Kaiser nie chce ruszyc!!! pomocy !!!

• 32 Odpowiedzi
  • 5939 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kaiser nie chce ruszyc!!! pomocy !!!
« dnia: Lipiec 30, 2008, 09:39:04 »
Witajcie,

jestem całkiem nowy, przekopałem forum i nie znalazlem wątku dotyczacego mojego problemu.

Moj Kaiser rozładował się, po podłączeniu ładowarki i próbie uruchomienia pojawia się czterokolorowy ekran - paskami od góry czerwony, zielony,niebieski i biały. Na czerwonej części pojawia się napis:

KAIS 130
SPL-1.83.0000
CPLD-8

a na białej "Serial"

Soft reset powoduje powrót do tego samego  ekranu.

Nie chce robić jeszcze HR bo może problem jest błachy i można go szybko rozwiązać

pozdrawiam
Robko30

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
Odp: Kaiser nie chce ruszyc!!! pomocy !!!
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 30, 2008, 10:17:04 »
wgrywałeś jakiś rom ? jeśli samo się zrobiło i masz gwarancje od razu idź do serwisu inaczej radze zajżeć do FAQ (link w mojej sygnaturze) i zastosować instrukcje z programem mtty

*

Offline fenix1974

• **
  • 116
  • Sprzęt: Omnia II
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 30, 2008, 10:21:30 »
jeśli samo się zrobiło i masz gwarancje od razu idź do serwisu

Medive ma rację. Jeśli nigdy nic nie zmieniałeś w swoim Kaiserku, nie zmieniałeś ROM'u, radia, SPL, nie ściągałeś SIM/CID Locka to koniecznie odwiedź serwis.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2008, 10:23:06 wysłana przez fenix1974 »
PDA:I8000NXXJE3 CSC:I8000XEOJE5 PHONE:I8000XXJD1

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 30, 2008, 10:25:08 »
to juz 2 taki przypadek o którym słyszałem że sie sam wysypał oby niebyło takich więcej bo wyjdzie na to że co któryś egzemplarz na to cierpi :/

*

Offline hilix

• **
  • 164
    • portfolio
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 30, 2008, 11:28:43 »
aż strach się bać... oby to był przypadek!
Był MDA COMPACT II, MDA VARIO III, SAMSUNG i780 NAVI ed., iPhone 3Gs 32GB,HTC Desire, Samsung Galaxy S

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 30, 2008, 13:32:18 »
nie wgrywałem żadnego romu, zadnego oprogramowania, jedyne to battery status i kilka mp3.
Należe raczej do mniej zaawansowanych użytkowników.

pozdrawiam
Robko30

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 30, 2008, 13:35:29 »
nie wgrywałem żadnego romu, zadnego oprogramowania, jedyne to battery status i kilka mp3.
Należe raczej do mniej zaawansowanych użytkowników.

pozdrawiam
Robko30
to nic innego jak naprawa gwarancyjna samemu niewiele wykombinujesz a żeby się babrać z tym musiałbyś dużo przeczytać i niewiem czy by ci się udało cokolwiek z tym zrobic

*

Offline daropelo

• 4
  • Sprzęt: HTC TyTn II Kaiser
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 03, 2008, 22:05:18 »
Witajcie

piszę ku przestrodze, a też jestem tu nowy, również przekopałem forum i nie znalazłem wątku dotyczącego mojego problemu. Mam od 2 mcy (miałem ?) nowego Kajserka z Oranga - piszę bo zrobiło mi się to samo co robko30 - po rozładowaniu bateryjki (grała muzyczka), wywalił się (czarny ekran), a po podłączeniu ładowarki i próbie uruchomienia pojawiły się 4 kolory i na nich napis:

KAIS 130
SPL-1.81.0000
CPLD-8
i niżej na białej "Serial"

ale teraz po próbach reanimacji jest jeszcze gorzej - Kajzerka jest zabetonowana na cacy !!!

