W Play są co najmniej trzy rodzaje kart SIM/USIM. Sam przerabiałem temat uruchomienia Kajzy w Play-u...
Poniżej zamieszczam fotki kart sim jakie wydano mi w Play w ciągu 3 tygodni

Można je śmiało pokazać tym pracownikom play, którzy twierdzą, że jest tylko jeden rodzaj kart sim w Play-u.
Istotne jest to, że wszystkie trzy zdjęcia przedstawiają karty SIM, które nie miały przypisanych numerów tel. Na taką kartę można przypisać numer z prepaid Play, abonamentu Play jak i numery przeniesione na abaonament (tak jak ja) bądź prepaid od innych operatorów.
Zdjęcie pierwsze przedstawia kartę SIM 8-stykową "z kropką" przy numerze. Karty takie nie działają w HTC sprawdzałem na Kajzy, Dulau, Wizardzie oraz na Asusie P750... innych nie sprawdzałem.
Zdjęcie drugie przedstawia kartę SIM 8-stykową którą jest sprzedawana do Sony-Ericsson TA KARTA RÓWNIEŻ NIE DZIAŁA w HTC...
Zdjęcie trzecie przedstawia kartę SIM 6-stykową i TAKA KARTA DZIAŁA bez najmniejszych problemów w HTC, Asusie i pewno we wszystkim innym...
Co mogę doradzić wszystkim borykającym się z problemem.
Nie ma co liczyć na pomoc pracowników Play ani BOK. Idziesz do salonu i pytasz czy mają karty SIM 6 stykowe. Jak mówią, że nie mają to mówisz dziękuje, dowidzenia... Idziesz do kolejnego salonu Play i pytasz czy mają karty SIM 6-stykowe.... itd... W końcu znajdziesz punkt, który ma takie karty. prosisz o wymianę na taką kartę i Twój PDA zaczyna działać!