Kilka pytań początkującego. Trudne początki

• 10 Odpowiedzi
  • 1006 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kilka pytań początkującego. Trudne początki
« dnia: Czerwiec 10, 2009, 19:08:00 »
Witam

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Kaisera. Na początek mam jedno pytanie, zaznaczam że czytałem FAQ.

Chcę zmienić oprogramowanie na WM6.1PL. Aktualnie mam 6.0PL tylko że gubię się w jednej rzeczy. Przy starcie telefon pokazuje mi takie dane:
R:1.27.12.17
G:22.45.88.07H
D:1.56.00.00

A włączając w systemie informacje o urządzeniu mam już coś innego, mianowicie:
R:1.27.12.17
G:22.45.88.07H
D:1.83.464.0 PLK

Czym to jest spowodowane? I co to może znaczyć?
Rozumiem że R to wersja radia, D to wersja romu, G to wersja protokołu ( tylko o co z tym chodzi? ) tylko skąd bierze się różnica w numerku oprogramowania?

Jako że jestem nowy na tym forum prośba do Was - nie ochrzaniajcie od razu tylko pokażcie "drogę" :)

Odp: Kilka pytań początkującego. Trudne początki
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 11, 2009, 10:01:28 »
Ok skoro nikt nie wie co to może być to mam inne pytanie.

Chcę na początek zainstalować jakiś oryginalny ROM tak na próbę. Na tej stronie:
http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Kaiser_ROMs
znalazłem chyba odpowiedni (10-ty od góry):

Original HTC WM6.1PL ROM:
Version: 3.29.464.0
Radio: 1.65.16.25

I tutaj mam pytanie, bo już sam nie wiem czy dobrze rozumiem wgrywanie ROMu.
Czy kolejność jest taka:
1) wgranie HardSPL w celu zdjęcia CIDlock
2) wgranie ROMu
3) wgranie Radia

Dobrze to zrozumiałem?
Jeśli tak to jeszcze jedno pytanie - jaką wersję HardSPL wybrać?

*

Offline MG42

• *
  • 94
    • Portfolio foto
  • Sprzęt: BlackBerry 9700
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 11, 2009, 12:17:09 »
Odpowiedzi są już na forum. Nie pisz posta pod postem.

HardSPL- nie ma na to recepty. Zależy jaki rom potem wgrasz.
Dla przykładu rom "A" z splem "B" działa dobrze ale juz rom "B" z splem "B" mrozi itd...
Twórcy zazwyczaj podają najodpowiedniejszy spl i radio dla swojego romu.

Original HTC WM6.1PL ROM:
Version: 3.29.464.0
Radio: 1.65.16.25
Z tego co widze to ten rom ma juz zintegrowane radio, wiec
3) wgranie Radia
jest zbędne

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2009, 12:21:57 wysłana przez MG42 »

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 11, 2009, 12:27:31 »
Ok to powiedzmy że wgram HardSPL 3.56 bo takie chyba jest najświeższe. Ale tutaj małe pytanie, jak wgram nieodpowiednie SPL i potem ROM który się z nim "gryzie" to czy to unieruchomi urządzenie?

Z bootloadera wyczytałem takie informacje:
KAIS130 MFG
SPL-1.0.OliPof
CPLD-8

Czy gdybym bez wgrywania SPL wrzucił tamten ROM to uszkodzę urządzenie?

PS. Wiem że może zadaje oczywiste pytania ale nie potrafie jak narazie znaleźć na nie odpowiedzi na forum

*

Offline MG42

• *
  • 94
    • Portfolio foto
  • Sprzęt: BlackBerry 9700
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 11, 2009, 13:26:07 »
Ok to powiedzmy że wgram HardSPL 3.56 bo takie chyba jest najświeższe. Ale tutaj małe pytanie, jak wgram nieodpowiednie SPL i potem ROM który się z nim "gryzie" to czy to unieruchomi urządzenie?
Nic sie nie stanie. Napisałem przecież może mrozić- znaczy to że będzie wolno wszytko działać, przycinać może sie też zawieszać ale nic nie unieruchomi.

Teraz już zgubiłem sie w tych wersjach romów jakie chcesz flashować, a jakie masz, a jakie Ci sie wyświetlają.
Jeśli masz oryginalnego Kaisera od HTC (a nie brandowanego) to aktualizując oprogramowanie na tylko i wyłącznie oryginalne HTC nie potrzebujesz mieć żadnych łamaczy blokad pod postacią HardSPL, prawda?

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 11, 2009, 13:57:03 »
Telefon był od Orange. Oprogramowanie mam takie jak napisałem w pierwszej wiadomości tego wątku. Dziwi mnie tylko różnica w numerkach ROMu w systemie i na bootscreen.

Oprogramowanie jakie chcę wgrać podałem w drugiej wiadomości tego wątku.

W mojej trzeciej odpowiedzi podałem jaki mam wgrany SPL, odczytałem to z bootladera

To tak w roli krótkiego wyjaśnienia.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 30, 2009, 11:55:33 »
Po długiej przerwie (sesja) przyszedł czas na to żeby zająć się usprawnieniem kaisera.

Na początek wgrałem HardSPL 3.56

Przed wgraniem nowego Romu chciałbym jednak sprawdzić czy na telefonie jest CID lock. Nie bardzo wiem jak to zrobić. Próbowałem przez MTTY ale po wpisaniu "info 3" nie dostaje żadnej odpowiedzi. Gdy wpiszę błędną komendę jest komunikat że nie ma takiej, ale gdy wpisze dobrą to nic się nie dzieje. Kursor przechodzi 2 linijki niżej i koniec. Wie ktoś z Was jak można sprawdzić CID lock albo uzyskać jakieś użyteczne informacje od MTTY?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 30, 2009, 12:03:03 »
Wejdź w tryb BL (bootloader) i jeśli będzie tam 3.56 HardSPL to jest OK, możesz zmieniać ROM. Poza tym jak masz SPL Oli Pro to nie musiałeś wgrywać Harda bo zmieniłeś SPL
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 30, 2009, 12:14:55 »
Jestem pewien że mam wgrany HardSPL 3.56 ale czy samo jego wgranie usuwa CID lock? Bo ja z nim nic nie kombinowałem. Skorzystałem jedynie z instrukcji w FAQ:

-HardSPL/SPL (Poniższa instrukcja wyklucza problem z białym ekranem)
Jeżeli pojawi się biały ekran - należy użyć zamiennie program JumpSPL1 56 KAIS lub wyższy
link do programu to:
http://www.f1ip.net/plug.php?e=index&f=./Downloads/KaiserFiles/SPLs (dzięki robix1999) lub http://tomaszkap.wrzuta.pl/pliki/169ysAcNuc/jumpspl1.93-kais

1 wyjmij kartę pamięci i kartę sim i ściągnij SSPL-KAIS.exe z tego linka http://rapidshare.com/files/124089311/SSPL-KAIS.exe
  2 wrzuć plik SSPL-KAIS.exe na pamięć telefonu i jak będzie podpięty pod USB uruchom ten plik
  3 pokaże się okienko na telefonie naciśnij continue poczekaj aż włączy się bootloader i pokaże się napis "usb"
  4 jak już zobaczysz napis "usb" odpinasz kabel na kilka sekund i podpinasz na nowo
  5 teraz uruchamiasz instalacje HardSPL bądź spl którego masz zamiar wgrać

*

Offline jarqka

• 818
  • Sprzęt: Honor 7, Honor 8, Iphone 4,5 , iPAQ 214, Ipad 3
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 30, 2009, 13:34:01 »
....było wiele razy. wystarczy ze wgrasz hardspl i możesz jechać z romem  :-|
They Use Force To Make You Do What The Deciders Have Decide You Must Do

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 30, 2009, 14:03:42 »
Hard SPL omija CIDlocka a SPL jak zmienisz to usuwasz tą blokadę a temat był wałkowany milion razy. Wszystkie te zmiany są odwracalne póki Kaiser da się flashować. Zamykam
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G