Z racji chwili wolnego i zbliżającego się weekendu, postanowiłem sprawdzić kilka romów (WM6.5) od topowych kucharzy z XDA, z ciekawości co dają, jakie są...
Padło na romy PDACorner, TPCElite i Athine. (Do tej pory z powodzeniem korzystałem z romów Athine i nie zraziłem się, chciałem zobaczyć czy czegoś nie tracę).
Krótki offtop o innym romie.
Pierwszy wpadł rom TPCElite (najlżejsza wersja)... jak szybko wpadł tak szybko wyleciał, takiego bałaganu to nawet po półrocznej pracy bez HR na swoim PDA nie miałem... masakra... na początek ciekawy wygląd, po paru minutach prób personalizacji (backup kontaktów i kilku drobnostek, wyczyszczeniu Today'a, doinstalowaniu kilku aplikacji)... lipa się zaczyna robić... motywy (.tsk) zaczynają się źle wyświetlać (na innych WM6.5 wygląda dobrze), dialera w ogóle nie szło uruchomić, ani kontaktów... menadżer wiadomości uruchamia się kosmicznie długo pomimo pustej skrzynki, nie da się dodać nadawcy bo lista kontaktów się nie uruchamia. Jednym słowem totalny klops... (tak robiłem HR po wgrywaniu romu, a sam rom dwa razy wgrywałem). Podejrzewam że rom nadaje się tylko do użytku w takiej formie jak został wrzucony... wszelkie próby personalizacji, uwalają i stwarzają problemy... a to najlżejsza wersja... porażka na całej linii. Rom niezdatny do użytku po około 20 minutach używania.
Wracamy do tematu...
Przypomnę, że dawno już raz próbowałem romów tej produkcji, ale przeraził mnie niesamowity śmietnik w doborze aplikacji i wpakowane tam na siłę softu.
Następny PDA Corner X2.V11 (od jakichś 36 godzin) - na początek bardzo miłe zaskoczenie ekranem z animacją startowa

, fajny pomysł... Wygląd na początek może być... i tak zawsze kończy się na moim upodobaniu i mojej personalizacji.
Rom znacznie łatwiej i przyjemnie się personalizowało niż TPC, no i najważniejsze... dało się (personalizacja taka sama jak ta która uwaliła TPC). Rom chodzi w sumie płynnie (nie korzystam ani z CHome, Manili, czy Moto coś tam, zwykły Today z 3 wtyczkami). Jeżeli chodzi o bałagan w aplikacjach... jest lepiej... ale nadal daleko do porządku - całe mnóstwo softu i aplikacji, które nie są zdecydowanie niezbędne, a nawet potrzebne, już nie powielają takich samych funkcjonalności (za dużo tego ale można po prostu nie korzystać, a i niektóre skróty można nawet wywalić). Jednak kompletnie nie rozumie ładowania w jeden rom Manili, Choma i jeszcze tego Moto... masakra, nie wiem jak ta kombinacja będzie funkcjonować, ale przeraża mnie... do tego dochodzi cała masa motywów. I co najgorsze... cała ta kombinacja, softu, motywów i nakładek Today powoduje, że w samym katalogu Windows jest ponad 5000 plików... dostęp do katalogu jest strasznie długi i troszkę zaczynam powątpiewać w stabilność. Zresztą samo uruchamianie większych aplikacji które są ugotowane w romie i gniją w katalogu windowsa wydaje się być dłuższe...
Szkoda, bo sam rom wydaje się być w podstawie przygotowany naprawdę dobrze (w szczegółach graficznych i niektórych rozwiązaniach wydaje się być ciekawszy od Athine z WM6.5), tylko że dobija go ilość softu i ten bałagan. Idealnym rozwiązaniem byłaby jakaś wersja LITE (dobrze ogarnięty rom + podstawowe programy ułatwiające ustawienie i konfigurację + jakieś drivery). No i nie pakować wszytkich shellów, czy nakładek do jednego romu...
Chwała za przygotowanie samego systemu (bo w szczegółach naprawdę jest bardzo dobrze), ale niestety nadal lubowanie się w bałaganie przez autora i wciąż rozwiązania na ilość... Jak tylko pojawi się wersja LITE zdecydowanie sprawdzę i powinna być o niebo lepsza.
W między czasie na króciutko próbowałem WM6.5 Second Edition (23037) (Athine)... masakra... nieudolna i koślawa palcolubność romów odstrasza... duże pola z malutkim tekstem, utrudnione poruszanie się wynikające z częściowej rezygnacji z zakładek (kart) (dziwne że w jednych miejscach zostawili, a w innych zamienili na pseudo strzałki), powiększenie dolnego paska i zwiększona powierzchnia przycisków upośledza inne aplikacje (np. Total Commander). Na Kaiserze powinno się skończyć portowanie na wersji 23017 (jedna chyba z ostatnich które jeszcze przypominają normalnego WM i go nie upośledzają). Oby tylko romy PDACorner na siłę nie doświadczały wersji wyższych niż 23017 (aktualna), a autor skusił się na coś z serii LITE.
Póki co chyba na dłużej zostanie 23016 lub 23017 od Athine.