Niestety... ActivSync i Bluetooth

• 21 Odpowiedzi
  • 2198 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline przemyslawzalewski

• *
  • 57
    • Sklep muzyczy
  • Sprzęt: HTC TyTN II Kaiser
Niestety... ActivSync i Bluetooth
« dnia: Grudzień 12, 2007, 21:11:24 »
Witam... wiem, że to popularny temat - wiem ponieważ poczytałem już sporo ale nic.

Poczytałem na forum, poszukałem na google i nic.

Problem polega na tym, że ani ActiveSync ani BlueSolei nie widzi mojego telefonu. Być może problem jest z telefonem ale liczę, że może ktoś będzie widział gdzie szukać rozwiązania. Jakie macie pomysły? Sugestie? Gdzie szukać rozwiązania tego problemu?

Mam HTC TyNT II od Orange.

Na kompie Windows XP SP2 na maszynie HP nx7400

*

Offline Wozik

• 34
Odp: Niestety... ActivSync i Bluetooth
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 13, 2007, 09:26:04 »
Witam... wiem, że to popularny temat - wiem ponieważ poczytałem już sporo ale nic.

Poczytałem na forum, poszukałem na google i nic.

Problem polega na tym, że ani ActiveSync ani BlueSolei nie widzi mojego telefonu. Być może problem jest z telefonem ale liczę, że może ktoś będzie widział gdzie szukać rozwiązania. Jakie macie pomysły? Sugestie? Gdzie szukać rozwiązania tego problemu?

Mam HTC TyNT II od Orange.

Na kompie Windows XP SP2 na maszynie HP nx7400

Zadam to pytanie tylko dla formalności: czy uczyniłeś swoje urządzenie widocznym dla innych?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 13, 2007, 10:51:31 »
Raczej nie jest to wina Kajzerki
 Czy urzadzenia są sparowane przez BT - widzą się ?
Jesli tak to nie ma żadnego problemu.Chyba że masz problem z oprogramowaniem BlueSolei.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 13, 2007, 20:06:40 »
U mnie problemem okazal się antyVir G-data. Dopiero po jego odinstalowaniu urzadzenia zaczęły sie widzieć.

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 13, 2007, 20:19:01 »
ludzieeeee na Boga jest wszystko ladnie opisane w artach. dokladnie krok po kroku wytlumaczone co i jak zrobic zeby wszystko smigalo.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

• *
  • 57
    • Sklep muzyczy
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 14, 2007, 00:19:20 »
ludzieeeee na Boga jest wszystko ladnie opisane w artach. dokladnie krok po kroku wytlumaczone co i jak zrobic zeby wszystko smigalo.

Tak jak napisałem wyżej - wszystkie ogólnie dostępne Krokpokroki czytałem i nic mi to nie pomogło.
Napisane: Grudzień 14, 2007, 00:16:10
Zadam to pytanie tylko dla formalności: czy uczyniłeś swoje urządzenie widocznym dla innych?

Jeśli mowa o USTAWIENIA -> Bluetooth -> Tryb -> Włącz protokół Bluetooth

to TAK.
Napisane: Grudzień 14, 2007, 00:17:52
U mnie problemem okazal się antyVir G-data. Dopiero po jego odinstalowaniu urzadzenia zaczęły sie widzieć.

Posiadam AVast'a. Włączyłem go, uruchomiłem BlueSoleil - nadal nic.

*

• 7793
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 14, 2007, 00:26:52 »
To opisz krok po kroku jak to zrobiłes - diagnoza zdalna bez informacji jest niemozliwa - nie mamy szklanych kul
potrzebna zgoda

*

• *
  • 57
    • Sklep muzyczy
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 14, 2007, 00:54:28 »
To opisz krok po kroku jak to zrobiłes - diagnoza zdalna bez informacji jest niemozliwa - nie mamy szklanych kul

Nie będzie to zbyt wiele kroków.

Po tym jak nic mi nie wychodziło odinstalowałem wszystkie urządzenia bluetooth oraz sterowniki HPka wraz z oprogramowaniem do BT (i dodatkowo do WiFi).

