Pierwsze wrażenia

• 173 Odpowiedzi
  • 29407 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
Odp: Pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 10, 2007, 21:33:47 »
Jeszcze pytanie do evada - czy ten sklep w którym kupowałeś kaisera wysyła bezproblemowo sprzęt do Polski?

Nie wiem, bo nie interesowało mnie to - szczerze mówiąc. Co do różnych sklepów online, gdzie można go kupić, to polecam na www.europe.htc.com znaleźć dział 'Where to buy', gdzie znajduje się zestaw odnośników do różnych sklepów online, które mają Kaisera w ofercie.

A tymczasem nowy benchmark (wybrałem sterownik GDI - nie wiem czy dobry, ale wyniki chyba lepsze?):

TCPMP Version

Subtitle Edition

0.81RC1 Beta Benchmark Results

Average Speed                  134.88%

Video Frames                   3635

Audio Samples                  6703595

Amount of Data                 12020 KB

Bench. Time                    1:52.293

Bench. Frame Rate              32.37

Bench. Sample Rate             59698

Bench. Data Rate               877 kbit/s

Original Time                  2:31.459

Original Frame Rate            24.00

Original Sample Rate           44100

Original Data Rate             650 kbit/s

URL                            \My Documents\RL_MQB_320x240_512_128.avi

Size                           12308480

Platform                       PocketPC

OS Version                     5.02

OEM Info                       Kaiser

Clock speed                    395 Mhz

Video output                   GDI 240x320 16bits Lookup

Video zoom                     320x240 -> 240x320

Audio output                   Wave Output 44100Hz 16Bits 2Ch.

*

Offline zwierzak2003

• **
  • 245
    • PSGroove.pl
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 11, 2007, 09:52:16 »
A teraz się trochę inaczej spytam. A co złego możesz nam powiedzieć o Kaiserze? Może to być nawet błahostka.
Masz zgodę Administracji? Poczytaj Regulamin.

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 11, 2007, 11:38:37 »
A teraz się trochę inaczej spytam. A co złego możesz nam powiedzieć o Kaiserze? Może to być nawet błahostka.

Owszem, są też wady:
1) Nie działają aplikacje Java z fabrycznie zainstalowanym środowiskiem Java. Zainstalowałem Gmail i Operę Mini - obydwa wywalały się zupełnie przy próbie ich uruchomienia. Pomogło ręczne zainstalowanie z cab'a innego środowiska Java i przeinstalowanie apletów.
2) Bug aparatu foto, który powoduje obracanie każdego zdjęcia o 90 stopni w prawo - potem trzeba je ręcznie obracać, żeby wyglądały właściwie.
3) Mam lekkie obawy co do delikatności mechanizmu rozsuwania ekranu/klawiatury. Obydwie połówki są wobec siebie troszeczkę luźne i np. jak ścisnę lewą stronę obudowy, to po prawej, pomiędzy połówkami tworzy się prześwit ok. 1-2 mm. Ale to chyba taki skutek uboczny odchylanego ekranu - Wizard i Hermes były pod tym względem dużo solidniejsze i 'ciaśniejsze', ale nie miały odchylenia. Kaiser przez to sprawia wrażenie trochę delikatnego - no ale wyjdzie w praniu.
4) Jednego dnia zauważyłem bardzo denerwujący brzęcząco-trzeszczący dźwięk wydobywający się ze słuchawki podczas rozmowy - tak jakby głośniczek wpadał w lekkie wibracje. Powiem szczerze, że już byłem bliski oddania telefonu w ramach gwarancji, bo tego typu rzeczy nie powinny zdarzać się w telefonach tej klasy (zwłaszcza nowych), ale przedmuchałem głośniczek sprężonym powietrzem i od tego momentu działa ok - ciekawe czy na długo?
5) Położenie rysika gdy klawiatura jest wysunięta i chcemy go wyjąć - kompletny koszmar dla praworęcznych. ;)

Więcej grzechów na razie nie przychodzi mi do głowy. :)

*

Offline Początkujący

• 22
  • Od wielkości do śmieszności jest tylko jeden krok
  • Sprzęt: MDA Compact Transcend 1GB 256MB  Canon A710IS HTC P4550 MSD 4GB
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 11, 2007, 20:04:46 »
A jakie ma złącze słuchawkowe :?:

*

Offline Susek

• **
  • 162
    • Mateusz.Suski.info
  • Sprzęt: Acer N311 & HTC TyTn & HTC Touch & FS N560
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 11, 2007, 21:20:39 »
Jeszcze pytanie do evada - czy ten sklep w którym kupowałeś kaisera wysyła bezproblemowo sprzęt do Polski?

Nie wiem, bo nie interesowało mnie to - szczerze mówiąc. Co do różnych sklepów online, gdzie można go kupić, to polecam na www.europe.htc.com znaleźć dział 'Where to buy', gdzie znajduje się zestaw odnośników do różnych sklepów online, które mają Kaisera w ofercie.

No ok, tylko, że tam nie ma żadnego sklepu w Polsce. A do szkopów, ani tym bardziej na wyspy jechać nie będę ;p
REGULAMIN !!!!!!!

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 11, 2007, 21:34:22 »
No ok, tylko, że tam nie ma żadnego sklepu w Polsce. A do szkopów, ani tym bardziej na wyspy jechać nie będę ;p

A słyszałeś kiedyś o sprzedaży wysyłkowej? ;P
Napisane: Wrzesień 11, 2007, 21:33:36

MiniUSB - tak jak w Hermesie. Ale to nie problem - jak zależy Ci na słuchawkach, to kupujesz przejściówkę USB->3.5mm i po kłopocie.

