Nowa karta SIM i komunikat nie znaleziono karty

• 8 Odpowiedzi
  • 3525 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nowa karta SIM i komunikat nie znaleziono karty
« dnia: Kwiecień 15, 2010, 21:48:55 »
Witam.

Mam na moim kaiserze:
kilkumiesieczna karte SIM PLAYa,
SPL-1.0 OliPof,
ROM: Oryginalny HTC WWE 1.56.405.5 z radiem 1.27.12.11, ale tez mialem kazdy z wystawionych tu http://pdaclub.pl/forum/kaiser/zbior-rom-ow-dla-kaisera/
oraz wiele wersji radia.

I za kazdym razem mialem albo komunikat "The SIM card is missing" albo widzial karte ale nie bylo dostepnej uslugi operatora albo kilka godzin po instalacji ROMu siec chodzila po czym "the card is missing"

Czy ktos z szanownych forumowiczow rozpoznaje objawy? Simlock? Nie kompatybilna z kaiserem karta SIM?

Dodam jeszcze, ze od PLAYa wyciagnalem juz chyba z 5 do 8 kart, byly 6 i 8 stykowe.. Dzis bylem w salonie Ery, Orange i Plusa i to samo mialem na ich kartach testowych.
No i na koniec - jak biore karte SIM od zony (stara karta pewnie z 8-letnia), dziala swietnie. Biore stare karty rodzicow z ery, dziala dobrze, takze przez 2 lata mialem SimPlusa (karta miala z 7 lat) - dzialal bez zarzutow.

Pozdrawiam

*

Offline sever321

• 478
  • Sprzęt: Nokia Lumia 930, 630, Samsung Xcover 3
Odp: Nowa karta SIM i komunikat nie znaleziono karty
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 16, 2010, 08:19:32 »
To jest tylko i wyłącznie wina romu (oczywiście do romu trzeba dobrać radio i HardSpl). Ty widzę jedziesz na oryginalnym Hspl-u. Ja używam tego romu http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=496555 ma to co potrzebne i nie zajmuje dużo ramu a pamięci wewnętrznej pozostawia 122 MB - jadę na HardSpl 3.29 i radio 1.70.19.09. Nie zauważyłem puki co większych problemów. Polecam również rom Stylez Black z tym samym radirem i HSPLem.
Najpierw czytaj potem działaj!!

*

Offline lesiot

• 592
  • Sprzęt: N70, HTC TyTN II, N900
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 16, 2010, 10:07:34 »
To jest tylko i wyłącznie wina romu (oczywiście do romu trzeba dobrać radio i HardSpl).
A skąd ta teoria? Na czym to opierasz... bo moim zdaniem to wierutna bzdura co piszesz, bo jeżeli rom byłby zły to żadnej karty by nie łyknął (na wszystkich by świrował tak samo). Zresztą jak pisał nie tylko na jednym romie sprawdzał, ale także na oryginalnym (który chyba nie powinien mieć problemów z kartą, bo na bazie oryginałów modyfikuje się romy).

Ty widzę jedziesz na oryginalnym Hspl-u.
A ja widzę że nie wiesz o czym piszesz... OliPof to jest jeden ze starszych HardSPL do omijania CIDa (zresztą jak kolega pisał wgrywał już różne romy).

Więc jeżeli masz komuś doradzać, najpierw przeczytaj dokładnie ze zrozumieniem co ktoś pisze, a zanim odpowiesz to dobrze pomyśl... a potem pomyśl jeszcze raz zanim naciśniesz "Wyślij wiadomość".

Moim zdaniem prędzej może być problem ze slotem kart sim... kiedyś ktoś opisywał, że mu nie stykało coś i podłożył pod kartę sim kawałek kartki papieru. To pierwsze co powinieneś sprawdzić... czy karta nie ma zbyt wiele luzu w slocie. W pierwszej kolejności sprawdzić jak się zachowuje kaiser gdy dociskasz klapkę karty sim i ekran w miejscu karty. Jeżeli wtedy będzie coś się dziać to pewnikiem jest to wina slotu lub luzów w slocie.
Ostatnio: ROM: Josh's 21820 WM6.5 Radio: 1.71.09.01 HardSPL: 3.56
Polecam również: Athine OS 23016 (23017).
Obecnie N900 + N70

*

Offline sever321

• 478
  • Sprzęt: Nokia Lumia 930, 630, Samsung Xcover 3
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 16, 2010, 11:40:51 »
OliPof 1.0 w oryginalnych romach więc dlatego stwierdzam, że to  widziałem oryginalny, acz kol wiek nie dam sobie ręki uciąć (jakby nie było jest nieodpowiedni).
Dlaczego twierdzę że to wina romu. Ponieważ mając rom Matei moja karta z orange nie chodziła a jak chodziła to kilka min i się tel. zawieszał, a np. z angielskiej sieci O2 było wszystko OK. Dlatego stwierdzam, że to zły rom i zła kompatybilność z radiem i HSpl-em (tego romu) może być przyczyną.
Takie jest moje zdanie według moich doświadczeń ale może ktoś wie lepiej to z przyjemnością posłucham.
Zastanawiałem się również czy może karty Playa nie pasują z jakiś powodów do Kaisera- co by było dziwne.
Najpierw czytaj potem działaj!!

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 16, 2010, 13:41:13 »
Normalnie... genialne :) Docisnalem karte palcem i zadzialalo :P widocznie kiedys robili grubsze karty i dlatego nowe mi nie chcialy dzialac. Narazie mam przy sobie karte starter z Ery i to tylko sprawdzilem.
Jak wroce do domu to sprawdze Playa, dam znac jak poszlo.

Dzieki za odpowiedzi :)

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 16, 2010, 14:18:41 »
lesiot mnie uprzedził, a niestety muszę to napisać - sever321 delikatnie mówiąc napisałeś bzdury :) Ja od jakiegoś czasu pod kartą SIM mam mały papierek żeby dociskać kartę. Jest to znana przypadłość Kaisera.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 20, 2010, 20:43:19 »
Ja mialem taki sam problem z moją kajzerką - nie widziała sima i wpadłem na genialny pomysł : wyciągłem karte sim i wdusiłem na siłę tą metalową blaszkę co trzyma sima. Oczywiście problem zniknął tak szybko jak się  pojawił. Przyczyną prawdopodobnie jest zbyt częsta wymiana kart sim :-) i odginanie się tej właśnie metalowej blaszki

Pozdrawiam

*

Offline copyman

• **
  • 150
  • Sprzęt: iPhone 5 , iPad 3
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 21, 2010, 00:01:33 »
Można poodginać jeszcze styki od karty SIM. U mnie to pomogło.

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 21, 2010, 08:39:22 »
Ok, play tez dzialal, testowalem przez 1 dzien po czym wrocilem do ery.
Z wgnieceniem blaszki - u mnie to nie bardzo chce dzialac (nie wgniatajac brutalnie na sile), lepiej sie sprawdza sie karteczka.
Swoja droga dosc ciekawe ze czlowiek czesto szuka przyczyn wszedzie naokolo a nie wpadnie na cos oczywistego.

Dziekuje za wypowiedzi i pozdrawiam.