Mrożenie ekranu-jak zaradzić?

• 146 Odpowiedzi
  • 28506 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mrożenie ekranu-jak zaradzić?
« Odpowiedź #120 dnia: Wrzesień 27, 2008, 01:27:22 »
Na wzrost wyjanosci systemu operacyjnego oraz aplikacji (nie wszystkich) w glownej mierze wplywa instalacja .NET CF 3.5 a co wazniejsze ustawienie tej wersji frameworka jako domyslna. Moge jednak stwierdzic ze sam system po wylaczeniu uslug HTC reaguje nieco lepiej. Mysle ze sposob z frameworkiem dziala bardziej na wydjanosc a trik z uslugami na likwidacje braku reakcji digitalizera na dotyk...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2008, 01:31:49 wysłana przez whatabambam »

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
  • Sprzęt: HD2 , DESIRE, SENSATION
« Odpowiedź #121 dnia: Październik 03, 2008, 13:33:53 »
czy w tym watku chodzi tylko o mrozenie konkretnie ekranu?? to mrozenie odczuwam najczesciej jak pisze smsa!! klepie po tej klawiaturze i albo wpisuje co 2 - 3 literke albo dopiero po chwili wpisuja sie cale wyrazy - zalezy od pory dnia i godziny :)
ja siedzialem wczoraj dość dlugo zastanawiajac sie nad tym co moze byc przyczyna "mrozenia systemu" - bo tak chyba powinien nazywac sie watek - to ze ekran nie reaguje jest powodem zle dzialajacego systemu. przetestuje moje ustawienia jeszcze jakies 2 dni i jesli wszytsko bedzie dzialalo tak jak dziala teraz to podziele sie nimi z Wami :)

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #122 dnia: Październik 03, 2008, 14:05:52 »
marianpower mam tak samo jak Ty  :( Rzadko mi mrozi ekran podczas normalnego używania natomiast jak piszę smsa to gubią się literki. 
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline zajac76

• **
  • 122
    • kaufeninpolen.de
  • Sprzęt: TYTN II (pierwszy PDA. Pierwszy wiec najlepszy)
« Odpowiedź #123 dnia: Październik 03, 2008, 14:12:04 »
tomaszkap na ten sam problem mi pomogła zmiana radia na twoje poprzednie.  miales na nim ten problem?

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #124 dnia: Październik 03, 2008, 14:15:32 »
ja sie zastanawiam jak sprawdzic czy jest jakis wzrost predkosci ?? jest jakis program - wiem ze jest chyba sbp benchmark ale nie wiem czy da sie tym sprawdzic. moze liczyc czas uruchamiania sie jakichs konkretnych programów przewracania ekranu?? sam juz nie wiem micie jakis pomysl.

tomasz a jakie miales wczesniej radio??

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #125 dnia: Październik 03, 2008, 14:20:18 »
tomaszkap na ten sam problem mi pomogła zmiana radia na twoje poprzednie.  miales na nim ten problem?

Nie miałem problemów ale używałem go krótko. Mam wrażenie, że Kaiser nie lubi jak za dlugo nie zmienia się mu ROMu albo RadioROMu. Będę musiał znowu coś pozmieniać  :)

ja sie zastanawiam jak sprawdzic czy jest jakis wzrost predkosci ?? jest jakis program - wiem ze jest chyba sbp benchmark ale nie wiem czy da sie tym sprawdzic. moze liczyc czas uruchamiania sie jakichs konkretnych programów przewracania ekranu?? sam juz nie wiem micie jakis pomysl.

Nie pamiętam ale to było to radio co wgrywało się razem z polskim ROMem 6.1 od HTC.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #126 dnia: Październik 03, 2008, 14:23:13 »
pewnie to !! w dragonie ejst to zalecane radio wiec sprawdzimy jeszcze z radiem :D

*

Offline zajac76

• **
  • 122
    • kaufeninpolen.de
« Odpowiedź #127 dnia: Październik 03, 2008, 14:30:13 »
Mam wrażenie, że Kaiser nie lubi jak za dlugo nie zmienia się mu ROMu albo RadioROMu.

coś w tym moze być ;)

1.71.09.01 - wiem bo teraz sam je mam. do WM6.1 cacy :)

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #128 dnia: Październik 03, 2008, 14:38:31 »
tez je mam(1.71.09.01) i zeby bylo cacy to nie powiem wczesniej chodzilo mi o radio 1.65.24.36

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #129 dnia: Październik 04, 2008, 13:32:54 »
panowie a wiec pisze co i jak!! w moim przypadku zmiana radia nie wiele pomogła !! wgralem zalecane radio czyli 1.65.24.36 ale odrazu po instalacji zaczelo dzialac gorzej!! teraz jakos sie uspokoilo ale opisze wam co przyspieszylo moijego kaisera!!
wrzucamy ten program na urzadzenie lub karte pamieci taskMgr to jest task manager ale nie ten ktory macie (przynajmniej ja mam) ze można tylko wylaczyc program ale jest w nim wiele dodatkowych opcji!! odpalam exe pod krzyzykiem mamy sprzalke w dół i wybieramy Notifications (przypomnienie) na dole zaznaczamy "sell all"  po czym klikamy w ikonke bazy z czerwonym kolkiem!!2 na lewo od "sell all" spowoduje to wylaczenie wszytskich przypomnien budzikow i innych zadan!! ale przyspieszy dosc znacznie dzialanie naszego palmtopa!!
ja narazie mam wylaczone wszytskie budziki i przypomnienia i dalej to testuje. to nie jest gotowe rozwiazanie problemu mrozenia systemu ale wskazanie wg mnie co powoduje takie dzialanie.

a jak u was dziala sysytem po wylaczeniu powiadomien??

*

Offline ernescik

• 322
  • kto pyta nie błądzi
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #130 dnia: Październik 07, 2008, 16:02:34 »
o jak dawno tu nie zagladalem.A dlaczego? bo mam wm6.0. Uwierzcie mi ze problem z mrozeniem wystepuje tylko na wm6.1 W stopce jesta data ktora mowi sama za siebie ,od tej daty zero mrozen,system dziala idealnie.
Rom: Oryginalny HTC wm6.1  PLK wer.3.29.464.0
Radio: 1.71.09.01 ; SPL 3.56 hard spl
testowałem 16 rom-ów i 9 wersji radio - zawsze wybieram oryginał
2 lata na wm6.0 wer.1.27.12.11 WWE

*

Offline plebloo

• 43
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #131 dnia: Październik 07, 2008, 23:17:05 »
o jak dawno tu nie zagladalem.A dlaczego? bo mam wm6.0. Uwierzcie mi ze problem z mrozeniem wystepuje tylko na wm6.1 W stopce jesta data ktora mowi sama za siebie ,od tej daty zero mrozen,system dziala idealnie.

Sorki ale myślę że jesteś w błędzie.Kupiłem swojego Kaiserka w UK w T-Mobailu z pół roku temu i zaraz po uruchomieniu tak mroził na oryginalnym romie WM 6.0 że na poczatku myślałem że jest uszkodzony.Teraz mam oryginalny rom htc 6.1 PL i jest w miarę co prawda teraz doinstalowałem troche programów ale jak miałem prawie czysty rom(tylko skype,fring i gg)było ok

*

Offline kristoff_sz

• 428
  • I śmieszno i strasznie!
  • Sprzęt: HTC TyTN II (Kaiser KAIS130)
« Odpowiedź #132 dnia: Październik 08, 2008, 08:17:18 »

Sorki ale myślę że jesteś w błędzie.Kupiłem swojego Kaiserka w UK w T-Mobailu z pół roku temu i zaraz po uruchomieniu tak mroził na oryginalnym romie WM 6.0 że na poczatku myślałem że jest uszkodzony.Teraz mam oryginalny rom htc 6.1 PL i jest w miarę co prawda teraz doinstalowałem troche programów ale jak miałem prawie czysty rom(tylko skype,fring i gg)było ok

Wg mnie zdecydowanie w błędzie nie jest ;]
Kaiser (KAIS 130)
ROM:   APR16 Dutty's WM6.1
Radio: 1.58.16.27
SPL:    3.56.HARD

*

Offline mruz

• *
  • 66
  • Życie jest zbyt krótkie żeby być małym..
    • Darmowe ogłoszenia
  • Sprzęt: Touch Pro 2
« Odpowiedź #133 dnia: Październik 08, 2008, 17:50:18 »
ja powiem że na romie Makus 3.4 praktycznie nie mrozi, sądząc po stopkach WM 6.1 Official PL też jest OK.
Na oficjalnym orange 6.0 też mroziło!!. Ci co twierdzą że 6.0 nie mrozi w ogóle zobaczcie przy grze w Bubble Breaker  :E
Moim zdaniem bardzo porównywalnie (znikomo) na tych romach i na 6.0 więc po co mam przystawać przy starszym?

*

Offline plebloo

• 43
« Odpowiedź #134 dnia: Listopad 02, 2008, 16:29:04 »

Przepraszam...zwracam honor :ok:Wczoraj przypadkowo wykasowalem katalog programy w windowsie/menu start i byłem zmuszony do HR więc i tak straciłem wszystkie zainstalowane programy,postanowiłem poeksperymentować i wgrałem Twój rom(Schaps 4.30 WM6.0)no i jest the best nawet na Bubble Breaker chodzi miodzio :ok:polecam...
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2008, 16:30:49 wysłana przez plebloo »

« Odpowiedź #135 dnia: Listopad 02, 2008, 22:29:46 »
wgrałem Twój rom(Schaps 4.30 WM6.0)no i jest the best nawet na Bubble Breaker chodzi miodzio :ok:polecam...

jest wersja PL ?

*

Offline ernescik

• 322
  • kto pyta nie błądzi
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #136 dnia: Listopad 03, 2008, 07:35:43 »
no własnie sęk w tym zeby nie wgrywac romu PL bo właśnie PL mrozi,zacina sie i wiesza.
Rom: Oryginalny HTC wm6.1  PLK wer.3.29.464.0
Radio: 1.71.09.01 ; SPL 3.56 hard spl
testowałem 16 rom-ów i 9 wersji radio - zawsze wybieram oryginał
2 lata na wm6.0 wer.1.27.12.11 WWE

*

Offline kristoff_sz

• 428
  • I śmieszno i strasznie!
  • Sprzęt: HTC TyTN II (Kaiser KAIS130)
« Odpowiedź #137 dnia: Listopad 03, 2008, 07:46:54 »
no własnie sęk w tym zeby nie wgrywac romu PL bo właśnie PL mrozi,zacina sie i wiesza.

EEeee bzdura.

"Mrożenie" ekranu to ileś tam czynników. Najczęściej pomaga zmiana SPLa zgodnie z instrukcją.

Ja używałem wielu wielu romów. Z resztą znów przymierzam się do odnowy mojego benchmarka.

I mogę powiedzieć - tylko jeden ROM i tylko raz mi mroził. (po zmianie SPLa, już przestał).
Kaiser (KAIS 130)
ROM:   APR16 Dutty's WM6.1
Radio: 1.58.16.27
SPL:    3.56.HARD

« Odpowiedź #138 dnia: Listopad 06, 2008, 13:14:12 »
u mnie pomogło zastosowanie radia z neona.... zmiana spl i romu g... dawała

*

Offline plebloo

• 43
« Odpowiedź #139 dnia: Listopad 06, 2008, 21:23:20 »
Daj pełny symbol tego radyjka...potestuje

*

Offline zajac76

• **
  • 122
    • kaufeninpolen.de
« Odpowiedź #140 dnia: Listopad 07, 2008, 00:14:45 »

bawiąc się kuchnia zauważyłem że na mrożenia ma wpływ to co naśmiecimy w keizerze. gotowałem sobie tomy różniące się drobiazgami. tu coś dodałem tam ująłem (szukałem idealnego romu dla siebie) i jedne romy śmigały bezstresowo a inne kaprysiły. dodam ze nie zmieniałem SPLa ani Radia.
z mrożeniem nie ma wiec rozwiązań idealnych. to co jednemu pomogło innemu niekoniecznie pomaga nie wymagaj więc uniwersalnej recepty.  (nikt nie obiecywał że życie łatwe i piękne będzie  :ok: :P :ok:  )

