Kolego czytaj uwaznie.
To moje subiektywne opinie i poza tym przy ostatnim zdaniu byl usmiech wiec to bylo z przymruzeniem oka jesli Pan nie zauwazyl...
Nie jade z zadnym blotem, bo nie mialem takiego zamiaru, a co do zabawki to dla prawdziwych maniakow pda tak na prawde taki sprzet to wlasnie taka zabawka dla duzych dzieci, jesli Pan tego nie rozumie to juz nie moja wina.
Scenariusz z przykladowymi alikacjami przyszedl mi akurat taki a nie inny do glowy, a jest wiecej jak slusznie Pan zauwazyl mozliwosci.
Bicie na glowe to tylko slogan w sensie mozliwosci do ceny, dla mnie to duza roznica w tych przypadkach 3000, a 2000-2500zl, chyba
ze dla Pana nie. Poza tym te sprzety oprocz szybszego bardziej wydajnego procesora niejednokrotnie beda oferowac np ekrany o wyzszej rozdzielczosci, lepszej jakosci GPS itp wiec to chyba nie tak malo.
Moim zdaniem HTC poszedl na latwizne w porownaniu do TyTN.
Dywagowanie, ze kiedys pojawi sie w Orange itp nie jest dla mnie wytlumaczeniem az tak duzej ceny, a kazdy sprzet w koncu spada cenowo, jeden szybciej drugi dluzej, ale nie o to chodzi, zeby czekac na to np rok.
I jeszcze raz dla jasnosci, zeby nie bylo nieporozumien i kolejnych osobistych wycieczek.
To tylko moje subiektywne opinie i uwazam, ze Kaiser jest dobrym sprzetem, gdyby wczesniej sie ukazal w momencie, kiedy
kupowalem Etena to kto wie, czy nie skusilbym sie na niego.
Myslalem, ze ukazujac sie w tej chwili na rynku bedzie czyms sie wyroznial, bedzie mial wiecej ulepszen.
Sam ostrzylem sobie na niego zeby i moze przemawia przeze mnie lekkie rozczarowanie.
Oczywiscie opini jest wiele, kazdy potrzebuje czegos innego i dla wielu osob bedzie to doskonaly sprzet.
Czytam uwaznie i ze zrozumieniem, prosze wierzyc.
Usmiech usmiechem, niektorzy wszystkie zdania maja zwyczaj pisac ze smileyem "; )" a mimo to nie zartuja. Co osoba to obyczaj.
Moze i prawdziwi maniacy PDA (ok, uzywam tylko od paru lat i wczesniej mialem tylko 3 modele PDA (HTC M3000, Psion5 i dawno temu stary Palm, nie pomne jaki nawet : P) nie liczac smartfonow na Symbianie (zarowno UIQ jak i S60), wiec pewnie nie moge byc zaklasyfikowany jako maniak - ale swoje wiem) uznaja takie wady za dyskwalifikujace - ale znowu jest to subiektywnosc skrajna wypowiadac sie za wszystkich (ktora oczywiscie toleruje, jednak ciezko mi sie z nia zgodzic) - prosze mowic za siebie!... (bo to juz zakrawa na wypowiedz totalitarna...

