obsluga kart wiekszych niz 2GB

• 22 Odpowiedzi
  • 3719 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline msiczek

• *
  • 83
  • Sprzęt: Iphone 2G
obsluga kart wiekszych niz 2GB
« dnia: Październik 25, 2007, 20:15:52 »
Witam,

jak moge sprawdzic czy moje MDA obsluguje karty wieksze niz 2GB.  Zapewne jest to zalezne od wersji WM.
Wiec ja mam WM 6. Nie chce wydac ponad 100 i potem sie wyjdzie ze nie bedzie jej czytało.

Pozdrawiam
We Live By Rules And We Die By Rules

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
Odp: obsluga kart wiekszych niz 2GB
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 25, 2007, 20:56:35 »
Napisz o jakiego MDA pytasz bo na rysunku masz Vario III a w opisie Vario II :)

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 25, 2007, 21:33:54 »
Polecam szukajkę! było wielokrotnie.
Hermes (jeżeli o nim mowa) który ma WM6 obsługuje zarówno karty SD jak i SDHC: SD kończą się na 4GB (ale microSD takich nie ma - góra 2GB) a SDHC teoretycznie kończą się na 32GB, więc i takie Hermes obsługuje.
Co do Kaisera to nie wiem, ale nie widzę powodu, żeby i on obsługiwał SDHC.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 25, 2007, 21:38:41 »
Kaiser na pewno obsluguje SDHC wiec obecne na rynku 4, 6 i 8GB powinny bez problemu chodzic.

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
  • Sprzęt: Note
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 26, 2007, 08:39:24 »
Ja w hermesie mam 6GB i chodzi na WM6, kilku ludzi na forum tez to potwierdza czyli nie jest to cod :)

To Kaiser tez musi obsługiwac, bo przeciez to oficjalny nastepca Tytn...

A jak sie boisz to popros sprzedajacego o mozliwosc sprawdzenia. Tak jak ja:) . wlozyzylem - czyta - zaplacilem
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2007, 08:41:25 wysłana przez hhalunek »
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

*

Offline msiczek

• *
  • 83
  • Sprzęt: Iphone 2G
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 26, 2007, 14:21:08 »
z tym sprawdzeniem w sklepie to nie jest wcale taki głupi pomysł:))
We Live By Rules And We Die By Rules

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 26, 2007, 16:42:15 »
Jak jestes z Wawy to napisz na prv, a odnajde paragon i wskaze taki w ktorym dali mi taka mozliwosc, bo niestety nie wszyscy chca otwierac pudełka co jest zrozumiale.
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

*

Offline luqasss

• 423
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO 2
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 02, 2007, 10:59:55 »
No włąsnie ma mten sam problemik ... nie wiem czy znajde kogos hetnego ... ale sprobuje ... swoja droga czy ktos ma VARIO II (tego czerwonego) i sprawdzal i moze zagwarantowac ze chodzi na 100% ??
SE P910i >> HTC Hermes >> HTC Kaiser >> HTC Raphael >> HTC Rhodium

ROM:  ¯`·.¸¸.- Energy -.¸¸.·´¯
RADIO: 4.49.25.77

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 02, 2007, 11:26:23 »
No włąsnie ma mten sam problemik ... nie wiem czy znajde kogos hetnego ... ale sprobuje ... swoja droga czy ktos ma VARIO II (tego czerwonego) i sprawdzal i moze zagwarantowac ze chodzi na 100% ??

Nie sprawdzałem, ale nie slyszalem by u kogos nie działała

Ludzie kochani ILE WAM TRZEBA JESZCZE PISAC
!!! HERMES OBSLUGUJE KARTY POWYZEJ 2GB !!!
             Musisz miec Windows Mobile 6
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2007, 12:51:46 wysłana przez hhalunek »

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 02, 2007, 12:24:55 »
i że kolor obudowy nie wpływa na obsługiwanie (albo nie) SDHC. Ale jedno mamy jak w banku - takie pytania będą padały co 3 dni, regularnie. Niestety.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline luqasss

• 423
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO 2
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 02, 2007, 13:50:59 »
hhalunek      niestety nei jestem z WAWY 

msiczek  mam ten sam "problem" ale postanowiłem zaufac reszcie ... poza tym .. kupi i strace tylko na przesyłce ... bo jestem pewiem ze jak wystawie na allegro to pojdzie odrazu :) T o chodliwa rzecz

Pozdro
SE P910i >> HTC Hermes >> HTC Kaiser >> HTC Raphael >> HTC Rhodium

ROM:  ¯`·.¸¸.- Energy -.¸¸.·´¯
RADIO: 4.49.25.77

*

Offline jukes

• 37
  • Sprzęt: HTC Tytn II, Nokia N95
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 02, 2007, 15:39:09 »
A tak relacja cena/pojemność, opłaca się kupić 8,czy nie warto i lepiej w  6GB zaiwestować? Jak uważacie?

*

Offline soulscythe

• 379
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S 2, iPhone 4 (32 GB)
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 02, 2007, 16:52:37 »
a SDHC teoretycznie kończą się na 32GB, więc i takie Hermes obsługuje.
Co do Kaisera to nie wiem, ale nie widzę powodu, żeby i on obsługiwał SDHC.

Praktycznie rowniez - choc nie ma takich kart aktualnie w produkcji. Specyfikacja standardu okresla maksymalna pojemnosc na 32 GB... co nie oznacza, ze moze sie to nie zmienic w przyszlosci.

A jasno piszac - akurat _Kaiser_ na 100 % obsluguje karty microSD uzywajace standardu SD 2.0, czyli po prostu karty microSDHC. Wziete bezposrednio z instrukcji Kaisera, wiec zrodlo wystarczajaco wiarygodne jak dla mnie :) A takowe maja pojemnosci od 4 do 32 GB (to juz sam dopisuje, ale jest to jedynie mala implikacja)

A tak relacja cena/pojemność, opłaca się kupić 8,czy nie warto i lepiej w  6GB zaiwestować? Jak uważacie?

Cena w zł dzielona przez ilosc GB = koszt GB... tak banalne :ohreally:

Problemem jest raczej to, czy karta szybka (Ultra II/Premier) czy duza (zwykla :) ). Ta druga i tak ma Class 4, wiec nie jest wcale taka zla, ale juz maksymalny zapis jest wiekszy o 1-2 MB/s od tej wartosci... i tyle. Zalezy glownie, jak duzo rotacji maja miec dane na tych kartach :)

*

Offline cudo

• *
  • 55
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 02, 2007, 21:29:40 »
mam kasiera z 6GB karta , dziala bez problemu. na rynku dostepna jest 8GB. maxymalny rozmiar to 32GB.
co do hermesa to to uzywam z 2GB karta i musze przyznac ze z tego co sie orientuje to SDHC ni jest obslugiwana
przez hermesa.

cudo

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 02, 2007, 21:35:30 »
mam kasiera z 6GB karta , dziala bez problemu. na rynku dostepna jest 8GB. maxymalny rozmiar to 32GB.
co do hermesa to to uzywam z 2GB karta i musze przyznac ze z tego co sie orientuje to SDHC ni jest obslugiwana
przez hermesa.

cudo
Skoro masz dwa takie urządzenia to włoz do HERMESA tą 6GB i przekonasz się ze działa !! Nie spalisz, najwyzej nie bedzie wykrywal. Czytaj to co ludzie pisza.
8GB juz dostępne? chyba dopiero ma byc wprowadzone do sprzedazy w najblizszym czasie?

*

Offline cudo

• *
  • 55
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 02, 2007, 21:52:20 »
tak jak juz mowielm moj hermes pracujacy pod wm5 nie wykrywa karty 6GB microSDHC sandisk.
moze po zminie romu. nie mam pojecia czy jest to limitacja softwareowa czy sprzetowa.

tak 8gb jest dostepne:
http://cgi.ebay.co.uk/SANDISK-8GB-MicroSD-MICROSDHC-MEMORY-For-Nokia-N95-E90_W0QQitemZ130168601687QQihZ003QQcategoryZ98876QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

cudo

ps.czytam co ludzie pisza :)

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 02, 2007, 22:48:41 »
tak jak juz mowielm moj hermes pracujacy pod wm5 nie wykrywa karty 6GB microSDHC sandisk.
moze po zminie romu. nie mam pojecia czy jest to limitacja softwareowa czy sprzetowa.

Jest to limitacja softwareowa:). Hermes obsługuje wyzsze karty tylko po zmianie na WM6 na 100%

*

Offline cudo

• *
  • 55
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 02, 2007, 22:52:24 »

Jest to limitacja softwareowa:). Hermes obsługuje wyzsze karty tylko po zmianie na WM6 na 100%

musze ci uwierzyc :) jako ze sprzedaje hermesa to raczej nie bede go flashowal zeby zobaczyc czy bedzie dzialala karta. co do tych limitacji to nie byl bym pewnien bo np mda pro obslugiwalo wieksze karty nic 2gb ale byly jakies problemy jak naprzyklad zapisywanie zdjecy na karte itd.

cudo

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 07, 2007, 10:08:12 »
Juz niedlugo beda dostepne karty Sandiska MicroSDHC o pojemnosci 8 GB (tj. na rynku PL, bo przez eBay niby da sie juz kupowac :) ).

Mam takie pytanie - czy ktos robil empiryczne testy, jakie sa (najlepiej na dedykowanym czytniku SanDiska - jest chyba taki w zestawie) MAKSYMALNE wartosci zapisu oraz odczytu na kartach 6 GB, ewentualnie 4 GB badz mniejsze ? Mam tutaj na mysli te 'zwykle' karty, nie Premier, ktore maksymalnie maja 9/10 MB/s odpowiednio. Niby maja one specyfikacje Class 4, wiec minimalny zapis (a takze jak to zwykle idzie za tym - odczyt) wynosi 4 MB/s (no chyba, ze zapisujemy setki malych plikow, wtedy w oczywisty sposob spada), ale ile wynosi maksymalny ?

Najlatwiej chyba byloby uzyc Total Commandera i kopiowac (poprzez F5 oczywiscie, nie poprzez Ctrl+C/V) spory plik - najlepiej pareset mega - w jedna i w druga strone (oczywiscie do innego katalogu docelowego z powrotem, ale to rozumie sie samo przez sie). Oczywiscie HDD nie powinien byc zapchany do granic mozliwosci, bo transfer bedzie spowolniony wlasnie przez niego :P

I jeszcze jedno pytanie - tym razem offtopic - jak mozna uzyskac poprzez skrot klawiszowy funkcje kopiuj i wklej (zwykle Ctrl+C/V) na klawiaturze hardware'owej Kaisera ? (oczywiscie cala reszta skrotow typu Ctrl+A, X, Z, Y, N, W, S... analogicznie)
Nie ma on na klawiaturze Controla, jedynie Fn i Shift - a Fn + C / V nie daje odpowiednich funkcji - jak wiec nalezaloby to zrobic ?

Dziekuje z gory za testy i za odpowiedz dt. klawiatury :)

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 07, 2007, 11:34:08 »
mam karte 6GB sandisk class 4

predkosc ku mojemu zdziwieniu podczas kopiowania przez dołączony czytnik wynosila ~10MB/s (zapis) !
predkosc wczesniejszej karty 4GB class 2 ~3MB/s !

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 07, 2007, 13:01:47 »
mam karte 6GB sandisk class 4

predkosc ku mojemu zdziwieniu podczas kopiowania przez dołączony czytnik wynosila ~10MB/s (zapis) !
predkosc wczesniejszej karty 4GB class 2 ~3MB/s !

O :shock: - to pieknie. A jak jesli mozna wiedziec wygladala predkosc odczytu (odczyt z karty, zapis na HDD) ?

Jesli ktos jeszcze potwierdzi te dane, bylbym wdzieczny. Zdaje sie, ze poczekam na ta 8 GB i sobie sprawie. W takiej sytuacji nie ma co przeplacac na gigabajcie...!

« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 13, 2007, 12:32:31 »
ja mam 8 GB i chodzi dobrze wskazcie jakis programik do testowwania to przetestuje tylko szkoda ze przez zwykly adapter do kompa nie chodzi  :( ale i tak git sam tom tom zajmuje nie cale 2 GB POZDRAWIAM

*

Offline sonepar

• **
  • 131
  • juz Android na SIII - na razie niesmak
  • Sprzęt: teraz S3,wczesniej hd2, hd, n80, iphone i inne
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 13, 2007, 18:10:26 »
też już od 2 tygodni mam 8-emkę i sobie chwalę. prędkość wystarczająca - oglądanie zdjęć, nawigacja - bardzo dużo ją męczę bo często zmieniam dane, częste sięganie do dużych dokumentów i praca na nich (Excel)
jak dacie namiar na jakiś program do testowania to Wam odpowiem o parametrach