*

Offline Susek

• **
  • 162
    • Mateusz.Suski.info
  • Sprzęt: Acer N311 & HTC TyTn & HTC Touch & FS N560
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 11, 2007, 21:36:57 »

A słyszałeś kiedyś o sprzedaży wysyłkowej? ;P

Właśnie słyszałem i pytałem się ciebie, czy ten sklep w którym kupowałeś Kaisera, bez żadnego problemu wysyła sprzęt do Polski. No a niestety, nie stać mnie, aby kupić Kaisera w każdym z tych sklepów :P
REGULAMIN !!!!!!!

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 11, 2007, 21:44:55 »
Właśnie słyszałem i pytałem się ciebie, czy ten sklep w którym kupowałeś Kaisera, bez żadnego problemu wysyła sprzęt do Polski. No a niestety, nie stać mnie, aby kupić Kaisera w każdym z tych sklepów :P

Właśnie sprawdziłem - handtec wysyła towar za granicę. Podejrzewam, że większość z pozostałych sklepów także.

*

Offline soulscythe

• 379
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S 2, iPhone 4 (32 GB)
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 12, 2007, 07:48:43 »

MiniUSB - ale nawet na Allegro mozesz kupic:

1) Przejsciowke (wtyk miniUSB) z wyjsciami: miniUSB do ladowania/transferu danych z PC, pozlacane wyjscie 3,5 mm (dzwiek stereo) oraz zduplikowany port miniUSB (o funkcjonalnosci identycznej, jak wejsciowe). Jest raczej mala, ale srednio poreczna :P Stoi jakies 54 zl.

2) Zestaw sluchawkowy kablowy - posiada mikrofon, przycisk odbierania (ktory rowniez odrzuca polaczenie, wybiera ostatni numer i sluzy do obslugi wybierania glosowego) oraz wtyk na sluchawki 3,5 mm (minijack stereo). W podobnej cenie - mysle, ze wiele osob zakupi to akcesorium :)

W sklepach (np. pdasklep) da sie znalezc i inne bajery - np. radio podlaczane do palmtopa (na pdasklep.pl szczegoly rozwiazania :P) i przejsciowka na krotkim kablu (wtyk miniUSB) - z wyjsciem audio 3,5 mm. (dalej malo poreczna, choc lepsza od tamtej pierwszej ;)

*

Offline MrHagen

• **
  • 168
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC HD2 oraz rower Wigry III ;)
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 12, 2007, 17:14:03 »
Właśnie zastanawiam się czy sobie tego sprzetu nie kupić. Jeśli ktoś by był chętny to możemy się dogadać.
Mogę go mieć jak w handtec, po 396 funtów netto. Jedyne co to chciałbym się podzielić kosztem przesyłki.

*

Offline aegir

• 34
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 12, 2007, 21:35:22 »
Czy kaiser posiada HSUPA? W Polsce co prawda na razie i tak nie przydatne ale operatorzy mają w planach wprowadzenie do końca roku /bardzo przydatna funkcja dla ludzi korzystających z pocketów jako modemów bo daje wysoki upload/.
HTC Hermes
O/S: LVSW(2007/04/23)
Radio: 1.41.00.10
IPL: 1.04
SPL: 2.10.Olipro (HardSPL v7)

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 13, 2007, 10:40:19 »
Czy kaiser posiada HSUPA?

Oficjalnie - NIE. :( Ale chipset Qualcomma zastosowany w Kaiserze posiada sprzętowy support HSUPA (tak wynikło z jednego z wątków na xda-dev - nie chce mi się teraz szukać), więc całkiem możliwe, że uruchomienie tego ficzera będzie kwestią czysto software'ową...

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 13, 2007, 11:28:30 »
Dawidzie, czy moglbys sprawdzic, jaka jest maksymalna rozdzielczosc filmow (i ilosc klatek w tychze) jaka mozna nakrecic za pomoca aparatu Kaisera ? Ewentualne zamieszczeniu filmu takze nie byloby zla rzecza :)

Podobno jest to aktualnie QVGA/30 fps (acz chcialbym sie upewnic), ale sam chip Qualcomma pozwala na krecenie "do VGA/30 fps", wiec moze to tez jest kwestia xda-dev, albo nowego firmware'u (liczylbym juz predzej na xda-developers : ), jesli aktualnie nie mozna krecic w VGA. Znajac HTC, bedzie to pewnie QVGA (pamietam jak przy kamerze 1,3M, a nawet 2M dalej filmy, jakie mozna bylo nagrywac to byly QCIF (czyli 176x144) :P)

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 13, 2007, 11:57:06 »
Dawidzie, czy moglbys sprawdzic, jaka jest maksymalna rozdzielczosc filmow (i ilosc klatek w tychze) jaka mozna nakrecic za pomoca aparatu Kaisera ? Ewentualne zamieszczeniu filmu takze nie byloby zla rzecza :)

Prawdę mówiąc - nie wiem, ale jakieś filmiki przykładowe powinny leżeć pod http://klamstwo.org/evad/stuff/kaiser/

« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 13, 2007, 16:33:28 »
Parę moich uwag:

www.toys4boys.blox.pl

*

krzysokrutnik

« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 13, 2007, 16:56:51 »
A ja mam pytanie dotyczące słuchawek - czy są tak marne jak te, które były w zestawie z Wizardem? \
I jeszcze jedno pytanie - trochę banlne, ale przepraszam jest trochę "nowy" - czy formatowałeś baterię 3x12h? czy tez nie trzeba sie w to bawić i kaiserek jest praktycznie gotowy do użytkowania?

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #46 dnia: Wrzesień 13, 2007, 20:56:13 »
A ja mam pytanie dotyczące słuchawek - czy są tak marne jak te, które były w zestawie z Wizardem? \

Nie wiem, bo założyłem je może raz - a potem z powrotem spakowałem do pudełka. :) Nie używam telefonu jako odtwarzacza mp3, bo nie mam takiej potrzeby (wszędzie poruszam się samochodem). Zresztą, mi słoń na ucho nadepnął, więc tak czy siak byłoby mi trudno ocenić jakość. :)

I jeszcze jedno pytanie - trochę banlne, ale przepraszam jest trochę "nowy" - czy formatowałeś baterię 3x12h? czy tez nie trzeba sie w to bawić i kaiserek jest praktycznie gotowy do użytkowania?

Nie formowałem. Kiedyś miałem taki nawyk, nawet z bateriami Li-Ion (Kaiser ma polimerową, btw), ale potem jakoś mi przeszło i doładowuję kiedy chcę - zresztą zauważyłem, że nie ma to większego wpływu na wydajność baterii...

A gdyby kogoś interesowało, to mam wyniki benchmarku trailera Matrixa 640x480:

TCPMP Version

Subtitle Edition

0.81RC1 Beta Benchmark Results

Average Speed                  63.61%

Video Frames                   3635

Audio Samples                  6679454

Amount of Data                 29888 KB

Bench. Time                    3:58.101

Bench. Frame Rate              15.27

Bench. Sample Rate             28053

Bench. Data Rate               1.0 Mbit/s

Original Time                  2:31.459

Original Frame Rate            24.00

Original Sample Rate           44100

Original Data Rate             1.6 Mbit/s

URL                            \My Documents\RL_XQ_640x480_1500_128.avi

Size                           30605312

Platform                       PocketPC

OS Version                     5.02

OEM Info                       Kaiser

Clock speed                    400 Mhz

Video output                   GDI 240x320 16bits Lookup

Video zoom                     640x480 -> 240x320

Audio output                   Wave Output 44100Hz 16Bits 2Ch.

« Odpowiedź #47 dnia: Wrzesień 14, 2007, 08:29:03 »
Większość z pytań użytkowników wynika z tego, że nie chce im się gdzie indziej poszukać. To samo jeśli chodzi o zakup. W UK jest kilka sklepów, które oferują i wszystkie wysyłąją do Polski (clove, expansys, devicewire, itd). Natomiast w Polsce dostępny jest z:
http://www.skleppda.pl/index.php?p1085,palmtop-htc-p4550-tytn-ii-kaiser (z tego sam zamówiłem, ma być we wtorek)
albo
http://www.infopolis.com/?menu=szczegoly&id=6893 (ale tutaj wiele błędów jeśli chodzi o specyfikację, więc pewnie ludzie z tego sklepu niezbyt się orientują w technologiach)
A pytanie o to czy film wyciąga 95% czy 130% są lekko bez sensu, bo to nie jest urządzeni do oglądania filmów, a jedynie funkcjonalność ta jest dodatkiem do telefoniczego palmtopa. Poza tym ciekawe kto będzie oglądał trailer matrixa milionowy raz ;-)

*

Offline MrHagen

• **
  • 168
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC HD2 oraz rower Wigry III ;)
« Odpowiedź #48 dnia: Wrzesień 14, 2007, 11:03:18 »
Super!!!
W poniedziałek przyjdą do mnie Kaisery. Jeśli ktoś jest chętny to zapraszam.
Cena dla klubowiczów: 2849 zł brutto.
Wszystko nowe z polską dwuletnią gwarancją!!!

*

Offline macius1984

• *
  • 61
« Odpowiedź #49 dnia: Wrzesień 15, 2007, 01:37:23 »
Powiem tak

Jak na sprzęcik za prawie 3000 to troche marne osiągi przy oglądaniu filmów. Bardzo się zastanawiam nad kupnem tej "wszsytko" mającej maszynki, ale właśnie co chwilę dowiaduję się o jakichś niedociągnięciach. Na moim Mio p550 wyciągam matrixa na poziomie 216% a tu marne 130% poza tym ten gps oparty na quelcomie dobrze to działa? Czy też są jakieś niedociągnięcia software'owe?

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #50 dnia: Wrzesień 15, 2007, 02:06:44 »
Powiem tak

Jak na sprzęcik za prawie 3000 to troche marne osiągi przy oglądaniu filmów. Bardzo się zastanawiam nad kupnem tej "wszsytko" mającej maszynki, ale właśnie co chwilę dowiaduję się o jakichś niedociągnięciach. Na moim Mio p550 wyciągam matrixa na poziomie 216% a tu marne 130% poza tym ten gps oparty na quelcomie dobrze to działa? Czy też są jakieś niedociągnięcia software'owe?

No to ja powiem tak

Jak potrzebujesz urządzenia do płynnego odtwarzania filmów, to kup sobie jakiegoś ultralekkiego laptopa, będzie kosztował z 10k PLN, ale przynajmniej będzie wart swojej ceny. I będzie sprawa załatwiona. Urządzenia takie jak Kaiser, Hermes i 95% inny palmtopo-telefonów po prostu NIE SĄ przeznaczone do tego typu rozrywek, więc narzekanie, że telefon nie jest warty swojej ceny, bo kiepsko matrixa odtwarza, jest dla mnie - delikatnie rzecz ujmując - dziecinne. Sorry. ;P

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #51 dnia: Wrzesień 15, 2007, 02:14:39 »
Większość z pytań użytkowników wynika z tego, że nie chce im się gdzie indziej poszukać. To samo jeśli chodzi o zakup. W UK jest kilka sklepów, które oferują i wszystkie wysyłąją do Polski (clove, expansys, devicewire, itd). Natomiast w Polsce dostępny jest z:
http://www.skleppda.pl/index.php?p1085,palmtop-htc-p4550-tytn-ii-kaiser (z tego sam zamówiłem, ma być we wtorek)
albo
http://www.infopolis.com/?menu=szczegoly&id=6893 (ale tutaj wiele błędów jeśli chodzi o specyfikację, więc pewnie ludzie z tego sklepu niezbyt się orientują w technologiach)
A pytanie o to czy film wyciąga 95% czy 130% są lekko bez sensu, bo to nie jest urządzeni do oglądania filmów, a jedynie funkcjonalność ta jest dodatkiem do telefoniczego palmtopa. Poza tym ciekawe kto będzie oglądał trailer matrixa milionowy raz ;-)

To nie o to chodzi, zeby ogladac milion razy trailer Matrixa tylko zmierzyc jego wydajnosc, ktora ma zastosowanie
nie tylko w filmach, ale np kiedy odpale gg, bede serfowal w necie, a w tle bedzie grala mp3.
Wolalbym, zeby wszystko chodzilo plynnie, a jak juz ktos zada 3000zl to chyba mozna czegos za to oczekiwac, a nie wydajnosci na poziomie 200MHz.
I nie chodzi mi tutaj, ze Kaiser jest jakis beznadziejny itp.
Uwazam, ze to fajny sprzet, ale nie za ta cene, mysle, ze konkurenci bija go tutaj na glowe np modele ktore maja sie pojawic
Toshiba g900, Asus P750, Eten M900 itd i na pewno ceny beda na o wiele nizszym pulapie niz produktu oslawionego HTC.
Nie wiem jakos nasuwa mi sie tutaj analogia do Nokii, ktora tez potrafi walnac niebotyczne ceny, a czesto jej produkty odbiegaja technologicznie od konkurencji, natomiast cenowo bija na glowe.
Jesli jednak kogos stac na taka zabawke to jak najbardziej :)

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #52 dnia: Wrzesień 15, 2007, 12:07:26 »
Powiem tak

No to ja powiem tak

Jak potrzebujesz urządzenia do płynnego odtwarzania filmów, to kup sobie jakiegoś ultralekkiego laptopa, będzie kosztował z 10k PLN, ale przynajmniej będzie wart swojej ceny. I będzie sprawa załatwiona. Urządzenia takie jak Kaiser, Hermes i 95% inny palmtopo-telefonów po prostu NIE SĄ przeznaczone do tego typu rozrywek, więc narzekanie, że telefon nie jest warty swojej ceny, bo kiepsko matrixa odtwarza, jest dla mnie - delikatnie rzecz ujmując - dziecinne. Sorry. ;P

No to ja odpowiem tak:

Jak slusznie zauwazyl kolega horde ponizej, wydajnosc przeklada sie na nie tylko plynnosc (lub nie) ogladania filmow, bo to akurat robie na swoim HP rzadko. Chodzi jednak o to, ze sa niektore BARDZIEJ wymagajace aplikacje - np. software do GPSu - badz aplikacje, ktore wspoldzialajac potrafia zezrec spory mocy procesora razem (wspomniany scenariusz - rozmowa przez GG, przegladanie netu i sluchanie MP3 - przypadek jeden z wielu i niekoniecznie najbardziej skomplikowany ; a w koncu Pockety sa wielozadaniowe nie bez przyczyny, czasy DOS (gdzie tez mozna bylo sluchac sprzetowo muzyki z CD niezaleznie od reszty ;) juz dawno minely :) Wieksza moc przeklada sie takze na wieksza plynnosc w aplikacjach.

Krotko mowiac, nie mozna patrzec jednostronnie na dany temat.

Co do wypowiedzi kolegi 'horde':

Mowiac szczerze, NIE WYDAJE mi sie, zeby Toshiba G900, Asus P750 badz Eten M900 bily go 'na glowe'. Beda lepsze multimedialnie - OK. Zapewnia - byc moze - mozliwosc odpalenia bardziej zdywersyfikowanego zestawu oprogramowania jednoczesnie - byc moze. Ale na pewno nie jest to bicie na glowe...

Co do stosunku cena/jakosc - akurat tutaj niedlugo bedzie juz bardzo dobrze, bo telefon ukaze sie na 100 % w Orange Polska i na 99 % w Era (T-Mobile Polska, jak kto woli, choc to lekkie wybieganie naprzod ; )

I w taryfach biznesowych (szczegolnie Orange zapewnia niezle ceny) bedzie naprawde niezlym pomyslem. Takze (tymbardziej?) w programach wymiany aparatow.

