polska nakładka

• 24 Odpowiedzi
  • 3448 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
  • Sprzęt: HTC TyTN II
polska nakładka
« dnia: Grudzień 30, 2007, 13:23:57 »
witam ponownie
Czy wie ktoś może czy HTC planuje wydanie bezpłatnej łatki spolszczającej? Jeżeli już coś takiego wyszło (oryginalne od HTC nie robione przez kogoś tam) prosiłbym o podanie szczegółów i jakieś instrukcje jak to zainstalować

z góry dzięki

*

Offline zyxell

• **
  • 193
  • Sprzęt: Raphael,Rhodium
Odp: polska nakładka
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 30, 2007, 14:02:16 »
Witam, można wgrać ROM zrzucony przez Xgrzesiek,  i wtedy bedziesz mial calego Kaisera po Polsku, ja tak zrobiłem i śmiga jak zły :)  o aplikowaniu rom-u poszukaj na tym forum napewno znajdziesz :) Polski ROM do ściągnięcia z tego wątku --> http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=83473.0
arbeit macht frei!

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 30, 2007, 14:04:54 »
obstawiam, że żadnego spolszczenia do romu EN htc nie wypuści, skoro jest rom htc PLK :)
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline mswilk

• **
  • 140
    • www.marcinwilk.pl
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 30, 2007, 14:08:42 »
Chyba w końcu udało się odtworzyć ROM ( chyba mam nauczkę  - żeby do każdego odtworzenia ROM-u zastosować zupełnie czystą kuchnię - bo inaczej śmieci wpadają ) . Niestety ładuję przez GPRS - max upload 14kBps to jeszcze to jeszcze ze 2  godziny.
Here you are: http://rapidshare.com/files/77280073/HTC_Kaiser_PLK_ROM_jas_pik.zip

Napisane: Grudzień 17, 2007, 21:15:55
@magceb ;
To co zrobił XGrzesX to zrzucił ROM w formie pliku raw - który nie może być użyty bezpośrednio - musi zostać zrekonstruowany.
Ale juz jest odtworzony - proszę osoby które mogą zaryzykować -  i wiedzą co może się stać o sprawdzenie tego ROM-u i ewentualne uwagi.
Jesli wszystko jest OK - to możemy rozpocząć gotowanie - może na poczatek weźmiemy się za oczyszczanie z niepotrzebnych śmieci - czyli wersji Light    
Napisane: Grudzień 17, 2007, 23:09:40
Dziękuję wszystkim którzy pomogli przy odtwarzaniu oraz tym którzy inspirowali i krytykowali .
Potestujcie wszytskie ROm-y określcie co jest najlepsze - a ja postaram sie podgotować 

Lub: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=83473.msg568196#msg568196

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 30, 2007, 14:17:05 »
Jest spolszczenie w początkowym ROM-ie HTC - ale mimo że prosiłem nikt nie zrzucił tego ROM-u z nakładką
potrzebna zgoda

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 30, 2007, 15:50:54 »
a czy ten soft htc plk to soft oryginalny czy też autorstwa któregoś z internautów i jaki ma wpływ na gwarancję?

*

Offline zyxell

• **
  • 193
  • Sprzęt: Raphael,Rhodium
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 30, 2007, 15:57:40 »
Co do gwarancji, to będziesz musiał przywrócić stary rom :) Ale to raczej nie kłopot (zależy jak bardzo ci padnie Kaiser) :)
arbeit macht frei!

*

• 7793
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 30, 2007, 16:33:43 »
To była specjalna wersja przygotowana przez Interwrite dla tego modelu - nie wymagająca dodatkowej rejestracji odczytująca licencję z danych identyfikacyjnych Kaisera - ale czy zadziała na innym modelu trudno powiedzieć.
Jesli posiadasz Kaisera niebrandowanego ( z sieci sprzedaży HTC) możesz bez problemu wgrać ROM określany na klubie jako HTC_PL który jest w pełni PL romem  - ewentualnie poczekaj jeszcze ze 3 dni na kuchenką cesarza 1.0 by qsqa
potrzebna zgoda

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 30, 2007, 19:20:48 »
czyli już na htceklubie nie pojawi się nic takiego, a ja niechcąc zmieniać oprogramowania na te niewyprodukowane przez HTC się nie doczekam polskiej lokalizacji???

