Kaiser WYŚWIETLACZ, rozsuwanie, nacisk na LCD

• 21 Odpowiedzi
  • 2335 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 29, 2007, 23:30:56 »
Witam Wszystkich,
otrzymałem wczoraj [wysyłkowo] Kaisera- nówkę sztukę, Orange.
Wszystko jest OK, poza jednym mankamentem który zauważyłem dzisiaj rano..
Mianowicie: przy rozsuwaniu klawiatury QWERTY dostrzegłem iż mniej więcej na środku display'a zauważalna jest deformacja obrazu- dokładnie taka sama jak np podczas naciśnięcia  palcem na monitor LCD od komputera.. Z tym że to "coś" naciska od spodu...  wydaje mi się że to może być sprężyna która połączona jest ze sliderem. Boję się rozbierać- bo gwarancja, boję się wysyłać na gwarancję- bo z kolei wiem czego "autoryzowane serwisy" potrafią dokonać w telefonie:/ -pracuję w serwisie GSM i miesięcznie mamy kilkadziesiąt napraw po "odrzuconej gwarancji" [temat rzeka]. Czy wy też tak macie? Nacisk na LCD widoczny jest mniej więcej w połowie czynności "zasuwania/ rozsuwania" klawiatury- natężenie nacisku wzrasta z tym, jak szybko wykonana jest czynność rozsunięcia

Pozdrawiam i wyglądam waszej pomocy

Daniel

*

Offline sapa

• *
  • 65
  • Sprzęt: P910i --> Kaiser
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 29, 2007, 23:44:48 »
wlasnie sie przygladalem mojemu tez z orange ale nie widze niczego podobnego, czasem przy szybkich zmianach zamykanie i otwieranie klawiatury ekran lubi "zakrzaczyc" ale to typowy blad programu przy zmianie orientacji

*

Offline Qlphn

• 49
  • Sprzęt: TYTN II  +  SPV C600
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2007, 23:50:26 »
Nie stwierdziłem nic w tym rodzaju - próbowałem na normalnym ekranie, a potem, nie do końca wierząc własnej spostrzegawczości - na białym w kratkę... jak wygląda zniekształcenie - kolor? geometria chyba przecież nie?

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 29, 2007, 23:51:13 »
mój kaiser też jest z orange i nie mam takiego mankamentu... właśnie dlatego nie załatwiam takich rzeczy wysyłkowo tylko wszystko odbieram osobiście... chyba pozostaje Ci tylko serwis gwarancyjny... choć jeśli kupowałeś wysyłkowo to przecież możesz zwrócić sprzęt (do iluś tam - nie pamiętam ilu- dni) i kupić sobie inny egzemplarz
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 30, 2007, 00:29:02 »
wlasnie sie przygladalem mojemu tez z orange ale nie widze niczego podobnego, czasem przy szybkich zmianach zamykanie i otwieranie klawiatury ekran lubi "zakrzaczyc" ale to typowy blad programu przy zmianie orientacji

Może i masz rację ale w moim przypadku stuprocentowo jest to "fizyczny" nacisk wywołujący deformację. [sami możecie go wywołać naciskając palcem z tylu LCD na otwartej klawiaturze- taki prostokątny plastik na środku przy zawiasie].

Moj problem natomiast nie jest oczywiście ogromnym zjawiskiem, jednak zauważalne i niepokojące. Proszę spróbuj jeszcze [na niebieskim tle] zasunąć i rozsunąć klawiaturę lekko dociskając- pokaże się coś?

zdrówka
Napisane: Grudzień 29, 2007, 23:56:15
Nie stwierdziłem nic w tym rodzaju - próbowałem na normalnym ekranie, a potem, nie do końca wierząc własnej spostrzegawczości - na białym w kratkę... jak wygląda zniekształcenie - kolor? geometria chyba przecież nie?

Wygląda jak "płynna, kolorowa plazma"- naciśnij sobie na monitor LCD od kompa palcem- właśnie tak

zdrówka!
Napisane: Grudzień 29, 2007, 23:58:06
mój kaiser też jest z orange i nie mam takiego mankamentu... właśnie dlatego nie załatwiam takich rzeczy wysyłkowo tylko wszystko odbieram osobiście... chyba pozostaje Ci tylko serwis gwarancyjny... choć jeśli kupowałeś wysyłkowo to przecież możesz zwrócić sprzęt (do iluś tam - nie pamiętam ilu- dni) i kupić sobie inny egzemplarz

Kupiony z Allegro;/ Wszystkie papiery są- Ksero- wzięli 11szt na abonament i sprzedali na All.. Dostałem ksero faktury zbiorowej na wszystkie 11szt- z wypisanymi IMEI -gość każe mi z tym iść do Autoryzowanego Orange na gwar- on nie wymieni tłumacząc wyprzedaniem wszystkich sztuk:/

zdroweczka
Napisane: Grudzień 30, 2007, 00:01:34
Koledzy a wiecie może jak do ROMu z Orange dograć tą wtyczkę z Erowskiego Rom-u: tą  ze zegarem, pogodą itp. na ekranie Today?

regards!
Napisane: Grudzień 30, 2007, 00:04:58
Dlaczego mój wątek został usunięty i zamieniony w posta? On NIE jest na temat, do którego został on teraz podpięty.. czy np. wszystkie wątki o ROMACH też sprowadzisz do jednego tematu ROMY tylko dlatego że brzmi tak samo?

zdrówka

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 30, 2007, 00:34:47 »
@peeq
Wątek nie został usuniety ale scalony z innym ( dotyczy tego samego )
Po co więć zmieniasz tytuł posta ?
Po co w poście wprowadzasz OT na temat któy istnieje w innym wątku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=85494.0 ?
Staram się scalać wątki o takich samych rzeczach aby łatwiej było je znaleźć
potrzebna zgoda

*

Offline XGrzesX

• 468
  • Sprzęt: Motorola Milestone, HTC Tytn II, Asus A636
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 30, 2007, 10:54:56 »
@peeq
Wątek nie został usuniety ale scalony z innym ( dotyczy tego samego )
Po co więć zmieniasz tytuł posta ?
Po co w poście wprowadzasz OT na temat któy istnieje w innym wątku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=85494.0 ?
Staram się scalać wątki o takich samych rzeczach aby łatwiej było je znaleźć

Według mnie wątek nie powinien zostać zcalony. Co prawda dotyczy on też ekranu ale zupełnie innego problemu. Według mnie tworzenie (zcalanie) wątków trochę utrudnia czytanie bo wątki stają się bardzo długie i dotyczą różnych rzeczy.
Poza tym teraz wątek nazywa się "Kaiser LCD+inne" co oznacza, że w wątku może się znaleźć prawie wszystko "słowo "inne").

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Kaiser WYŚWIETLACZ, rozsuwanie, nacisk na LCD
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 30, 2007, 14:19:22 »
Proszę bardzo wątek został podzielony
potrzebna zgoda

*

Offline acidjazz

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Kaiser, iPod Touch, Garmin Forerunner 205, PSP :-)
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 30, 2007, 15:55:38 »
Witam Wszystkich,
otrzymałem wczoraj [wysyłkowo] Kaisera- nówkę sztukę, Orange.
Wszystko jest OK, poza jednym mankamentem który zauważyłem dzisiaj rano..
Mianowicie: przy rozsuwaniu klawiatury QWERTY dostrzegłem iż mniej więcej na środku display'a zauważalna jest deformacja obrazu- dokładnie taka sama jak np podczas naciśnięcia  palcem na monitor LCD od komputera..

Mam to samo. Znieksztalcenie wystepuje tylko podczas rozsuwania wiec olalem (mimo ze ogolnie w stosunku do sprzetu jestem bardzo czepliwy ten problem zupelnie mnie nie ruszyl). Dla mnie, poki co, Kaiser to urzadzenie prawie idealne..

pozdro,
acid

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 30, 2007, 19:13:53 »
hmmm, u siebie natomiast zauważyłem bardzo lekkie luzy na zawiasach... gdy ruszam wychylony ekran to przy ruchach o 1-2 stopnie nie czuć wogóle oporu. czy u was też takie coś występuje??
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 19:17:53 wysłana przez juniorkm7 »

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 30, 2007, 22:03:50 »
hmmm, u siebie natomiast zauważyłem bardzo lekkie luzy na zawiasach... gdy ruszam wychylony ekran to przy ruchach o 1-2 stopnie nie czuć wogóle oporu. czy u was też takie coś występuje??
U mnie tez,ale to naprawde malo wyczuwalne.

*

Offline marian_boss

• *
  • 52
  • Sprzęt: i9220 N9000 NOTE
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 02, 2008, 12:30:14 »
Witam Wszystkich,
przy rozsuwaniu klawiatury QWERTY dostrzegłem iż mniej więcej na środku display'a zauważalna jest deformacja obrazu- dokładnie taka sama jak np podczas naciśnięcia  palcem na monitor LCD od komputera.. Z tym że to "coś" naciska od spodu...

Ja także nie zauważyłem takiego zachowania w moim egzemplarzu.

*

Offline Vex

• *
  • 70
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 04, 2008, 13:04:45 »
A ja wczoraj dostałem swojego z Orange no i niestety ma to samo. "Fala" wyraźnie widoczna na niebieskim tle, natomiast na innych kolorach mniej. Zastanawiam się czy od razu iść do serwisu, czy też zaczekać aż się LCD popsuje ( o ile wogóle się popsuje ).

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 04, 2008, 18:28:57 »
ja u siebie niechcący ale chyba tylko raz zauważyłem że odblokowując klawiaturę naciskając na te drugie unlock na środku ekranu występuje lekka falka w okolicach "słoneczka" na ekranie home. Czyżbym zbyt mocno naciskał paluchem na wyświetlacz czy to normalne? BTW, widziałem to 2 góra 3 razy i nie wiem od czego to zależy...

*

Offline baja

• **
  • 125
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 11, 2008, 17:18:16 »
no to moj kaiser jest kolejnym z tym samym objawem. ktos juz cos dziala w tym kierunku? moze to faktycznie sa wadliwa seria, o ktorej pisali gdzies w innym watku ;-) ?
pozdr
baja

*

Offline juniorkm7

• **
  • 159
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 12, 2008, 19:37:01 »
^
||
co do tego to nie mam chyba tego z wadliwej partii bo mam oryginał od HTC a nie ten od Orange.

*

Offline acidjazz

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Kaiser, iPod Touch, Garmin Forerunner 205, PSP :-)
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 13, 2008, 12:26:04 »
Nie wiem na czym mialoby polegac ewentualne 'dzialanie w tej sprawie'...? Mimo, ze jak pisalem wczesniej jestem _bardzo_ czepliwy w stosunku do sprzetu nie uwazam tego chwilowego znieksztalcenia obrazu przy rozkladaniu kaisera jako problemu. Moim zdaniem sprzet na tym nie cierpi, nie obniza tez w zaden sposob jego funkcjonalnosci itp. Mysle tez ze nazywanie tych egzemplarzy, ktore wykazuja to znieksztalcenie 'wadliwa seria' jest duuuzym naduzyciem.. ja tego problemu po prostu nie widze i imo nie ma o czym mowic..

pozdro,
acid

*

Offline Vex

• *
  • 70
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 15, 2008, 22:39:41 »
Ja doszedłem jedynie do tego, że nacisk powoduje układająca się pod ekranem taśma od LCD. Tak jak poprzednik pisze dla mnie też nie jest to problemem. Dręczy mnie jedynie ( jak to widze ) myśl czy po kilkudziesięciu, kilkuset ( akurat po gwarancji ) takich naciskach LCD od tego nie ucierpi. Zawsze słyszałem, że nie należy dotykać wszelkich LCD palcem powodując "falę" a to chyba analogiczna sprawa ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2008, 22:41:13 wysłana przez Vex »

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 25, 2008, 01:58:23 »
Stało się.. wysłałem moją kaizerkę do serwisu HTC Wa-wa..... przeleżała 2 tygodnie, zwiedziła Polskę i nic więcej..... gdyż zjawisko owo "nie jest uznawane za wadę", oraz że "30% wypuszczonych Kaiserów posiada tę "nic nie znaczącą"  przypadłość"...

Strata czasu;/. <zły>!!!!!!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2008, 13:43:44 wysłana przez peeq »

*

Offline NarSan

• 580
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 28, 2008, 11:35:34 »
no ja mam to samo... ogolnie nie jest to wielki problem ale troche denerwujący... czyli nic nie zrobią jak wyśle do servisu?
HTC HD2
ROM: 3.14 WWE
RADIO: 2.15.50.14
PROTOCOL: 15.42.40.11U

*

Offline luqasss

• 423
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO 2
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 30, 2008, 11:48:07 »
Ja przyuważyłem ze mam dokładnei to samo ... tak jak piszecie ciekawe jakie bedzie to miało konsekwencje za 2 lata ... kiedy gwarancja się skończy
SE P910i >> HTC Hermes >> HTC Kaiser >> HTC Raphael >> HTC Rhodium

ROM:  ¯`·.¸¸.- Energy -.¸¸.·´¯
RADIO: 4.49.25.77

*

Offline NarSan

• 580
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 30, 2008, 22:10:46 »
no i mi jeszcze jak przyciskam z boku obudowe to coś podbnego się pojawiam.... xD nawet obudowa mi nie dosika a mam dopiero chyba od 2 dni xD
HTC HD2
ROM: 3.14 WWE
RADIO: 2.15.50.14
PROTOCOL: 15.42.40.11U