Po resecie Windows rozpoznał i zainstalował urządzenia.
W tym momencie w menadżerze urządzeń posiadam 8 Bluetooth Serial Port COM w numeracji od COM8 do COM16 - wszystkie IVT Corporation

Uruchamiam BlueSoleil i nic... pokazuje przez chwilę "podłącz urządzenie" i jest pusto. Opcje "Wykrycie urządzenia Bluetooth" jest niekatywne.

*

Offline cbs

• *
  • 64
  • Sprzęt: HTC TyTN II/Kaiser
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 14, 2007, 17:00:33 »

to TAK
Jak włączysz protokół Bluetooth to musisz jeszcze zaznaczyc, aby uczynił urządzenie widocznym dla innych
CBS

*

• *
  • 57
    • Sklep muzyczy
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 14, 2007, 17:25:59 »

to TAK
Jak włączysz protokół Bluetooth to musisz jeszcze zaznaczyc, aby uczynił urządzenie widocznym dla innych

Oczywiście jest włączone.

*

• 7793
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 14, 2007, 20:11:26 »
To samo trzeba zrobić po stronie PDA - uruchomić - uczynić widocznym dla innych i sparować je ze sobą
potrzebna zgoda

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 14, 2007, 20:13:40 »
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11676
tylko powiedz, ze to czytales i nie dalo to zadnych efektow
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

• *
  • 57
    • Sklep muzyczy
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 16, 2007, 01:11:39 »
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11676
tylko powiedz, ze to czytales i nie dalo to zadnych efektow

Czytałem... czytałem kilka razy ale sam artykuł nie jest jakoś bardzo odkrywczy. Nic mi nie pomógł.

*

Offline Telkontar

• *
  • 89
  • Sprzęt: Acer n50p i HTC Kaiser
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 22, 2007, 19:27:38 »
a ja mam inny proglem związany z Activ Sync - mojego Kaiserka widzi bez problemu, ale synchronizacja trwa minutami, nawet jeśli zmian jest mało. Jedna zmiana w kalendarzu Outlooka na komputerze aktualizuje na Kaiserku ok. 1-2 minut!! to chyba nie jest całkiem normalne... Cała synchronizacja z moim Acer n50 trwała paręnaście sekund ... :/

*

Offline szybka_pl

• *
  • 60
  • Sprzęt: HTC TyTN II Rom: 1.81.69.3 Radio: 1.27.12.29
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 22, 2007, 21:14:12 »
u mnie ten sam problem - nie moge sparowac Kaiserka z BT pod AS - mam BT w laptopie zamntowanego na stale - moge smialo przegladac z poziomu innych aplikacji co jest na PDA ale nie przez AS.

Problem polega na tym ze one koniecznie chca sie podlaczyc pod com3 - sciagam teraz blusolei ale nie wiem czy dobrze robie bo juz mam jedna aplikacje do zarzadzania BT windoma.

Dzis ukazala sie tez jakas lata z HTC do BT - ale ona nic nie dala - siedze juz ladnych pare godzin nad tym

*

Offline Telkontar

• *
  • 89
  • Sprzęt: Acer n50p i HTC Kaiser
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 23, 2007, 13:51:20 »
z tego, co się zorientowałem jest i w Activ Sync i w Kaiserze możliwość ustawienia portów COM do synchronizacji. Albo tu albo tu możesz ustalić przez jaki port idzie synchronizacja...

*

Offline szybka_pl

• *
  • 60
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 23, 2007, 19:34:24 »
tak kilka godzin probowalem ustawic port com3 przez ktory na moment paruje sie BT z HTC - niestety cos go w kaiserze blokuje i nie da sie go ustwic - kazdy inny da sie. dziwna sprawa jest to ze BT chodzi z w polaczeniu z Komp - Htc - nie idzie tylko przez AS

Bład jaki sie pojawia w HTC to: Nie można utworzyć portu COM. Sprawdz ustawienia i ponow próbę.

