Orange => HTC

• 17 Odpowiedzi
  • 1516 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Optiv

• *
  • 71
Orange => HTC
« dnia: Luty 12, 2008, 23:16:56 »
Witam,

Mój Kaiser pochodzi od Orange, ponieważ jego oprogramowanie pozostawia wiele do życzenia zastanawiam się nad jego zmianą w związku z czym mam kilka pytań.

Pierwsze moje pytanie dotyczy gwarancji, czytałem na forum, że zmiana  ROMu może powodować utratę gwarancji, lecz nigdzie nie znalazłem informacji czy da się przywrócić ROM Orange tak aby nie było śladu, że coś było modyfikowane?

Jeżeli chodzi o ROM to wybór padł na oryginalny ROM od  HTC i tutaj mam kolejne wątpliwości co do wersji.
Czy  HTC wypuszcza oficjalnie nowsze wersje  ROMu, jaka jest najnowsza?
Poza tym podczas czytania forum natknąłem się na wiele terminów których nie rozumiem, takich jak wersja radia itp.
Co to jest radio i inne tego typu rzeczy?

Podsumowując co powinienem zrobić aby mieć Kaisera nieróżniącego się od oryginalnego  HTC, czy wgranie  ROMu wystarczy, czy muszę również zmienić  splashscreen, a może coś innego jeszcze zrobić?

Dziękuje za wyrozumiałość i pomoc.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: Orange => HTC
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2008, 10:30:26 »
Ja tez mam kajzerke z Orange i używam jej w Erze. Wywaliłem wszelkie dziadostwa z Orange'a, które dało sie wywalić. Jedyne co zostało to paskudny, biało- pomarańczowy dialer, splash screen i kilka ikon w menu, które pomarańczowi tez zmienili.
Co do samego romu, to uważam, że jest całkiem przyzwoity i działa stabilnie i w miarę sprawnie- porównywałem ze niebrandowanym HTC z polskim romem i nie zauważyłem różnic w prędkości działania.

Ze względów gwarancyjnych odpuściłem sobie więc zmianę romu, tym bardziej, że im więcej tu czytam o problemach z poszczególnymi wersjami, tym bardziej się zniechęcam. Ja akurat jestem użytkownikiem, który potrzebuje przede wszystkim działającego i sprawnego telefonu, a nie mam nic innego poza kaiserem obecnie, nie mam więc "komfortu" uwalenia sprzętu i kombinowania przez tydzień co i jak poprawić. Inna sprawa, że  nie mam odpowiedniej wiedzy i przede wszystkim czasu.

Co do gwarancji, to było już pisane bardzo wiele razy. Ja akurat zdejmowałem simlock kodem z imei-check (nie było jeszcze wtedy możliwości samodzielnego zdjęcia smoka) więc nie mam z tym problemów. Samo zdjęcie simlocka wg polskiego prawa nie powoduje utraty gwarancji, natomiast w Kaiserze z Orange wiąże sie to z koniecznością zdjęcia cid-locka, a wtedy już jest po gwarancji, Oczywiście można go przywrócić, ale co jeśli np. Kaiser padnie tak, że nie da sie go uruchomić ??

A radio to oprogramowanie obsługujące moduł rozmów telefonicznych :)

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
  • Sprzęt: Note
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 13, 2008, 12:53:17 »
A dokładniej radio jest odpowiedzialne za zasieg gsm, edge.... jakosć rozmów.
Na temat wyboru jego musisz sam przetestować kilka i wybrać.
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

*

Offline mistasz

• *
  • 96
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note- AryaMod V5
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 13, 2008, 15:26:48 »
Ja tez mam kajzerke z Orange i używam jej w Erze. Wywaliłem wszelkie dziadostwa z Orange'a, które dało sie wywalić. Jedyne co zostało to paskudny, biało- pomarańczowy dialer, splash screen i kilka ikon w menu, które pomarańczowi tez zmienili.
Możesz napisać co można bez problemu usunąć. Też mam z Orange a używam w Erze i te wszystkie śmieci drażnią mnie.

*

Offline Optiv

• *
  • 71
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 13, 2008, 15:59:43 »
Ja już postanowiłem, chcę zmienić ROM na oryginalny polski HTC, chyba nie będzie z tym problemów?

Co do radia to może zostawić, to które jest w romie HTC lub ORANGE?

Mógłby mi któs opisać w krokach co zrobić, aby moj Kaiser nie różnił się niczym od niebrandowanego HTC?

Nie chce się z tym za dużo bawić po prostu chce mieć soft taki jak oryginalnie dostarcza HTC, kupiłem telefon w Orange bo cena była bardzo korzystna.

Czy da się przwyrócić oryginalne oprogramowanie bez większych trudności i komplikacji?

