Może by tak jakaś kompilacja?

• 24 Odpowiedzi
  • 1726 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline serek

• 474
  • Sprzęt: SG Note + EEE 1215N
Może by tak jakaś kompilacja?
« dnia: Czerwiec 25, 2008, 11:18:23 »
Niby jest stworzone FAQ (no dobra, zaczątek), ale prawdę mówiąc mimo zgromadzonych tam informacji wg mnie brakuje najważniejszych- tutoriali. Link do romu chyba łatwiej znaleźć, niż AKTUALNY sposób na np wgranie ROMu. Zauważyłem, że co rusz pojawia się pytanie o wgranie HardSPL czy zdjęcie CIDa, ale mało kto zastanawia się, dlaczego ktoś o to pyta. Po prostu, by wgrać ROM, a niestety wszystkich kroków NIKT nie raczył opisać. Nawet jeśli komuś się to udało, od długiego czasu nie było to aktualizowane. Ja szczerze mówiąc jestem skołowany. Większość osób podaje 3 kroki potrzebne do wgrania nowego romu: HardSPL, ROM, Radio ROM. Wg mnie jest tak:
1. CID (podobno wpierw trzeba wgrać HardSPL)
2. Security Unlocker (to to samo co powyżej czy jak? Jeśli nie, to co to niby ma robić? Zdejmować simlocka? Z tego co pamiętam przy zdejmowaniu CIDa w wizardzie zdjęcie CID było jednoznaczne z zdjęciem simlocka)
3. HardSPL
4. softSPL (albo jumpSPL, podobno nawet z HardSPL trzeba użyć softa, czyż nie?)
5. ROM
6. Radio ROM (zamiennie 5 i 6 punkt)
Dobrze to zrozumiałem? Jeśli tak, to chciałbym, by osoby tworzące dział FAQ dla Kaisera umieściły tego rodzaju listę kroków.
MDA III->SPV M3000->Dell Axim x50v->SE P990i->O2 Exec->HTC Kaiser->HTC Diamond->HTC Leo->Samsung Galaxy Note

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Odp: Może by tak jakaś kompilacja?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2008, 11:45:07 »
Faqt - namieszane jak diabli. Nawet Twoj post jest zamieszany okrutnie, chyle czola wiec z gory przed tym, kto stworzy taki post-kompilacje. Ja jestem coraz blizszy decyzji o zmianie ROMu, wiec chetnie sobie podejrze.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2008, 12:12:42 »
To kto jest chętny do napisania ? A tak właściciwie to do zrobienia kompliacji  - czekamy na chętnych
potrzebna zgoda

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 25, 2008, 12:46:46 »
to może ja  :ok:

*

Offline myprecious

• 26
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 25, 2008, 15:09:50 »
Aby wgrać rom (któryś na wm6.1; polecam L26 diamond v8 lite – do ściągnięcia na xda) wykonujemy następujące kroki:
Zanim cokolwiek zrobimy, dobrze wykonać backup kontaktów itd. np. programem pimbackup; I PAMIĘTAJ, ŻE ROBISZ WSZYSTKO NA SWOJĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!
1. Wgrywamy hardspl w wersji 3.xx – ja używam 3.56 i jest ok
a. ściągamy hardspl w wersji 3.xx http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=396922
b. ściągamy program sspl-kais.exe (do ściągnięcia gdzieś na xda) lub jumpspl1.93-kais.exe http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=354061
c. podłączamy Kaisera do usb i kopiujemy jeden z programów z pkt b na urządzenie (nie na kartę micro sd)
d. wyciągamy kartę micro SD;
e. uruchamiamy skopiowany na Kaisera program z pkt b,c;
f. czekamy na bootloadera aż wyświetli napis ‘USB’;
h. wypnij Kaisera z usb poczekaj kilka sekund i podepnij ponownie – active sync powinien pozostać szary, system rozpozna nowe urządzenie, zainstaluje sterownik;
i. przechodzimy do katalogu ze ściągniętym rozpakowanym hardspl z pktu a i uruchamiamy na komputerze program KaiserCustomRUU.exe – wykonujemy polecenia wyświetlane na ekranie kompa – banalna sprawa – sprowadza się do wciskania next, zaznaczenia pustego pola i wciśnięciu update (kolejności nie pamiętam):) urządzenie zrobi soft reset
2. Flash nowego romu –
a. ściągamy Rom:) jak już wspomniałem polecam ten: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=400118
b. rozpakowujemy plik:)
c. podłączamy kasiera do usb;
d. uruchamiamy program *.exe z rozpakowanego romu i wykonujemy polecenia te same co z pkt 1i – po kilku minutach mamy wgrany nowy Rom i radio (podany przeze mnie Rom ma radio więc nie trzeba go flashować osobno, należy zawsze uważnie czytać opisy romów bo w przypadku niektórych należy jeszcze wgrać radio)
e. robimy hard reset – ważne!
f. to wszystko
Touch Pro
ROM: NRG

