niemoge wlaczyc nawigacji (nie mozna uzyskac polaczenia z serwerem)

• 7 Odpowiedzi
  • 3834 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

witam
 kupilem sobie tytanka 2 z orange  no i mam taki problem jako ze stawiam swoje pierwsze kroki z nawigacja.

zrobilem tak : kaiserek nie podlaczony do pc , wlozylem karte pamieci micro sd z automapa do kaiserka po czym zaczelo na nim pokazywac sie czy chce zainstalowac blablabla po czym udzielilem na wszystko odpowiedz tak.
 odpalila sie automapa i tam jest ze trzeba sie zarejestrowac no to wklepalem login , email i numer licencji i dalem rejestruj , no i potrwalo z 30 sekund i dostaje wiadomosc ze nie mozna nawiazac polaczenia z serwerem .
 mam do was takie pytanie , co robie zle i jak to ustawic aby moc zaczac korzystac z nawigacji

dzisiaj sciagnalem cidlocka i simlocka i mam tak:
 wersja operatora: 24.181.9.693
 wersja pamieci rom: 1.81.69.3plk
 wersja radia: 1.27.12.32 (wczesniej przed zdjeciem simlocka bylo 1.27.14.32 ale niemoglem w necie znalezc)
 wersja protokolu: 22.45.88.07h

czy moze to ma zwiazek z jakimis ustawieniami polaczenia itp w telefonie ? czy moze te radio itp ze soba sie nie zgrywaja i niedziala nawigacja ? pomozcie jak wiecie co mam i gdzie ustawic zeby to zadzialalo z ta nawigacja .

mam jeszcze takie pytanie , mieszkam w olsztynie i po wlozeniu karty play w telefon zasieg jest od 0 do 2 kresek gora, czy to normalne ? dodam ze na karcie heyah i orange zasieg siega 4 kresek , no i pytanie czy to dobrze ze mam wlaczone 3g na gorze ekranu, czy moze ten zasieg pleya to wlasnie przez to i powinienem przejsc na inny tryb laczenia np gsm ?
 za pomoc dziekuje
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2008, 17:35:10 wysłana przez p0gr0m »
htc tytn II kaiser (orange)

*

Offline eplus

• **
  • 111
  • Sprzęt: Samsung Galaxy
Odp: niemoge wlaczyc nawigacji (nie mozna uzyskac polaczenia z serwerem)
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 22, 2008, 23:25:29 »
Rejestracje najlepiej przeprowadzic na stronie Automapy z pokladu PC. Pozniej zainstalowac oprogramowanie na kaiserze. Warunkiem prawidlowego dzialania nawigacji jest zlapanie fixa (satelit). No ale o tym to chyba wszyscy wiedza. W tym celu trzeba wyjsc na zewnatrz z pomieszczenia. W domu na pewno ci nie zlapie. Co do zasiegu to kazda siec ma inny sygnal nadawania w danym miejscu. I tak np. Era moze miec full a Plus w ogole.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2008, 08:26:07 »
dzieki wielkie za odpowiedz , poradzilem sobie z kajzerkiem, okazalo sie wlasnie to ze probowalem zlapac sygnal w mieszkaniu a tak sie przeciez raczej nie da, po wyjsciu na dwor , usadowieniu tylko w aucie i odpaleniu automapy, sygnal zostal zlapany :]

standardowo kilka pytan:

jaki na chwile obecna najlepiej zamiast orange ktorego mam zainstalowac rom ? 1.czy moze ten od htc, czy jakis inny ? 2. ktore radio najlepiej miec ? znacie jaka moze strone z ustawieniami automapy w kajzerze(chodzi mi bardziej o instrukcje oblsugiwania automapy na kajzerze). jak sie wgrywa rom, trzeba do tego jakis programik specjalny ?
pozdrawiam p0gr0m

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2008, 13:07:27 »
A po co chesz zmieniać ROM?
Czyżby ze względu na kolor dialpada? To zawsze możesz zmienić bez zmiany ROM-u.
Dopóki nie przeczytasz - nie nauczysz się to się za to nie zabieraj. Ustawienia AM na wszystkich urządzeniach będą takie same. Ewentualnie skorzystaj ze zmian polecanych przez Nocnego Marka.
I czytaj - bo podawanie linków niczego Cię nie nauczy - zwłaszcza że wszystkie niezbędne są przyklejone.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2008, 15:23:25 »
poprostu naczytalem sie troszke ze z innym romem np od htc system chodzi lepiej i szybciej = wiecej rzeczy do niego mozna wgrac ?? pozatym podoba mi sie wyglad ekranu glownego z zakladkami w tym zielonkawym kolorze jak na screnach w necie . tylko niewiem co z czym sie je i za co najpierw sie zabrac(jaki rom, radio itp) bo szczeze powiedziawszy jest tu tyle tematow na ten temat ze mam jeden wielki metlik w glowie , a po za tym niemam tez za duzo czasu na siedzenie przed komputerem (dom, praca itp. chociaz i tak praktycznie caly wolny czas przy nim spedzam) dlatego chcialem sie was poradzic co najlpeiej zainstalowac (dobrym wyborem bedzie htc ? )

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 23, 2008, 15:57:17 »
A po co zaraz zmieniać rom ? Ja tez kupilem kajzerke z Orange i uzywam ją w Erze. Na początku tez mnie az zemdliło od pomarańczowego badziewia wewnątrz, ale kilka dni czytania i szukania odpowiedniego softu, a mój pulpit wygląda tak:

Wystarczy SPB PocektPlus, inny theme, i troche zabawy ustawieniami. Dialera Orange'owego tez się pozbyłem i mam oryginalny z HTC:

Zostało jedynkie kilka pomaranczowych ikon w systemie, ale to juz mam gdzies.
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2008, 16:00:15 wysłana przez vonski »

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 23, 2008, 16:27:36 »
hm czyli z tego co piszecie to nie warto np instalowac htc pl ? i lepiej zostac na orangu ?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 23, 2008, 16:40:52 »
Nie wiem czy warto, czy nie, nie miałem innego romu niz ten z Orange, więc cięzko mi porównywać. Ale bawiłem sie niebrandowanymi Kaiserami i nie widziałem na nich nic lepszego ani szybszego niz  w moim z orange (no moza poza tym cholernym kwadracikiem na tylnej klapace :P )
Mnie przed zmiana romu odstrasza gwarancja,. Nie chce ryzykowac nowej zabawki za prawie 2tys złotych. Wiem, że cidlocka można przywrocic i wgrac spowrotem co sie chce, ale jesli padnie Ci cos sprzetowego uniemozliwiającego działanie? I trzeba bedzie oddac do servisu, a panowie powiedza: grzebane, nie ma gwarancji?

Nie jestem bynajmniej ekspertem, ale całą ta akcje w zmiane romow uwazam za lekko rozdmuchana. Kaiser jest na tyle nowym sprzetem, ze jeszcze sporo wody w Wisle uplynie, nim zmiany w programowaniu wprowadza zdecydowane skoki w wydajnosci urzadzenia (np. slynna sprawa sterownika graficznego). Poki co jest to dla mnie troche sztuka dla sztuki.