*

• 7793
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 30, 2007, 19:54:10 »
Przecież HTC_PL jest wyprodukowanym ROM-em przez HTC ale że nie udostęniło w formie shipata ja ugotowałem( odtworzyłem) ze zrzutu z takiej wersji jaka jest firmowo sprzedawana przez HTC - widocznie zakupiłes swój egzemplarz z najwcześnijszej partii lub kupiłeś w innym kanale dystrybucyjnym. Obecnie wszystkie wersje Kaisera są wyposażane właśnie w ten ROM . Możesz spróbować poproscić dystrybutora swojego urządzenia o dostarczenie Ci właśnie tego ROM-u
potrzebna zgoda

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 31, 2007, 10:11:13 »
a czy nawet jak mi wymienią u dystrybutora ROM na polski to zrobią to za darmo? I czy zostaną te wszystkie aplikacje które były dostarczone razem ze sprzętem (quick GPS, office, ten zegarek ładny na ekranie today itp.) i czy one także będą spolszczone? Jeszcze pytanko jak ten rom różni się stabilnością i szybkością pracy w stosunku do tego angielskiego który jest aktualnie na moim sprzęcie? Nie biorąc pod uwagę języka który byście wybrali
Napisane: Grudzień 31, 2007, 10:00:37
widocznie zakupiłes swój egzemplarz z najwcześnijszej partii lub kupiłeś w innym kanale dystrybucyjnym.

a czym się różnią sprzęty z różnych partii i kanałów dystrybucyjnych? tylko oprogramowaniem czy sam Kaiser jest inaczej wykonany?

Mam HTC niebrandowany z Komputronika

Pozatym sam niechciałbym zmieniać ROMu bo nie mam doświadczenia z WM i boję się że coś pójdzie nie tak albo że stracę gwarancję bo jakieś numery oprogramowania nie będą się zgadzać czy coś. Mam złe doświadczenia ze zmianami softu w komórce i wolałbym żeby zrobił to ktoś upoważniony przez HTC.

P.S. Czy taka darmowa wymiana oprogramowania z angielskiego na polskie należy mi się bezpłatnie i czy zostanie zaakceptowana przez komórkę upoważnioną przez HTC do bezpłatnej wymiany, która nie wpłynie na gwarancję? Jeśli tak to prosiłbym o podanie namiarów na taką 'instytucję' która to zrobi.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2007, 10:15:12 wysłana przez juniorkm7 »

*

Offline XGrzesX

• 468
  • Sprzęt: Motorola Milestone, HTC Tytn II, Asus A636
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 31, 2007, 11:22:37 »
Zadzwoń do CRC Polska (serwisu HTC) i zapytaj. Myśle, że oni mogą wgrać Ci polski ROM ale nie wiem czy zrobią to bezpłatnie. Jeśli jesteś laikiem to chyba warto zapłacić te kilkadziesiąt PLN i mieć problem z głowy no i z gwarancją nie będziesz miał problemów.

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 31, 2007, 12:05:58 »
czy mógłbyś podać numer do tego serwisu CRC (tego najlepszego bo słyszałem na tym forum różne opinie o różnych punktach poza tym jestem z Białegostoku)

Czy producent nie ma obowiązku wymiany oprogramowania na polskie bezpłatnie bo wydawało mi się że coś takiego istnieje.

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 31, 2007, 12:17:23 »
czy mógłbyś podać numer do tego serwisu CRC (tego najlepszego bo słyszałem na tym forum różne opinie o różnych punktach poza tym jestem z Białegostoku)

Czy producent nie ma obowiązku wymiany oprogramowania na polskie bezpłatnie bo wydawało mi się że coś takiego istnieje.

Numer telefonu jest na stronie http://www.crc-polska.com. Teraz nie ma co gdybać czy producent ma obowiązek czy nie, zadzwoń do serwisu i się zapytaj czy robią to i jeśli tak to czy robią bezpłatnie.

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 31, 2007, 13:29:42 »
no dobra to już będę się dowiadywać

a jak wygląda ten rom? wszystko jest po polsku razem z comm managerem, officem, quick gpsem, sprite backupem i całą resztą która od razu jest wgrana w kaisera? Czy nie ginie ten fajny zegarek na ekranie today, słowem czy jest to dokładna kopia tego co mam teraz w kaiserze tylko po polsku? jeśli nie to czym się różni rom ENG od PL

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 31, 2007, 15:15:22 »
no dobra to już będę się dowiadywać

a jak wygląda ten rom? wszystko jest po polsku razem z comm managerem, officem, quick gpsem, sprite backupem i całą resztą która od razu jest wgrana w kaisera? Czy nie ginie ten fajny zegarek na ekranie today, słowem czy jest to dokładna kopia tego co mam teraz w kaiserze tylko po polsku? jeśli nie to czym się różni rom ENG od PL

Wszystko jest po polsku. Jedyna różnica to taka, że w polskim ROMie nie ma aplikacji do skanowania wizytowek (WordCard Mobile) ale można ją doinstalować. Gdzieś na forum ktoś podał link do aplikacji i można ją sobie zciągnąć.

*

• 7793
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 31, 2007, 15:23:02 »
Czy taka darmowa wymiana oprogramowania z angielskiego na polskie należy mi się bezpłatnie i czy zostanie zaakceptowana przez komórkę upoważnioną przez HTC do bezpłatnej wymiany, która nie wpłynie na gwarancję? Jeśli tak to prosiłbym o podanie namiarów na taką 'instytucję' która to zrobi.
Należy Ci się to bezpłatnie - ale nie od CRC ale od dystrybutora w tym przypadku Komputronika - to on Ci sprzedał  i do niego kieru swoje zapytanie odostarczenie Ci na nośniku nowej - Poslkiej werji ROM-u. Jej wgranie bedzie polegało na uruchomieniu pliku exe
potrzebna zgoda

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 31, 2007, 15:42:37 »
Czy taka darmowa wymiana oprogramowania z angielskiego na polskie należy mi się bezpłatnie i czy zostanie zaakceptowana przez komórkę upoważnioną przez HTC do bezpłatnej wymiany, która nie wpłynie na gwarancję? Jeśli tak to prosiłbym o podanie namiarów na taką 'instytucję' która to zrobi.
Należy Ci się to bezpłatnie - ale nie od CRC ale od dystrybutora w tym przypadku Komputronika - to on Ci sprzedał  i do niego kieru swoje zapytanie odostarczenie Ci na nośniku nowej - Poslkiej werji ROM-u. Jej wgranie bedzie polegało na uruchomieniu pliku exe

Janusz, a wiesz może z czego to wynika ? Ja przed zakupem swojego rozmawiałem z przedstawicielem z HTC Polska i powiedział mi wtedy, że jedynie można zrobić upgrade w serwisie ale nie wiedział czy to jest bezpłatnie.

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 31, 2007, 16:41:58 »

Czy to jest pewne? Pytam, bo mój tata ma własną firmę i współpracuje z kolegami z komputronika i niechciałbym, żeby zrobił z siebie "durnia" rzucając takie hasło i podnosząc do działania całą ekipę po to by się okazało że to lipa.

*

• 7793
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 31, 2007, 16:57:46 »
Wszystko zależy od siły oddziaływania firmy w stosunku do dostawcy. Nie jest to uregulowane prawnie ale należy do dobrych zwyczjów handlowych . W identyczny sposób Era otrzymała wykonane przez HTC obrazy ROM-ów dla Hermesa/Artemisa i Atheny .One nie zostały zrobione przez Erę ale przez HTC.
Zwłaszcza że HTC  już takie ROM-y przygotowała i są w nowych urządzeniach (Kaiserach) Oczywiście są dostępne na serwerze  HTC .Wystarczy że przedstawiciele HTC Polska przygotują kilkaset płytek CD i dostarczą do dystrybutorów . Mogą też udostępnić poprzez FTP tak jak dla abonentów ERY .Instalacja jest prosta jak konstrukcja cepa :)
Ale trzeba chcieć ( dotyczy zarówno nabywców jak i oddzialu HTC w Polsce.   
potrzebna zgoda

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 31, 2007, 17:43:03 »
wszystko zaczyna brzmieć bardzo ciekawie :D i korzystnie :D. Nie wiem czy cie dobrze zrozumiałem to jest jakiś link do ściągnięcia takiego pliku exe?? Jeżeli tak to byłbym dozgonnie wdzięczny za jego podanie, gdyż może i jestem nieźle obeznany z techniką to z oprogramowaniem na PPC nigdy nie miałem doczynienia a niechciałbym czegoś spieprzyć wgrywając ROM z forum.

Bardzo ci dziękuję za dobre wyjaśnienie. Znając mojego tatę i jego siłę oddziaływania ^^ to na pewno dostanę płytkę z takim oprogramowaniem. Oczywiście jednak wolałbym oszczędzić wszystkim czasu i jeśli jest taka możliwość to chętnie pobrałbym to samo z internetu :P
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2007, 17:44:41 wysłana przez juniorkm7 »

*

• 7793
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 31, 2007, 18:15:05 »
Adres serwera mam ale nie mam loginu i hasła ( nie dają takim jak my) :))
potrzebna zgoda

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 21, 2008, 22:08:30 »
chodzi o HTC eklub? bo ja mam niebrandowanego to bym sobie ściągnął...
Czy chodzi o kanał dystrybucyjny? ewentualnie podaj nazwe serwera to ja już sobie poradze (przynajmniej tak myśle) i zdobęde dostęp a przy okazji bym się z innymi potrzebującymi plikiem podzielił

i jeszcze jedno, czy ludzie z komputronika mają dostęp do tego serwera żeby ściągnąć plik? Jeżeli tak to wkrótce go tu zamieszcze aby każdy mógł sobie bardzo prosto zaktualizować ROM
Napisane: Grudzień 31, 2007, 18:25:34
kolego złoty mógłbyś podać linka do tego serwera? Hasło jakoś zdobędę (popytam itd)
Napisane: Styczeń 04, 2008, 18:29:45
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2008, 19:47:08 wysłana przez juniorkm7 »

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 23, 2008, 19:47:22 »
wiem że nieładnie odświeżać tematy ale bardzo mi zależy na najnowszym romie htc po polsku. Jako że nie udało mi się zdobyć hasła do systemu HTC :( jestem zmuszony do poszukiwań tego pliku .exe aktualizującego rom do najnowszej wersji i w związku z tym pytanie: czy komuś udało się wyegzekwować od swojego dostawcy taki plik?? jeśli tak to bardzo bym prosił o udostępnienie lub informację kto mi takie coś da. i po raz kolejny proszę o niepodawanie jakichś pomysłów typu: masz ugotowany rom albo skorzystaj z kuchni cysorza. zależy mi na ORYGINALNYM POLSKIM ROMIE POCHODZĄCYM OD HTC W PLIKU .EXE ZA POMOCĄ KTÓREGO W BANALNIE PROSTY SPOSÓB ZAKTUALIZUJE ROM DO NAJNOWSZEJ POLSKIEJ WERSJI.

P.S. czy zna ktoś numer do HTC POLSKA? bardzo chętnie bym z nimi się skontaktował. Mile widziane też są adres i e-mail do HTC Polska.

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 23, 2008, 23:09:44 »
P.S. czy zna ktoś numer do HTC POLSKA? bardzo chętnie bym z nimi się skontaktował. Mile widziane też są adres i e-mail do HTC Polska.

HTC w Polsce reprezentuje firma Dangaard Telecom Poland. Kontakt znajdziesz w internecie.