Hej. Niestety okres przedswiateczny w mojej pracy (ubezpieczenia) oznacza prace prawie-ze non-stop, wiec wybaczycie, ze bede pojawial sie tutaj rzadziej i pisal krocej. Na dodatek net mi siada, a poza tym czas wolny tez mam na co przeznaczyc - przede wszystkim na testowanie Kaisera

Niemniej jednak jestem zadowolony - i to bardzo. Nie zaluje, ze nie kupilem w wolnej sprzedazy - jedynym problemem na srednia (ale nie dluzsza) mete bedzie simlock, ale i to sie zdejmie jak sie skonczy gwarancja - nie mam na to parcia. I tak nosze jeszcze Nokie 6310i (ponad trzyletnia, ale noszona w etui Krusella wyglada jak mint funkiel nowka sztuka

), ktora simlocka juz dawno nie ma, wiec nie ma zadnego problemu.
Na razie uzywam Tytana w charakterze PDA - jutro dostane wreszcie (kurier DHL mial dzis problemy

) folie Brando Ultra Clear i bede mogl zdjac folijke HTC (bo cienka jest ona, jak za przeproszeniem dupa weza :> - i oczywiscie za krotka, 'gumowa' oraz beznadziejnie odbija swiatlo) oraz doczekam sie zmiany drugiego numeru na zloty (poprzez Profita (nie ocipialem jeszcze, zeby placic 1500 brutto

) - juz 6 dni w Orange to zmieniaja, bo osoba odpowiedzialna za to byla na ...urlopie... apokalipsa ;p), wiec bede korzystal juz z pelni dobrodziejstw naszego ukochanego terminala

Czy po wylaczeniu home screena Orange widzimy standardowy HS HTC? Czy Orange nie wycielo przypadkiem TouchFlo? Mozesz napisac cos wiecej o brandingu Orange niz tylko to, ze zmieniono ikonki?
1) Nie ma HomeScreenu HTC - jest tylko HTChomeplug na ekran Today. Sa za to (i dzieki Bogu) rozliczne softy autorstwa HTC (tj. Comm Manager (uff), Audio Manager, aplikacja aparatu fotograficznego, QuickGPS, rejestrator glosu, Zip, menedzer aplikacji (do zamykania na 'trwale' (uff) - fajne jest zamykniecie na amen programu poprzez prawy klik na iXie jego zamykajacym

) Ewentualnie moze cos jeszcze, ale z programow i ustawien to _chyba_ wszystko.
2) TouchFLO jest zaimplementowane i dziala OK.
3) Wolne jest ok. 71 MB ROMu, wiec niby nie jest zle - ale IMHO system jest za malo responsywny, wiec zapewne ROM HTC na dluzsza mete jest lepszym pomyslem. Raczej w wersji PL, choc musze uslyszec opinie porownawcze ROMu HTC angielskiego i polskiego.
Po zmianie ustawien reorientacja ekranu jest szybsza, ale dalej zbyt wolna. Czasami potrafi sie takze zaciac

(wtedy remedium to zamkniecie i otworzenie ponowne). Ikony sa raczej brzydkie, ale to kwestia subiektywna. Kalkulator zdobywa nagrode szitu roku, a dzwonki kandyduja do najbardziej obciachowych, jakie slyszalem

(choc paradoksalnie nie te Orange'owe - tam sa dzwieki, ale z 7miu bodajze podoba mi sie tylko jeden

). Hitem tlumaczenia jest 'falujacy ton klawiatury' - dla niewtajemniczonych (lol

) tlumacze, ze chodzi o wlaczenie/wylaczenie i ewentualna zmiane dzwieku wysuwania i wsuwania klawiatury

. Z kolei RAMu jest tez sporo, w tej chwili nieco ponad 126,5, tymczasem na poczatku bylo nieco mniej, niz 130 MB. Co do podswietlenia, mozna spokojnie dzialac na 3cim (na 10) stopniu podswietlenia. Faktycznie brak jest calkowitego wygaszenia - jest tylko opcja wylaczenia ekranu poprzez krotkie wcisniecie zasilania. Ale to wiadomo. Aha - i jest BARDZO energooszczedny. Przy pracy jako PDA, z lekkim uzyciem BT, WiFi (bez GPSa dzisiaj) zuzyl mi 5 (sic! - slownie: PIEC) %/procent baterii. No tylko tak trzymac... Z zupelnie innej beczki, bardzo czekam na przetestowanie opcji dzwonka: najpierw wibracja, potem dzwonek - moim zdaniem strzal w dziesiatke.
na allegro zaczęły się pojawiać wersje z orange'a, tylko nie wiadomo czemu sa w podobnej cenie co oryginały.
Kazdy chce pewnie zarobic przed gwiazdka : P (ale juz nie kazdy wie, ze taki egzemplarz jest w zasadzie pelnoprawnym produktem : )
Tak w ogole, pod recenzja Jakuba pojawily sie takie dyrdymaly, ze sie mozg lasuje.
Przyklady:
1) MaDuch, 4 grudnia 2007 15:23 [*.internetdsl.tpnet.pl]
Dla mnie "minusem" Kaisera jest też to, że każdy, nawet minimalny, ruch wysuwaną klawiaturą powoduje wybudzenie PDA.
W rezultacie bateria zużywa się znacznie szybciej niż byłoby to możliwe.
W TyTNie tego nie było!
---
G prawda, Tytan wlacza sie u mnie dopiero, gdy odsuwajac sie klawiature pokaze sie polowa napisu Tab.
Co z kolei jachu podsumowal, ze u niego po wysunieciu o 1/4 : o
Widac kazdy ma inaczej ? Nie ma w kazdym razie problemu z zuzyciem energii - z takimi rzeczami to do serwisu

2) GrzegorzM, 5 grudnia 2007 15:05 [*.internetdsl.tpnet.pl]
Niestety "baboli" jest więcej niż podał autor artykułu:
- najbardziej irytujący: po włączeniu zawsze na pierwszy plan wchodzi "today". (Może ktoś wie jak to wyłączyć - HELP!!!)
- otwarcie foderu Windows Eksploratorem plików zajmuje bagatela 1minute i 50 sekund!!!
---
BEZEDURA. I jedno i drugie.
a) Wlacza sie ZAWSZE ten ekran, na ktorym ostatnio bylismy. Mam na mysli wylaczenie ekranu, a potem wlaczenie - czy to poprzez klawisz Power, czy odsuniecie klawiatury. Mozna oczywiscie i inaczej skonfigurowac klawisze (np. ze bez blokady wlacza Kaisera kazdy klawisz) ale ja preferuje na razie taka metoda. Chyba, ze mowimy o CALKOWITYM wylaczeniu urzadzenia, ale wtedy to juz jest sztuczne tworzenie problemu, bo WSZYSTKIE urzadzenia mobilne tak maja. Tylko duzy Windows otworzy jakies okna eksploratora (syfnego zreszta) i t p., ale to juz UMPC i wzwyz, wiec malo mobilne ; )
b) Kolejne wciskanie kitu - albo do serwisu z nim. U mnie trwa to dokladnie 3,5 przy wlaczonej opcji "Pokaz wszystkie pliki" a 3 przy tej opcji wylaczonej.
Co ciekawe, nie mam za bardzo laga klawiatury opisywanego na xda-dev. Ale moze sie jeszcze pojawi po wgraniu ROMu HTC ; ) (lol)
Jakby cos, to pytajcie - postaram sie odpowiadac, ale jak szybko - nie wiem.
Pozdrawiam!