Kaiser Orange PL ... " przywrócenie " gwarancji ROM RADIO IPL/SPL GWARANCJA

• 66 Odpowiedzi
  • 22767 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zbiniek

• 13
  • Sprzęt: HTC Kaiser (na razie pomarańczowy)
Odp: Kaiser Orange PL ... " przywrócenie " gwarancji ROM RADIO IPL/SPL GWARANCJA
« Odpowiedź #60 dnia: Wrzesień 10, 2008, 07:50:39 »
Witam!
well, jutro sobie do nich zadzwonię i pogadam o realizacji gwarancji.
Wcale się nie zdziwię jak powiedzą, że oni nic nie grzebali, a Ty coś nakombinowałeś i próbujesz przenieść na nich odpowiedzialność :)

pzdr

zbiniek

*

Offline Kilg

• 292
  • Sprzęt: Galaxy SIII
Odp: Kaiser Orange PL ... " przywrócenie " gwarancji ROM RADIO IPL/SPL GWARANCJA
« Odpowiedź #61 dnia: Wrzesień 10, 2008, 08:35:58 »
Wcale się nie zdziwię jak powiedzą, że oni nic nie grzebali, a Ty coś nakombinowałeś i próbujesz przenieść na nich odpowiedzialność :)

Heh, też biorę taką możliwość pod uwagę, ale wówczas to będzie dla nich trudna rozmowa. Chociaż poprzednie były całkiem miłe. M.in. powiedzieli, że jeśli będę miał problem z przyjęciem do serwisu, to mam przynieść do nich i oni to biorą na siebie. Mam nadzieję, że nie będę musiał tego sprawdzać.
WYGIWYGAINGW
What You Get Is What You're Given and It's No Good Whining
(The Science of Discworld by Terry Pratchett)

*

Offline zbiniek

• 13
  • Sprzęt: HTC Kaiser (na razie pomarańczowy)
« Odpowiedź #62 dnia: Wrzesień 10, 2008, 08:58:15 »
Heh, też biorę taką możliwość pod uwagę, ale wówczas to będzie dla nich trudna rozmowa. Chociaż poprzednie były całkiem miłe. M.in. powiedzieli, że jeśli będę miał problem z przyjęciem do serwisu, to mam przynieść do nich i oni to biorą na siebie. Mam nadzieję, że nie będę musiał tego sprawdzać.

Jak przyjdzie co do czego (oddanie do serwisu), to chciałbym też mieć do czynienia z takimi :) A gdzie takie sklepy są? - z tak miłą obsługą. A z resztą pogadamy jak już oddasz do serwisu.

pzdr

zbiniek

*

Offline WereWolf

• **
  • 117
    • http://lubke.pl
  • Sprzęt: HTC Touch Pro (Raphael)
« Odpowiedź #63 dnia: Październik 20, 2009, 07:43:42 »
ja niestety miałem pecha...

padł mi ekran dotykowy (plus drobne problemy z baterią), oddałem do serwisu, uprzednio zmieniając rom na oryginalny od Orange (chyba, że coś przeoczyłem)...

wczoraj dostałem informację, że grzebano w sofcie i gwarancja nie może być uznana... usługę oszacowano na kwotę 1309 PLN (!!!) - wymiana płyty głównej...

pozostaje kupić nowy telefon :/
"If it's just us, seems like an awful waste of space..."

*

Offline marekjs

• 23
  • Sprzęt: TyTN II, Iphone 4
« Odpowiedź #64 dnia: Listopad 02, 2009, 00:39:36 »
Witam,

pozwolicie, że przykleję się do wątku...

Czy jest możliwość odwrócenia możliwości unlocka z simlocka? Czyli lock simlock :) ?

« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2009, 03:48:00 wysłana przez marekjs »

« Odpowiedź #65 dnia: Listopad 22, 2009, 01:35:00 »
To mój pierwszy post, ale mam nadzieję, że się nie będziecie w związku z tym obawiać dostarczonych przeze mnie rozwiązań i sugestii.

W dniu wczorajszym po wymianie płyty głównej w serwisie CRC, co dziwne tylko 2 dni i żadnych niedoróbek, postanowiłem przysłużyć sie tutejszej społeczności bez której ta naprawa słono by mnie kosztowała. Miałem bowiem pozdejmowane wszystkie mozliwe blokady, zmienione radio i ROM, tylko dzięki Waszej pomocy udało się Tytana doprowadzić do "dziewiczego" stanu.
Nie obyło się bez kilku zgrzytów i niedomówień, dlatego postanowiłem zebrać moje doświadczenia związane z odbudową romu z nowej płyty i tym jak sie przygotować do wizyty naszego sprzętu w serwisie.