Co robiłem (walczyłem kilka dni w trybie pilnym kończąc fakultet z ratowania kajzerki):

1. przeczytałem w końcu instrukcję  :)
2. zrobiłem soft reset i hard reset i boot reset - powrócił do tego samego
3. włączałem i wyłączałem kabelek USB (ikona AS była szara ale WINXP plumkało że widzi coś)
4. wyłączyłem drania na kilka dni i jak wróciłem do poważniejszego kopania kajzerki to zaraz jak podłaczyłem kablem USB do PC to zatkało mnie bo normalnie zabootował się Orange i wsio działało aż do wyłączenia
5. skapowałem że jak wtykam coś do USB kajzerki (bez jaj chodzi np. o ładowarkę oryginalną, samochodową, kabelek do PC, ładowarkę do słuchawki BT) to jeśli zmienię gto coś na coś innego to trókolorowy ekran znika i bootuje się normalnie Orange z WM6 - kolejność była taka:
                          a. wyjąć baterię żeby zniknęły 4 kolory z wyjętym kablem USB i odłączoną ładowarką (jedyny sposób aby wyłączyć kajzerkę)
                          b. włożyc baterie (nie włączac kajzerki przyciskiem ON)
                          c. włożyć "coś" (w/w) np. kabel od USB do PC do kajzerki - jeśli nie pojawią się 4 kolory a ekran będzie ciemny to można włączyc przyciskiem ON kajzerkę
                          d. jesli po włożeniu pojawią sie 4 kolory to powtórzyć kroki od a/ do skutku.

ale nie mogłem tak niepewnie pracowac (używam kajzerki do pracy)

pojechałem do salonu oddać do serwisu (jest org z Oranga), nie przysłali mi co prawda faktury zakupu do tej pory (sprzedał mi ją ich mobilny przedstawiciel) ale myślę mają mnie w systemie od paru miesięcy to i fakturę też
niestety mnie, moje faktury za rozmowy mają ale faktury za kajzerke nie mają (Pani dzwoniła do ich dystrybutora ale to już inna historia któą będę drążył  :|)
wkurzyłem się bo zanim złapiemy dystrybutora, dostanę fakture i naprawią miną wieki (a jak sie historia powtórzy  :O) - trzeba poznac kajzerke lepiej

skutek jest taki - zabetonowałem (ja ?) kajzerke na amen - piszę bo sądzę ze miała wadę sprzętową i wtedy grzebanie w sofcie nie jest fajne - uważajcie !

co zrobiłem (w skrócie):
1. przeczytałem wiekszość wątkó na tym forum
2. ściągnąłem wiele mega softu
3. wgrałem zgfodnie z instrukcjami - kajser-hard-spl3.29 (jump 1,56 problem z białym ekranem wiec jum 1.93) - upewniłem się że są w kajzerce
4. potem za pomocą kajser-super-CID-tool zgodnie z instrukcją step1, step2, step 3 (radio1.27.12.32) dojechał do 95 % i wywaliło błąd - recovery nie dało nic - zwiecha na kajzerce 95%
5. rozłączyłem wsio

teraz mam na ekranie po właczeniu (podobnie reaguje jak na początku - mogę oglądać tylko 4 kolory):
na czerwonym po prawej RUUNBH
na czerwonym po lewej KAIS130  MFG
SPL-1.0.OliPof
CPLD-8

i na dole na białym Serial lub USB jak podlaczę do PC - ale uwaga WINXP na PC pisze "Nie rozpoznano urz. USB" - /w dymku/Jedno z urzadzeń ma awrie i bla bla bla......... kliknij po rowiazanie :))) (i porada - zmień urządzenie czyli kajzerkę - niech żyje BiliG.)

mtty w ogóle nie widzi nic na USB
wyłaczałem i właczałem AS. przeinstalowałem i nic
na innych kompach jest to samo

a kajzerka dzielnie świeci 4 kolorami - czy ktoś mi pomoże czy mam fajną latarkę ?