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #141 dnia: Listopad 07, 2008, 18:16:32 »
a moze to jest po prostu wina romu !! wiele osob uzytwa romow z innych maszynek i moze to byc przycyzna. moze warto ugotowac cos na oficjalnym romie ?? ja sie narazie nie bawie w sprawdzanie romow nie mam na to czasu ale akurat dzisiaj tak mi zaczął mrozic tel ze smsa nie dalo sie napisac :(

« Odpowiedź #142 dnia: Listopad 07, 2008, 21:33:37 »
Wydaje mi sie ze chyba bardziej zgrania romu, radia i HardSPL
Na pierwszym romie ktory mialem jak kupilem buleczke mrozilo mi niemilosiernie, pozniej zaczalem czytac i kombinowac, zmieniac i tak dalej.
Wnioski:
Najmniej mrozikow jesli chodzi o WM6.1 jest na oficjalnym romiku lub tym gotowanym przez makusia
Oczywiscie do romu makusia radyjko zalecane przez niego
W sumie na pozatku myslalem ze rom Makusia wogole nie mrozi ale ostatnio jakies delikatne mrozenia sie pojawiaja

*

Offline PaDo

• **
  • 240
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Chat B5330
« Odpowiedź #143 dnia: Listopad 10, 2008, 08:09:10 »
wszyscy dyskutują o mrożeniach, a wystarczy oryginalny WM 6.1 i wyłączenie 4 lub 3 usług, o których była mowa wcześniej...jak wyłączyłem 4 uslugi to wogole nie miałem mrożeń, ostatnio po HR wyłączyłem tylko 3 (bez Task Managera) i tez wszystko ładnie chodzi... po co kombinować, jak można to prosto naprawić...ot takie moje zdanie

*

Offline plusoko

• 20
  • Sprzęt: HTC TYTN II; Xperia X1; SE P1i
« Odpowiedź #144 dnia: Listopad 17, 2008, 19:50:39 »
popieram przedmówcę!
w swojej snieżynce wyłączyłem 3 z 4 usług wystepujących z z dodatkiem htc (pozostał jedynie task manager), touch flo poszło się wietrzyc, htc home również i od tej pory przymrozki ustępują ale... wystarczyło wlączyć jedynie htc plugin i cięlo sie jak cholera 
bez uruchomionych htczamulaczy słuchawka jest całkowicie odmieniona

oryginalny 6.1 HTC PL + hardspl 3.56 

*

Offline chaos11

• *
  • 51
  • Sprzęt: i8910
« Odpowiedź #145 dnia: Listopad 21, 2008, 18:13:34 »
na org. Orange-owym  romie nie miałem mrożeń wogóle! Stwierdziłem, że trzeba iść z biegiem czasu no i zmieniłem na 6.1 oficjalny HTC. Bardzo żadko, ale jednak zdarzają się zamulenia.

« Odpowiedź #146 dnia: Grudzień 31, 2008, 09:26:57 »
Chciałbym podpiąc się pod wątek, ale mój problem do nie do końca proble mz mrożeniem ekranu a raczej problem ze zwalnianiem podczas gdy dotykam rysikiem ekranu. Wiem jak to dziwnie brzmi, ale postaram sięto wyjaśnic.

Problem polega na tym, ze odpalam sobie np, jakaś gre - działa plynnie, do momentu kiedy nie tapne i przytrzymam ekranu, wtedy zaczyna zwalniac, jak by straciła sporo FPS-ów i nie chodzi juz płynnie, kiedy natomiast wezmę rysik i przestaje dotykać ekranu to wszystko wraca do normy i gra znowu chodzi ok :) Dzieje sięto na każdej grze (np worms, pocket sand)

Nie wiem od czego mam zaczać, od zmiany ROM-u ? może od zmiany radia ? ale co radio może miec do dotyku ?

ROM: L26 - 3.29.464.0 PLK
Radio: 1.65.24.36
HardSPL: 3.56