) Nie kazdy musi miec takie zdanie jak Pan.
Ja tez ubolewam nad tym, ze Kaiser ma taka wydajnosc procesora a nie inna, ale z pewnoscia trudne poczatki niekoniecznie musza trwac w nieskonczonosc... istnieje kwestia optymalizacji ROMow (firmware'u), pelnego wykorzystania architektury procesora (moze po prostu aktualny software nie jest pod tym katem dopracowany), co za tym idzie wyjscia nowych wersji programow (oraz latek, patchy specjalnie pod ten model, co przeciez nie jest znowu wcale takie rzadkie) oraz last but not least, przetaktowania procesora. Jak pokazywaly to testy Jakuba w przeszlosci, nawet delikatne nadtaktowanie powodowalo _wystarczajacy_ wzrost wydajnosci systemu do zadowalajacej pracy przy wielu zastosowaniach. Jak wspomnialem wczesniej, nie kazdy PDA musi byc bardzo szybki pod wzgledem multimedialnym. Tak sie sklada, ze ten akurat PDA jest jednym z lepiej, o ile nie najlepiej (vide dzisiejszy news o HSUPA, potwierdzony takze na niektorych forach, ktore odwiedzalem) wyposazony jesli chodzi o mozliwosci komunikacyjne (cztery zakresy GSM i trzy (!) zakresy WCDMA, oczywiscie WLAN b/g, BT 2.0+EDR, GPRS/EDGE - klasa 10 (calkiem wysoka), UMTS, HSDPA (oficjalnie 3,6 Mpbs/384 kbps) i byc moze takze HSUPA do 1,4 Mbps), a i pozostale aspekty techniczne (np. pamiec) sa zdecydowanie na poziomie.
Owszem, niektore PDA maja ekran VGA (nie neguje - przydatnym w przypadku czesci zastosowan - ale odbija sie to rowniez negatywnie na czasie trzymania baterii), niektore maja slot CF badz inne mozliwosci, ale jak przeciez wiadomo, nie mozna miec wszystkiego... Szczegolnie w dobie dzisiejszego marketingu, ktory musi miec cos zawsze do wypromowania, wiec najlepsze produkty wychodzace na rynek wydaja sie byc zawsze niedopracowane, tak, zeby zawsze mozna bylo kupic nastepny model... i nastepny etc.

Co do GPSu: sam chip GPS zostal wskazany jako gorszy od SiRF STARa III w pewnym tescie na GPSpassion... tylko, ze ten test odbyl sie pol roku temu i od tego czasu:
1) Pojawil sie update dla Trinity, ktory zdecydowanie polepszyl prace GPSa (wzrosla predkosc uzyskiwania fixa po zimnym starcie, a takze srednia widocznosc satelit i precyzyjnosc nawigacji).
2) Sam przeprowadzajacy test zdazyl zauwazyc (temat na forum GPSpassion, search po hasle "Qualcomm" - tego to juz pewnie wiekszosc osob nie zauwazyla

), ze istotna kwestia oprocz optymalizacji pracy sprzetu jest to, ze: a) moc procesora decyduje o mocy przerobowej w GPSie b) sam chip GPS (czyli gpsONE) praktycznie na pewno zostal ulepszony w stosunku do modelu z Trinity (mimo jednego tylko opisu na stronie Qualcomma)
3) W Kaiserze procesorem jest MSM7200, ktory jest modelem zdecydowanie lepszym od MSM6275 (ktory jest stosowany w Trinity), wiec nie dosc, ze otrzymujemy wieksza moc obliczeniowa, to praktycznie na 100 % chip GPS jest znacznie ulepszony (pomijajac moc obliczeniowa, lepszy od Trinity w kwestii jakosci, optymalizacji etc.)
4) Liczne glosy uzytkownikow (posiadaczy Kaisera) - takze tych, ktorzy posiadaja juz GPS oparty na chipie SiRF STARa III (w PDA badz zewnetrzny poprzez BT) wskazuja na to, ze gpsONE jest co najwyzej _marginalnie_ gorszy od SiRF STAR III (mala czesc glosow), w wiekszosci wypadkow wypada on w porownaniach "on par" (czyli praktycznie tak samo), czesc glosow twierdzi nawet, ze jest on lepszy (ja osobiscie nie poszedlbym tak daleko).
Stad tez kazdy, kto bedzie chcial przytoczyc wynik tamtego testu jako dowod wyzszosci SiRF STARa III nad gpsONE w _Kaiserze_, nie ma zbyt mocnych argumentow w dloni.
Innymi slowy, ciezko o to, zeby inne PDA mialy LEPSZY chip GPS. :>
Prosze mi nie zarzucac, ze nie rozumiem prostych faktow, bo wlasnie _to_ jest wycieczka osobista, ktorej ja nie mam zwyczaju stosowac (to, ze powiedzialem, ze Panskie wypowiedzi byly mocno subiektywne, chyba sie nie kwalifikuje ? a moze roznimy sie tutaj w kwestii interpretacji ?

)
Ja takze zgodzilbym sie z tym, ze HTC moglo ten model nieco bardziej ulepszyc, zmodyfikowac - chocby zapewnic ekran VGA (wtedy bylby juz skrajnie bliski idealowi PDA, przynajmniej jak na aktualne czasy

). Co wiecej, mogli wykorzystac w pelni mozliwosci procesora - jako przyklad: kamera zewnetrzna moze nagrywac film w VGA/30 fps, ale max aktualnie to CIF/30 fps - mimo tego, ze sama zarowno procesor, jak i kamera ma taka mozliwosc (przynajmniej ta sluzaca do wideorozmow na 100 %, a logicznie rzecz biorac, ta podstawowa powinna tymbardziej obslugiwac taki tryb). Innymi slowy, czasami mozliwosci procesora nie sa wykorzystywane. Ja osobiscie sadze, ze kolejne ROMy przyniosa moze nie rewolucje, ale wzrost wydajnosci ogolnej, optymalizacje oprogramowania z procesorem - na pewno. W tym procesorze drzemie jeszcze potencjal...
Co do ceny - ja akurat rozwazam przypadek szczegolny - biore sprzet w Orange w ProPozycji dla Firm i cena nie bedzie przekraczala kilkuset zlotych (powiem wiecej, przy paru SIMach na koncie, taryfach NoDF 320, OdF 400, NoDF 80 i NoDF 160 i rachunkach ponad abonament na kazdym z nich, prawie wszystkie telefony w programie wymiany mam za zlotowke ; do tego obnizka abonamentu 40 % na przynajmniej pol roku (jak nie rok - tutaj bede juz musial rozmawiac z przedstawicielem handlowym, bo na fajerwerki w salonie czy przez ogolne biuro programu nie mozna zwykle liczyc), dodatkowe minuty do wszystkich sieci na przynajmniej rok i do tego jeszcze jedna usluga (przewaznie pakiet wiadomosci) ; do tego sluchawka BT za 1 zl i pakiet 3G przez 6 miesiecy za 1 zl - to chyba nie jest zla propozycja). Sadze wiec, ze Kaiser bedzie mnie kosztowal maksymalnie 500 zl netto (patrzac naprawde pesymistycznie). Dotychczas rozwazalem Nokie E90, ale nie ma pewnosci, kiedy zostanie ona wprowadzona w tej sieci... wiec aktualnie wybor jest dla mnie oczywisty. Dodam jeszcze tylko, ze z braku sensownych terminali w Orange (nie, zeby pozostale sieci byly lepsze) czekam juz od lutego z wolna umowa (poprzednio wzieta M3000 juz sie troche zdazyla zestarzec, aktualnie nie jest uzywany, zastapiony przez SE P990i (nastapila wymiana wewnatrzfirmowa

).
A skad wiem, ze bedzie w Orange na 100 % ? Na 99 % procent wiedzialem juz, jak przeczytalem komunikat prasowy HTC. Tylko, ze potem potwierdzilem ten fakt w biurze prasowym Orange Polska - z efektem pozytywnym

Co do Ery nie moge dac takiej pewnosci, ale T-Mobile wprowadzac bedzie ten model u siebie, Era zawsze dobrze stala z MDA, wiec sadze, ze wniosek jest oczywisty - choc nie jest pewny na 100 %.
Co do odpowiedzi a'propos terminu wprowadzenia - Orange Polska nie podal takiej daty, natomiast wg komunikatu prasowej HTC ma on sie ukazac w pazdzierniku w Orange Polska (a takze Słowacja, Rumunia i Hiszpania). W Orange UK, Francja, Szwajcaria i Holandia powinien pojawic sie do konca wrzesnia. Jesli nie bedzie zadnych opoznien (miejmy nadzieje) to juz w pazdzierniku dwie z trzech polskich sieci beda oferowaly ten model zarowno w sprzedazy dla nowych klientow, jak i ofertach przedluzeniowych. Natomiast Plus powinien oferowac palmfony w ramach promocji Plus Pilot - najlepiej przejsc sie do Vobisa, tam sa dodatkowo nieco korzystniejsze promocje. Choc aktualnie w ich ofercie brak Kaisera - przynajmniej wg info na stronie. Zawsze mozna jednak zapytac o cene i dostepnosc, zwykle najciekawsze informacje sa zawsze 'pod lada'

.
Wybacz horde, ze momentami tak ostro, ale nie lubie, jak wmawia mi sie cos, czego nie powiedzialem.
Pozdrawiam.