pozdrawiam
ps: chyba jutro kupię z rozpaczy nową kajzerke ale po co mi 2wie latarki  :grin: :O
HTC TyTn II Kaiser
było ORANGE:
Radio 1.27.14.32
ROM 1.81.69.3 PLK
WM 6.0

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 03, 2008, 22:36:03 »
niewiem jak z takiego stanu odratować kajzerke może na forum xda-developers coś Ci pomogą albo coś tam znajdziesz a mtty zaczełeś od razu czy robiłeś różne kobinacje zanim zaczełeś mtty ?

a i jeszcze jedno czy wyłączałeś zezwalanie na połączenie poprzez USB w active sync
jakby co http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=371154
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2008, 22:40:07 wysłana przez medive »

*

Offline bartgee

• 706
  • Sprzęt: dawniej ETEN M700/ obecnie HTC TyTNII Kaiser + SDHC 4GB SanDisk
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 03, 2008, 23:31:28 »
cos mnie oswiecilo...

W kazdym z obu przypadkow baterie zostaly rozladowane do 0%...
Akumulatory litowo-jonowe maja wbudowany uklad elektroniczny,
ktory zapobiega przeladowaniu jak i nadmiernemu rozladowaniu aku
do poziomu 0%. Cos mi sie kojarzy, ze Kaiser byl dostepny
z dwoma roznymi aku (w sensie dwoch roznych producentow).
Moze w jednym z tych modelu aku jest wadliwie dzialajaca elektornika,
ktora wylacza Kaisera w momencie gdy aku rozladuje sie calkowicie do konca.
Byc moze trafiaja sie felerne egzemplarze aku obu producentow...? ???
Taki calkowicie rozladowany akumulator litowo-jonowy mozna wyrzucic do kosza.
Stad jedna z osob opisujacych problem pisze, ze Kaiser bootowal sie dalej poza boot screen
po podlaczeniu do ladowarki sieciowej, samochodowej czy do kompa.

To tylko taka moja teoria spiskowa - moze sie myle, ale postanowilem sie tym podzielic z Wami.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2008, 23:40:45 wysłana przez bartgee »
HTC TYTNII KAISER WM 6.1 PROFESSIONAL WWE
ROM: PDACorner Ultimate X V6 WWE
RADIO: 1.70.19.09, PROTOCOL: 25.83.40.02H

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 04, 2008, 08:59:19 »
niewykluczone że bateria tworzy jakieś problemy więc może teraz tylko podpiąć do łdowarki lub kabla USB z wyjętą baterią i włączyć i dopiero wtedy zacząć pocedure z mtty jeśli w takim wypadku by podziałało to bateria którą posiada kolega daropelo jest do wywalenia bądź reklamacji ale wtedy już trzeba wrócić do orginalnego softu

*

Offline daropelo

• 4
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 04, 2008, 11:08:43 »
niewiem jak z takiego stanu odratować kajzerke może na forum xda-developers coś Ci pomogą albo coś tam znajdziesz a mtty zaczełeś od razu czy robiłeś różne kobinacje zanim zaczełeś mtty ?

a i jeszcze jedno czy wyłączałeś zezwalanie na połączenie poprzez USB w active sync

dzięki za podpowiedź, będę dalej szukał rozwiązania to napiszę jak coś znajdę
mtty chciałem spróbować w ostateczności ale nie mogę bo od razu PC pisze że nie rozpoznaje urz. USB i nie mam żadnej komunikacji z PC-kajzerka - ale PC plumka przy wtykaniu kabla USB (może przez kartę ? tylko jak ?)