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 25, 2008, 15:46:15 »
to może ja  :ok:
Poprosimy  :mrgreen:
Wygląda na to że bez :piwo: z mojej strony to nie uda się ruszyć
potrzebna zgoda

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 26, 2008, 09:19:06 »
@myprecious dzięki! Dokładnie o to chodziło. Jest jednak ale, pominąłeś kwestię CID. Radio ROM to w sumie osobna kwestia, ale jeśli ma to być kompletny tutorial, to też przydałoby się wspomnieć o konieczności jego zmiany.
MDA III->SPV M3000->Dell Axim x50v->SE P990i->O2 Exec->HTC Kaiser->HTC Diamond->HTC Leo->Samsung Galaxy Note

*

Offline myprecious

• 26
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 26, 2008, 10:01:49 »
@serek
1. hardspl - to właśnie CID unlocker
2. wspomniałem o radiu w ostatnim punkcie - jeśli jest konieczność wgrania to wykonuje się to dokładnie tak samo jak flash romu
Touch Pro

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 26, 2008, 10:07:04 »
rzeczywiście, nie zauważyłem tej notki o radiu. HardSPL to CID unlocker? Jeju, w życiu bym się nie domyślił. W takim razie dlaczego są osobne narzędzia do zmiany CID? A czy to coś zwane "Security Unlocker" w takim razie to też jest CID unlocker?

*

Offline siemi1

• 501
    • forum
  • Sprzęt: Samsung Omnia II 8GB Orange,
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 26, 2008, 10:28:07 »
Dopisać mozny by jeszce kwestie karty SIM jak to sie ma wyjmowac czy nie wyjmowac i kiedy?

*

Offline myprecious

• 26
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 26, 2008, 10:43:13 »
Karty sim nie trzeba wyjmować - gdyby było inaczej napisałbym to. Owszem na xda w poradniku jest taki punkt, jednak nie jest to konieczne.
Generalnie wszystko co trzeba wiedzieć by zmienić rom napisałem - hardspl robi swoistego supercida czyli odblokowuje możliwość wgrywania custom roms, supercid and security unlocker robi to co hardspl plus zdejmuje wszystkie zabezpieczenia telefonu sim itd.
Touch Pro

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 26, 2008, 11:06:52 »
Ok, a co z tym?
Q: Does this "Security Unlock" my Phone?
A: No, Security Unlocked is something different from HardSPL.
Check here on how to do a security unlock: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=361236
Here are the files that you will need to do the process:
http://www.4shared.com/file/46447471..._SuperCID.html
Just follow the steps in the supercid. I have included the .txt file that Jockyw2001 included.

*

Offline myprecious

• 26
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 26, 2008, 11:11:57 »
NIe odbieraj mnie źle, ale co napisałem jednego posta wyżej? Czego nie rozumiesz? I co jest w tym sprzecznego z Twoim cytatem z xda?
Touch Pro

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 26, 2008, 11:22:12 »
Stwierdza, że HardSPL nie odblokowuje ani nie zmienia CID? Niemniej jednak postępuje na razie wg Twoich instrukcji. Właśnie wgrywam ROM.

Jeszcze jedno pytanie, dlaczego polecasz rom Dutty? Właśnie waham się między tym ROMem a HyperDragon III i chyba wybiorę ten drugi. Co przesądziło o tym, że zainstalowałeś ten pierwszy? W sumie ten drugi jest nowszy i mogło go nie być flashowałeś swojego cysorza.

EDIT:
Dzisiaj wyszła nowa wersja HDIII z końcówką s, właśnie zauważyłem gdy miałem nacisnąć "update" :]
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2008, 11:25:41 wysłana przez serek »

*

Offline myprecious

• 26
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 26, 2008, 11:35:34 »
NIe polecam duttiego, polecałem L26 v8 a od wczoraj wersja 9 tu masz linka http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=403214 możesz dla pratyki zrobić jeszcze raz flash:). Romy tego kucharza są niezawodne, na kilku duttiego się przejechałem - straciłem zaufanie.
Chyba nie zrozumiałeś tego co zacytowałeś: pytanie: czy hardspl robi 'security unlock'? odp: nie "security unlock' to coś innego. Jeszcze raz powtarzam hardspl odblokowuje cid, natomiast supercid and security unlock odblokowuje cid i zdejmuje wszystkie inne zabezpieczenia telefonu. Ale by zrobić flash romu wystarczy hardspl
Touch Pro

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 26, 2008, 11:43:02 »
W takim razie coś mi się przewidziało. Czytam opis tego ROMu Laurentiusa i rzeczywiście jest ciekawy.

Zauważyłem, że ta odpowiedź jest dziwnie sformułowana, zupełnie nie na temat.