*

Offline cool78

• 44
    • www.kameleon-light.com
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 13, 2008, 20:48:17 »
Nie wiem jaki jest sens konkretnie romu polskiego htc.
Ja kupiłem Kaisera we wrześniu i zmieniałem już rom chyba z 20 razy aż doszedłem do etapu że wgrałem sprawnie działającego lighta bez zbędnego oprogramowania i powrzucałem sobie to co mi jest potrzbne. Zaznaczę, że ja rozmawiam przeciętnie ok 1000-1200 minut w miesiącu i nie wyobrażam sobie aby słuchawka mnie zawiodła... Robię zatem to wieczorem aby mieć czas na testy.

Na Twoim miejscu popatrzyłbym tutaj: http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=378&order=desc
wybrał jakąś opcje light i dobrał swoje oprogramowanie.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 13, 2008, 21:36:33 »
Możesz napisać co można bez problemu usunąć. Też mam z Orange a używam w Erze i te wszystkie śmieci drażnią mnie.

Przede wszystkim wyłączyć Orange Menu, wrócić do jakiegoś normalnego themsa, no i wszystkie ustawienia sieci. Dialera tez można zmienić, chociaż sporo się naczytałem o problemach z rożnymi dialerami, i chyba se odpuszczę. Ten jest brzydki jak kupa, ale przynajmniej działa bezproblemowo i ma videopołączenia, których czasem używam.

Splash screen to wg posiadanej przeze mnie wiedzy już kwestia romu, więc go nie ruszę, zresztą co mi przeszkadza logo Orange, jak je widzę raz na tydzień parę sekund.... Gorzej ma sie sprawa z logo na pokrywie baterii, ale tego już żaden soft nie zmieni, tylko hardware :)

*

Offline Optiv

• *
  • 71
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 13, 2008, 22:31:57 »
Przygodę ze zmianami romu chcę zacząć od oryginalnego HTC - uparłem się.

Mógłby mnie ktoś poinstrułować co należy zrobić, aby mieć identyczny soft jaki jest w niebranodwanym HTC kupionym w polsce?

Był bym wdzięczny za pomoc, zależy mi na w 100% oryginalnym sofcie, chciałbym sprawdzić jak by wyglądał mój telefon gdybym go kupił w sklepie.

*

Offline reef

• 45
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 14, 2008, 19:32:42 »
RUU_Kaiser_HTC_WWE_1.56.405.5_radio_sign_22.45.88 .07_1.27.12.11_Ship.exe znajdziesz go na stronie http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=343198

Mam go u siebie i na razie jest ok, ale może jeszcze ktoś potwierdzi, czy na 100% jest to ori ROM.

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 14, 2008, 20:16:26 »
Nie wiem jak z tym plikiem i jego wiarygodnością nmiemniej jednak w moim kaiserze w którym nic nie było zmieniane dokładnie ten rom jest wgrany (mam orginalnego niebrandowanego)

*

Offline Optiv

• *
  • 71
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 14, 2008, 22:15:35 »
RUU_Kaiser_HTC_WWE_1.56.405.5_radio_sign_22.45.88 .07_1.27.12.11_Ship.exe znajdziesz go na stronie http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=343198

Mam go u siebie i na razie jest ok, ale może jeszcze ktoś potwierdzi, czy na 100% jest to ori ROM.

Tylko to chyba jest wersja w języku angielskim, ja chciałbym Polską.

*

Offline reef

• 45
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 14, 2008, 23:39:25 »
Tak, to wersja angielska.

*

Offline Optiv

• *
  • 71
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 14, 2008, 23:51:02 »
Polską gdzieś znajdę?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 15, 2008, 02:32:25 »
A może wystarczy poczytać przyklejony wątek masz do wyboru 3 PL ROM-y w tym HTC
potrzebna zgoda

*

Offline Optiv

• *
  • 71
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 15, 2008, 12:44:35 »
Jest tylko jedne wersja polskiego ROMu HTC?

A moze jest mozliwosc wgrania ROMu WWE i do instalowanie jakiegos spolszczenia?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 15, 2008, 18:58:28 »
Jest tylko jedne wersja polskiego ROMu HTC?

A moze jest mozliwosc wgrania ROMu WWE i do instalowanie jakiegos spolszczenia?

A jaki w tym cel, jezeli w takiej kombinacji bedzie chodzilo gorzej niz polski ROM... Jak chcesz wgrywac spolszczenia to daruj sobie zmiane ROMu ...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 15, 2008, 21:22:21 »
Były dwie wersje -jedna oryginalna wraz ze spolszczeniem i ta odtworzona tutaj - niestety nie było nikogo kto zrzuciłby rom :(
potrzebna zgoda

*

Offline Optiv

• *
  • 71
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 15, 2008, 21:39:56 »
Aha rozumiem, a czym różnią się obydwie wersje?
Rozumiem, że ta ze spolszczeniem była pierwsza?

Który ROM jest lepszy, jest czego żałować?