kopia zapasowa

• 27 Odpowiedzi
  • 2615 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline d112

• **
  • 132
kopia zapasowa
« dnia: Kwiecień 02, 2008, 21:30:47 »
Jakim programem mozge zrobic kopie zapasowa plikow kontakt , kalendarz programyitp. , ale tak zeby jak wrzuce nowy soft wm6.1 to mi sie te syfy do systemu nie poprzenosiły
P.S Ma ktos moze orginalny soft htc z wm 6.1

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: kopia zapasowa
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 02, 2008, 21:37:46 »
Jakim programem mozge zrobic kopie zapasowa plikow kontakt , kalendarz programyitp. , ale tak zeby jak wrzuce nowy soft wm6.1 to mi sie te syfy do systemu nie poprzenosiły

Co do pierwszego uzyj wyszukiwarki i zacznij w koncu szukac cos sam, a co do drugiego, M$ nie wypuscil jeszcze WM6.1 to jak ma to zrobic HTC, ludzie, myślcie!
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline bartgee

• 706
  • Sprzęt: dawniej ETEN M700/ obecnie HTC TyTNII Kaiser + SDHC 4GB SanDisk
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 02, 2008, 22:42:34 »

PIM Backup - http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=299705

gorzej ze zbackupowaniem programow, bo wiekszosc wykorzystuje rejestr systemowy,
a jak zbackupujesz je "bez smieci", to przeniesiesz tylko same katalogi aplikacji i nie wiadomo, czy beda dzialac poprawnie.
HTC TYTNII KAISER WM 6.1 PROFESSIONAL WWE
ROM: PDACorner Ultimate X V6 WWE
RADIO: 1.70.19.09, PROTOCOL: 25.83.40.02H

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 03, 2008, 00:57:05 »
No to sie podepnę.
Czy ktoś wie, jak wygląda sprawa backupu z SPB Backup ? Niby w manualu pisze, że kopiuje sie wszystko, ale czy testował to ktoś? Tzn. czy po HR wgram plik backupu i odzyskam wszystko tak jak miałem? Kontakty, konfiguracja kont pocztowych programy (z kluczami rejestracyjnymi) itd?? Sprawdzał to ktoś organoleptycznie? :)

*

Offline mr-owl

• 22
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 03, 2008, 01:10:58 »
Witam,

U mnie to nic nie dało, po HR i próbie odtworzenie backupu na czystym systemie nie działała funkcja telefonu/łączenia z Internet-em... właśnie szukam jakiegoś sprawdzonego rozwiązania... kolejnym problemem jest to że restore zawsze nadpisuje (nie ma opcji dodaj) wiadomości więc jeśli przed restore ktoś wysłał do nas SMS-a to po odtworzeniu samego katalogu z wiadomościami nic ma tej nowej...

Pozdrawiam,

mr-owl
O2 Xda Serra/hp Jornada 568

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 03, 2008, 09:13:27 »
No to sie podepnę.
Czy ktoś wie, jak wygląda sprawa backupu z SPB Backup ? Niby w manualu pisze, że kopiuje sie wszystko, ale czy testował to ktoś? Tzn. czy po HR wgram plik backupu i odzyskam wszystko tak jak miałem? Kontakty, konfiguracja kont pocztowych programy (z kluczami rejestracyjnymi) itd?? Sprawdzał to ktoś organoleptycznie? :)

SPB Backup uzywam od paru lat i bardzo ladnie wszystko przywraca. Na WM6 dziala, co do WM6.1 to poniewaz oficjalnie ten system wyszedl wczoraj, to SPB jeszcze pewnie update nie wypuscil do wersji dzialajacej poprawnie z WM6.1 (o ile cos takiego w ogole jest potrzebne), aczkolwiek jeszcze nie mialem okazji odzyskiwac na nowym WM, ale sadze, ze powinno pojsc bez zadnych zgrzytow bo niewiele sie rozni od poprzedniej wersji.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2008, 09:16:42 wysłana przez OleYek »
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline biceps33

• 341
  • Sprzęt: Galaxy SII
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 03, 2008, 10:30:36 »
potwierdzam slowa swojego poprzednika:) uzywam SPB Backup od dawien dawna, najpierw na iPAQ 1940, potem na Wizardzie, a teraz na Kaiserze. Bez problemu po zrobieniu HR w ciagu 5 minut mam ponownie sprawny i odsmiecony telefon:) poniewaz pisze bardzo duzo smsow to uzywam tego do ich usuwania, poniewaz jak powszechnie wiadomo WM nie radzi sobie zbyt dobrze z usuwaniem duzej ilosci smsow (usuniecie ok 6 tys smsow zajelo by okolo godziny...). Zatem lepszym dla mnie rozwiazaniem jest zrobienie HR i wgranie backupa bez emaili:)

Takze SPB polecam jak najbardziej.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 03, 2008, 11:11:21 »
Dzieki za odpowiedzi. W takim razie pozostaje pamiętać o regularnym backupie :)
Btw- jakim cudem można napisać 6000 smsow? :))

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 04, 2008, 02:55:52 »
Dzieki za odpowiedzi. W takim razie pozostaje pamiętać o regularnym backupie :)
Btw- jakim cudem można napisać 6000 smsow? :))

np system alertujacy moze tyle wyslac w ciagu np godziny ;).
Napisane: Kwiecień 04, 2008, 02:49:16
potwierdzam slowa swojego poprzednika:) uzywam SPB Backup od dawien dawna, najpierw na iPAQ 1940, potem na Wizardzie, a teraz na Kaiserze. Bez problemu po zrobieniu HR w ciagu 5 minut mam ponownie sprawny i odsmiecony telefon:) poniewaz pisze bardzo duzo smsow to uzywam tego do ich usuwania, poniewaz jak powszechnie wiadomo WM nie radzi sobie zbyt dobrze z usuwaniem duzej ilosci smsow (usuniecie ok 6 tys smsow zajelo by okolo godziny...). Zatem lepszym dla mnie rozwiazaniem jest zrobienie HR i wgranie backupa bez emaili:)

Takze SPB polecam jak najbardziej.

a ja testuje wlasnie sprite backup - mam kilka backupow - czekam az zasmiece troche Kaisera
i sprobuje odzyskac calosc systemu po HR - btw w sprite backupie jest opcja dolaczania plikow/katalogow - niekoniecznie nadpisywanie :)

odezwie sie po tych testach...

*

Offline biceps33

• 341
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 05, 2008, 00:10:03 »
vonski
Btw- jakim cudem można napisać 6000 smsow?

Dzisiaj mija równy miesiąc odkąd używam Kaiserka - mam odebranych 2854 smsy, wysłanych 3234 + do tego raporty doręczenia (czyli + 3234) co razem daje sporą liczbę 9322 smsów  :proud: :P :ok:

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 05, 2008, 00:57:25 »
vonski
Btw- jakim cudem można napisać 6000 smsow?

Dzisiaj mija równy miesiąc odkąd używam Kaiserka - mam odebranych 2854 smsy, wysłanych 3234 + do tego raporty doręczenia (czyli + 3234) co razem daje sporą liczbę 9322 smsów  :proud: :P :ok:

niech zgadne - masz podczepiony telefon pod jakis system alertujacy? np o niedostepnosci serwerow/serwisow? ;)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 05, 2008, 10:28:00 »
ja mu sie nie dziwie i tak ma malo, bo kumpel w zeszla sobote pokazywal ile wyslal z wizarda dokladnie 800 jednego dnia
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline biceps33

• 341
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 05, 2008, 11:03:51 »
Nie mam żadnego systemu alertującego  :) poprostu tyle pisze;) do tego jeszcze trzeba doliczyć smsy do Orange które wysyłam z MobileGadu bo jest za darmoche a nie za 18 gr :P

*

Offline cotvi

• **
  • 202
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 05, 2008, 13:35:55 »
PIM backup świetny
Omnia 2
HTC HD
HTC TD2
Omnia SAHJ1 > DXHK3 > DXHL2 > DXIA2_QB05M > 30.01.2009 (DXIA2 updates)
HTC Tytn II

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 05, 2008, 16:13:04 »
resco beckap bije na glowe spb
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline biceps33

• 341
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 05, 2008, 23:11:07 »
a można spytać czym się objawia to "bicie na głowe" :P ? bo ja nie rozumiem co można ulepszyć w programie który ma przywrócić dokładnie to co mieliśmy w momencie robienia punktu przywracania... SPB przywraca mi system w 100% , nie brakuje ani ociupinki, nie ma żadnych problemów :) więc co może być lepsze?

