Miałem kolejno 17BETA, 17 i 18(jeszcze go mam ale juzniedługo) i z tej serii najlepiej prezentował się 17BETA. Kolejne wersje były niby lepsze ale gorsze. Stabilność systemu niezła, lekkie mrożenia występują (tylko w 17BETA ich nie było). Jest parę fajnych programów wbudowanych w rom ale ogólnie jest ich za dużo( ze sporej części. Co mnie w nich denerwuje:
- kolorowe ikonki(zasięg, bateria itd.) ale to kwestia indywidualna
- w 17 po uruchomieniu audiomanagera nie można go było używać samodzielnie tzn. po uruchomieniu am i włączeniu jakiejś piosenki program znikał i jedynym sposobem na sterowanie była zakładka w manili, więc jeżeli ktoś ją wyłączył (np. jak) miał mały problem. W v.18 problem został rozwiązany.
- w 18 boczny przycisk OK ma domyślnie przypisane sterowanie dźwiękiem,(krótkie naciśnięcie), a dopiero przytrzymanie działa jak OK. Przez ten szczegół w najbliższym czasie wymieniam PDACornera na cokolwiek innego(no chyba, że pojawi się info jak to wyłączyć). Nie można tego wyłączyć przez ustawienia. Ta modyfikacja jest szczególnie irytująca podczas korzystania z klawiatury. Coś piszę, zatwierdzam ok, a to ZONK i mogę sobie zmienić głośność.
A teraz krótkie podsumowanie. Tak ogólnie to romy nie są złe. Szybkie, stabilne, delikatnie mrożą. Testowałem tylko kika wersji PDAC i HD i muszę przyznać, że PDAC wypada lepiej o ile nie dużo lepiej. Dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby pojawienie się kuchenki ale na to pewnie nie ma co liczyć.
A teraz cośz zupełnie innej beczki: Jeżeli komuś przeszkadzają w/w własności romów PDACorner, to sugeruję przetestować ostatni rom autorstwa Anryla, działa na prawdnę przyjemnie, nie ma tak wielu programów jak PDAC, stabilny, szybki WM 6.1.