Kaiser nie łapie zasiegu

• 21 Odpowiedzi
  • 3168 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kaiser nie łapie zasiegu
« dnia: Grudzień 29, 2008, 14:48:48 »
Witam. Mój kaiser po kilkugodzinnym używaniu nawigacji przestał wykrywać sieci GSM.
Przetestowałem kilka romów, radioromów i dalej nic.
proszę o pomoc.
Może jakieś  pomysły?

PS. Sprzęt już jest po okresie gwarancji wiec serwis tylko w ostateczności.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam Slawek

*

Offline eplus

• **
  • 111
  • Sprzęt: Samsung Galaxy
Odp: Kaiser nie łapie zasiegu
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 29, 2008, 15:16:11 »
No to chyba raczej serwis. Chyba ze masz ustawione tylko np. 3G a rejon w ktorym jestes moze nie obslugiwac 3G tylko GSM.
Pokombinuj.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2008, 15:32:13 »
zakładam że wgrałeś ship rom od htc 6.1? jak już po nim nie działa to albo sieć padła albo fon

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 29, 2008, 15:39:33 »
robix1999 jeszcze tego nie probowalem. A mozesz podac jakie radio do tego romu i jakis hardspl?
(chyba ze masz gdzies pod reka linki - byloby uper)
Pozdrawiam

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2008, 16:56:01 »
to jest oficjalny rom  dla kaisera - wszystko w jednym rom i radio sprawdź w boldowanym wątku tam są linki
hardspl raczej niewiele ma wspólnego z zasięgiem wgraj 3.29 albo 3.56
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 16:58:30 wysłana przez robix1999 »

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 30, 2008, 17:06:31 »
niestety dalej nic..dziala tylko GPS...  :(

Moze jakies inne rady?

PS. wczoraj w nocy i dziś rano kaiser sporadycznie łapie zasięg.
Czyli może to jednak nic mechanicznego...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2008, 11:26:43 wysłana przez kleczon »

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 02, 2009, 17:53:00 »
ok. czyli raczej nie obejdzie sie bez serwisu.

Czy ktoś z Was naprawiał juz podobna usterkę bez gwarancji? Chodzi mi o to jakiej ceny mogę się spodziewać.
Nie mam mnie w kraju wiec nie mogę podejść i zapytać.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 02, 2009, 18:09:17 »
Moj Kaiser po roku tez zaczal swirowac - mialem Rom HTC z WM 6.1 , radio oryginalne Orange. Dzialal elegancko, ale kolo grudnia nie wiadomo od czego nagle zaczal tracic zasieg i juz go nie odzyskiwac. Pomoglo wgranie Comm Managera z opcja wylaczania funkcji 3G - wylaczylem w cholere i problem przeminal i znowu dziala jak kiedys.

Odkrylem tez ze slawne "mrozenie" u mnie zaczynalo wystepowac po synchronizacji za pomoca Active Sync z pecetem. Dane przenosze na karcie pamieci, nie synchronizuje kalendarza tylko wpisuje sobie zadania recznie i smiga jak za dawnych czasow stary Wizzard :))))))

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 02, 2009, 22:12:11 »
ja też miałem problemy z dostępem do sieci, tzn 3g edge itp pod koniec grudnia właśnie.
już jest okej i wydaje mi się, że teraz mam lepszy dostęp do Internetu poprzez edge - wcześniej było gprs. a teraz full kresek z edge:)
zastanawiałem się o co chodzi, może coś majstrowali przy infrastrukturze?

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 03, 2009, 08:38:24 »
zastanawiałem się o co chodzi, może coś majstrowali przy infrastrukturze?

innego wytłumaczenia nie ma :P
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 03, 2009, 13:16:27 »
Wlasnie wlaczylem ponownie 3G i zobacze jak teraz bedzie z zasiegiem. Moze macie racje i faktycznie cos chlopcy ulepszali w infrastrukturze :)

EDIT: D... zbita niestety. Po wlaczeniu 3G ciagle nie lapie zasiegu.
Moze sprobuj moja technike - wgrac comm managera stad:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=90031.0
i wylacz 3G - moze odzyskasz normalnie dzialajacy telefon.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2009, 20:02:39 wysłana przez long_24y »

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 03, 2009, 20:42:11 »
no racja, d... zbita. coś jest nie tak. przejechałem przez obszar gdzie nie ma 3g i zasięg zniknął - teraz cały czas jest x przy data transfer - kaiser nie chce tego połączenia odświeżyć.
dlaczego mam rezygnować z 3g?
aha, my chyba piszemy o innych sprawach, aczkolwiek może podobnych. ja nie mam zasięgu data transfer Ty nie masz zasięgu gsm.