>Jesli jednak kogos stac na taka zabawke to jak najbardziej

Stronniczosc wyziera na wylot. Panie, wiem zes Pan subiektywny, ale sa pewne granice! To jakby jechac z blotem tylko dlatego, bo jeden konkretny aspekt techniczny nie jest tak dobry. To _nie_ jest zabawka.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #53 dnia: Wrzesień 15, 2007, 13:28:55 »
Powiem tak

No to ja powiem tak

No to ja odpowiem tak:

Jak slusznie zauwazyl kolega horde ponizej, wydajnosc przeklada sie na nie tylko plynnosc (lub nie) ogladania filmow, bo to akurat robie na swoim HP rzadko. Chodzi jednak o to, ze sa niektore BARDZIEJ wymagajace aplikacje - np. software do GPSu - badz aplikacje, ktore wspoldzialajac potrafia zezrec spory mocy procesora razem (wspomniany scenariusz - rozmowa przez GG, przegladanie netu i sluchanie MP3 - przypadek jeden z wielu i niekoniecznie najbardziej skomplikowany ; a w koncu Pockety sa wielozadaniowe nie bez przyczyny, czasy DOS (gdzie tez mozna bylo sluchac sprzetowo muzyki z CD niezaleznie od reszty ;) juz dawno minely :) Wieksza moc przeklada sie takze na wieksza plynnosc w aplikacjach.

Krotko mowiac, nie mozna patrzec jednostronnie na dany temat.

Co do wypowiedzi kolegi 'horde':

Mowiac szczerze, NIE WYDAJE mi sie, zeby Toshiba G900, Asus P750 badz Eten M900 bily go 'na glowe'. Beda lepsze multimedialnie - OK. Zapewnia - byc moze - mozliwosc odpalenia bardziej zdywersyfikowanego zestawu oprogramowania jednoczesnie - byc moze. Ale na pewno nie jest to bicie na glowe...

Co do stosunku cena/jakosc - akurat tutaj niedlugo bedzie juz bardzo dobrze, bo telefon ukaze sie na 100 % w Orange Polska i na 99 % w Era (T-Mobile Polska, jak kto woli, choc to lekkie wybieganie naprzod ; )

I w taryfach biznesowych (szczegolnie Orange zapewnia niezle ceny) bedzie naprawde niezlym pomyslem. Takze (tymbardziej?) w programach wymiany aparatow.

>Jesli jednak kogos stac na taka zabawke to jak najbardziej

Stronniczosc wyziera na wylot. Panie, wiem zes Pan subiektywny, ale sa pewne granice! To jakby jechac z blotem tylko dlatego, bo jeden konkretny aspekt techniczny nie jest tak dobry. To _nie_ jest zabawka.

Kolego czytaj uwaznie.
To moje subiektywne opinie i poza tym przy ostatnim zdaniu byl usmiech wiec to bylo z przymruzeniem oka jesli Pan nie zauwazyl...
Nie jade z zadnym blotem, bo nie mialem takiego zamiaru, a co do zabawki to dla prawdziwych maniakow pda tak na prawde taki sprzet to wlasnie taka zabawka dla duzych dzieci, jesli Pan tego nie rozumie to juz nie moja wina.
Scenariusz z przykladowymi alikacjami przyszedl mi akurat taki a nie inny do glowy, a jest wiecej jak slusznie Pan zauwazyl mozliwosci.
Bicie na glowe to tylko slogan w sensie mozliwosci do ceny, dla mnie to duza roznica w tych przypadkach 3000, a 2000-2500zl, chyba
ze dla Pana nie. Poza tym te sprzety oprocz szybszego bardziej wydajnego procesora niejednokrotnie beda oferowac np ekrany o wyzszej rozdzielczosci, lepszej jakosci GPS itp wiec to chyba nie tak malo.
Moim zdaniem HTC poszedl na latwizne w porownaniu do TyTN.
Dywagowanie, ze kiedys pojawi sie w Orange itp nie jest dla mnie wytlumaczeniem az tak duzej ceny, a kazdy sprzet w koncu spada cenowo, jeden szybciej drugi dluzej, ale nie o to chodzi, zeby czekac na to np rok.
I jeszcze raz dla jasnosci, zeby nie bylo nieporozumien i kolejnych osobistych wycieczek.
To tylko moje subiektywne opinie i uwazam, ze Kaiser jest dobrym sprzetem, gdyby wczesniej sie ukazal w momencie, kiedy
kupowalem Etena to kto wie, czy nie skusilbym sie na niego.
Myslalem, ze ukazujac sie w tej chwili na rynku bedzie czyms sie wyroznial, bedzie mial wiecej ulepszen.
Sam ostrzylem sobie na niego zeby i moze przemawia przeze mnie lekkie rozczarowanie.
Oczywiscie opini jest wiele, kazdy potrzebuje czegos innego i dla wielu osob bedzie to doskonaly sprzet.

*

Offline corck

• *
  • 97
  • Sprzęt: Wizard, Xperia, Touch HD, Hero
« Odpowiedź #54 dnia: Wrzesień 15, 2007, 14:54:52 »

Wiadomo kiedy bedzie w orange? 15.10.2006 konczy mi sie jeden abonament w orange firma, a 15.01.2007 drugi. Tylko orange zlikwidowalo nadajnik niedaleko mnie i zasiegu ostatnio brak... wiec chetnie przejde do ery ;)