Próbowałem zmienić coma przypisanego do modulu GPS - ale to nie pomoglo
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2007, 20:10:33 wysłana przez szybka_pl »

*

Offline acidjazz

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Kaiser, iPod Touch, Garmin Forerunner 205, PSP :-)
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 24, 2007, 10:57:37 »
tak kilka godzin probowalem ustawic port com3 przez ktory na moment paruje sie BT z HTC - niestety cos go w kaiserze blokuje i nie da sie go ustwic - kazdy inny da sie. dziwna sprawa jest to ze BT chodzi z w polaczeniu z Komp - Htc - nie idzie tylko przez AS

Bład jaki sie pojawia w HTC to: Nie można utworzyć portu COM. Sprawdz ustawienia i ponow próbę.

Próbowałem zmienić coma przypisanego do modulu GPS - ale to nie pomoglo

Wymus w kompie port 7 dla BT (BT port: COM7) i ustaw go jako domyslny w AS. Ja zawsze jak cos nie idzie w AS wymuszam port 7 i nigdy mnie to nie zawodzi.

pozdro,
acid

*

Offline szybka_pl

• *
  • 60
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 24, 2007, 11:30:28 »
Probowałem wymuszac port com7 - niestety nie wyszlo.

Com7 mam w menarzerze urządzen - aby pojawil sie w menedzerze urzadzen dodalem go poprzez aplikacje BT - wedlug obrazka - mozna tez dodac com przez aplikacje klienckie

Napisane: Grudzień 24, 2007, 11:17:12
Niestety nie udalo sie

dodalem zalaczniki

pytanie czy przez to ze AS jest ustawiony w oprogramowiu  Bt jako com3 moze to byc problemem ? Ale nie da sie tego pzrestawic mozna tylko usunac

*

Offline szybka_pl

• *
  • 60
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 26, 2007, 23:46:45 »
Nie wiem co zrobilem - ale działa - usatwiłem na port com6 - wczesniej wszytsko odinstalwoalem i resetowalem po kazdym usunieciu sterownika - juz mialem psiac ze nie działa ( chcialem zrobic screna ) a tu sie połaczyl - nie uzywalem sterownikow z broadcoma tylko tych ze strony comapala

« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 27, 2007, 23:14:57 »
Witam! Śmiało mogę uznać się za weterana prób kojarzenia PPC z PC przez AS po BT.
Dostałem tyle krytycznych uwag z forum, że przestałem tu zaglądać. Pozwalam sobie to napisać bo dobrze rozumiem irytację ludzi , którzy niby tu wszystko mają opisane , ale nic im nie wychodzi. Mam dla Was dwie zasadnicze rady:
1.Windows posiada wbudowane oprogramowanie do obsługi BT po USB (tzw. dongle). I mimo ,że wydaje sie ono nieintuicyjne to działa wyśmienicie bez konieczności wgrywania osobnych sterowników a tym bardziej softu (jak np. Blue Soleil ).
Od zaprzyjaźnionego informatyka dowiedziałem się ,że firma WidComm dostarcza Microsoft'owi oprogramowanie stanowiące część WIN XP. A co najważniejsze Widcomm nie tworzy wirtualnych portów COM o wysokich numerach jak np. COM78. (ActiveSync nie toleruje numerów COM powyżej 20.)
2.Jeśli zainstalujesz AS 4.5 ( polecam!!! łatwiej się kojarzy niż AS4.2 - zwłaszcza z WM 6 ) to uruchom program na PC, wejdź w pliki pomocy , są po polsku , i znajdź wątek o łączeniu PPC z PC przez AS po BT. Muszę przyznać ,że lepiej się tego wyłuszczyć nie da ! Jest to kilka rad po 3- 4 punkty każda i musi działać!!!   
Jeśli nie działa , to musi być uszkodzony sprzęt. Innej opcji nie ma! Pozdrawiam i życzę wszystkim Dosiego Roku 2008.

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 06, 2008, 11:21:21 »
Też jestem dziadkiem jeśli chodzi o łączenie przez BT,niejednego PDA parowałem ale ta Kaiserka jest wyjątkowo niesforna. Widzieć widzą się z kompem, parować się parują ale przy próbie synchronizacji komp twierdzi,że brak sparowanych urządzeń. Z podejrzanych programów jest tylko Norton AV 2008. Tyle że: mam drugi dysk i tam jest Vista a nie XP, zainstalowany ten sam zestaw aplikacji i ten sam AV i Vista synchronizuje przez BT z palca bez żadnych dodatkowych operacji typu dodawanie portów.