Napisane: Sierpień 04, 2008, 10:50:33
wyłączałem w AS - to PC nie widzi urz na USB (pisze ze nieznane i że ma awarie znaczy kajzerka)
Napisane: Sierpień 04, 2008, 10:52:28
niewykluczone że bateria tworzy jakieś problemy więc może teraz tylko podpiąć do łdowarki lub kabla USB z wyjętą baterią i włączyć i dopiero wtedy zacząć pocedure z mtty jeśli w takim wypadku by podziałało to bateria którą posiada kolega daropelo jest do wywalenia bądź reklamacji ale wtedy już trzeba wrócić do orginalnego softu
dzieki koledzy za podpowiedzi i wsparcie - z bateriami też ćwiczyłem
kupiłem w necie bateryjki 2800mAh (grubsze, sprzedają z tylną klapką do kajzerki) - niestety nie zdążyłem ich całkiem spróbować czyli rozładować kajzerkę na 0% na tych bateryjkach
ale ta teoria spiskowa może być słuszna: bateria rozładowana na 0% jak rozłączy kajzerkę to potem kajzerka świruje
moja od tamtej pory po jej wyłączeniu przyciskiem ON/OFF (długo trzymany :)) i ponownym włączeniu pokazywała 4 kolory na ekranie i dopiero wpinka do PC itd itd..

a z podpięciem do ładowarki lub PC bez baterii ćwiczyłem - rezultat jest taki że kajzerka włącza sie od razu bez właczania przyciskiem i pokazuje 4 kolory (tak było też zanim grzebałem w sofcie)

wrócić do orginalnego softu ? - chciałbym wrócić do jakiegokolwiek  - nie mam komunikacji z kajzerką (fajna latarka  :D)

ps: z tą będę walczył (myślę o dużym magnesie  :mad:) i przegladam sklepy co by kupic nową ale sie boję że się powtórzy (szkoda mi kasy) bo widzę że nie jestem jedynym przypadkiem
HTC TyTn II Kaiser
było ORANGE:
Radio 1.27.14.32
ROM 1.81.69.3 PLK
WM 6.0

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 04, 2008, 11:14:33 »
jeśli masz gwarke możesz też wrzucić do mikrfalówki na chwile to płytka będzie załtwiona i pójdziesz do serwisu powiesz że się zepsuło i niesprawdzą oprogramowania bo płytka już będzie do wywalenia :P

*

Offline daropelo

• 4
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 04, 2008, 11:38:36 »
medive - serio ? ja tak naprawdę zrobię (mam gwar.) ale w ostateczności jak już wyczerpię wszystkie pomysły
problem dla mnie że chcę niezawodne (przesadziłem?) urządzenie - byle głupi telefon potrzfi zabezpieczyć dane jak mu sie bateryjka rozładuje, a kajzerka w kółko pisała "..bateria słaba, możesz stracic dane .."

jak miałem PSIONa to potrafił się zamknąć jak mu sie kończyły bateryjki (miał dwie) i potem włączyć po włożeniu naładowanej (używałem go/ich wielu wymieniając tyko części - tasiemki, ekran, klawisze itp)

piszę o tym bo mogę mieć kajzerki dwie (na ewentualne podmiany) apierwszą miałem za grosze z Oranga z aktywacja
tylko mam pytanie do kolegów którzy używają kajzerki intensywnie (do rozładowania baterii) - czy po rozładowaniu wstaje bez problemu ? czy mam po prostu niefart ? (jak kolega rybko)
Napisane: Sierpień 04, 2008, 11:36:29
sory - kolega robko30
HTC TyTn II Kaiser
było ORANGE:
Radio 1.27.14.32
ROM 1.81.69.3 PLK
WM 6.0

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 04, 2008, 11:53:34 »
lepiej nierozładowywać do zera tylko raz tak zrobiłem i na początku wogule niechciał się telefon włączyć dopiero po krótkim czasie dużego stresu zastartował ale chyba  w instrukcji jest napisane żeby nierozładowywać do końca bo można coś uszkodzić więc wole wyłączyć telefon sam jak będe miał 2 % batrii niż później w stresie przez pół dnia się martwić czy będe miał szczęście czy pecha

