, Wizard, Samsung SGH-U900,  Nokia E51, Samsung Nc10 iPlus, PSP 1000, iPod Classic plus sterta gratów w szufladzie
Odp: ponowne wykrycie zasięgu - problem
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 27, 2009, 15:07:08 »
Wybieranie sieci masz automatyczne czy ręczne? Polecam też niezawodną metodę-Hard Reset.
Visca el Barca

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 28, 2009, 01:45:53 »
do tej pory miałem ustawione ręcznie, teraz przestawiłem na automatyczne wykrywanie sieci. hard reset zrobiony.
ale niestety nie jestem takim optymistą.
zobaczymy, może będzie dobrze, bo jest to naprawdę irytujące.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 28, 2009, 08:17:26 »
A ja proponuję zmianę RadioROMu na eMo 1.71.09.01 - jest to obecnie najbardziej stabilne Radio i z bardzo dobrym zasięgiem.

Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 28, 2009, 09:24:36 »
A ja proponuję zmianę RadioROMu na eMo 1.71.09.01 - jest to obecnie najbardziej stabilne Radio i z bardzo dobrym zasięgiem.

dzięki, właśnie zmieniłem.
jadę teraz w teren. sprawdzę nowy rom:)

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 28, 2009, 18:19:01 »
niestety nie pomogło.
chwilami widziałem, że znajduje sieć i wyświetla G albo E po tym jak wyświetlał X ;o
ale teraz wróciłem do domu i cały czas X - nie chce znaleźć sieci.

co jeszcze można zmienić? całym ROM pewnie, ale szkoda mi tego wszystkiego co już tutaj sobie dopracowałem. poza tym nie ma lepszego ROMu niż ten od L26;)

*

Offline szymon74

• 291
  • Sprzęt: Asus P750,HTC Kaiser, Wizard, Samsung SGH-U900,  Nokia E51, Samsung Nc10 iPlus, PSP 1000, iPod Classic plus sterta gratów w szufladzie
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 29, 2009, 00:18:54 »
Są dobre romy. Ja korzystam z HyperDragon IV Iolite i mi pasuje. Jest szybki, nie mrozi i nie ma tyle nie potrzebnych programów co PdaCorner.
Visca el Barca

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 29, 2009, 01:23:58 »
ja wiem, że jest dużo ROMów, że są dobre ROMy. problem jest w tym, że sporo pracy musiałbym poświęcić, żeby przenieść wszystkie dane. nie chcę testować kolejnych ROMów, już to kiedyś przechodziłem i zawsze wracałem do ROMów L26 i tak już zostało.
nie wiem dokładnie od kiedy są te problemy z wykrywaniem sieci, ale wydaje mi się, że na początku było wszystko dobrze.
dopiero po jakimś czasie nie wiadomo dlaczego zaczęły występować takie objawy.

jeszcze mam taką prośbę, o usystematyzowanie nazewnictwa, bo nie wiem jak to nazwać.
co symbolizują te 2 ikonki - np E, G, 3g a obok antena z różną ilością kresek.

*

Offline lesiot

• 592
  • Sprzęt: N70, HTC TyTN II, N900
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 29, 2009, 08:03:25 »
jeszcze mam taką prośbę, o usystematyzowanie nazewnictwa, bo nie wiem jak to nazwać.
co symbolizują te 2 ikonki - np E, G, 3g a obok antena z różną ilością kresek.

E no... to już było... ale proszę:
strzałki i "iks" - tylko zasięg GSM (nie ma możliwości korzystania z internetu, nie ma MMSów)
G - zasięg GPRS (Oferowana w praktyce prędkość transmisji rzędu 30-80 kb/s.)
E - zasięg EDGE (W większości obecnych systemów teoretycznie do 236.8 kbit/s.)
3G - zasięg 3g/UMTS (do 2 Mbit/s.)
H - zasięg 3G+/HSDPA (do 7,2 Mbit/s.)
Ostatnio: ROM: Josh's 21820 WM6.5 Radio: 1.71.09.01 HardSPL: 3.56
Polecam również: Athine OS 23016 (23017).
Obecnie N900 + N70

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 29, 2009, 12:04:07 »
dzięki za odpowiedź.

nie chodziło mi o konkretny opis możliwych ikonek, tylko po prostu za co są odpowiedzialność.

tylko dlaczego jak pierwsza ikonka była w postaci strzałek i X to nie mogłem zadzwonić na ten telefon? dziwna sprawa.