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 03, 2009, 20:56:21 »
przejechałem przez obszar gdzie nie ma 3g i zasięg zniknął - teraz cały czas jest x przy data transfer

no jak nie ma 3G to czemu się dziwisz?  :E
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 04, 2009, 14:26:23 »
u mnie było to samo. Najpierw brak 3g, dialer rozwiązał sprawę. Teraz brak jakiegokolwiek (sprawdzane na 4 rożnych kartach SIM).
choć czasami łapie zasięg, na jakieś 10-15 min. widzi wtedy H,3G,G...
z tym ze później znów lipa :-(

Jesli to coś mechanicznego to dlaczego łapie ten zasięg po jakimś czasie - spalona antena nie powinna łapać ani na chwile ...
PS. GPS dziala 
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2009, 14:28:52 wysłana przez kleczon »

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 04, 2009, 14:40:04 »
wejdź w ustawienia telefonu i wybierz tryb gsm

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 04, 2009, 14:46:20 »
mam ustawione na gsm dalej nic :(

*

Offline eSJot

• 41
  • Sprzęt: HTC TyTN II + Nokia Communicator 9500 + HTC Wings + Fujitsu Siemens LOOX T830
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 04, 2009, 15:11:57 »
Mam podobne problemy z HTC Kaiser TyTN II... w małej miejscowości w której mieszkam wszystko jest OK z zasięgiem w sieci Plus. Natomiast w większym miasteczku i w dużym mieście np. Warszawa, Łódź... mój sprzęcik traci zasięg i szuka, i szuka sieci... czasem znajduje... po czym znowu traci zasięg. Co może być tego powodem?
Mam palmtopa bez żadnego simlocka. Był kupiony w firmie Palmtops w Warszawie.
Początkowo był tam system Windows Mobile 6. Aktualnie jest Windows Mobile 6.1 (zresztą został wgrany przez pracownika Palmtops...).
PS. Aktualnie posiadam takie coś:
      Wersja pamięci: 3.29.464.0 PLK
      Wersja radia:     1.65.16.25
      Wersja protokołu:  25.83.40.02H

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 04, 2009, 15:22:56 »
U ciebie na pewno pomoże ustawienie tylko Trybu GSM (nie automatyczny) jak pisałem wyżej.  :ok:

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 04, 2009, 15:30:49 »
a co ze mna?

*

Offline eSJot

• 41
  • Sprzęt: HTC TyTN II + Nokia Communicator 9500 + HTC Wings + Fujitsu Siemens LOOX T830
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 04, 2009, 16:11:29 »
U ciebie na pewno pomoże ustawienie tylko Trybu GSM (nie automatyczny) jak pisałem wyżej.  :ok:

Zmieniłem z "automatycznie" na "GSM". Jutro w większym miasteczku przetestuje... Mnemam, że w końcu powinno być OK. Bo czasami zwyczajnie szlag mnie trafiał przez ten defekt. Niby palmtop HTC Kaiser to ostatni krzyk mody a jednak zawodzi co rusz... Przekładanie karty SIM w takim wypadku jest dość kłopotliwe. Jakkolwiek często tak robiłem i... w telefonach sprzed kilku lat zasięg był natychmiastowo a w HTC było tak jak opisałem powyżej.
Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 04, 2009, 21:02:45 »
przejechałem przez obszar gdzie nie ma 3g i zasięg zniknął - teraz cały czas jest x przy data transfer

no jak nie ma 3G to czemu się dziwisz?  :E

chodzi mi o to, że jak już wjadę na teren gdzie jest EDGE kaiser nie wskazuje, że jest taka opcja - nadal nie ma zasięgu data transfer.
fajnie by było, żebym nie musiał się o to martwić, tylko żeby automatycznie to działało.
wydaje mi się, że kiedyś takiego problemu nie było. w grudniu coś się stało z kaiserem.
Napisane: Styczeń 04, 2009, 21:00:15

Zmieniłem z "automatycznie" na "GSM". Jutro w większym miasteczku przetestuje... Mnemam, że w końcu powinno być OK. Bo czasami zwyczajnie szlag mnie trafiał przez ten defekt. Niby palmtop HTC Kaiser to ostatni krzyk mody a jednak zawodzi co rusz... Przekładanie karty SIM w takim wypadku jest dość kłopotliwe. Jakkolwiek często tak robiłem i... w telefonach sprzed kilku lat zasięg był natychmiastowo a w HTC było tak jak opisałem powyżej.
Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

kaiser ostatni krzyk mody? może Tobie tylko tak się wydaje. mi się wydaje że to srebrne coś z nazwą na i od firmy jabłka to ostatni krzyk mody;)

*

Offline jarqka

• 818
  • Sprzęt: Honor 7, Honor 8, Iphone 4,5 , iPAQ 214, Ipad 3
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 04, 2009, 21:10:49 »
They Use Force To Make You Do What The Deciders Have Decide You Must Do