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 04, 2008, 20:07:46 »
daropelo !!!!!!!!!!!
mialem dokladnie ten sam problem 95% i szlag telefon trafil 4 paski te same dane i napis serial i nic wiecej

1sciagnalem mtty  http://wiki.xda-developers.com/uploads/mtty.exe

2zalaczylem telefon i pojawily sie paski

3zalaczylem activesync wszedlem w plik i otworzylem okno ustawienia polaczenia tam odznaczylem zezwalaj na polaczenia usb

4podlaczylem kaiserke do kompa

5 wlaczylem program mtty wcisnalem enter i pojawilo sie cmd

6wpisalem boot i wczytal sie program ery i caly system

problem jednak w tym ze jak wylacze tel dalej mam paski i znow musze ponowic cala procedure

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 04, 2008, 20:27:05 »
nie mogę pomóc - ale z bateriami - powiem tylko że mam oryg szajsunga i batimexu 1600 obie zajeżdżam do samego końca - do stanu że telefon nawet nie reaguje - robię tak od marca i nie mam żadnych problemów (dziennie ładuję jedną wyczerpaną do maxa)

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 04, 2008, 21:33:51 »
daropelo !!!!!!!!!!!
mialem dokladnie ten sam problem 95% i szlag telefon trafil 4 paski te same dane i napis serial i nic wiecej

1sciagnalem mtty  http://wiki.xda-developers.com/uploads/mtty.exe

2zalaczylem telefon i pojawily sie paski

3zalaczylem activesync wszedlem w plik i otworzylem okno ustawienia polaczenia tam odznaczylem zezwalaj na polaczenia usb

4podlaczylem kaiserke do kompa

5 wlaczylem program mtty wcisnalem enter i pojawilo sie cmd

6wpisalem boot i wczytal sie program ery i caly system

problem jednak w tym ze jak wylacze tel dalej mam paski i znow musze ponowic cala procedure
jakbyś poczytał dokładni zauważyłbyś że tu mtty było próbowane ale już niechce załapać  :|

*

Offline daropelo

• 4
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 04, 2008, 21:53:43 »
dervisz - dzieki za info , nie jestem sam
ale to co piszesz już przerobiłem (jak pisze mediva - już to pisałem) z tym że bez skutku bo moje kaiserka nie łączy się z PC a mtty musi mieć na USB kajserkę (mój problem to brak komunikacji PC-kaiserka, jeśli bym to pokonał to skopię jej d....)

a z bateriami może być coś na rzeczy - trzeba to rozszyfrować, już zacząłem

kupiłem dziś nową kaiserkę (ma wadę - kosztowała  :() z simlockiem Organga i starszym radiem ale to nie przeszkadza :) (na f-rę z gwarą)
nad starą bedę się znęcał dalej

ale pierwsze co zrobiłem to odważnie rozładowałem baterię (nowa jest naładwana na 5% to długo nie czekałem) aż do samoistnego wyłączenia kaiserki
a potem ON
i..........................  :O
normalnie odpaliła z oranga i win
a teraz się ładuje (poczekam aż będzie full to właduję trochę softu)

z mojego doświadczenia, robix1999-a i innych wynikają jak na razie wnioski:
jesli baterie są OK to kaiserkę można wyładowac do zera i nic się złego nie dzieje po właczeniu
jeśli baterie nie sa OK to wyłączają kaiserkę i robią z niej świra
jeśli to nie baterie to kajserka po rozładowaniu baterii i wyłączeniu przez nią jest walnieta od początku fabrycznie

ciekawe co na to fachowcy

tak czy inaczej radzę wtedy oddac do serwisu (szczególnie jak sie ma gwarancje)

ps: moja jedna kaiserka się ładuje a druga udaje 4kolorowego świetlika
HTC TyTn II Kaiser
było ORANGE:
Radio 1.27.14.32
ROM 1.81.69.3 PLK
WM 6.0

