podswietlenie w kaiserze

• 34 Odpowiedzi
  • 3653 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nowak.michal

• *
  • 90
  • Sprzęt: 3gs 32GB/HD2(near future)
podswietlenie w kaiserze
« dnia: Październik 27, 2007, 18:50:13 »
witam wszystkich posiadaczy kaisera
czy ma ktos taki problem jak ja
a mianowicie:

po skonczonej rozmowie,pisaniu smsa, itd
podswietlenie wyswietlacza JEST CIAGLE WŁĄCZONE tyle ze na pierwszym stoponiu podswietlenia
ale przeciez szybciej wyczerpuje baterie.. (nie mam pojecia gdzie to mozna wylaczyc)

czy ktos mial/ma podobny problem

pozdrawiam
nowy

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
Odp: podswietlenie w kaiserze
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 28, 2007, 20:07:05 »
W Kaiserze najniższy poziom podświetlenia nie wyłącza poświetlenia całkowicie.

*

Offline cudak

• *
  • 88
    • http://www.techno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 29, 2007, 00:25:11 »
No wlasnie mam ten sam problem...

*

Offline jukes

• 37
  • Sprzęt: HTC Tytn II, Nokia N95
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 29, 2007, 10:44:24 »
Też mam ten problem i zastanawiam się nad rozwiązaniem. Bo bateria zbyt długo nie trzyma...

*

Offline PSQ2

• 32
  • Sprzęt: HTC TyTN II + TTN 6.0
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 29, 2007, 14:57:41 »
a mianowicie:

podswietlenie wyswietlacza JEST CIAGLE WŁĄCZONE tyle ze na pierwszym stoponiu podswietlenia
ale przeciez szybciej wyczerpuje baterie.. (nie mam pojecia gdzie to mozna wylaczyc)

pozdrawiam
nowy

Witam
Nawet na minimalnym podświetleniu można wyłączyc monitor w kazdej chwili po zakonczeniu uzytkowania - krotkim przycisnieciem klawisza zasilania po prawej stronie urzadzenia - pozdrawiam

*

Offline jukes

• 37
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 29, 2007, 15:41:32 »
a mianowicie:

pozdrawiam
nowy

Witam
Nawet na minimalnym podświetleniu można wyłączyc monitor w kazdej chwili po zakonczeniu uzytkowania - krotkim przycisnieciem klawisza zasilania po prawej stronie urzadzenia - pozdrawiam

Ale to nie jest rozwiazanie... Wiem, że żeby oszczędzić baterię warto (jeśli nie korzystamy) wyłączyć HSDPA i ewentualnie sieć 3G...

*

Offline soulscythe

• 379
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S 2, iPhone 4 (32 GB)
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 29, 2007, 17:45:49 »
a mianowicie:

pozdrawiam
nowy

Witam

Ale to nie jest rozwiazanie... Wiem, że żeby oszczędzić baterię warto (jeśli nie korzystamy) wyłączyć HSDPA i ewentualnie sieć 3G...

oraz WiFi i BT... ;)

A co do glownego problemu, zapewne najlepsza opcja byloby skorzystac z jakiejs nakladki systemowej... Wtedy to _zapewne_ byloby dostepne pozostawienie ekranu wlaczonym bez jego podswietlenia w ogole.

*

Offline rola

• 21
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 29, 2007, 18:00:47 »
Wystarczy wejść w Settings>backlight>Battery power> i zaznaczyć opcję "tern off backlight if device is not used for... (określić czas wyłączenia podświetlenia, np. 10, 30 sekund lub dłużej). Po każdym telefonie wyświetlacz sam się wyłączy.

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 29, 2007, 20:45:02 »
Wystarczy wejść w Settings>backlight>Battery power> i zaznaczyć opcję "tern off backlight if device is not used for... (określić czas wyłączenia podświetlenia, np. 10, 30 sekund lub dłużej). Po każdym telefonie wyświetlacz sam się wyłączy.
Sęk w tym, że się nie wyłączy tylko wbrew nazwie funkcji zminimalizuje podświetlenie.

*

Offline jukes

• 37
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 30, 2007, 09:02:17 »
A może tylko gadamy bez sensu? Może mądrzy panowie (lub panie) z HTC tak to wymyślili, żeby się nie zużywał akumulator znacząco?

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 30, 2007, 14:06:10 »
Zapewne jest to wymyslone przez HTC ale efekt jest odwrotny.

