Kaiser połączył z internetem ale to połączenie nie działa

• 3 Odpowiedzi
  • 859 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rwr

• 19
Kaiser połączył z internetem ale to połączenie nie działa
« dnia: Styczeń 13, 2011, 18:59:20 »
Dwa temu zrobiłem hard reset mojego Kaisera (Orange, TyTN II), poinstalowałem pewne programy i straciłem łączność z internetem. Objawy są takie że pokazuje się dymek nawiązywania połączenia 3G ale po nawiązaniu programy (IE, poczta) nie widzą internetu.

Wszedłem więc w ustawienia połączeń i zauważyłem dziwne zachowanie: Na dialogu Ustawienia->Połączenia->Połaczenia, zakładka zadania jest pusta, nie pokazuje żadnych sieci (Screnn01) !? Może to predefiniowane ustawienia Orange czyszczą to okno?

Wszedłem więc dalej: zakładka Zaawansowane->Wybierz sieci->Orange Internet->Edytuj->Ustawienia serwera proxy. I tu zaznaczenie checkboxa "Ta sieć łączy z internetem" nic nie daje, bo po każdym ponownym otworzeniu tego dialogu checkbox jest znowu nie zaznaczony (Screen02).
Czy ktoś wie co zrobić aby ten checkbox był na stałe zaznaczony? Co trzeba w tym celu zmienić w w rejestrze? Dlaczego zakładka "Zadania" jest u mnie pusta? Dlaczego programy nie widzą internetu?

Bardzo dziękuje za pomoc.

*

Offline sever321

• 478
  • Sprzęt: Nokia Lumia 930, 630, Samsung Xcover 3
Odp: Kaiser połączył z internetem ale to połączenie nie działa
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 13, 2011, 20:18:02 »
Jeżeli chodzi o drugi screen to nie zaznaczaj tego box-u to nie o to chodzi . Jeżeli chodzi o pierwszy screen wchodzisz Ustawienia-> Połączenia-> Konfiguracja połączeń (lub też może się to nazywać ustawienia sieci). Tam wybierasz kraj i sieć powinno trybić. 
Najpierw czytaj potem działaj!!

*

Offline rwr

• 19
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 14, 2011, 19:56:48 »
Nie wiem o jakiej "Konfiguracji połączeń" czy "Ustawieniu Sieci" piszesz. Nic takiego nie znalazłem ani tym bardziej jakiejś opcji ustawienia kraju. Wydaje mi się chodziło Ci o ustawienia kraju sieci GSM, ale tego też nie znalazłem w moim Kaiserze (Mam system Windows 6 professional).

Połączone: Styczeń 15, 2011, 10:48:56
Poradziłem sobie. Co prawda piewszy screen nadal mam pusty (nie wiem dlaczego) ale przynajmniej działa już mi internet. Porównałem zapisy w rejestrze u mnie i na innym działającym urządzeniu. Musiałem zmienić następujący klucz:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Comm\ConnMgr\Providers\{EF097F4C-DC4B-4c98-8FF6-AEF805DC0E8E}\HTTP-{3647E004-B34B-4113-B2CE-5D697FE2105E}:Type. Po zmianie wartości z 1 na 0 moje połączenie internetowe GPRS/3G wreszcie działa.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 10:48:56 wysłana przez rwr »

*

Offline sever321

• 478
  • Sprzęt: Nokia Lumia 930, 630, Samsung Xcover 3
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 15, 2011, 11:00:46 »
to ustawienie chyba w każdym systemie jest może `network`
Najpierw czytaj potem działaj!!