Wygląda na to, że informacje co do flashowania w FAQ już są w poście kluczus. Trzeba by to jednak uporządkować i moim zdaniem przydałaby się notka a propos HardSPL, by uniknąć ponownych pytań, które sam zadałem. Przydałoby się wszystko posegregować i w miarę możliwości do 1 posta wrzucić.

EDIT: za samego splasha laurentius ma u mnie plusa ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2008, 11:57:24 wysłana przez serek »

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 26, 2008, 12:00:01 »
W takim razie coś mi się przewidziało. Czytam opis tego ROMu Laurentiusa i rzeczywiście jest ciekawy.

Zauważyłem, że ta odpowiedź jest dziwnie sformułowana, zupełnie nie na temat.

Wygląda na to, że informacje co do flashowania w FAQ już są w poście kluczus. Trzeba by to jednak uporządkować i moim zdaniem przydałaby się notka a propos HardSPL, by uniknąć ponownych pytań, które sam zadałem. Przydałoby się wszystko posegregować i w miarę możliwości do 1 posta wrzucić.

EDIT: za samego splasha laurentius ma u mnie plusa ;)
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=83466.60

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 26, 2008, 12:14:08 »
trzeba było dać tego linka wczoraj :P Niemniej jednak dzięki, temat do zamknięcia.

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 26, 2008, 12:32:11 »
trzeba było dać tego linka wczoraj :P Niemniej jednak dzięki, temat do zamknięcia.
do czegoś jeszcze jest potrzebna instrukcja czy są już do większości rzeczy?

*

Offline myprecious

• 26
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 26, 2008, 13:20:49 »
Można jeszcze zrobić instrukcję do supercid/security unlock:) Wtedy będzie już chyba wszystko:)
Touch Pro

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 26, 2008, 13:34:15 »
Wiesz, problemem nie jest sam fakt istnienia instrukcji, bo te są. Tyle, że przykładowo to, do czego link podałeś znajduje się na 3 stronie FAQ! Nie chodzi mi tu o nie czytanie całych wątków, ale dlaczego nie miałoby być tak jak w FAQ wizarda, w którym większość informacji znajduje się w pierwszym poście, bądź są linki do wszelkich potrzebnych informacji. Pogrupowane są w tematy, jest nawet spis treści- to się nazywa FAQ, a nie losowe informacje w kolejnych postach, z czego duża część to linki do ROMów, które wiadomo- zmieniają się (nie tyle co linki, co ROMy). Po prostu wg mnie ten wątek na dzień dzisiejszy nie kwalifikuje się pod FAQ :>

*

Offline myprecious

• 26
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 26, 2008, 14:19:32 »
Oczywiście, że instrukcje są na tej stronie masz wszystko http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=369282 posegregowane. Jednak rozumiem, że nie operujesz zbyt dobrze angielskim, bo jeśli tak to skąd Twoje pytania?:) A jeśli nie, to instrukcji do supercida po polsku jeszcze nie widziałem, zatem twierdzenie, że instrukcje są (dostępne także dla tych, którzy anglsiego nie znają) jest nieprawdziwe:) pozdrowienia
Touch Pro

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 27, 2008, 00:43:03 »
Źle rozumiesz. Choć "anglsiego" rzeczywiście nie znam  :evil:

Tak na serio, fakt pozostaje faktem, że temu "FAQ" brakuje jeszcze sporo by nazywać go w ten sposób. Tym bardziej, jeśli nie tylko informacje są nieposegregowane, a także, jak zauważyłeś, niekompletne.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2008, 00:44:56 wysłana przez serek »

*

Offline myprecious

• 26
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 27, 2008, 02:05:19 »
Swą rozprawkę o wybrakowanym Faq odnosisz do strony xda, którą podałem w poprzednim poście? Bo jeśli tak to rzeczywiście Twój angielski jest kiepski - toż to kompletna encyklopedia wiedzy o kaiserze. Jeśli odnosisz się do forum pdaclub to masz rację - częsciowo:)
Padam na kolana - proszę wybaczyć mi tę literówkę - wiem, iż Tobie nigdy się to nie zdarza - mam nadzieję, że przebaczysz:P ;)
Touch Pro

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 05, 2008, 13:32:29 »
Dobra, wziąłem się na odwagę i właśnie straciłem gwarancję Orangutana na mojego firmowego Kaiserka ;) ROMik w polecanej tu wersji v9 się wgrywa. Szczerze powiem, że gdyby nie to, że Kaiser jest na firmę, już dawno bym zmienił ROM z kilka razy (wystarczy obejrzeć parę moich postów na forum MIO A701, żeby zobaczyć, że miesiąca z jednym ROMem prawie nie wytrzymywałem ;) ). Dzięki za instrukcję - rzeczywiście sprawa jest dzięki niej banalnie banalna (powtórzenie celowe). Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam.