Kontakty i polskie znaki

• 25 Odpowiedzi
  • 4592 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline grzegorz01

• 298
  • Sprzęt: HTC Diamond
Kontakty i polskie znaki
« dnia: Grudzień 30, 2007, 12:35:52 »
Czy ktoś z kolegów zna aplikację do szybkiego (bez rysika) wyszukiwania kontaktów która wyszukuje z uwzględnieniem polskich znaków (oczywiście przez naciśnięcie litery bez ogonka - podobnie jak np. AutoMapa w ulicach) ?

P.S.
Jedyną jaką udało mi się odszukać jest FunContact ale ma ona inne doskwierające mi błędy czy niedociągnięcia o których pisałem w innym wątku. Napisałem do  Vito - zobaczymy co odpowiedzą.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: Kontakty i polskie znaki
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 30, 2007, 12:41:21 »
Standardowy outlook to potrafi i smart dialing tez.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 30, 2007, 12:55:40 »
Standardowy outlook to potrafi i smart dialing tez.

Niestety ani jeden ani drugi nie potrafi (dodatkowo Outlooka raczej trudno obsługiwać bez rysika na małym ekranie). Sprobuj wyszukać np. Woźniak. Niestety nie działa. Oczywiście w Outlooku jak włączysz standardową klawiaturę przełączysz na polskie znaki i wpiszesz ź to oczywiście odszuka ale nie o to chodziło. Miałem na myśli aplikację typu Smart Dialing ale umiejącą szukać po polskich  znakach tzn. w powyższym przykładzie wybranie liter w o z powinno wyszukać również nazwisko Woźniak. Inaczej mówiąc piszesz po "polskawemu" a aplikacja szuka również po polsku. Tak działa Vito FunContact. Pytanie czy jeszcze jakaś inna aplikacja to potrafi. Wszystkie inne które sprawdziłem niestety nie potrafią.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 30, 2007, 13:08:34 »
Jezeli chcesz konkretne odpowiedzi to uzupelnij swoj profil, wtedy bedzie mozna rozmawiac. wrozyc nie umiem jaki masz sprzet, pomijajac fakt, ze piszesz w zlym dziale.

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 30, 2007, 13:22:50 »
Jezeli chcesz konkretne odpowiedzi to uzupelnij swoj profil, wtedy bedzie mozna rozmawiac. wrozyc nie umiem jaki masz sprzet, pomijajac fakt, ze piszesz w zlym dziale.

Nie wiem czemu się unosisz. Sprzęt w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia. Problem jest taki sam na wszystkich urządzeniach. A co do działu to się faktycznie pomyliłem - Ty się nigdy nie mylisz. Jak nie chcesz nie odpowiadaj.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 30, 2007, 13:32:39 »
sprzet MA ZNACZENIE...

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 30, 2007, 13:36:34 »
sprzet MA ZNACZENIE...

To o czym piszę to jest funkcjonalność aplikacji a nie sprzętu. Mam HTC TyTn II. Jeśli np. w AutoMapie jest taka funkcjonalność podczas wyszukiwania ulic że nie musisz pisać polskich znaków a i tak właściwa ulica jest wyszukiwana to nie ma tu zupełnie żadnego znaczenia sprzęt na którym program jest uruchomiony. To nie jest funkcja niskiego poziomu zależna od sprzętu.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 30, 2007, 13:46:03 »
sprzet MA ZNACZENIE...

To o czym piszę to jest funkcjonalność aplikacji a nie sprzętu. Mam HTC TyTn II. Jeśli np. w AutoMapie jest taka funkcjonalność podczas wyszukiwania ulic że nie musisz pisać polskich znaków a i tak właściwa ulica jest wyszukiwana to nie ma tu zupełnie żadnego znaczenia sprzęt na którym program jest uruchomiony. To nie jest funkcja niskiego poziomu zależna od sprzętu.

AM jest jedna niezalenie od sprzetu...

A jest to funkcja ZALEŻNA od wersji systemu a wersja systemu jest ZALEŻNA od sprzetu. Rozumiesz teraz? Mamy WM2003, WM2003SE, WM5, WM6...

Gdybys zamiast bezmyslnie dyskutowac zajzal do dzialy dedykowanego Twojemu sprzetowi i poczytal co jest w nim to bys sie dowiedzial, ze kaiser tak ma i trzeba poczekac na nowego smartdialera. A gdybys sprzet mial od poczatku wpisany w profilu to by zaoszczedzilo 6 postow bezsensownych w tym watku.

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 30, 2007, 13:49:18 »
Po pierwsze nie rozumiem co piszesz o AM (bo to coś nie po polsku).

Po drugie mam prośbę o zakończenie tej wymiany bo nic nie wnosi. Jeśli nie masz nic do powiedzenia lub nie chcesz się wypowiadać konkretnie to daj sobie spokój.  Model sprzętu wcale nie świadczy o konkretnej wersji systemu.  Są dostępne aktualizacje jeśli o takich słyszałeś. I po raz ostatni tłumaczę Ci  że ta funkcjonalność jest funkcją aplikacji a nie sprzętu czy systemu operacyjnego.  Żaden dostępny system operacyjny ani sprzęt nie ma takiej funkcjonalności zaszytej. Dlatego potrzebne jest dodatkowe oprogramowanie. Sprawdziłem to doświadczalnie na różnych sprzętach i różnych systemach. Rozumiesz teraz ?

Tak na marginesie to Ty zacząłeś tą bezsensowną wyminę. Po drugie zrozum że taką funkcjonalność można uzyskać inną aplikacją nie koniecznie z HTC. Tak już się zapędziłeś że nie wiesz co piszesz.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 13:54:08 wysłana przez grzegorz01 »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 30, 2007, 13:53:54 »
Po pierwsze nie rozumiem co piszesz o AM (bo to coś nie po polsku).

Po drugie mam prośbę o zakończenie tej wymiany bo nic nie wnosi. Jeśli nie masz nic do powiedzenia lub nie chcesz się wypowiadać konkretnie to daj sobie spokój.  Model sprzętu wcale nie świadczy o konkretnej wersji systemu.  Są dostępne aktualizacje jeśli o takich słyszałeś. I po raz ostatni tłumaczę Ci  że ta funkcjonalność jest funkcją aplikacji a nie sprzętu czy systemu operacyjnego.  Żaden dostępny system operacyjny ani sprzęt nie ma takiej funkcjonalności zaszytej. Dlatego potrzebne jest dodatkowe oprogramowanie. Sprawdziłem to doświadczalnie na różnych sprzętach i różnych systemach. Rozumiesz teraz ?

Oczywiscie najgorsze, jak komus sie cos wydaje i upiera sie przy tym... ciekawe dlaczego np. w Wizardach NIE MA takiego problemu i system to obsluguje, dlaczego w Hermesach tez to dziala ? W koncu ten sam system... i sprzet nie ma nic do rzeczy... ech...

Aktualizacje... ROTFL.... moze jeszcze Windows Update ?

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 30, 2007, 14:01:59 »
Skoro szukam dodatkowego oprogramowania to znaczy że systemowe nie potrafi. To chyba oczywiste. Na pewno nie jest to związane jak piszesz z systemem operacyjnym bo miałem wszystkie jakie były. Może być co najwyżej związane z dodatkowym oprogramowaniem dodawanym przez producenta a to już zupełnie co innego. Warto to rozróżniać. Sam sobie zaprzeczasz. Jeśli nie wiesz że są sprzęty z rożnymi wersjami systemu np. WM5 i WM6 to Cię o tym informuję że takie są. Zamiast pisać głupoty lepiej  sobie poczytaj a nie obrażaj innych.

Na marginesie jest już Windows Update (przynajmniej na HTC TyTN II z WM6). Dlatego daruj sobie swoje uwagi bo są spowodowane brakami wiedzy i tylko się ośmieszasz.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 14:06:58 wysłana przez grzegorz01 »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 30, 2007, 14:07:06 »
Skoro szukam dodatkowego oprogramowania to znaczy że systemowe nie potrafi. To chyba oczywiste. Na pewno nie jest to związane jak piszesz z systemem operacyjnym bo miałem wszystkie jakie były. Może być co najwyżej związane z dodatkowym oprogramowaniem dodawanym przez producenta a to już zupełnie co innego.

Mylisz sie, ale to Twoj problem, nie moj..

Warto to rozróżniać. Sam sobie zaprzeczasz. Jeśli nie wiesz że są sprzęty z rożnymi wersjami systemu np. WM5 i WM6 to Cię o tym informuję że takie są. Zamiast pisać głupoty lepiej  sobie poczytaj a nie obrażaj innych.

Tzn. o czym piszesz? Bo to zdanie jest bez sensu albo nie umiesz czytac tego co pisalem wczesniej tylko sie unosisz. Zamiast zrozumiec sens tego co probuje Ci powiedziec to zaczynasz blubrac nie na temat zupelnie.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 30, 2007, 14:35:50 »
Wątek z działu WM Professional - skasowałem. Nie powielaj wątków.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 30, 2007, 14:40:23 »
Wątek z działu WM Professional - skasowałem.

... i przy okazji moją wypowiedź też ;)  ale jakoś nauczę się z tym żyć  :mrgreen:
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 30, 2007, 14:42:54 »
... i przy okazji moją wypowiedź też ;)  ale jakoś nauczę się z tym żyć  :mrgreen:

Oczywiście, że tak. Jak do kosza leci cały wątek - to cały. Miałem do wyboru - albo ten (gdzie jest dużo postów), albo ten drugi (gdzie się nic nie działo, poza Twoim postem). Wybór był raczej oczywisty.
Kończymy ten OT.

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 30, 2007, 15:18:36 »
OleYek spróbuję Ci wytłumaczyć i udowodnić po raz ostatni.

Na moim HTC TyTN II Smart Dialing nie odszukuje poprawnie wpisów w kontaktach zawierających polskie znaki. Instaluję np. FunContact i juź szuka poprawnie. Jak widać na powyższym przykładzie wersja systemu nie ma nic do rzeczy. Jak zresztą sam pisałeś że trzeba poczekać na nowy Smart Dialing (prawdę mówiąc wątpię aby to poprawiono ze względu na niewielkie przywiązywanie uwagi do naszego rynku przez HTC) - to również nie ma nic wspólnego z systemem operacyjnym - to jest aplikacja dodawana od HTC. Analogicznie sytuacja wygląda na Mio A701 z WM5.

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 30, 2007, 15:54:34 »
sprobuj fixa z zalcznika

*

Offline Qlphn

• 49
  • Sprzęt: TYTN II  +  SPV C600
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 30, 2007, 21:18:15 »
Możesz użyć dialera MS - masz go. Przełączyć między dialerami możesz np za pomocą KaiserTweak (a potem reboot). Dialer MS nie obsługuje videorozmów - jeżeli możesz z tym żyć to masz wybieranie z polskimi znakami.

po krótkim namyśle:
Sprawdzałem tylko na wersji systemu HTC_PL, nie wiem czy na angielskiej zadziała.

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 30, 2007, 22:20:27 »
Możesz użyć dialera MS - masz go. Przełączyć między dialerami możesz np za pomocą KaiserTweak (a potem reboot). Dialer MS nie obsługuje videorozmów - jeżeli możesz z tym żyć to masz wybieranie z polskimi znakami.

po krótkim namyśle:
Sprawdzałem tylko na wersji systemu HTC_PL, nie wiem czy na angielskiej zadziała.

Wielkie dzięki. Oczywiście to rozwiązuje temat. Z video rozmów nie korzystam bo wyłączyłem 3G (ze względu na baterię i przełączanie sieci - przełączenie z szybszej na wolniejszą polega na wylogowaniu z sieci i ponownym zalogowaniu do EDGE. Mieszkam na granicy zasięgu 3G co dało efekt taki że nie można się było do mnie dodzwonić bo telefon non stop logował się do sieci po czym wylogowywał i tak w koło drenując przy okazji baterię. Po wyłączeniu 3G zasięg mam na full-a. Warto o tym pamiętać jak nie chce się mieć kłopotów. Rozmawiałem z technikiem GSM na ten temat i taka jest tego rozwiązania uroda (niezależnie od producenta telefonu). Rozwiązaniem jest tylko pełne pokrycie 3G a do tego jeszcze daleko.)
Napisane: Grudzień 30, 2007, 22:19:21
sprobuj fixa z zalcznika

Dzięki mart15 - zaraz sprawdzę i to rozwiązanie. Wydaje się że poprawka dodaje właśnie między innymi obsługę polskich znaków do smartdialing 2.5. O to właśnie chodziło. Oba rozwiązania załatwiają temat. Jeszcze raz dzięki. Już sprawdziłem Działa i pod smart dialing. Dokładnie w wersji 2.5 build 28006.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 23:01:39 wysłana przez grzegorz01 »

*

Offline Qlphn

• 49
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 31, 2007, 08:39:50 »
Ja również dziękuję - przy okazji poczęstowałem się jimm98y_smartdialing_2_5_28006_CZ_SK_HU_PT_PL.CAB i efekt bardzo mi się podoba ;)

co do granicy zasięgu -  rozmawiałeś z technikiem ;) gdybyś rozmawiał z inżynierem to by powiedział że da się teoretycznie coś zrobić - a dokładniej niektóre telefony pozwalają zmienić poziom sygnału przy którym aparat stwierdza że trzeba poszukać lepszego sygnału. Nie mam pojęcia czy Kajzerka pozwala na takie zmiany czy jest to zaszyte głęboko w radiu - tak że to teoria ;) efekt byłby taki że niekiedy zasięg byłby b. słaby ale nadal by pozostawał - telefon wbrew pozorom zmienia stację bazową/kanał zanim zupełnie straci sygnał, i wielkość tego 'zanim' wybiera sam telefon.

*

Offline XGrzesX

• 468
  • Sprzęt: Motorola Milestone, HTC Tytn II, Asus A636
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 31, 2007, 09:50:35 »
Ja również dziękuję - przy okazji poczęstowałem się jimm98y_smartdialing_2_5_28006_CZ_SK_HU_PT_PL.CAB i efekt bardzo mi się podoba ;)

Czy u Ciebie ten program rozwiązuje problem ? Gdzieś czytałem że nie działa na Kaiserach ...

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 31, 2007, 11:15:36 »

co do granicy zasięgu -  rozmawiałeś z technikiem ;) gdybyś rozmawiał z inżynierem to by powiedział że da się teoretycznie coś zrobić - a dokładniej niektóre telefony pozwalają zmienić poziom sygnału przy którym aparat stwierdza że trzeba poszukać lepszego sygnału. Nie mam pojęcia czy Kajzerka pozwala na takie zmiany czy jest to zaszyte głęboko w radiu - tak że to teoria ;) efekt byłby taki że niekiedy zasięg byłby b. słaby ale nadal by pozostawał - telefon wbrew pozorom zmienia stację bazową/kanał zanim zupełnie straci sygnał, i wielkość tego 'zanim' wybiera sam telefon.

Pewnie tak ale przy obecnym pokryciu siecią 3G zawsze nastąpi moment że zasięg sieci 3G się skończy a przejście na EDGE polega na wylogowaniu i ponownym zalogowaniu do sieci (w  tym momencie nie można się do Ciebie dodzwonić). W drugą stronę zmiana sieci przebiega w "locie" tzn. z EDGE do 3G. No i oczywiście najgorsza jest sytuacja jak trafisz na miejsce gdzie jest ta granica (nawet obniżona) to wtedy robi się totalny dramat z dodzwonieniem i z baterią która leci w tempie błyskawicznym.
Napisane: Grudzień 31, 2007, 11:11:47

Czy u Ciebie ten program rozwiązuje problem ? Gdzieś czytałem że nie działa na Kaiserach ...

Na pewno działa na TyTN II z HTC_PL - SmartDialing 2.5. (build 28006). Prawdę mówiąc to chyba wolę rozwiązanie Microsoftowe ze względu na dostęp do klawisza szybkiego wybierania którego nie ma w SmartDialing HTC - jest dopiero w opcjach. SmartDialing HTC ma dla odmiany troszkę większe klawisze.

*

Offline XGrzesX

• 468
  • Sprzęt: Motorola Milestone, HTC Tytn II, Asus A636
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 31, 2007, 11:33:39 »
Prawdę mówiąc to chyba wolę rozwiązanie Microsoftowe ze względu na dostęp do klawisza szybkiego wybierania którego nie ma w SmartDialing HTC - jest dopiero w opcjach.

Ale w SmartDialing HTC są klawisze szybkiego wybierania ... to znaczy można do danego przycisku z cyferką przypisać kontakt i przy dłużym naciśnięciu przycisku wykonywane jest połączenie z tym kontaktem. Chyba że miałeś na myśli coś innego....

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 31, 2007, 11:47:58 »
Prawdę mówiąc to chyba wolę rozwiązanie Microsoftowe ze względu na dostęp do klawisza szybkiego wybierania którego nie ma w SmartDialing HTC - jest dopiero w opcjach.

Ale w SmartDialing HTC są klawisze szybkiego wybierania ... to znaczy można do danego przycisku z cyferką przypisać kontakt i przy dłużym naciśnięciu przycisku wykonywane jest połączenie z tym kontaktem. Chyba że miałeś na myśli coś innego....

Tak o to mi chodziło. Tego nie wiedziałem. Dzięki. Ale jest dalej jeden minus - trzeba pamiętać kto jest pod którym klawiszem i jest ograniczenie do 9 osób. W rozwiązaniu Microsoftu mamy ściągawkę i nie ma ograniczenia co do ilości a wybieranie przez przytrzymanie również działa (jeśli pamiętamy kto jest pod którym klawiszem). Tak naprawdę to jest to to samo z tą tylko różnicą że w Microsoft jest klawisz wywołujący Szybkie wybieranie a w HTC nie.

*

Offline Qlphn

• 49
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 31, 2007, 20:59:54 »
trzeba pamiętać kto jest pod którym klawiszem i jest ograniczenie do 9 osób

a otóż nie :)

1) wybierasz np. numer 23 jako skrót - żeby go wybrać na klawiaturze klikasz krótko 2 i długo 3
2) na pierwszym ekranie nie ma skrótu do listy szybkiego wybierania - prawda, ale rusz scrollerkiem z boku o 1 w dół :) tak samo zadziała klawisz 'dół' - wyświetli listę szybkiego wybierania.

... a dialer HTC jest poprostu ładniejszy imho :)

*

Offline grzegorz01

• 298
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 01, 2008, 11:48:50 »
trzeba pamiętać kto jest pod którym klawiszem i jest ograniczenie do 9 osób

a otóż nie :)

1) wybierasz np. numer 23 jako skrót - żeby go wybrać na klawiaturze klikasz krótko 2 i długo 3
2) na pierwszym ekranie nie ma skrótu do listy szybkiego wybierania - prawda, ale rusz scrollerkiem z boku o 1 w dół :) tak samo zadziała klawisz 'dół' - wyświetli listę szybkiego wybierania.

... a dialer HTC jest poprostu ładniejszy imho :)

Fakt. Temat został dzięki Waszej pomocy rozłożony na czynniki pierwsze. Wszystkim bardzo dziękuję.