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 05, 2008, 23:42:03 »
prędkość działania i dokładność kopii ale niewiem który jest lepszy

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 06, 2008, 11:34:36 »
a można spytać czym się objawia to "bicie na głowe" :P ? bo ja nie rozumiem co można ulepszyć w programie który ma przywrócić dokładnie to co mieliśmy w momencie robienia punktu przywracania... SPB przywraca mi system w 100% , nie brakuje ani ociupinki, nie ma żadnych problemów :) więc co może być lepsze?
w przeciwienstwie do ciebie pewnie juz na 4 ppc testuje wszelkiego rodzaju programy na niezliczonej ilosci romow i spb w 50% generowal bledy juz lepszym programem jest sprite backup. szybkoscia dzialania, spb ma bledy na romie ery w hermesie. przywrocenie wszelkiego rodzaju dnych z mozliwoscia wyboru jednego program bez wpisow do rejestrow. szybkosc i prostota to sie nazywa bicie na glowe
Napisane: Kwiecień 06, 2008, 11:23:34
prędkość działania i dokładność kopii ale niewiem który jest lepszy

wystarczy potestowac dany porogram na kilu pps i kilu romach
jak ktos kupil pierwszy sprzet i spb akurat dziala dobrze z tym modelem to nie znaczy ze jest dobry.
problemy z spb mialem jescze z czasow wizarda dalej probowalem go na hermesie i kaiserze tu z romem orange nie potrafi zamknac wszystkich procesow

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 06, 2008, 14:16:16 »
a ja jakies pol godziny temu mialem chwile grozy...
eksperymentowalem z instalacja roznych programow,
oczywiscie wczesniej zrobilem pelny backup Sprite Backupem.
jeden nowy program niezle mi namieszal, wiec postanowilem przywrocic z backupu.
nie robiac HR odpalilem przywracanie z kopii zrobionej kilka minut wczesniej...
po restarcie Kaisera, system zaczal sypac komunikatami o niezarejestrowanych certyfikatach itp do roznych
programow... :|, nie uruchomil sie HTC Home, mimo, ze teoretycznie zostal przywrocony... w START->PROGRAMY
wiele aplikacji, ktore mialem wczesniej zainstalowane - nie bylo widocznych... :|
ale przypomnialem sobie, ze wczoraj testowalem SPB Backup i Resco Backup.... pojawila sie iskierka nadziei ;).
probuje odpalic SPB - nie uruchamia sie, Resco - to samo....  :mad:
no to probuje przez ekslporatora odpalic pliki exe backupow - nie chcialy sie odpalic - sypaly komunikatami, ze sa to
niezarejestrowane aplikacje i nie mozna ich uruchomic.... :|
w tym momencie pomyslalem, zeby jednak zrobic hard reset. nie chcialem dac za wygrana i odpalilem
jeszcze raz najswiezszy plik backupu Sprite Backup. Po operacji odzyskania system wstal,
taki jak byl przed tuz przed zrobieniem backupu z zachowaniem wszystkich aplikacji, kontaktow, smsow, historii polaczen itd.  :grin:

co do wczesniejszych testow 3 wymienionych przeze mnie aplikacji do backupu:

- SPB Backup - za wolny
- Sprite Backup - szybki i w miare prosty, szkoda, ze nie mozna ustalic harmonogramu backupu i backupow roznicowych.
- Resco Backup - szybki, interfejs maksymalnie uproszczony i przejrzysty, co jest niesamowitym plusem, pelna kontrola
 nad tym co chcemy odtworzyc (lacznie z wyborem czy chcemy odzyskiwac rejestr czy nie).

mam juz 1 pewny backup i dzieki temu postaram sie dzisiaj zrobic testy z SPB Backupem i Resco Backupem.
Napisze pozniej, czy bezproblemowo poradzily sobie z odzyskaniem calosci systemu, aplikacji, kontaktow, historii polaczen itp.

backupy sa przydatne - odzyskanie systemu lacznie z HR zajelo okolo 15 minut, gdybym mial wszystko instalowac i konfigurowac
po zrobieniu HR to musialbym poswiecic ze 2-3 godziny.

jesli macie jakies mile/niemile doswiadczenia z programami do backupu - podzielcie sie swoimi opiniami.
milej niedzieli zycze :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2008, 14:18:47 wysłana przez bartgee »

*

Offline biceps33

• 341
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 06, 2008, 17:34:46 »
Dzięki za info, przy najblizszej okazji przerzuce sie na Resco  :)

SPB Backup uzywalem na iPAQ 1940 , MDA Compact, HTC Wizard, Kaiser i LG KS20 - nie miałem ani razu problemów, ale wierze, że można to wszystko zrobić poprostu szybciej  :) :ok:

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 06, 2008, 18:36:00 »
ok, wiec udalo mi sie przetestowac, jak sie zachowaja SBP Backup i Resco Backup.

