Kaiser jako GPS dla OpenCPN

• 3 Odpowiedzi
  • 2729 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kaiser jako GPS dla OpenCPN
« dnia: Lipiec 18, 2012, 09:15:58 »
Witam,
sprawa jest nietypowa -  szukałem rozwiązań na wszelkich forach polskich i zagranicznych ale nie znalazłem.
Chodzi mi o podłączenie HTC Kaiser jako zewnętrznego urządzenia GPS z programem do nawigowania OpenCPN, instalowanym na laptopie. (http://opencpn.org/ocpn/download)

Znalazłem pewne rozwiązania, niestety są one oparte albo o telefony z systemem WP7 - http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=21694251, albo oparte o połączenie bluetooth, które w tym przypadku jest wykluczone.

Konkretnie to szukam rozwiązania, jak połączyć Kaisera za pomocą kabla USB z lapkiem i skonfigurować go, tak żeby OpenCPN go widział jako urządzenie GPS.
będę wdzięczny za pomoc.

*

Offline sever321

• 478
  • Sprzęt: Nokia Lumia 930, 630, Samsung Xcover 3
Odp: Kaiser jako GPS dla OpenCPN
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 18, 2012, 21:45:32 »
może spróbuj zainstalować GPSgate na PDA i na lapku. Co powoduje, że kasjer tylko i wyłącznie jest odbierany jako urządzenie gps.
Najpierw czytaj potem działaj!!

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 19, 2012, 09:49:16 »
Tylko że w HTC (ROMie plemnika, jest ustawienie gps którego nie kumam, ustawia się albo auto albo porty dla gps do programów i dla sprzętu i szczerze mówiąc nie bardzo czaję co do czego).

Ponadto nie wiem czy czy na lapku trzeba instalować jakieś oprogramowanie do wirtualnych portów COM czy wystarczy GPSgate? Próbowałem zainstalować już GPSgate na HTC, ale była to jakaś szajsowata wersja która nie działała.

EDIT 22:10

Kolego miałeś rację!

GPS Gate na fonie i w lapku, z połączeniem via AS -  i wszystko hula. Co ciekawe, telefon nie gubi satelitów, kiedy jest w pomieszczeniu, natomiast żeby je złapać trzeba niestety wystawić za okno.
Dzięki za pomysł !!!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2012, 22:21:22 wysłana przez JarekZab »

*

Offline sever321

• 478
  • Sprzęt: Nokia Lumia 930, 630, Samsung Xcover 3
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 19, 2012, 22:27:43 »
Cieszę się, że pomogłem  :)
Najpierw czytaj potem działaj!!