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #55 dnia: Wrzesień 18, 2007, 16:45:46 »
Kolego czytaj uwaznie.
To moje subiektywne opinie i poza tym przy ostatnim zdaniu byl usmiech wiec to bylo z przymruzeniem oka jesli Pan nie zauwazyl...
Nie jade z zadnym blotem, bo nie mialem takiego zamiaru, a co do zabawki to dla prawdziwych maniakow pda tak na prawde taki sprzet to wlasnie taka zabawka dla duzych dzieci, jesli Pan tego nie rozumie to juz nie moja wina.
Scenariusz z przykladowymi alikacjami przyszedl mi akurat taki a nie inny do glowy, a jest wiecej jak slusznie Pan zauwazyl mozliwosci.
Bicie na glowe to tylko slogan w sensie mozliwosci do ceny, dla mnie to duza roznica w tych przypadkach 3000, a 2000-2500zl, chyba
ze dla Pana nie. Poza tym te sprzety oprocz szybszego bardziej wydajnego procesora niejednokrotnie beda oferowac np ekrany o wyzszej rozdzielczosci, lepszej jakosci GPS itp wiec to chyba nie tak malo.
Moim zdaniem HTC poszedl na latwizne w porownaniu do TyTN.
Dywagowanie, ze kiedys pojawi sie w Orange itp nie jest dla mnie wytlumaczeniem az tak duzej ceny, a kazdy sprzet w koncu spada cenowo, jeden szybciej drugi dluzej, ale nie o to chodzi, zeby czekac na to np rok.
I jeszcze raz dla jasnosci, zeby nie bylo nieporozumien i kolejnych osobistych wycieczek.
To tylko moje subiektywne opinie i uwazam, ze Kaiser jest dobrym sprzetem, gdyby wczesniej sie ukazal w momencie, kiedy
kupowalem Etena to kto wie, czy nie skusilbym sie na niego.
Myslalem, ze ukazujac sie w tej chwili na rynku bedzie czyms sie wyroznial, bedzie mial wiecej ulepszen.
Sam ostrzylem sobie na niego zeby i moze przemawia przeze mnie lekkie rozczarowanie.
Oczywiscie opini jest wiele, kazdy potrzebuje czegos innego i dla wielu osob bedzie to doskonaly sprzet.

Czytam uwaznie i ze zrozumieniem, prosze wierzyc.

Usmiech usmiechem, niektorzy wszystkie zdania maja zwyczaj pisac ze smileyem "; )" a mimo to nie zartuja. Co osoba to obyczaj.

Moze i prawdziwi maniacy PDA (ok, uzywam tylko od paru lat i wczesniej mialem tylko 3 modele PDA (HTC M3000, Psion5 i dawno temu stary Palm, nie pomne jaki nawet : P) nie liczac smartfonow na Symbianie (zarowno UIQ jak i S60), wiec pewnie nie moge byc zaklasyfikowany jako maniak - ale swoje wiem) uznaja takie wady za dyskwalifikujace - ale znowu jest to subiektywnosc skrajna wypowiadac sie za wszystkich (ktora oczywiscie toleruje, jednak ciezko mi sie z nia zgodzic) - prosze mowic za siebie!... (bo to juz zakrawa na wypowiedz totalitarna... :) ) Nie kazdy musi miec takie zdanie jak Pan.

Ja tez ubolewam nad tym, ze Kaiser ma taka wydajnosc procesora a nie inna, ale z pewnoscia trudne poczatki niekoniecznie musza trwac w nieskonczonosc... istnieje kwestia optymalizacji ROMow (firmware'u), pelnego wykorzystania architektury procesora (moze po prostu aktualny software nie jest pod tym katem dopracowany), co za tym idzie wyjscia nowych wersji programow (oraz latek, patchy specjalnie pod ten model, co przeciez nie jest znowu wcale takie rzadkie) oraz last but not least, przetaktowania procesora. Jak pokazywaly to testy Jakuba w przeszlosci, nawet delikatne nadtaktowanie powodowalo _wystarczajacy_ wzrost wydajnosci systemu do zadowalajacej pracy przy wielu zastosowaniach. Jak wspomnialem wczesniej, nie kazdy PDA musi byc bardzo szybki pod wzgledem multimedialnym. Tak sie sklada, ze ten akurat PDA jest jednym z lepiej, o ile nie najlepiej (vide dzisiejszy news o HSUPA, potwierdzony takze na niektorych forach, ktore odwiedzalem) wyposazony jesli chodzi o mozliwosci komunikacyjne (cztery zakresy GSM i trzy (!) zakresy WCDMA, oczywiscie WLAN b/g, BT 2.0+EDR, GPRS/EDGE - klasa 10 (calkiem wysoka), UMTS, HSDPA (oficjalnie 3,6 Mpbs/384 kbps) i byc moze takze HSUPA do 1,4 Mbps), a i pozostale aspekty techniczne (np. pamiec) sa zdecydowanie na poziomie.

Owszem, niektore PDA maja ekran VGA (nie neguje - przydatnym w przypadku czesci zastosowan - ale odbija sie to rowniez negatywnie na czasie trzymania baterii), niektore maja slot CF badz inne mozliwosci, ale jak przeciez wiadomo, nie mozna miec wszystkiego... Szczegolnie w dobie dzisiejszego marketingu, ktory musi miec cos zawsze do wypromowania, wiec najlepsze produkty wychodzace na rynek wydaja sie byc zawsze niedopracowane, tak, zeby zawsze mozna bylo kupic nastepny model... i nastepny etc. ;) Co do GPSu: sam chip GPS zostal wskazany jako gorszy od SiRF STARa III w pewnym tescie na GPSpassion... tylko, ze ten test odbyl sie pol roku temu i od tego czasu:
1) Pojawil sie update dla Trinity, ktory zdecydowanie polepszyl prace GPSa (wzrosla predkosc uzyskiwania fixa po zimnym starcie, a takze srednia widocznosc satelit i precyzyjnosc nawigacji).
2) Sam przeprowadzajacy test zdazyl zauwazyc (temat na forum GPSpassion, search po hasle "Qualcomm" - tego to juz pewnie wiekszosc osob nie zauwazyla :P), ze istotna kwestia oprocz optymalizacji pracy sprzetu jest to, ze: a) moc procesora decyduje o mocy przerobowej w GPSie b) sam chip GPS (czyli gpsONE) praktycznie na pewno zostal ulepszony w stosunku do modelu z Trinity (mimo jednego tylko opisu na stronie Qualcomma)
3) W Kaiserze procesorem jest MSM7200, ktory jest modelem zdecydowanie lepszym od MSM6275 (ktory jest stosowany w Trinity), wiec nie dosc, ze otrzymujemy wieksza moc obliczeniowa, to praktycznie na 100 % chip GPS jest znacznie ulepszony (pomijajac moc obliczeniowa, lepszy od Trinity w kwestii jakosci, optymalizacji etc.)
4) Liczne glosy uzytkownikow (posiadaczy Kaisera) - takze tych, ktorzy posiadaja juz GPS oparty na chipie SiRF STARa III (w PDA badz zewnetrzny poprzez BT) wskazuja na to, ze gpsONE jest co najwyzej _marginalnie_ gorszy od SiRF STAR III (mala czesc glosow), w wiekszosci wypadkow wypada on w porownaniach "on par" (czyli praktycznie tak samo), czesc glosow twierdzi nawet, ze jest on lepszy (ja osobiscie nie poszedlbym tak daleko).
Stad tez kazdy, kto bedzie chcial przytoczyc wynik tamtego testu jako dowod wyzszosci SiRF STARa III nad gpsONE w _Kaiserze_, nie ma zbyt mocnych argumentow w dloni.
Innymi slowy, ciezko o to, zeby inne PDA mialy LEPSZY chip GPS. :>

Prosze mi nie zarzucac, ze nie rozumiem prostych faktow, bo wlasnie _to_ jest wycieczka osobista, ktorej ja nie mam zwyczaju stosowac (to, ze powiedzialem, ze Panskie wypowiedzi byly mocno subiektywne, chyba sie nie kwalifikuje ? a moze roznimy sie tutaj w kwestii interpretacji ? ;) )

Ja takze zgodzilbym sie z tym, ze HTC moglo ten model nieco bardziej ulepszyc, zmodyfikowac - chocby zapewnic ekran VGA (wtedy bylby juz skrajnie bliski idealowi PDA, przynajmniej jak na aktualne czasy :) ). Co wiecej, mogli wykorzystac w pelni mozliwosci procesora - jako przyklad: kamera zewnetrzna moze nagrywac film w VGA/30 fps, ale max aktualnie to CIF/30 fps - mimo tego, ze sama zarowno procesor, jak i kamera ma taka mozliwosc (przynajmniej ta sluzaca do wideorozmow na 100 %, a logicznie rzecz biorac, ta podstawowa powinna tymbardziej obslugiwac taki tryb). Innymi slowy, czasami mozliwosci procesora nie sa wykorzystywane. Ja osobiscie sadze, ze kolejne ROMy przyniosa moze nie rewolucje, ale wzrost wydajnosci ogolnej, optymalizacje oprogramowania z procesorem - na pewno. W tym procesorze drzemie jeszcze potencjal...

Co do ceny - ja akurat rozwazam przypadek szczegolny - biore sprzet w Orange w ProPozycji dla Firm i cena nie bedzie przekraczala kilkuset zlotych (powiem wiecej, przy paru SIMach na koncie, taryfach NoDF 320, OdF 400, NoDF 80 i NoDF 160 i rachunkach ponad abonament na kazdym z nich, prawie wszystkie telefony w programie wymiany mam za zlotowke ; do tego obnizka abonamentu 40 % na przynajmniej pol roku (jak nie rok - tutaj bede juz musial rozmawiac z przedstawicielem handlowym, bo na fajerwerki w salonie czy przez ogolne biuro programu nie mozna zwykle liczyc), dodatkowe minuty do wszystkich sieci na przynajmniej rok i do tego jeszcze jedna usluga (przewaznie pakiet wiadomosci) ; do tego sluchawka BT za 1 zl i pakiet 3G przez 6 miesiecy za 1 zl - to chyba nie jest zla propozycja). Sadze wiec, ze Kaiser bedzie mnie kosztowal maksymalnie 500 zl netto (patrzac naprawde pesymistycznie). Dotychczas rozwazalem Nokie E90, ale nie ma pewnosci, kiedy zostanie ona wprowadzona w tej sieci... wiec aktualnie wybor jest dla mnie oczywisty. Dodam jeszcze tylko, ze z braku sensownych terminali w Orange (nie, zeby pozostale sieci byly lepsze) czekam juz od lutego z wolna umowa (poprzednio wzieta M3000 juz sie troche zdazyla zestarzec, aktualnie nie jest uzywany, zastapiony przez SE P990i (nastapila wymiana wewnatrzfirmowa :) ).

A skad wiem, ze bedzie w Orange na 100 % ? Na 99 % procent wiedzialem juz, jak przeczytalem komunikat prasowy HTC. Tylko, ze potem potwierdzilem ten fakt w biurze prasowym Orange Polska - z efektem pozytywnym :)
Co do Ery nie moge dac takiej pewnosci, ale T-Mobile wprowadzac bedzie ten model u siebie, Era zawsze dobrze stala z MDA, wiec sadze, ze wniosek jest oczywisty - choc nie jest pewny na 100 %.