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 04, 2008, 23:43:52 »
może kompletnie wywal active sync i dopiero sprobuj mtty, możesz też do starej kajzerki wrzucić baterie od nowej jeśli to nic niepomoże to mikrofala i na gwarke, szkoda że na gwarce jest numer imei tak można by robić myki z naprawą :P w najgorszym przypadku będziesz miał fajny, świecący przycisk do papierów albo można sprzedać na części zamienne ale to jakby nieposzło z gwarancją :P

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 04, 2008, 23:45:32 »
w takim razie zycze powodzenia no a jesli ktokolwiek ma problemy to niech zglasza sie do medivy bo on wie wszystko najlepiej no i bron was Panie Boze jesli cos zle lub za malo poczytaliscie na forum.

myslalem ze forum jest do ogolnej wymiany zdan i pomocy ludziom mojego pokroju ktore maja minimalne pojecie o nowym telefonie a probuja do wielu rzeczy dojsc sami. warto przeciez porozmawiac z ludzmi ktorzy maja wieksze pojecie o tym. szkoda tylko ze reakcja i odpowiedzi nie sa zawsze takie jakich oczekujemy w szczegolnosci zwracanie komus uwagi o blachych rzeczach jak niedoczytanie

otoz nie zgadzam sie ze cos przegapilem i dlatego specjanie napisalem punkt 3 o wejsciu i wylaczeniu usb ale nie wszsyscy dokladnie czytaja

przy okazji moja kajzerke uruchomilem pozbylem sie 4 paskow wgral sie caly system potem odzyskalem wszystko przez backup zarzucilem hardspl i jestem w trakcie zabawy z romem ale az strach sie kogos zapytac

mam nadzieje ze dojde do tego sam

gl all

*

Offline makus

• 451
  • Sprzęt: Kaiser, Omnia, TP, HD2,
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 05, 2008, 00:01:58 »
Uhm, a moze sie podzielisz zeby przelamac ten nie fart na forum (uwazam dosyc podonie jak Ty) co takiego zrobiles ze Ci sie udalo wkoncu to odaplic?
Wal smialo jesli cos z romem, tutaj moge Ci jakos pomoc przynajmniej tak mi sie wydaje... troche tam sam kombinuje wiec moze sie przydam, jak sie zraziles to priv

Pozdrawiam

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 05, 2008, 10:12:04 »
to nie tylko kaiser tak ma jak rozladuje sie do zera. takie problemy sa od czasow wizarda i wystarczalo podpiac na dluuugo pod ladowanie (brak reakcji przez pare minut) lub pobudzalo sie baterie inna bateria (plaska) po co grzebiecie od razu w sofcie skoro wiecie ze padl od baterii
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline wyder

• 39
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 11, 2008, 17:42:38 »
Panowie miałem to samo:

"5. skapowałem że jak wtykam coś do USB kajzerki (bez jaj chodzi np. o ładowarkę oryginalną, samochodową, kabelek do PC, ładowarkę do słuchawki BT) to jeśli zmienię gto coś na coś innego to trókolorowy ekran znika i bootuje się normalnie Orange z WM6 - kolejność była taka:
                          a. wyjąć baterię żeby zniknęły 4 kolory z wyjętym kablem USB i odłączoną ładowarką (jedyny sposób aby wyłączyć kajzerkę)
                          b. włożyc baterie (nie włączac kajzerki przyciskiem ON)
                          c. włożyć "coś" (w/w) np. kabel od USB do PC do kajzerki - jeśli nie pojawią się 4 kolory a ekran będzie ciemny to można włączyc przyciskiem ON kajzerkę
                          d. jesli po włożeniu pojawią sie 4 kolory to powtórzyć kroki od a/ do skutku.

ale nie mogłem tak niepewnie pracowac (używam kajzerki do pracy)"

Naprawiłem to ;]

*

Offline smootny

• **
  • 156
    • Serwis GSM
  • Sprzęt: HTC Jade, Nokia N8, HTC Touch PRO 2
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 12, 2008, 09:05:41 »
Problem podobny - lecz nie do końca...

