Kaiser...jak przetestować moduł GPS?

• 21 Odpowiedzi
  • 4238 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kaiser...jak przetestować moduł GPS?
« dnia: Kwiecień 03, 2009, 20:50:46 »
Witam. Nabyłem Kaisera wgrałem "Makus v7 2II98 - PLK" i radyjko "Radio 1.71.09.01 Protocol 25.75.40.02.eMo"...posiadam Automape 5.0 i cały czas wyświetla mi wyszukiwanie sygnału GPS...i pomimo 15minutowego czekania nie widać zadnego rezultatu. Czy istnieje jakis program dzięki któremu mógłbym sprawdzić czy GPS w HTC'ku jest sprawny?

P.S. Jestem początkujący (likiem) i proszę o wyrozumiałość :)

*

Offline frugo3000

• 118
  • Sprzęt: Desire
Odp: Kaiser...jak przetestować moduł GPS?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 03, 2009, 21:01:51 »

HTC  Desire
Apple iPod Classic 80GB + Soundmagic PL11

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 03, 2009, 21:15:25 »
w romie PDA Corner v21 są wbudowane różne narzędzia do diagnostyki - GPS TEST, HTC GPS TOOL i wspomaganie - Quick Position, QuickGPS, Turbo GPS - i albo szukaj ich na xda albo wgraj romik Cornera - szczegóły znajdziesz w osobnym wątku

*

Offline boobass

• **
  • 177
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 2
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 03, 2009, 21:23:03 »
W ustawieniach GPS- ogólne ustaw AUTO na port COM4, i prędkość odczytu 57600bps, miałem kiedyś przestawione i mi nie łączyło, zaktualizuj dane gps przy pomocy QuickGPS- pomaga. 

*

Offline YellowLabel

• 31
  • Sprzęt: TyTn II
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 03, 2009, 21:23:40 »
wyjdz na powietrze. w domu nie znajdzie.
TyTn II

*

Offline boobass

• **
  • 177
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 2
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 03, 2009, 21:30:07 »
dokładnie wyjdź na zewnątrz, pierwsze połączenie zawsze trwa długo, następne trochę szybciej i tak do SR... Przerabiałem to...

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 04, 2009, 05:11:14 »
ok. Dzięki za porady. Własnie wrociłem z imprezy. Jak jutro wstanę zabiorę się za testy. Dzięki!

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 04, 2009, 16:10:18 »
...no i klops. Właśnie wróciłem z pustkowia (zero bloków) Testowałem na wszystkie sposoby jakie mi podaliście. Na programie GPS Test testuje w poszukiwaniu portu i dochodzi do statusu "GPS Starting up" i tak czeka w nieskończoność. Teraz mam pytanie. Bo zmieniałem obudowę na nową. Czy moduł GPS jest podpięty jakąś taśmą która mogła się poluzować?! Zaczynam mieć czarne myśli (mam nadzieje, że nic się nie zgniotło/uszkodziło). Jak mogę to jeszcze sprawdzić?

*

Offline lesiot

• 592
  • Sprzęt: N70, HTC TyTN II, N900
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 04, 2009, 16:34:51 »
VisualGPSce
Wybierasz Connect -> Serial Port (Comm Port)
Następnie:
Com4: - SYSTEM\CurrentControlSet\...
57600

Potwierdzasz OK.
Zacznie migać czerwona ikonka na dole po prawej, a na górze pojawią się numery satelit...
Jeżeli przy żadnym numerze satelity nie pojawi się szary słupek z słupek z liczbą określającą zasięg to znaczy, że coś jest zdecydowanie nie tak...
W normalnych warunkach słupki powinny pokazywać różne wartości, jeżeli jakikolwiek sięgnie 35-40 to powinieneś złapać fixa.
Najlepiej oczywiście badać na otwartej przestrzeni (mnie nawet na blokowisku łapie nie dłużej niż 2 minuty - uwzględniając oczywiście radio które mam w podpisie).
Ostatnio: ROM: Josh's 21820 WM6.5 Radio: 1.71.09.01 HardSPL: 3.56
Polecam również: Athine OS 23016 (23017).
Obecnie N900 + N70

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 04, 2009, 16:52:59 »
zrobilem tak jak napisałeś i nic...rozkręcam. Rozłożę i złoże go jeszcze raz.

Ktoś ma jakiś pomysł?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2009, 17:26:58 wysłana przez Smasher »

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 04, 2009, 17:54:39 »
Czy po wgraniu softu mogło się to w jakiś sposób uszkodzić ?

*

Offline hubi93

• 431
  • Sprzęt: HTC ONE X
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 04, 2009, 18:02:45 »
pobierałes dane z quick gps? w automapie mozesz właczyc "menu zaawansowane" i potem jak wejdziesz w "gps" mozesz obserwowac jak am widzi satelity i jaki sygnał...

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 04, 2009, 18:44:11 »
właśnie pobrałem ale dalej nic pobrało jakieś dane w "quick gps" lecz w automapie cisza :( (w innych podanych przez Was programach równiez). Na oryginalnym sofcie orange mam wrażenie, że wynajdywało jakieś satelity...ale to była chwila bo później zmieniałem obudowę zdejmowałem Simlocka i CIDa i wgrywałem inne oprogramowanie.

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 04, 2009, 20:00:35 »
Wgram jeszcze Winde 6.0... jakby Wam sie nasunęły jakieś oczywiste sprawy, które powinno się zrobić aby GPS działał to napiszcie (jak wspominałem jestem laik :) ).

lesiot: mam jeszcze pytani: gdy załączam program VisualGPSce to wyskakuje mi komunikat "Could not initialize communication buffer size". O co z tym dokładnie chodzi?

P.S. Czy sieć z jakiej mam karte może mieć z tym jakiś związek? Posiadam operatora mobile (mBank).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2009, 21:37:10 wysłana przez Smasher »

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 05, 2009, 08:14:37 »
Istnieje taka możliwość, że przy rozbieraniu i składaniu telefonu uszkodziłeś antenę GPS i urządzenie wtedy będzie wyszukiwał prawidłowy port, ale nie będzie widziało satelit.  Antena GPS jest wbudowana w plastik tam gdzie głośniczek .

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 05, 2009, 19:42:36 »
a idzie ją jakoś naprawić sprawdzić ew kupić nową? bo na allegro nie widze takich :/

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 05, 2009, 23:34:24 »
Jest ktoś z forum z rejonu Śląska? (Katowice/Sosnowiec/Będzin/Dąbrowa Górnicza) może dałoby radę to jakoś przetestować?

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 06, 2009, 09:35:44 »
Najłatwiej sprawdzić czy antena jest niesprawna podłączając do gniazda zewnętrzną antenę GPS. W tym plastiku są wbudowane dwie anteny, jedna GSM druga GPS, te styki, które są naprzeciwko głośniczka są od anteny GPS. Obejrzyj dokładnie te styki zwróć szczególną uwagę na wewnętrzną część czy nie jest gdzieś pęknięta

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 06, 2009, 20:07:23 »
oddałem do nazwijmy to do speca (serwisu zaprzyjaźnionego) na jutro mi to przetestują i naprawią (jeśli da rade) za 30zł :)...zobaczymy. Te styki o których mówisz wczoraj wyginałem na rozne sposoby i przykładałem do płytki pod róznym kątem z włączonym programem "VisualGPSce" i nic.

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 07, 2009, 19:39:33 »
Niestety odebrałem z "naprawy" i dupa. Facet powiedział, ze sprawdził i sprzętowo wszystko powinno być w porządku....lecz sam nie wie w czym może tkwić problem. Może jest coś o czym nie wiem jakieś sterowniki czy jakeś inne ustrojstwo jest niezbędne do jego działania?!

*

Offline macm

• 16
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 19, 2009, 01:30:58 »
Witam, mam ten sam problem i doszło do niego także w podobnych okolicznościach, czy autorowi wątku udało się jakoś problem rozwiązać?
Pozdrawiam

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 20, 2009, 16:46:21 »
Pierwsze słyszę żeby GPS nadawał na 57600bps...

Mimo wszystko sprawdziłem to u siebie i rzeczywiście - działa ( co mnie bardzo dziwi )

Jak dla mnie powinniście sprawdzić narazie nie "wrażliwość" GPS'u tylko fakt czy on w ogóle działa. Wystarczy do tego programik z nasłuchem wskazanego portu.

Świetnym narzędziem jest Putty. Wystarczy wybrać rodzaj połączenia "Serial", prędkość 4800bps i COM4. Jeśli zobaczycie coś w stylu $GPGGA.... itp to znaczy że GPS działa. Pozostaje tylko problem czułości anteny...