Co do odpowiedzi a'propos terminu wprowadzenia - Orange Polska nie podal takiej daty, natomiast wg komunikatu prasowej HTC ma on sie ukazac w pazdzierniku w Orange Polska (a takze Słowacja, Rumunia i Hiszpania). W Orange UK, Francja, Szwajcaria i Holandia powinien pojawic sie do konca wrzesnia. Jesli nie bedzie zadnych opoznien (miejmy nadzieje) to juz w pazdzierniku dwie z trzech polskich sieci beda oferowaly ten model zarowno w sprzedazy dla nowych klientow, jak i ofertach przedluzeniowych. Natomiast Plus powinien oferowac palmfony w ramach promocji Plus Pilot - najlepiej przejsc sie do Vobisa, tam sa dodatkowo nieco korzystniejsze promocje. Choc aktualnie w ich ofercie brak Kaisera - przynajmniej wg info na stronie. Zawsze mozna jednak zapytac o cene i dostepnosc, zwykle najciekawsze informacje sa zawsze 'pod lada' ;).

Wybacz horde, ze momentami tak ostro, ale nie lubie, jak wmawia mi sie cos, czego nie powiedzialem.

Pozdrawiam.

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #56 dnia: Wrzesień 18, 2007, 17:22:52 »
Długa i rozsądna wypowiedź, ja tylko chciałem dodać swoje 0.03 PLN w kwestii GPS. Mianowicie od paru dni używam nawigacji codziennie, jako że testuję usługę informowania o korkach i przeszkodach na drodze (usługa przez pierwszy miesiąc gratis po zarejestrowaniu się na tomtom.com) i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony. Wskazywany sygnał jest silny, pozycja jest dość precyzyjna i nie jest gubiona. Wiadomo, po wjeździe w teren zabudowany, zwłaszcza w wąskie uliczki czy pomiędzy wysokie budynki, sygnał GPS gwałtownie pogarsza się, co odbija się na jakości nawigacji, ale to dotyczy każdego chipsetu, a nie konkretnie Kaisera/gpsOne.

Zdarzyło się natomiast, że GPS dosłownie zwariował - zachowywał się niestabilnie, gubił sygnał, tracił pozycję, wskazywał niepoprawne dane itp. Wówczas z pomocą przychodzi programik pt. QuickGPS (zainstalowany fabrycznie), który pobiera z sieci jakieś dane 'wspomagające' GPS. Nie wiem na czym dokładnie to polega i co te dane zawierają, ale działają one dosłownie jak lek na całe zło, bowiem GPS natychmiast działa jak dawniej i uzyskuje fixa dosłownie w ciągu kilku-kilkunastu sekund (!), wskazując przy tym full-sygnał z satelit. Ale i tak w przeciągu ponad tygodnia zabaw z nawigacją, *zmuszony* do jego użycia byłem może z dwa razy, a poza tym odpalałem go raczej profilaktycznie. Generalnie zatem mogę bez wątpienia powiedzieć, że GPS w Kaiserze sprawuje się naprawdę doskonale.

A żeby nie było, to powiem, że wcześniej używałem tandemu Hermes + odbiornik zewnętrzny via BT oparty na SirfStarzeIII, i choć nie jestem jakimś szczególnym power-userem nawigacji satelitarnej (poza ostatnimi dniami), to podsumuję cała sprawę 'o wyższości świąt' następująco: tak jak 80% gospodyń domowych z Gdańska, po prostu nie widzę różnicy. Koniec. Kropka.

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #57 dnia: Wrzesień 18, 2007, 18:59:09 »
Wówczas z pomocą przychodzi programik pt. QuickGPS (zainstalowany fabrycznie), który pobiera z sieci jakieś dane 'wspomagające' GPS. Nie wiem na czym dokładnie to polega i co te dane zawierają, ale działają one dosłownie jak lek na całe zło, bowiem GPS natychmiast działa jak dawniej i uzyskuje fixa dosłownie w ciągu kilku-kilkunastu sekund (!), wskazując przy tym full-sygnał z satelit.

Zapewne programik korzysta z A-GPS, ktory AFAIK _jest_ zintegrowany.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #58 dnia: Wrzesień 18, 2007, 21:24:02 »
Caly czas jednak mnie Pan nie rozumie i toczy jakies wywody, ktore nie wiem co maja na celu.
Powtarzam to juz poraz kolejny i ostatni, bo zmeczyla mnie ta dyskusja.
To byly moje subiektywne wypowiedzi, nikomu nic nie wmawialem, wypowiadalem swoje zdanie, a to raczej Pan
zarzuca mi jakies mieszanie z blotem i inne wyimaginowane rzeczy.
To, ze zamierza kupic Pan ten sprzet nie oznacza jeszcze, ze jest to najlepsze urzadzenie na rynku itp.
Moim zdaniem i okazuje sie, ze nie tylko moim byla nieadekwatnosc ceny do mozliwosci, a to co Pan dostanie w Orange szczerze powiedziawszy malo mnie obchodzi, poza tym nie kazdy bedzie mogl skorzystac z takich ofert jak Pan wiec
te wyjasnienia mijaja sie z celem.
Rozmawiamy o cenie rynkowej, a nie gdzies, ktos.
Dla Pana to jest wspaniale urzadzenie, dla kogos innego nie i tyle i trzeba sie z tym pogodzic.
Swoja droga to jesli jeszcze nie pracuje Pan w HTC to mysle, ze mialby Pan szanse :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2007, 13:11:32 wysłana przez horde »

*

Offline some0NE

• 359
  • Sprzęt: iPhone 3G [16GB] / Nokia E71 / Holux GPSmile 60 (Palmax GPS)
« Odpowiedź #59 dnia: Wrzesień 19, 2007, 12:13:26 »
ludzie... tnijcie cytaty!!!
some0NE