Po pierwsze wszystkie operacje jakie trzeba przeprowadzić wymagają Hard SPL bez którego daleko nie zajdziemy. Tutaj pojawia sie moja pierwsza wskazówka.
1. Jesli chcesz dobrze wgrac SPL użyj do tego Jump SPL z poziomu Windy po uprzednim jej umieszczeniu w byle ktorym katalogu w pamieci telefonu lub karty.
Użycie Jump SPL pozwoli na zapobiegnięcie częstym pytaniom "dlaczego w bootloaderze jest ciągle stary napis/wersja". Jesli wgrasz SPL czy Hard SPL poprzez Jumpa to nie ma **** we wsi (:
Co do samej wersji Hard SPL to nie sprawdzałem innych, jak tylko 3,56 jest chyba ogolnie najpopularniejszy i najpowszechniej polecany.
Wiec najpierw trzeba wgrac Hard SPL zeby przejsc do pkt 2.
2. ROM + Radio + Splashe. Wszystko to udało się zrobić, nie bez udzuału programów z xda, ktore sporo rzeczy robia za użytkownika, zgdnie z tym co zapisalem sobie po pierwszym włączeniu Kaizera, kiedy dostałem go do rąk od Pani z serwisu. Czyli:

Bootloader:
KAIS130
SPL-3.31.0000
CPLD-8

Splash ze startu
R 1.70.18.02
G 25.83.40.02H
D 3.31.00.00

Informacje o urządzeniu
wersja operatora: 24.331.9.690
wersja pamieci: 3.31.69.0 PLK
data ROM: 08/15/08
radio: 1.70.18.02
protokół: 25.83.40.02H

Bootloader, to jak juz napisalem osobna walka, poniewaz wgrywanie go jednoczesnie z reszta "zestawu" może być niebezpieczne dla Waszego sprzetu. Odpowiedni SPL (bez hard i Jump) instalujemy na sam koniec.
Co do ROMa, to wciąż go testuje, ale chyba wszystko chodzi bez zastrzeżeń, więc może użyć go nawet osoba chcąca jedynie z ciekawości sprawdzić jak to było na początku póki nie wynaleźli kuchni. Jeśli pojawią sie uwagi użytkowników tego romu to napewno napisze o tym, żeby ostrzec, a potem mam nadzieje poprawie.
Proces rozpoczął się od ściągnięcia z Kaizera tzw. dump'a obecnego systemu. Potem przyszedł czas na wybór ROMu bazy, dzięki któremu możliwe jest odtworzenie zainstalowanego juz systemu. Wybrałem do tego najnowszy oficjalny Polski ROM RUU_Kaiser_HTC_PLK_3.29.464.0_radio_sign_25.83.40.02_1.65.16.25_Ship. Udało się dzięki temu odzyskać wszystkie programy i modyfikacje jakie wprowadza Orżnąć do swoich telefonów. Pozostał jednak problem niewłaściwej daty pamięci oraz wartości przy literze D na starcie (uparcie widniało tam 3.29.00.00, czyli wartośc romu bazy). Na szczęscie z pomoca przyszedł bardzo prosty, acz pomocny, program PagePool Patcher v1.4.3  dzieki któremu nie trzeba babrać się w edycje w notatnikach, badź HexEdytorach. Wystarczą 3 proste kliknięcia i mamy to co nam się żywnie podoba w obu miejscach.
Wystarczyło jeszcze tylko ściągnąć Radio i splasha, który na szczęscie jest już na 2-giej stronie tego tematu. Po ściagnięciu radzia pozostało zamienic go za pomocą NBHtool 1.0 z formatu nbh na nb, co pozostawia juz prostą droge do połączenia tych trzech rzeczy w jedna paczke przywracająca całkowicie "widoczne" elementy do stanu pierwotnego.
Tutaj zamieszczam gotowy rom z radiem i splaszem Orżnąć. Daje 2 serwery, bo czsem sa problemy z ruchem, a tak bedzie zawsze szansa ze na drugim jest wolny slot

http://www.sendspace.pl/file/b75b38db3e8a2d8411e40bf

http://www.filefactory.com/file/a1deeeg/n/RUU_signed.nbh

Jak juz wgramy rom i zrobimy HR zostało tylko wrócić do zmiany Hard SPL na zwyłego.
3. Ponownie wgrywamy Jump SPL do pamięci telefonu (po zmianie romu nie pozostał po nim nawet ślad:0) i kiedy naszym oczom ukaże się tęcza kolorów przystepujemy do wgrania Pierwotnego SPL czyli jak wcześniej napisałem wersji SPL-3.31
Gwarantuje Wam, że jeżeli użyjecie Jump SPL to po ponownym wcisnieciu kombinacji reset + kamerka ujrzycie poprawny numer wersji.

W razie pytań piszcie na priva, a nóż będę wiedzieć.

PS. Oddawałem do serwisu Tytana z płyta główna w wersji T01 a dostałem w wersji T02. Sadze, że to spowodowało, że dostałem nowszy rom ( WM 6.1 ) niz te rekonstrukcje które udało mi sie znaleźć na polskich stronach z WM 6.0 na pokładzie. To właśnie ta przymusowa przesiadka skłoniła mnie do podjęcia sie rekonstrukcji nowszego romu od Orżnąć, bo Czort wie czy w CRC nie sprawdzają, czy ROM się zgadza z wersją urządzenia, że niby na T02 nie mógł być rom z WM 6.0, znaczy że Kaizerek był modyfikowany. Oby.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #66 dnia: Listopad 22, 2009, 10:07:58 »
porządna robota - miło że są użytkownicy którzy myślą zanim coś zrobią - patrz dział - nie uznano mi gwarancji
tak ogólnie to romy 6.0 i 6.1 zrekonstruował dawno temu Janusz Piwiński ale od przybytku głowa nie boli.

może ciut więcej osób się przyłoży do rekonstrukcji kaisera zanim popędzą do serwisu - bo sami się podkładają - nie czytając FAQ ani postów czysto technicznych takich jak ten.  :grin: