Kaiser....martwy punkt???

• 25 Odpowiedzi
  • 4559 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kaiser....martwy punkt???
« dnia: Październik 08, 2007, 16:33:41 »
Witam!
Mam pytanie do wszystkich klubowiczów, a mianowicie na moim kaiserku od poczatku jest tzw martwy punkt, ale troche nietypowy, bo koloru niebieskiego! Nie widac go tylko na bialym i niebieskim tle....troche dziwne....
Probowalem reset, zmiane tematu itp, nic nie pomaga, a przeciez typowy martwy punkt jest koloru czarnego chyba.....
Moe ktos mi w tym pomoc? Co to moze byc i jak sie tego pozbyc?
Jest to tylko jeden malutki punkcik ale strasznie denerwuje.
Prosze pomozcie, ten punkt jest od nowosci.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za podpowiedzi.

*

Offline wyrm

• *
  • 82
  • Sprzęt: iPaq 3630 -> Mio 169 -> Xda Exec -> HTC Kaiser
Odp: Kaiser....martwy punkt???
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 08, 2007, 17:12:38 »
martwy piksel nie musi być całkiem martwy. Ewentualnie możesz nazwać swój przypadek "półżywym", bo najwyraźniej uszkodzony jest subpiksel... obstawiałbym czerwony, skoro widać kolor niebieski (a raczej pewnie niebieskozielony).
Jak wygląda sprawa gwarancji na wyświetlacz w przypadku Kaisera? Pytam, bo mój ma przyjść pod koniec tygodnia, i wolę wiedzieć więcej, niż mniej.
Did you realize that it takes *FIVE* babies to make just *ONE* bottle of baby oil?!

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 08, 2007, 17:34:50 »
a to nie będzie tak że niebieski subpixel się świeci na stałe?

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 08, 2007, 17:56:52 »
A czy to jest grozne? W sensie czy moze przejsc na inne pixele itp? Bo on w sumie nie jest tak bardzo widoczny, bo jest malutki, ale jak by mialo sie pojawiac ich wiecej.......

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 08, 2007, 18:00:27 »
no nie, zaraźliwe to nie jest  :)
podobno jest tak że wszelakie wady pixeli na lcd wychodzą w ciągu pierwszego tygodnia użytkowania, tak że jeśli masz go już jakiś czas i wylazł tylko jeden to jest duża szansa że więcej nie będzie

*

Offline BlackSon

• 48
  • Sprzęt: HTC TP, Motorola Milestone
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 08, 2007, 18:01:41 »
Martwica sub/pixeli raczej nie jest zakaźna, ale wcale nie powiedziane, że nie będzie kolejnych  :E Zobacz w warunkach gwarancji, powinno być podane od ilu wymieniają.

EDIT: Ktoś był szybszy   B)

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 05, 2008, 11:47:22 »
kup se nowy wyświetlacz;]
>>>Google twoim przyjacielem<<<

*

Offline makhi

• **
  • 195
  • Sprzęt: eten m700
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2008, 11:53:25 »
ja w glofisch m700 też mam jeden "półmartwy" pixel koloru oczojebnyzielony, ale niechce sie rozstawać z moją maszynką na prawie mieciąc, zresztą niewiem jak to jest z gwarancja czy jeden martwy wystarczy czy musi ich być więcej.Ktos sie wie jak to jest z etenami

*

Offline ELMUNIO

• **
  • 130
  • Sprzęt: HTC KAISER
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 05, 2008, 12:20:25 »
Mój kolega praktycznie ma od pierwszego urouchomienia w kaiserze martwy piksel - czerwony. Z kolei u mnie w mda II jeden piksel zaczynał świecić na niebiesko, ale nie zawsze. Teraz sie uspokoił i jest ok. Z gwarancją na jeden piksel będzie ciężko, ale z drugiej strony, jeżeli jest od początku, to ewidentnie jest to wada fabryczna.
ROM: Plemnik v1.0 - 6.5.5 bulid 23563

*

Offline biceps33

• 341
  • Sprzęt: Galaxy SII
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 05, 2008, 12:35:22 »
jeśli jakiś pixel świeci na stałe w jakimś kolorze (w tym przypadku na niebiesko) to jest to hot pixel. Jeden hot w żadnej mierze nie determinuje tego, że pojawią się następne. Jeśli Ci to nie przeszkadza to go olej, a jeśli przeszkadza to próbuj reklamować, a nóż wymienią wyświetlacz :)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 06, 2008, 12:07:43 »
martwy pixel jest koloru czrnego pozostale to subpixle ktore potrafia sie same odblokowac, niektore firmy daja taka mozliwosc odblokowania subpixla
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline Konrad81u

• 35
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 06, 2008, 21:53:15 »
U mnie natomiast pixel jest koloru czerwonego. Zauważyłem ze jest on również na robionych zdjeciach ? Czy to normalne ? Dodam ze od zakupu nowego Kaiserka juz on byłna wyswietlaczu

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 06, 2008, 22:11:50 »
wada wyświetlacza albo oprogramowania  ale raczej oprogramowanie gdyby to był wyświetlacz to punkt miałby kolo niebieski,granatowy lub czarny

*

Offline macholl

• 274
  • woojek mierzej, elo.
    • Moje zdjęcia
  • Sprzęt: Mio168, x51v, Samsung i600
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 06, 2008, 22:28:39 »
U mnie natomiast pixel jest koloru czerwonego. Zauważyłem ze jest on również na robionych zdjeciach ? Czy to normalne ? Dodam ze od zakupu nowego Kaiserka juz on byłna wyswietlaczu
A ogladales te zdjecia na kompie? bo to chyba niemozliwe zeby hotpixel przenosil sie z ekranu na zdjecie? no chyba ze na matrycy aparatu tez jeden pixel padl (i to w tym samym miejscu) albo aparat robi zdjecie na zasadzie screenshota tego co widzimy na ekranie :P
Wizard -> p526 -> hx4700 -> Universal -> x51v :)
do tego mio168, i600 :)

Regulamin - potrzebna zgoda administracji

*

Offline luqasss

• 423
  • Sprzęt: HTC TOUCH PRO 2
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 06, 2008, 22:42:06 »
jesli tel na gwarancji to powinni wymienic ... ja mialem pixlea w nokii dosc nei dawno ... zarzadalem wymiany
SE P910i >> HTC Hermes >> HTC Kaiser >> HTC Raphael >> HTC Rhodium

ROM:  ¯`·.¸¸.- Energy -.¸¸.·´¯
RADIO: 4.49.25.77

*

Offline MaciejK

• 706
  • Sprzęt: HD2, Iphone 3gs 32gb
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 07, 2008, 08:55:33 »
Nie zawsze wymieniaja ;d Np Toshiba daje gwarancje na 3 Pixele jezeli bedziesz mial wiecej niz 3 to wtedy wymienia...

Warsztat 4x4 Modyfikacje Aut Ternowych Na Wyprawy i Przeprawy, Wyciągatki Zderzaki, Halogeny, Lifty Zawieszeń itp!
Za Pół roku w Polsce bedzie tak jak w Stanach Uwieżcie...

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 07, 2008, 11:12:33 »
wada wyświetlacza albo oprogramowania  ale raczej oprogramowanie gdyby to był wyświetlacz to punkt miałby kolo niebieski,granatowy lub czarny
fajna teoria naprawde  wiesz z czego sklada sie pixel
ludzie jezeli nie macie pojecia nie wprowadzajcie innych w blad
pixel sklada sie z 3 subpixli RBG od 3 kolorow :) czylu uszkodzony swiecacy sie subpixel pali sie wlasnie jednym z 3 kolorow a uszkodzony pixel swieci sie na czarno
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 07, 2008, 13:45:39 »
żeby uściślić nomenklaturę - dead pixel to taki który nie świeci.
Taki który świeci na okrągło, to hot pixel. W tym przypadku to jest hot subpixel.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 07, 2008, 13:49:21 »
żeby uściślić nomenklaturę - dead pixel to taki który nie świeci.
Taki który świeci na okrągło, to hot pixel. W tym przypadku to jest hot subpixel.

A zeby uscislic jeszcze bardziej to dead pixe jest to bialy pixel a czarny pixel jest to hot pixel walsnie :)

BTW: LCD nie emituje swiatla, wiec nie swieci  :P
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 07, 2008, 15:20:09 »
ee.. zdecydowanie nie.
Wiem, że LCD nie świeci, ale pozycją spoczynkową matrycy jest taka, która nie przepuszcza światła ze świetlówki za nią.
Więc dead będzie czarny.
Hot pixel to inaczej zwarcie na tranzystorze sterującym, więc pixelek jest wysterowany cały czas i przepuszcza światło, wobec tego hot będzie biały (lub w kolorze składowym w przypadku subpixela)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 07, 2008, 15:48:45 »
ee.. zdecydowanie nie.
Wiem, że LCD nie świeci, ale pozycją spoczynkową matrycy jest taka, która nie przepuszcza światła ze świetlówki za nią.
Więc dead będzie czarny.
Hot pixel to inaczej zwarcie na tranzystorze sterującym, więc pixelek jest wysterowany cały czas i przepuszcza światło, wobec tego hot będzie biały (lub w kolorze składowym w przypadku subpixela)

Przepraszam, masz racje... tak to jest jak czlowiek pracuje tylko w CMYK to pozniej mu sie miesza. Faktycznie "zapalone" wszystkie pixele to jest bialy kolor czyli matryca przepuszcza swiatlo. W CMYKu jest odwrotnie i stad zamieszanie  :oops:
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Mr Q

• 499
  • Sprzęt: Samsung Spica I5700
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 07, 2008, 18:40:33 »

Przepraszam, masz racje... tak to jest jak czlowiek pracuje tylko w CMYK to pozniej mu sie miesza. (...)

Witam kolege po "fachu" ;)
I co się gapisz?! Człowieka nie widziałeś??

*

Offline lyric

• 23
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 22, 2008, 10:46:41 »
Tu jest programik Pixel Fixer który moze pomoc jak ma ktoś (tak jak ja) martwy subpixel w Kaiserze lub innym PDA:

http://tabletop.extra.hu/pixelfixxer.exe

Można reklamować Kaisera na 1 subpixel? Mam go od tygodnia z Orange.

*

Offline klabton

• 442
  • HTC Touch Pro
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 31, 2008, 13:27:20 »
Odgrzebię temat, bo szlag mnie dziś trafił.
Odebrałem Kaisera w poniedziałek z rąk kuriera. Okazało się, że jeden piksel świeci własnym kolorem. Wnerwiło mnie to, więc pierwsza myśl - do naprawy to wymienią wyświetlacz.
A oto co napisało CRC:
Szanowny Kliencie, Liczba "złych" pikseli mieści się w normie określonej przez producenta jak i w normie ISO 13406-2. Możliwość wystąpienia "złych" pikseli jest normalna cecha wyswietlacza.

No to wracam do BOK Orange. Tam jeden pan mówi, że mam konsumenckie prawo zażądać wymiany telefonu w ciągu 10 dni od podpisania umowy, na co jeszcze mam szansę. Znając polskie realia, będzie to trwało miesiącami.
Uznałem że skonsultuje to jeszcze z drugim doradcą BOK. Trafiłem na kobietę, która przedstawiła oficjalne stanowisko orange. Wygląda to mniej więcej tak:
W związku z tym, że telefon oddałem do naprawy, anulowało to moje konsumenckie prawo do odstąpienia od umowy czy zażądania wymiany telefonu. Dodatkowo, telefon został włączony, co również anuluje tą możliwość. W związku z tym, pani powiedziała, że muszę konsultować się sam z producentem. Zapytałem, w jakiej sytuacji działa w takim razie możliwość zażądania wymiany i pani powiedziała, że tylko wtedy, kiedy wyjmę telefon, obejrze sobie i stwierdze, że mi się nie podoba!! OMFG!!!!!!

No po prostu ŻAL....

W żadnym miejcu na umowie nie miałem informacji, że podpisując umowę zgadzam się na otrzymanie nie sprawnego moim zdaniem w 100% telefonu. Przez 4 lata miałem produkty HTC i żaden nie miał przez ten okres martwego czy tam hot piksela. Dlaczego mam się godzić na otrzymanie w nowym sprzęcie takiego prezentu?!?!?

Nie wiem, czy mam próbować oddawać ten telefon, czy może  ktoś to już przerabiał i szkoda życia i czasu na walkę z takim syfem....

BTW, dopuszczalną normą jest 6 walniętych pixeli... Także nie trudźcie się z mniejszą ilością, bo was oleją...

Ma ktoś jakiś pomysł???

ROMeOS 1.60.2 <-- super stabilność.

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 31, 2008, 13:35:41 »
muszą przyjąć telefon 10 dni od podpisania umowy nieważne czy go włączyłeś czy nie jeśli niezrobiłeś w nim żadnego uszkodzenia mechanicznego nawet najmniejszego typu rysa/zadrapanie to muszą przyjąć a jakby rządali jakichś wyjaśnień to możesz powiedzieć że telefon niespełnia twojich oczekiwań ponieważ wyświetlacz niejest w pełni sprawny

*

Offline klabton

• 442
  • HTC Touch Pro
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 31, 2008, 13:41:44 »
No to chyba spróbuje... :/ ale mam złe przeczucia. :(
ROMeOS 1.60.2 <-- super stabilność.