Zwyciezca testu zostalby Resco Backup, gdyby jedna funkcja dzialalaby prawidlowo i dala mu przewage
nad Sprite Backupem - "force exact backup copy" - w zamierzeniu autorow programu usuwa ona pliki, ktore znajduja sie w urzadzeniu,
a nie ma ich w backupie - dzieki tej opcji nie trzeba robic hard resetu po zainstalowaniu jakies aplikacji,
ktora nam namieszala w systemie i chcemy sie jej pozbyc korzystajac z backupu calego systemu.
Dzieki czemu odtworzenie zajelo okolo 7 minut - zaoszczedzilem czas na zrobienie hard resetu.
Niestety pozniej okazalo sie, ze opcja "force exact backup copy" nie usunela calkowicie
aplikacji zainstalowanych po zrobioeniu backupu...

dodatkowa rzecza, ktora mi sie nie podoba w Resco Backup to sposob tworzenia backupow,
w docelowym katalogu backupow umieszczana jest binarka Resco Backup i podkatalogi
z tzw setami danych backupowych. Dla mnie lepszym i prostszym rozwiazaniem jest
tworzenie wykonywalnych archiwow exe, tak jak to robi Sprite Backup
czy SPB Backup. Latwiejsze jest pozniejsze kopiowanie samych backupow do peceta.
poza tym odkrylem wade - byc moze tak ma dzialac Resco Backup - jesli utworzymy
backup set i zrobimy juz pelny backup a pozniej bedziemy chcieli zrobic kolejny backup
i niefortunnie, zamiast utworzenia nowego backup seta, klikniemy backup - a po chwili jednak sie rozmyslimy
i anulujemy tworzenie backupu - informacja o backup secie zostanie zmieniona i wyswietli sie info,
ze w backupie sa brakujace pliki.... co prawda po kliknieciu na tym "blednym" backupie opcji verify,
uzyskamy informacje, ze backup jest prawidlowy. Nie robilem juz pozniej prob z odzyskiwaniem z takiego backupu.

przyszedl czas na SPB Backup i odtworzenie bez hard resetu. wybralem opcje calkowitego odzyskania systemu.
zaraz po zakonczeniu odzyskiwania wyskoczyl komunikat o niemozliwosci zastapienia jakiegos pliku w katalogu Windows :|.
Zresetowalem urzadzenie i system wygladal OK - wszzystko dzialalo - no - moze wszystko - zaniepokoil mnie jednak
ten komunikat przed restartem...

podsumowujac - jako ze SPB Backup jest duzo wolniejszy od obu konkurentow, a sposob backupowania
i latwosc "zepsucia" zrobionego juz backupu w Resco Backupie jest dosc duza,
wybieram Sprite Backup. Niemniej jednak jest to moj subiektywny wybor - kazdemu moga sie podobac te czy inne funkcje konkurencji.
Wszystkie 3 programy do calkiem prawidlowego odzyskania stanu sprzed wykonania backupu wymagaly hard resetu.
Wszystkie 3 poradzily sobie w przypadku HR bezblednie z odtworzeniem systemu z backupu.
Najszybciej odzyskaly Resco Explorer, nieco wolniejszy byl Sprite Backup, a najwolniejszy SPB Backup.
Oceniajac predkosc bralem pod uwage zarowno predkosc tworzenia backupu jak i odtwarzania.

Jesli ktos robil juz podobne testy - prosze o podzielenie sie informacjami.
Napisane: Kwiecień 06, 2008, 18:30:28
Dzięki za info, przy najblizszej okazji przerzuce sie na Resco  :)

SPB Backup uzywalem na iPAQ 1940 , MDA Compact, HTC Wizard, Kaiser i LG KS20 - nie miałem ani razu problemów, ale wierze, że można to wszystko zrobić poprostu szybciej  :) :ok:

spoko - tez mi sie spodobal - jednak po testach, ktora wlasnie zakonczylem - zostane przy Sprite Backupie. :)
wyszlo pare bledow i uchybien logiki interfejsu, ktore przynajmniej dla mnie maja duze znaczenie.
Jakkolwiek oba te programy na pewno sa lepsze od SPB Backup.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 07, 2008, 11:20:12 »
a na ilu romach i sprzetach to testowales jezeli tylko na kaiserze to twoj test jest naprawde miarodajny

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 09, 2008, 13:12:45 »
a na ilu romach i sprzetach to testowales jezeli tylko na kaiserze to twoj test jest naprawde miarodajny

tylko na Kaiserze i tylko na orange'owym romie.

*

Offline adrock

• 428
  • Sprzęt: HD2 SGS2
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 09, 2008, 13:53:25 »
Ja używam SPB Backup i w zupełności mi wystarcza. Tym bardziej, że wykonuję kopie tylko PIM. Po HR wolę jednak poświęcić więcej czasu i zainstalować wszystko od początku. Wydaje mi się, że jednak jest to pewniejsza metoda.
A teraz pytanie. Na co ma wpływ prędkość działania tego typu programów? Tylko na lepsze "samopoczucie" użytkownika?

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 09, 2008, 14:15:26 »
niektórzy mają mało czasu i takie rzeczy robią w biegu więc czas się bardzo liczy

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 09, 2008, 15:07:41 »
Ja używam SPB Backup i w zupełności mi wystarcza. Tym bardziej, że wykonuję kopie tylko PIM. Po HR wolę jednak poświęcić więcej czasu i zainstalować wszystko od początku. Wydaje mi się, że jednak jest to pewniejsza metoda.
A teraz pytanie. Na co ma wpływ prędkość działania tego typu programów? Tylko na lepsze "samopoczucie" użytkownika?

ale po co tak? siedziec pozniej ze 3-4 godziny, instalowac, konfigurowac - a i tak nie uzyskasz w 100% tego co miales przed awaria...
odzyskanie wraz z HR zajmuje mi 15 minut :) i mam dokladnie to co bylo w momencie robienia backupu,
maile, dokumenty itp przechowuje na karcie a smsy, historie polaczen, kontakty backupuje codziennie z automatu.

poki co testuje rozne nowe programy a juz nie jeden potrafil niezle namieszac w systemie :)

nie mam pozniej czasu na siedzenie 4 godziny i bawienie sie w reczna instalacje wszystkiego.

medive dobrze Ci napisal - nie kazdy ma czas na zabawe...

*

Offline adrock

• 428
  • Sprzęt: HD2 SGS2
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 10, 2008, 10:31:37 »
bartgee i medive
Faktycznie macie obaj rację. Nie wziąłem pod uwagę, że na chwilę obecną używam prawie "gołego" ROMU... Staram się dobrać dla siebie najbardziej potrzebne składniki. Dlatego nie mam problemów z instalacją pozostałych programów, bo jest ich dosłownie kilka... Ale na pewno jak już znajdę najlepszy dla siebie ROM i zainstaluję kilkanaście (kilkadziesiąt) programów to oczywiście również będę korzystał z pełnej kopii... właśnie dlatego, żeby
"nie siedziec pozniej ze 3-4 godziny, instalowac, konfigurowac - a i tak nie uzyskasz w 100% tego co miales przed awaria..." tak jak napisał bartgee...  :ok:

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 10, 2008, 11:00:24 »
bartgee i medive
Faktycznie macie obaj rację. Nie wziąłem pod uwagę, że na chwilę obecną używam prawie "gołego" ROMU... Staram się dobrać dla siebie najbardziej potrzebne składniki. Dlatego nie mam problemów z instalacją pozostałych programów, bo jest ich dosłownie kilka... Ale na pewno jak już znajdę najlepszy dla siebie ROM i zainstaluję kilkanaście (kilkadziesiąt) programów to oczywiście również będę korzystał z pełnej kopii... właśnie dlatego, żeby
"nie siedziec pozniej ze 3-4 godziny, instalowac, konfigurowac - a i tak nie uzyskasz w 100% tego co miales przed awaria..." tak jak napisał bartgee...  :ok:

a to w takim przypadku, jak masz prawie goly ROM to nie problem - mozna HR i recznie zainstalowac te 2-5 programow :)
powodzonka w poszukiwaniu dobrych, przydatnych programow - a to nie lada zadanie - sam jeszcze nie znalazlem wszystkiego co by mi sie przydalo,
a intensywnie szukam od 3 tygodni ;).