Kaiser - problemik z uruchomieniem.
po podłączeniu kabla USB lub ładowarki występuje taki sam objaw - wyświetla się logo O2 wibra się odezwie na chwilkę, reset i tak w kółko...
wprowadziałem go w bootloadera:
KAIS130
SPL-1.82.0000
CPLD-8
"na białym tle USB"
- ok  chciałem  wgrać hardspl  lecz po chwili gdy pokaże się pasek z %  wyskakuje błąd programu   ERROR [262]

- z wgraniem jakiegokolwiek romu jest identycznie

myślałem o zakupie nowej baterii jak pisaliście poniżej i wyprubowaniu go lecz czy to ma sens ??
|smootny|

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 12, 2008, 09:14:32 »
spróbuj odpalić bez baterii na kablu USB jeśli zastartujr to wgraj HardSPL z instrukcji którą znajdzisz w FAQ, jeśli niewystartuje wejdź w bootloader wyłącz łączenie się z AS po USB podepnij na kabelek i postaw rom przez mtty,
jeśli rom był na orginalnym sofci i sam się posypał radze odwiedzić serwis gwarancyjny

*

Offline smootny

• **
  • 156
    • Serwis GSM
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 12, 2008, 23:45:38 »
spróbuj odpalić bez baterii na kablu USB jeśli zastartujr to wgraj HardSPL z instrukcji którą znajdzisz w FAQ, jeśli niewystartuje wejdź w bootloader wyłącz łączenie się z AS po USB podepnij na kabelek i postaw rom przez mtty

- podpiełem kaisera bez baterii na kablu USB - po wciśnięciu Powerbutton nie wystartował
- uruchomiłem kaiserw a bootloaderze, wyłączyłem łączenie po usb w AS podpiełem kabelek  uruchimiłem mtty  - i tu stoje jakimi komendami postawić ROM ?? jeżeli chodzi o "boot"  to powpisaniu tego i enter  mam takie coś :

boot
Fill RSVD information for block 288 to 309
Storage start sector=0x9500, total sector=0x11DC0
Storage start block=617, total block=1143
Total Bad Block in CE: 0

Erase physical block from 907 to 2032

si backup: Erase physical block from 2032 to 2048

No card inserted

OSSIPreLoad ++

po tej operacji  -   po chwili ekran w kaiserze robi się biały    i nic totalnie sie nie dzieje .......
|smootny|

*

Offline smootny

• **
  • 156
    • Serwis GSM
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 13, 2008, 07:40:46 »
coś ruszyło,  lecz teraz kolejny problem:

-  włacza się kaiser o własnych siłach
-  rusza ROM  poprawnie  lecz po kilku sekundach poprawnego działania  wyskakuje komunikat
"simcard door are unlocked, lock it, device will be autmatickly turn OFF after 10 sec"       

????   
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2008, 07:53:20 wysłana przez smootny »
|smootny|

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 13, 2008, 07:47:26 »
To jest komunikat informujący o tym, że masz nie zamkniętą pokrywę od karty SIM. Dziwne bo ja takiego komunikatu nigdy nie miałem chociaż wyciągalem kartę SIM na "żywca"  :shock:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline smootny

• **
  • 156
    • Serwis GSM
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 13, 2008, 07:55:47 »
no to  zaczaiłem :]    ale czemu sie odrazu wyłącza ????

zastanawia mnie też czemu niechce flashowac żadnym romem ( lub HARDSPL) ruszając spod bootloadera, po uruchomieniu programu do wgrywania  - pokarze się pasek stanu wgrywania lecz stoi ciągle na 0%  a po 30 sekundach wyskakuje opcja recowery  - i tak w kółko....
|smootny|