We wszystkich mi znanych wczesniejszych modelach HTC/HP/Compaq minimalizacja podświetlenia powodowała jego całkowite wygaszanie. HTC widocznie doszła do wniosku, że efektywność zasilania z baterii Kaisera jest tak dobra, że można sobie pozwolić na "luksus" pozostawienia poświetlenia na minimum.
Na innych forach (nie pamiętam gdzie) ktoś sugerował, że jest w Kaiserze czujnik oświetlenia, który tym steruje. Nistety u mnie minimalne podświetlenie pozostaje niezależnie od oświetlenia zewnętrznego.

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
  • Sprzęt: HTC TyTn II Kaiser, Mio A701
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 30, 2007, 15:30:27 »
siedzialem wczoraj i patrzylem na wyswietlacz w nocy... nic mi sie nie podswietla, nawet minimalnie!

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 30, 2007, 21:00:53 »
siedzialem wczoraj i patrzylem na wyswietlacz w nocy... nic mi sie nie podswietla, nawet minimalnie!
Przy aktywnym ekranie i ustawionym podświetleniu na minimum czy po nasiśnięciu przycisku wyłączania i nieaktywnym ekranie?

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 31, 2007, 08:34:32 »
sam jak sie blokuje po jakims czasie, chyba 2min! nie blokuje go przyciskiem! a nawet jesli go zablokuje czerwona sluchawka to i tak nic sie nie podswietla!

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 31, 2007, 12:25:58 »
Te 2 minuty są ustawione jako czas wyłączenia podświetlenia czy czas wyłączenia urządzenia?
Mi po blokadzie czerwoną słuchawką ekran się podświetla na minimum. Jaką masz wersję oprogramowania?

Moja to:
ROM ver. 1.56.405.5
ROM date 08/28/07
Radio ver. 1.27.12.11
Protocil ver. 22.45.88.07H

Sprawdź jeszcze, proszę, czy po ustawieniu podświetlenia na minimum wyłącza się ono u Ciebie całkowicie.
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2007, 12:32:07 wysłana przez sierek »

*

Offline wyrm

• *
  • 82
  • Sprzęt: iPaq 3630 -> Mio 169 -> Xda Exec -> HTC Kaiser
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 31, 2007, 12:32:08 »
jak rany, naprawdę...
owszem, najniższy stopień podświetlenia nie oznacza BRAKU podświetlenia, a faktycznie najniższy jego stopień. Kwestia gustu.
Natomiast PRAWDZIWE wyłączenie podświetlenia jest w Kaiserze równoważne z wyłączeniem ekranu. NIE urządzenia, zaznaczam, bo to robimy długim przytrzymaniem Power.
Wyłączenie ekranu osiągamy poprzez krótkie przyciśnięcie guzika Power, albo odczekanie czasu ustawionego w Settings -> Power -> Advanced -> On battery power (turn off device if not used for...).
Zablokowanie czerwoną słuchawką to, apiat', minimalne podświetlenie. A nie jego BRAK.
Co do czujnika oświetlenia, owszem, ale dotyczy podświetlenia klawiatury, a nie ekranu.
Did you realize that it takes *FIVE* babies to make just *ONE* bottle of baby oil?!

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 31, 2007, 13:12:24 »
jak rany, naprawdę...
owszem, najniższy stopień podświetlenia nie oznacza BRAKU podświetlenia, a faktycznie najniższy jego stopień. Kwestia gustu.
Natomiast PRAWDZIWE wyłączenie podświetlenia jest w Kaiserze równoważne z wyłączeniem ekranu. NIE urządzenia, zaznaczam, bo to robimy długim przytrzymaniem Power.
Wyłączenie ekranu osiągamy poprzez krótkie przyciśnięcie guzika Power, albo odczekanie czasu ustawionego w Settings -> Power -> Advanced -> On battery power (turn off device if not used for...).
Zablokowanie czerwoną słuchawką to, apiat', minimalne podświetlenie. A nie jego BRAK.
Co do czujnika oświetlenia, owszem, ale dotyczy podświetlenia klawiatury, a nie ekranu.

Spokojnie, nie irytuj się  :)
W Kaiserze zmieniono zachowanie ekranu po "rzekomym wyłączaniu" jego podświetlenia.
Krótkie użycie guzika Power jest standardową funkcją znaną z wielu PDA, niestety nie powoduje tylko wyłączenia ekranu, ale szereg innych skutków (brak aktywności klawiszy, zmianę działania niektórych aplikacji) i do niektórych zastosowan się nie nadaje.
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2007, 13:17:36 wysłana przez sierek »

*

Offline wyrm

• *
  • 82
  • Sprzęt: iPaq 3630 -> Mio 169 -> Xda Exec -> HTC Kaiser
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 31, 2007, 13:16:53 »
Chill, jestem wyluzowanym kwiatem lotosu na tafli jeziora  :E
Jeżeli to aż taki problem, to zafunduj sobie coś do wyłączania ekranu (SPB et consortes to potrafią, ale są i freeware'y). Odtwarzania muzy to nie przerwie, a baterię zaoszczędzi.
Did you realize that it takes *FIVE* babies to make just *ONE* bottle of baby oil?!

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 31, 2007, 13:29:51 »
Dla mnie to nie problem.
Próbujemy tu tylko dojść czy jest to zamierzona przez producenta zmiana, istniejąca we wszystkich egzemplarzach czy fehler którejś wersji.
Nakładki do sterowania tymi funkcjami to IMHO rozwiązanie do niczego, zwłaszcza w Kaiserze, mają zwykle krótki żywot na moim urządzeniu.

*

Offline jukes

• 37
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 31, 2007, 19:48:48 »
Moja teoria:

Takie "ulepszenie" od HTC a nie wada softu...

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 01, 2007, 10:54:20 »

A wiec, jak pisalem wczesniej! nic mi sie samo nawet delikatnie nie podswietla! w nocy widac zielona diode ktore mruga sobie, i jak nie wylacze BT to na niebiesko mruga! to tyle!

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 01, 2007, 13:39:46 »
To wszystko wyjaśnia. Na 2 minuty masz ustawione wyłączenie urządzenia, nie podświetlenie wyswietlacza. Wtedy rzeczywiście wyświetlacz jest wygaszony (i nie tylko on). Nie o tej funkcji rozmawiamy.

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 01, 2007, 16:22:51 »
to nie wiem... caly Kaiser sie nie wyalacza, bo przychodza polaczenia i smsy!

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 01, 2007, 21:42:16 »
Tak, to normalne. Działa też GPRS.
"Turn off device" to nie całkowite wyłączenie, wbrew nazwie funkcji.

*

Offline jukes

• 37
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 02, 2007, 15:41:13 »

Sierek ma racje. Ale może nie ma to aż takiego wielkiego znaczenia. Zawsze można ustawić szybsze wyłączanie zasilania i już....

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 02, 2007, 16:36:51 »

Bilu - definitywny test radze zrobic w nocy - jesli rzeczywiscie ekran sie NIE wylacza, a wylacza sie PODSWIETLENIE, to radze przyswiecic w nocy latarka (bez naciskania klawiszy, ale to wiadome, skadinad czujnik swiatla tez mila rzecz : ) i zobaczyc, czy widac cokolwiek na ekranie, czy tez jedynie czern. W tym drugim przypadku - niestety, ale ekran sie wylaczyl - niezaleznie od urzadzenia oczywiscie (w koncu to telefon i jego wylaczanie MUSI trwac troche dluzej/byc trudniejsze).

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 04, 2007, 14:54:56 »
definitywny test radze zrobic w nocy - jesli rzeczywiscie ekran sie NIE wylacza, a wylacza sie PODSWIETLENIE, to radze przyswiecic w nocy latarka (bez naciskania klawiszy, ale to wiadome, skadinad czujnik swiatla tez mila rzecz : )
nic mi sie nie podswietla!

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 07, 2007, 09:09:05 »
definitywny test radze zrobic w nocy - jesli rzeczywiscie ekran sie NIE wylacza, a wylacza sie PODSWIETLENIE, to radze przyswiecic w nocy latarka (bez naciskania klawiszy, ale to wiadome, skadinad czujnik swiatla tez mila rzecz : )
nic mi sie nie podswietla!

Bilu: czyli reasumujac: w nocy masz wlaczone urzadzenie, czekasz, az wylaczy Ci sie podswietlenie - po czym swiecisz np. latarka na ekran i widzisz, ze nie jest on wylaczony ? (tj. ze widzisz grafike, tekst etc.)

A dopiero po jakims czasie od tego po oswietleniu latarka ekranu widzisz, ze sie wylaczyl (tylko czern - zadnych szczegolow, grafiki, tekstu) ?

Jesli tak by bylo, to trzeba by glebiej zbadac sprawe - byc moze odpowiedz tkwi nie tyle w ustawieniach, co gdzies w rejestrze.

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 07, 2007, 14:16:45 »
(tylko czern - zadnych szczegolow, grafiki, tekstu)

tylko czern! nic sie nie podswietla!

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 07, 2007, 15:34:08 »
(tylko czern - zadnych szczegolow, grafiki, tekstu)

tylko czern! nic sie nie podswietla!
Czyli jak pisałem wczesniej Bilu ciągle pisze o trybie uśpienia, a nie o wygaszeniu wyswietlacza.  :|